Vieläkö pitää pelätä, että sienissä on säteilyä? Kuva: Shutterstock
Vieläkö pitää pelätä, että sienissä on säteilyä? Kuva: Shutterstock

Suppilovahverot odottavat metsikössä, vain ihan miedosti säteillen.

Huhtikuussa 1986 Ukrainassa tapahtui kaikkien ydinonnettomuuksien äiti. Tuuli leyhytteli laskeuman Suomen päälle.

Nyt on lokakuu 2014. Vieläkö pitää pelätä, että sienissä on säteilyä? Kaikki siitä vitsailevat matkalla sienimetsään, kukaan ei tiedä.

Paitsi nyt tietää. Säteilyasian on testannut puolestamme Hesarin toimittaja Lauri Malkavaara, joka kertoo kolumnissaan Olen harvinaisen säteilevä ihminen (HS 14.10.) syöneensä viimeisten 28 vuoden ajan enemmän sieniä kuin kukaan koskaan missään ja keränneensä ne Suomen pahimmalta laskeuma-alueelta Pirkanmaalta.

Totuus säteilystä

Malkavaara ilmoittautui Säteilyturvakeskukseen koehenkilöksi ja kävi radioaktiivisuusmittauksessa. Kävi ilmi, että hänessä oli 4–5 kertaa enemmän radioaktiivista cesium-137:ää kuin suomalaisissa keskimäärin. Kohonnut radioaktiivisuus johtuu mitä ilmeisimmin juuri miehen poikkeuksellisesta sienientusiasmista.

Mutta lohdullinen lopputulema: Malkavaarankin radioaktiivisuus oli merkityksettömän matalalla tasolla. Jos hän olisi säteillyt sata kertaa voimakkaammin, alttius saada syöpä olisi kasvanut hiukan. Viisinkertainen säteilyannos ei merkitse mitään.

Voi sulamaan ja sipulit pannulle, turvallisin mielin.

Lue myös:

Tunnistatko vuoden sienen?

Näiin saat muhkean sienisaaliin ilman vaivaa

Syksyn mehevimmät sieniruuat – mukana Mikko Rimmisen cannellonit

Tuure Kilpeläisen, Manuela Boscon, Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan illallisella olisi ollut hauskaa olla kärpäsenä katossa.

Jotkut illallisseurueet vain näyttävät siltä, että niihin olisi ihana kuulua. Instagramin perusteella taiteilija ja näyttelijä Manuela Boscon, muusikko Tuure Kilpeläisen, dokumentaristi Meeri Koutaniemen ja muusikko Sami Yaffan seurue on juuri sellainen.

Voice uutisoi keskiviikkona, että Manuela Bosco, 35, ja Tuure Kilpeläinen, 47, seurustelevat. Sami Yaffa, 53, ja Meeri Koutaniemi, 29, puolestaan avioituivat Mallorcalla syyskuussa

Manuela julkaisi eilen Instagramissa kuvan taiteilijapariskunnista helsinkiläisessä BasBas-ravintolassa. 

”Love united”, kuvateksti kuului. 

Tunnelmallisessa kuvassa on niin hauska asetelma, että mieleen tulee, olisiko Meeri alan ammattilaisena olisi asetellut porukan kuvaa varten. 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Voit saada päivästä paljon irti. Odottamaton käänne saa sinut hetkeksi eksyksiin. On aika tutustua paremmin äskettäin tapaamaasi ihmiseen.


SKORPIONI
Tarjoa apuasi ihmiselle, joka on ollut tukenasi menneisyydessä. Ystävällisyytesi pelastaa hänen päivänsä. Ihmissuhteissa on kääntymässä uusi lehti.


JOUSIMIES
Rakkauselämäsi vie nyt valtaosan huomiostasi. Täytä päiväsi asioilla ja ihmisillä, jotka saavat sinut loistamaan. Hyvinvointisi on etusijalla.


KAURIS
Nyt ei ole aika lainata kaverille rahaa. Pidä omaisuudestasi huolta. Voit tarjota neuvoja ja kokemuksen ääntä hänen avukseen.


VESIMIES
Älä vain odottele, että muutokset tapahtuisivat itsestään. Ole valmis panostamaan asiaasi. Päivä tuo elämääsi romantiikkaa.


KALAT
Hoida sovitut asiat nopeasti. Päivällä on varallesi vielä yllätyksiä. Vanhentunut ja hankala puheenaihe nousee uudestaan pintaan.


OINAS
Sinulla on vaikeuksia pysyä paikoillasi. Liikunnallinen haaste tekee sinulle hyvää. Kanavoi energiasi hyödylliseen tai hauskaan tekemiseen.


HÄRKÄ
Yritä olla joustava ja hyväntuulinen. Pääset paljon helpommalla, jos onnistut tulemaan toimeen kaikkien kanssa. Diplomatia on tänään paras aseesi.


KAKSONEN
Nyt ei ole hyvä hetki ihmissuhdesotkujen selvittämiselle. Anna pölyn laskeutua ensin. Keskitä kaikki energiasi välillä itseesi.


RAPU
On aika höristää korvia ja kiinnostua uusista asioista. Lähde liikkeelle, sillä aktiivisuus on avainsana. Seikkailu odottaa sinua.


LEIJONA
Älä kiirehdi väärällä hetkellä. Kärsivällisyys avaa eteesi enemmän mahdollisuuksia kuin osaat kuvitellakaan. Vielä ei ole aika toimia.


NEITSYT
Ole mukana koko sydämelläsi. Nyt ei ole aika tehdä mitään hutiloiden. Satsaa kaikkesi peliin ja katso, mihin se vie sinut.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!