Kuva Antti Hämäläinen
Kuva Antti Hämäläinen

Kuva Istockphoto
Kuva Istockphoto

Kanadalaisessa Albertan yliopistossa tutkittiin hiljattain yleisimpien flunssanhoitokonstien tehokkuutta. Monen näyttö jäi pelkän uskomuksen tasolle.

Tankkaa mieluummin sinkkiä kuin C:tä

Tavallisin ensiapu flunssaoireiden hoidossa on popsia erityisen paljon C- ja D-vitamiinia. Kanadassa ei onnistuttu näyttämään toteen niiden tehoa juuri mitenkään. C-vitamiinista oli vahvistavaa apua vain rajun fyysisen rääkin alla: esimerkiksi maratonjuoksijat sairastuivat harvemmin tankatessaan C-vitamiinia. Muilla tavallisilla tallaajilla hyöty jäi lähes olemattomaksi.

Sen sijaan ceetä ja deetä tehokkaampi apu löytyy sinkistä. Tutkimuksessa päivittäin sinkkiä saaneilla lapsilla todettiin flunssaa 1,5 kertaa harvemmin kuin muulla pikkuväellä. Aikuisilla sinkin todettiin lyhentävän flunssaoireiden kestoa noin vuorokaudella.

Maltillinen tissuttelu suositeltua!

Rankempi ryypiskely altistaa jos jonkinmoisille sairastumisille, mutta maltillinen tissuttelu saattaa auttaa flunssan karkottamisessa. Myös sillä on merkitystä, mitä naukkailee: viini auttaa, olut ei. Lasi punaviiniä illassa voi siis toimia lentsun torjumisessa! Ainakin se lämmittää ja rentouttaa.

Turha mankua antibiootteja, flunssalääkkeistä parempi helpotus

Antibioottien pyytäminen lääkäriltä on turhaa niin kauan kuin flunssassa on kyse virusperäisestä sairastumisesta – sellaiseen järeimmätkään antsut eivät tehoa. Sen sijaan on parempi keskittyä oireiden lievittämiseen tukoksen avaavilla antihistamiineilla sekä kipulääkkeillä.

Rohdoista toimivin: hunaja

Vanhan kansan yrttirohtojen ja esimerkiksi valkosipulin tehosta flunssanhoidossa saatiin vain vähän todistettua näyttöä. Niitä etevämmäksi osoittautui hunaja: lusikallinen hunajaa juuri ennen nukkumaanmenoa lievensi yskänärsytystä kolmessa eri tutkimuksessa. Varsinkin lapsille sitä pidettiin ystävällisenä luontaishoitokonstina.

Älä unohda sympatiaa!

Teetä ja sympatiaa, laulettiin vanhassa mainoksessa. Jos et ole teen ystäviä, yritä ainakin saada sympatiaa sairastaessasi. Kanadalaistutkimuksessa potilaat, jotka saivat läheisiltään huomiota ja lääkäriltään empaattista kohtelua, toipuivat lentsustaan nopeammin.

Lähde: BBC.

Lue myös:

Torju flunssa! – Julkkisten vinkit ja oudoimmat keinot

Miesflunssa – tunnista ja hoida oikein!

Flunssa tarttuu pisarat tai kosketustartuntana. Käsien pesu on hyvä tapa ehkäistä tartuntoja.

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.