Felix Kjellberg tunnetaan paremmin käyttäjätunnuksellaan PewDiePie. Kuva: Magnus Liljegren/IBL-AOP
Felix Kjellberg tunnetaan paremmin käyttäjätunnuksellaan PewDiePie. Kuva: Magnus Liljegren/IBL-AOP

YouTuben tulokuningas, ruotsalainen Felix Kjellberg eli PewDiePie nettosi viime vuonna vaatimattomat 15 miljoonaa dollaria.

Tubettamisella tienaa. Monelle se on jo leipätyö, ja YouTuben suosituimmat käyttäjät pääsevät ihan kivoille tuntiliksoillekin. Vai miltä kuulostaisi muutama miljoona siitä hyvästä, että videohommia aloitellessa tuli valittua nolohko käyttäjätunnus, jota ei enää myöhemmin viitsi muuttaa? Ihan kohtuullinen korvaus.

Talouslehti Forbes listasi YouTuben massipäälliköt. Ei kuitenkaan kannata unohtaa, että videoiden tekeminen ja jatkuva sosiaalisessa mediassa esillä oleminen ovat rankkaa duunia; tulolistan ykkösenä on ruotsalainen, Englannissa tällä hetkellä asuva Felix Kjellberg eli PewDiePie, joka avautui marraskuussa uupumuksestaan.

– Tajusin, etten vain voi tehdä tätä enää. Se on perseestä. Haluaisin, että kanavani olisi jotain hauskaa ja positiivista, mutta se ei ole sitä enää, Felix selitti lopettamisvideollaan.

Felix palasi kuitenkin nopeasti ilmoituksensa jälkeen takaisin YouTubeen. Aika näyttää, missä vaiheessa hänen mittansa tulee lopullisesti täyteen.

Lue lisää täältä: Maailman suosituin tubettaja uupui – myös suomalaistubettajalla burnout

Tässä YouTubessa eniten tienanneiden kärki. Forbes on selvittänyt tulot vuoden mittaiselta ajanjaksolta, joka päättyi heinäkuussa.

1. Felix Kjellberg eli PewDiePie

Tulot 15 miljoonaa dollaria eli noin 13,8 miljoonaa euroa. Felix Kjellberg on maailman suosituin tubettaja, jolla on lähes 50 miljoonaa seuraajaa. Hän julkaisee peliaiheisia videoita.

2. Roman Atwood

Tulot 8 miljoonaa dollaria eli noin 7,4 miljoonaa euroa. 33-vuotias amerikkalainen koomikko-vloggaaja videoi omaa elämäänsä. Vlogikanavansa lisäksi hän julkaisee pilailuvideoita toisella YouTube-kanavalla.

3. Lilly Singh eli ||Superwoman||

Tulot 7,5 miljoonaa dollaria eli noin 6,9 miljoonaa euroa. 28-vuotias kanadalaiskoomikko aloitti YouTube-uransa vuonna 2010. Sittemmin kanavalle on kertynyt jo yli 10 miljoonaa seuraajaa. Tuoreella videollaan Lilly kertoo humoristisesti, mistä yökerhossa käymisessä on todella kyse.

4. Smosh

Tulot 7 miljoonaa dollaria eli noin 6,5 miljoonaa euroa. 29-vuotiaiden Ian Hecoxin ja Anthony Padillan kanavalla on yli 22 miljoonaa tilaajaa. Lapsuudenystävät julkaisevat kanavallaan muun muassa sketsejä ja musiikkivideoita.

5. Rosanna Pansino

Tulot 6 miljoonaa dollaria eli noin 5,5 miljoonaa euroa. 31-vuotiaan tubettajan tunnetuin juttu on hänen videopalvelussa pyörittämänsä Nerdy Nummies -leivontashow. Rosanna Pansino on tehnyt hieman uraa myös näyttelijänä.

Näin syntyy Prinsessa Ruususen kakku. Siinä on 15 kerrosta!

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***

 

Hugh Jackmanin musikaali The Greatest Showman nostalgisoi viihteen muotoa, jota ei ole ikävä.

P. T. Barnum (1810–1891) rikastui freak show -esityksillä, joissa yleisö sai pällistellä sellaisia ”kummajaisia” kuin parrakas nainen, maailman lihavin mies tai siamilaiset kaksoset. Nykynäkökulmasta viihde ei ollut eettistä: liikakarvoituksesta kärsiviä naisia, sairaalloisen ylipainoisia miehiä tai yhteen kasvaneita kaksosia ei enää pidetä friikkeinä, vaan ihmisiä siinä missä muitakin.

Tämä on Michael Graceyn uutuusmusikaalin The Greatest Showman ongelma. Se kertoo Barnumin (Hugh Jackman) menestystarinan kyseenalaistamatta yhteiskunnan hyljeksimien ihmisten hyväksikäyttöä. Elokuvassa esiintyjät laulavat ja esittävät huikeita tanssikoreografioita. Todellisuudessa ”luonnonoikkuja” oli tapana esitellä häkeissä.

Elokuvan pelastaisi esiintyjien oma näkökulma. Sen sijaan tapahtumat kerrotaan Barnumin kannalta. Asenne on nostalginen: oi niitä aikoja, kun kansa vielä pääsi nauttimaan näin ihmeellisestä viihteestä! ”Friikit” saavat sentään yhden oman laulunumeron, jossa juhlitaan jokaisen oikeutta olla sellainen kuin on. Tai niin kuin Barnum toteaa kenraali Tom Thumbiksi (suom. Pekka Peukaloiseksi) nimeämälleen lyhytkasvuiselle miehelle: ”Jos sinulle joka tapauksessa nauretaan, on parempi ottaa siitä maksu”. Maksusta tosin valui suurin osa Barnumin omaan taskuun.

Moraaliset pohdinnat sikseen. Musikaalinakaan elokuva ei ole katsomisen arvoinen. Voimaballadit ovat laskelmoituja ja tanssikoreografiat jäykkiä. Barnumin vaimoa näyttelevä Michelle Williams on muovinen kuin Barbie ja Barnumin liikekumppania tulkitseva Zac Efron vahamainen kuin Ken. Elokuvasta on turha hakea mitään tunteita. Ilo, riemu ja taika loistavat poissaolollaan. Niin kuin freak show’sta aikanaan.

The Greatest Showman **