Vapaaehtoisestihan siellä Facebookissa roikutaan. Kuva: Shutterstock
Vapaaehtoisestihan siellä Facebookissa roikutaan. Kuva: Shutterstock

Facebook on taas päivittynyt, muuttanut etusivuaan ja samalla Mark Zuckerberg on luultavasti myynyt yksityisyytesi paholaiselle.

Harva asia aiheuttaa ihmisissä niin paljon Facebook-kärttyisyyttä ja -valitusta kuin Facebookin muutokset.

Kun se sivu on eri näköinen! Ihan tyhmän näköinen! En näe Kalle-Joosepin uusia päivityksiä vaan Mirja-Hillevin toissapäiväisen päivityksen. Yhden ääliön tyypin ääliöitä päivityksiä on ihan liikaa. Ääliöitä päivityksiä on ylipäätään liikaa. Yläkulmassa on joku outo laatikko, en tykkää siitä. Haluan rahat takaisin, Mark Zuckerberg.

Paitsi ai niin, emmehän me ole siitä mitään maksaneet. Ja ihan itse vapaaehtoisesti siellä roikumme.

Mutta ennen oli niin paljon paremmin! Muistellaanpa vaikka Facebook-versiota vuodelta 2007. Silloin seinälleen pystyi laittamaan esimerkiksi akvaarion, johon kaverit saivat laittaa kaloja. Päivityksistä ei voinut tykätä eikä niitä voinut kommentoida, vaan se hoidettiin kirjoittamalla kaverin seinälle erillinen viesti. Päivitysruudussa oli aina asetuksena is-verbi. Päivitykset olivat englanniksi ja järkyttävän kiinnostavia tyyliin Virpi is feeling tired. Tämä kaikki jännittävä informaatio tippui näkyviin verkkaisen kronologisesti. Palvelua teki Zuckerbergin kymmenen parasta nörttikaveria.

Nykyään tuhannet ammattilaiset väsäävät Facebookiin algoritmejä, jotka vaikeuttavat elämäämme ja estävät esimerkiksi Instagramin kautta postattuja kuvia näkymästä Windows Phonen Facebook-sovelluksen uutisvirrassa. Paitsi joskus, jotenkin sattumalta.

Valitamme siitä kuin kärttyisät narkkarit, jatkamme käyttöä ja kahden päivän jälkeen olemme unohtaneet koko jutun.

Lue myös:

Tutkimus: Pahantuulisuus tarttuu Facebookissa

Facebook ja blogit herättävät kateutta – naiset paljastavat miksi

Someen hurahtanut: "Tein vauvalleni Facebook-profiilin"

Laske, kuinka paljon aikaa olet tuhlannut Facebookissa

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

 

On naurettavaa, että vapaaehtoisesti lapsettomia ihmisiä pidetään itsekkäinä. Oikeasti itsekkäitä olemme me perheelliset.

En pidä vastakkainasettelusta, joka vallitsee lapsettomien ja lapsellisten välillä. On naurettavaa, että vapaaehtoisesti lapsettomia ihmisiä pidetään itsekkäinä. Oikeasti itsekkäitä olemme me perheelliset.

Olen aina halunnut lapsia ja heitä myös saanut, kaksi ihanaa. Mutta olen tuntenut valinnastani myös tuskaa. Maailmassa on ihan liikaa ihmisiä, onko minulla oikeus tähän?

Meitä on täällä jo 7,6 miljardia. Tutkijat ovat laskeneet maapallon kestävän maksimissaan 10 miljardia ihmistä. Tämä luku ylittyy näillä näkymin vuonna 2060.

”Kun joku päättää, ettei tee omaa biologista lasta, se antaa jollekin muulle mahdollisuuden tehdä.”

Jonkun on tehtävä jotain ja pian. Mutta kenen? Minä itse en ollut siihen valmis. Ajattelin enemmän itseäni kuin kokonaisuutta.

Tästä syystä vanhempien pitäisikin olla lapsettomuuden valinneita kohtaan kiitollisia. Sen sijaan, että ylenkatsomme heidän elämänvalintojaan, meidän pitäisi antaa heille aplodit. Kärjistäen: kun joku päättää, ettei tee omaa biologista lasta, se antaa jollekin muulle mahdollisuuden tehdä.

Lapsettomien ja lapsellisten välinen kinastelu pitäisi jo vähitellen unohtaa. Kun ajattelemme asiaa tarpeeksi isosti, me olemme kaikki samalla puolella.

Vierailija

Vapaaehtoisesti lapsettomat ansaitsisivat aplodit

Oikein isosti ajateltuna annetaanko siis intialaisten ja afrikkalaisten tehdä lapset? Aivan sama jättäisikö joku suomalainen lapsen tekemättä, se ei oikeasti maailman väkilukua hetkauta. Itsellensä vain tekee hallaa kun vanhuudenpäivinä ei ole ketään joka voisi auttaa. Vaikka miten isosti yrittäisin ajatella, en näe syytä antaa aplodeja vapaaehtoisesti lapsettomille sen vuoksi että he olisivat näin pelastamassa maailmaa. Suomessa syntyy enää niin vähän lapsia, että tätä menoa viimeinen syntyvä...
Lue kommentti
Ehkä mä sitten vanhainkodissa..

Vapaaehtoisesti lapsettomat ansaitsisivat aplodit

Kiitos! Ja olkaa hyvä kaikista niistä veroista, joita teidän jälkikasvuanne varten maksan. Itse käytän julkisista palveluista lähinnä teitä, jotka tunnetusti ovat ala-arvoisessa kunnossa. Ja minun vanhempani maksoivat minun kouluni, joten turha tulla huutamaan. Ainiin, maksoin kyllä itsekin niitä opintolainalla ja vähäisen kelalta saamani opintotuen takaisin maksamalla laittoman suurella korkoprosentilla lisättynä!
Lue kommentti