Tykkään! Ei kun, olen vain kiinnostunut asiasta! Ei kun... Kuva: Shutterstock.
Tykkään! Ei kun, olen vain kiinnostunut asiasta! Ei kun... Kuva: Shutterstock.

Erosiko ystävä? Facebook saa uuden ominaisuuden, jolla voi ottaa kantaa nopeasti ikäviin uutisiin.

Facebookin pomo Mark Zuckerberg ilmoitti tiistaina, että Facebookin on tulossa vaihtoehto peukutusnapille. Tulevaisuudessa peukkua voi näyttää myös alaspäin.

Nappia ei ole kuitenkaan tarkoitettu paheksuntaan tai ilkeilyyn, vaikka peukun suunta alas osoittaakin. Zuckerberg selitti, että uusi nappi antaa käyttäjille mahdollisuuden ilmaista empatiaansa kielteisten uutisten kohdalla.

– On tärkeää antaa ihmisille enemmän vaihtoehtoja kuin vain "tykkää". Kaikki hetket eivät ole hyviä hetkiä, Zuckerberg, 31, sanoi tiistain tiedonannossaan.

On totta, että tähän mennessä Facebookissa ei ole ollut kommentoinnin lisäksi nopeaa ja loogista tapaa ottaa kantaa vaikkapa ystävien erouutisiin, saati sitten luonnonkatastrofeihin tai muihin järkyttäviin tapahtumiin.

Niiden peukutus on varmasti tuntunut joistakin vähän erikoiselta, vaikka peukun ehkä voi myös kuvitella ilmaisevan, että käyttäjä on vain ylipäänsä kiinnostunut kyseisestä asiasta.

Ei kaikista yksinkertaisinta. Peukku siis ylös sille, että peukku tulee alas.

Lähde: People.com

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Uutuusdraama Rodin kuvaa, kuinka kuvanveistäjä Camille Claudel jäi mentorinsa Auguste Rodinin varjoon.

Ranskalainen kuvanveistäjä Auguste Rodin (1840–1917) muistetaan parhaiten Ajattelija-patsaastaan. Jacques Doillonin uutuusdraama keskittyy taiteilijan ja hänen oppilaansa Camille Claudelin (1864–1943) rakkaussuhteeseen. Rodinilla oli avovaimo ja lapsi, joita hän ei Camillelle tekemistään lupauksista huolimatta koskaan jättänyt.

Bruno Nuytten ohjasi Claudelin ja Rodinin skandaalinkäryisestä suhteesta draaman jo vuonna 1988.  Siinä parina nähtiin Isabelle Adjani ja Gérard Depardieu. Tällä kertaa pääosissa nähdään Izïa Higelin ja Vincent Lindon. Higelin onnistuu kuvaamaan hyvin Claudelin vähittäistä murtumista. Suhde tuhosi Claudelin mielenterveyden. Hän syytti Rodinia töidensä plagioimisesta. Claudel vietti viimeiset 30 elinvuottaan psykiatrisessa sairaalassa.

Claudel jäi täysin opettajansa varjoon niin eläessään kuin kuolemansa jälkeenkin. Hänen teoksensa, kuten Valssi, kuvasivat naisen seksuaalisuutta tekoajankohtaansa nähden rohkeasti. Aikaa vaivasi kaksinaismoralismi. Siinä missä miestaiteilijoiden alastomat naishahmot herättivät ihastusta, aikalaiskriitikot eivät pitäneet aihetta naistaiteilijoille sopivana.

Doillon on hakenut elokuvaan autenttista tunnelmaa kuvaamalla sen aidoilla tapahtumapaikoilla. Pariisin Rodin-museo on lainannut kuvauksiin Rodinin keskeisiä töitä. MK

Rodin ***