Kuva Antti Hämäläinen
Kuva Antti Hämäläinen

Kuva Istockphoto
Kuva Istockphoto

Kanadalaisessa Albertan yliopistossa tutkittiin hiljattain yleisimpien flunssanhoitokonstien tehokkuutta. Monen näyttö jäi pelkän uskomuksen tasolle.

Tankkaa mieluummin sinkkiä kuin C:tä

Tavallisin ensiapu flunssaoireiden hoidossa on popsia erityisen paljon C- ja D-vitamiinia. Kanadassa ei onnistuttu näyttämään toteen niiden tehoa juuri mitenkään. C-vitamiinista oli vahvistavaa apua vain rajun fyysisen rääkin alla: esimerkiksi maratonjuoksijat sairastuivat harvemmin tankatessaan C-vitamiinia. Muilla tavallisilla tallaajilla hyöty jäi lähes olemattomaksi.

Sen sijaan ceetä ja deetä tehokkaampi apu löytyy sinkistä. Tutkimuksessa päivittäin sinkkiä saaneilla lapsilla todettiin flunssaa 1,5 kertaa harvemmin kuin muulla pikkuväellä. Aikuisilla sinkin todettiin lyhentävän flunssaoireiden kestoa noin vuorokaudella.

Maltillinen tissuttelu suositeltua!

Rankempi ryypiskely altistaa jos jonkinmoisille sairastumisille, mutta maltillinen tissuttelu saattaa auttaa flunssan karkottamisessa. Myös sillä on merkitystä, mitä naukkailee: viini auttaa, olut ei. Lasi punaviiniä illassa voi siis toimia lentsun torjumisessa! Ainakin se lämmittää ja rentouttaa.

Turha mankua antibiootteja, flunssalääkkeistä parempi helpotus

Antibioottien pyytäminen lääkäriltä on turhaa niin kauan kuin flunssassa on kyse virusperäisestä sairastumisesta – sellaiseen järeimmätkään antsut eivät tehoa. Sen sijaan on parempi keskittyä oireiden lievittämiseen tukoksen avaavilla antihistamiineilla sekä kipulääkkeillä.

Rohdoista toimivin: hunaja

Vanhan kansan yrttirohtojen ja esimerkiksi valkosipulin tehosta flunssanhoidossa saatiin vain vähän todistettua näyttöä. Niitä etevämmäksi osoittautui hunaja: lusikallinen hunajaa juuri ennen nukkumaanmenoa lievensi yskänärsytystä kolmessa eri tutkimuksessa. Varsinkin lapsille sitä pidettiin ystävällisenä luontaishoitokonstina.

Älä unohda sympatiaa!

Teetä ja sympatiaa, laulettiin vanhassa mainoksessa. Jos et ole teen ystäviä, yritä ainakin saada sympatiaa sairastaessasi. Kanadalaistutkimuksessa potilaat, jotka saivat läheisiltään huomiota ja lääkäriltään empaattista kohtelua, toipuivat lentsustaan nopeammin.

Lähde: BBC.

Lue myös:

Torju flunssa! – Julkkisten vinkit ja oudoimmat keinot

Miesflunssa – tunnista ja hoida oikein!

Flunssa tarttuu pisarat tai kosketustartuntana. Käsien pesu on hyvä tapa ehkäistä tartuntoja.