Peukku tauolle Facebookista? Siitä voi tulla parempi olo. Kuva: georgemphoto / Shutterstock.com.
Peukku tauolle Facebookista? Siitä voi tulla parempi olo. Kuva: georgemphoto / Shutterstock.com.

Facebook-paastolaiset tunsivat olonsa vähemmän stressaantuneeksi ja heidän oli aiempaa helpompi keskittyä, sanoo tanskalaistutkimus. Pitäisikö siis sinunkin pitää breikki naamakirjasta?

Skrollailua, skrollailua. Peukku tuonne, kommentti tänne. Kuvia ystävien vauvoista, koirista ja täydellisesti kohonneista leivonnaisista. Miten kaikkien elämä näyttää Facebookissa niin kivalta?

Välillä voi olla ihan hyvä pitää vähän taukoa, ainakin jos uutta tanskalaistutkimusta on uskominen. Sen mukaan ne, jotka lopettivat Facebookin käytön viikoksi, tunsivat olonsa 55 prosenttia vähemmän stressaantuneiksi, kertoo The Guardian. He myös keskustelivat enemmän kasvokkain perheensä ja ystäviensä kanssa.

Tutkimukseen osallistui 1 095 käyttäjää, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Toinen käytti Facebookia normaalisti, ja toinen lopetti kuin seinään viikoksi.

Miksi tauko sitten teki käyttäjät onnellisemmiksi? Oman elämän vertaaminen toisten elämään saa tyytymättömäksi. Ja Facebookissahan törmää jatkuvasti muiden upeisiin uutisiin, jotka ovat toisinaan niin sokerisia, että kontrasti käyttäjän omaan tylsältä tuntuvaan elämään kasvaa suureksi. 

Ajatus kulkee kutakuinkin näin: "Hieno homma, Martta on mennyt kihloihin Balilla! Itse jumitan konttorilla, ja ulkona on pimeää jo viideltä."

Monille tutkimukseen osallistuneista facebookkailusta oli tullut elämäntapa: osa räpläsi kännykkää aamuisin jo ennen kuin edes nousi sängystä. Yksi Facebook-paastolainen raportoi, että sai tauon aikana tehtyä päivittäisiä askareita huomattavasti nopeammin. Olo oli myös rauhallisempi.

Kun taukoa oli kestänyt viikko, tutkimuksen tulokset olivat vaikuttavat. Maailma ei loppunutkaan, päinvastoin. Facebook-paastolaiset olivat tyytyväisempiä, heidän oli helpompi keskittyä, eivätkä he tunteneet oloaan niin yksinäiseksi ja stressaantuneeksi. He olivat myös sosiaalisempia. 

Jatkossa tutkijat ovat kiinnostuneita selvittämään, kuinka kauan vaikutukset kestävät.

Miten on, pitäisikö pitää pieni paussi Facebookista? Mennä vaikka puhumaan jollekin ihmiselle ihan livenä?

Lähde: The Guardian

Fb tukee elämää

Facebook-tauko tekee onnellisemmaksi – tässä syy

Tauko on ihan hyvä ajatus, itse kullekin, mutta toi vastakkain asettelu on ärsyttävää: Joko olet facebookissa, tai sitten tapaat ystäviä livenä. Häh? Onko se mahdotonta tehdä noita molempia? Ei kukaan jaksa juosta ympäri vuorokauden tapaamassa tyyppejä eri paikoissa, josta syystä fb on ihan mukava yhteydenpitoväline live-tapaamisten lisäksi.
Lue kommentti

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos