Vapaaehtoisestihan siellä Facebookissa roikutaan. Kuva: Shutterstock
Vapaaehtoisestihan siellä Facebookissa roikutaan. Kuva: Shutterstock

Facebook on taas päivittynyt, muuttanut etusivuaan ja samalla Mark Zuckerberg on luultavasti myynyt yksityisyytesi paholaiselle.

Harva asia aiheuttaa ihmisissä niin paljon Facebook-kärttyisyyttä ja -valitusta kuin Facebookin muutokset.

Kun se sivu on eri näköinen! Ihan tyhmän näköinen! En näe Kalle-Joosepin uusia päivityksiä vaan Mirja-Hillevin toissapäiväisen päivityksen. Yhden ääliön tyypin ääliöitä päivityksiä on ihan liikaa. Ääliöitä päivityksiä on ylipäätään liikaa. Yläkulmassa on joku outo laatikko, en tykkää siitä. Haluan rahat takaisin, Mark Zuckerberg.

Paitsi ai niin, emmehän me ole siitä mitään maksaneet. Ja ihan itse vapaaehtoisesti siellä roikumme.

Mutta ennen oli niin paljon paremmin! Muistellaanpa vaikka Facebook-versiota vuodelta 2007. Silloin seinälleen pystyi laittamaan esimerkiksi akvaarion, johon kaverit saivat laittaa kaloja. Päivityksistä ei voinut tykätä eikä niitä voinut kommentoida, vaan se hoidettiin kirjoittamalla kaverin seinälle erillinen viesti. Päivitysruudussa oli aina asetuksena is-verbi. Päivitykset olivat englanniksi ja järkyttävän kiinnostavia tyyliin Virpi is feeling tired. Tämä kaikki jännittävä informaatio tippui näkyviin verkkaisen kronologisesti. Palvelua teki Zuckerbergin kymmenen parasta nörttikaveria.

Nykyään tuhannet ammattilaiset väsäävät Facebookiin algoritmejä, jotka vaikeuttavat elämäämme ja estävät esimerkiksi Instagramin kautta postattuja kuvia näkymästä Windows Phonen Facebook-sovelluksen uutisvirrassa. Paitsi joskus, jotenkin sattumalta.

Valitamme siitä kuin kärttyisät narkkarit, jatkamme käyttöä ja kahden päivän jälkeen olemme unohtaneet koko jutun.

Lue myös:

Tutkimus: Pahantuulisuus tarttuu Facebookissa

Facebook ja blogit herättävät kateutta – naiset paljastavat miksi

Someen hurahtanut: "Tein vauvalleni Facebook-profiilin"

Laske, kuinka paljon aikaa olet tuhlannut Facebookissa

Terhi Kokkonen esitti Mira Luodin päivänä Pinnan alla -kappaleen yhdessä siskonsa kanssa.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstain jaksossa Danny esitti todella vahvan tulkintansa PMMP:n Lautturi-kappaleesta. Mutta vahva oli myös Terhi Kokkosen veto. Hän esitti perjantaina tulkintansa Miran soolouralla tekemästä biisistä Pinnan alla.

Terhi esitti Miran kappaleen yllättäen yhdessä siskonsa Pauliina Kokkosen kanssa.

Katso esitys kokonaisuudessaan tästä:

Ennen Terhin esitystä Mira kertoi, että Pinnan alla -kappaleen tekohetkellä hänen elämänsä oli taitekohdassa. Samaan aikaan, kun Mira teki ensimmäistä sooloalbumiaan, hänen veljensä sairastui vakavasti ja menehtyi.

– En ollut hänen luonaan kun hän kuoli ja se harmittaa ihan kauheesti, Mira kertoi itkien.

Terhin ja Pauliinan esiintymisen jälkeen Mira halasi kumpaakin naista pitkään. 

– Se oli nyt vähän tuollainen iloinen, Terhi totesi Miralle.

Lähtö tuli yllättäen

Terhi Kokkosta ei nähty Miran päivän aikana missään muussa aktiviteetissa kuin lounaalla ja päivällisellä. Terhin tulkinta Miran kappaleesta jäi hänen viimeisekseen Vain elämää -ohjelmassa. Esiintymisensä jälkeen Terhiä ei nähty lainkaan.

Vaikka Terhin kuvauksista poistumisesta on uutisoitu runsaasti ja sitä on puitu jo pitkin kevättä, ohjelmassa se sivuutettiin melkolailla kokonaan. Terhi katoaa illallispöydästä kuin tuhka tuuleen.

Muut artistit kommentoivat jakson lopussa Terhin lähtöään kierrellen, mainitsematta häntä suoraan nimeltä.

– Tämä päivä antoi minulle taas enemmän ymmärrystä siitä, että se ei kulje minkään käsikirjoituksen mukaan. Se on aina käänteitä täynnä ja se pitää ottaa vastaan sellaisena, mitä tapahtuu, Mira totesi.

Katso videolta, kuinka Aki Tykki, Mira Luoti, Sani ja Arttu Wiskari kokivat Terhin lähdön kuvauksista:

Fatbardhe Hetemaj on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton. – Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti.

Fatbardhe Hetemaj, 32, odottaa viikonlopun Maailma kylässä -festivaalia, jolloin hänen perheestään kertova Kotimaa Kosovo-Suomi –dokumentti saa ensi-iltansa.

Dokumenttia tehtiin puolitoista vuotta ja se nosti naiselle pintaan monia muistoja. Hetemaj´n neljän sisaruksen vanhemmat saapuivat Kosovosta Suomeen vuonna 1992, jolloin Fatbardhe oli 7-vuotias.

– Ehkä arkielämässä oli pelon jälkeen vaikeinta tasapainoilla kahden kulttuurin välillä. Meidän kulttuurissa olin tottunut koskettamaan ihmisiä. Täällä on tietty etäisyys.

”Ala-asteella ihmettelin, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin.”

– Ala-asteella ihmettelin myös, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin ja sitten minulle suututtiin, kun olin luvannut niin monelle. En ymmärtänyt yhtään, että pitäisi olla vain yhden kanssa kerralla, vaan otin kaikki siipieni suojaan. Olen aina ollut tällainen paljon puhuva, Fatbardhe kertoi eilen Mummotunnelin kesän VIP-avajaisissa.

Hetemaj'n sisarusnelikko on kuuluisa saavutuksistaan. Molemmat veljet pelaavat ammatikseen jalkapalloa, Perparim Italiassa ja Mehmet Seinäjoella. Fatbardhe on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton.

– Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti. Olemme yhä tosi läheisiä.

Fatbardhe viettää itse sinkkukesää.

– Kaikki väittävät, että minulla on kumppanin suhteen kovat kriteerit. Minun pitää tuntea, että kyseessä on minun ihminen ja toki kumppanin pitää miellyttää myös silmää. 

– Haluan kuitenkin painottaa, että elämäni on hyvää näinkin. Olen huomannut, että lapsettomia suojellaan, eikä heiltä kysellä henkilökohtaisia kysymyksiä, mutta sinkuilta udellaan tosi henkilökohtaisesti, että miksi miestä ei ole löytynyt. Se ärsyttää joskus.

Kotimaa Kosovo-Suomi, TV1 ma 28.5