Pelkällä peukulla ei enää Facebookissa pärjää. Kuva: Shutterstock
Pelkällä peukulla ei enää Facebookissa pärjää. Kuva: Shutterstock

Hyvästi helppo elämä, jolloin Facebookissa riitti pelkkä tykkää-napin painaminen.

Yksinkertaiset Facebook-ajat ovat virallisesti takana. Tuttu ja turvallinen peukku-nappi sai tänään seurakseen joukon muita namiskoita, joilla voi osoittaa tunteitaan. Facebookissa voi tykkäämisen lisäksi nyt nauraa, osoittaa ihmetystä ja ihastella kavereiden päivityksiä. Myös surun ja vihan näyttäminen onnistuu yhdellä klikkauksella.

Kuulostaa periaatteessa simppeliltä, mutta somessa on helppo aiheuttaa tahtomattaan muille mielipahaa ja ärsytystä. Senpä takia Mashable-sivusto kokosi netiketin uusien nappuloiden käyttämiseen. Lisäsimme mukaan muutaman muun toimivan vinkin.

Onko kaveri eri mieltä? Ei syytä vihaan.

Postasiko tuttavasi kannattavansa kansanedustajaa, joka on mielestäsi eduskunnan rasittavin? Heti sormi pois siltä vihaa-napilta! Jos haluat välttää turhaa riitelyä ja draamaa somessa, älä vihaa tuttaviesi mielipiteitä. Heillä on niihin täysi oikeus. Ilmaise omasi asiallisesti.

Taas yksi vauvapostaus? Ihastu!

Kun mahdollisuutena on ihastua, kuka jättää asian pelkkään tykkäämiseen? Vihaaminen, ihmetteleminen ja suru ovat automaattisesti vauvakuvien kohdalla ei-ei.

Nyt tapahtuu jotain suurta – pelkkä ”vau” ei ehkä riitä.

Saiko kaverisi uuden, mahtavan työpaikan? Yllättynyt ja innokas hymiö lienee parempi kuin pelkkä tykkääminen. Mutta paras vaihtoehto on onnittelujen kirjoittaminen suoraan kommenttikenttään.

Eksälläsi on uusi? Nyt malttia.

Jälleen kerran: viha- ja suru-namiskaa välttämällä voi yrittää välttää turhaa draamaa. Vaikka olisi sydämessään omasta puolestaan surullinen, kannattaa eksän puolesta yrittää olla iloinen. Yksi vaihtoehto on myös jättää kokonaan reagoimatta uutiseen.

Mieti ennen kuin painat.

Parhaalle ystävälleen voi laittaa omituisiakin reaktioita postauksiin. Jos tietää täydellä varmuudella ystävän tulkitsevan napinpainalluksen oikein, voi esimerkiksi laittaa vitsikkäästi suru-hymiön hänen ilmoittaessa parisuhteestaan. Puolituttujen kohdalla kannattaa miettiä vähintään kolmeen kertaan, ennen kuin reagoi epätavallisella tavalla.

Ja se tykkää-nappi on edelleen olemassa.

Vaikka uudet reaktiot ovat nyt mahdollisia, niitä ei ole pakko käyttää. Vanha kunnon tykkää-namiska on edelleen hyvä vaihtoehto moneen tilanteeseen. Ilmoittiko kaverisi lähtevänsä kahden viikon lomalle Italiaan? Tykkää on hyvä. Postasiko kaverisi uuden selfien? Tykkää on hyvä.

Älä tulkitse liikaa muiden painalluksia.

"Kääk! Miksi ihmeessä Pirkko ei ihastunut minun uuteen lomakuvaani? Miksi hän ainoastaan tykkää?" Jokaisella on erilainen tapa käyttää somea, eivätkä kaikki jaksa harkita omia painalluksiaan. Ei siis kannata murehtia muiden reaktioista liikaa.

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos