Vieläkö pitää pelätä, että sienissä on säteilyä? Kuva: Shutterstock
Vieläkö pitää pelätä, että sienissä on säteilyä? Kuva: Shutterstock

Suppilovahverot odottavat metsikössä, vain ihan miedosti säteillen.

Huhtikuussa 1986 Ukrainassa tapahtui kaikkien ydinonnettomuuksien äiti. Tuuli leyhytteli laskeuman Suomen päälle.

Nyt on lokakuu 2014. Vieläkö pitää pelätä, että sienissä on säteilyä? Kaikki siitä vitsailevat matkalla sienimetsään, kukaan ei tiedä.

Paitsi nyt tietää. Säteilyasian on testannut puolestamme Hesarin toimittaja Lauri Malkavaara, joka kertoo kolumnissaan Olen harvinaisen säteilevä ihminen (HS 14.10.) syöneensä viimeisten 28 vuoden ajan enemmän sieniä kuin kukaan koskaan missään ja keränneensä ne Suomen pahimmalta laskeuma-alueelta Pirkanmaalta.

Totuus säteilystä

Malkavaara ilmoittautui Säteilyturvakeskukseen koehenkilöksi ja kävi radioaktiivisuusmittauksessa. Kävi ilmi, että hänessä oli 4–5 kertaa enemmän radioaktiivista cesium-137:ää kuin suomalaisissa keskimäärin. Kohonnut radioaktiivisuus johtuu mitä ilmeisimmin juuri miehen poikkeuksellisesta sienientusiasmista.

Mutta lohdullinen lopputulema: Malkavaarankin radioaktiivisuus oli merkityksettömän matalalla tasolla. Jos hän olisi säteillyt sata kertaa voimakkaammin, alttius saada syöpä olisi kasvanut hiukan. Viisinkertainen säteilyannos ei merkitse mitään.

Voi sulamaan ja sipulit pannulle, turvallisin mielin.

Lue myös:

Tunnistatko vuoden sienen?

Näiin saat muhkean sienisaaliin ilman vaivaa

Syksyn mehevimmät sieniruuat – mukana Mikko Rimmisen cannellonit

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.