Tiesitkö, että Google ja Facebook seuraavat jokaista askeltasi?

Teknologiajätit Facebook ja Google eivät ole oikeastaan koskaan piilotelleet sitä, että ne keräävät käyttäjistään valtavasti dataa. Kumpikin yritys kertoo asiasta suoraan omilla sivuillaan ja perustelee tiedonkeruuta erityisesti sillä, että datan avulla he voivat kohdentaa mainontaansa osuvammin.

Mutta mitä kaikkea Google ja Facebook oikeastaan tietävätkään meistä käyttäjistä? Lista on vallan pitkä:

1. Iän, sukupuolen, asuinpaikan, kiinnostuksenkohteet

Google kerää käyttäjästään samalla tavalla perustietoja. Jos sinulla on Google-tili, osan tiedoista olet antanut itse. Lisäksi tiedot perustuvat Googlen keräämään dataan siitä, millaisia asioita haet verkosta. Googlen tekemän profiilin voit käydä katsomassa mainostenhallintasivulta.

Facebook tietää perusasiat käyttäjästään lähes automaattisesti, koska ne on jaettava yritykselle jo tiliä luodessa. Lisäksi Facebook muodostaa ihmisen kiinnostuksenkohteista profiilia tykkäysten, jakojen ja klikkausten perusteella.

2. Osan puhumistasi asioista

Google tallentaa esimerkiksi navigaattorille annettuja ohjeita ja puhelimen ”OK Google” -toiminnolle sanottuja asioita. Nauhoitetut pätkät voi käydä kuuntelemassa ja poistamassa Puhe ja ääni -sivulta. Käytännössä tiedot voivat kuitenkin edelleen säilyä Googlen hallussa, vaikka ne näennäisesti poistaisikin. Yritys nimittäin pitää oikeuden säilyttää tietoja tilistäsi, jotta se voi kehittää palvelua ja estää roskasisältöä. Jos haluat lopettaa puheidesi nauhoittamisen, se onnistuu Toimintojen hallinta -sivulta.

Google tallentaa esimerkiksi navigaattorille annettuja ohjeita ja puhelimen ”OK Google” -toiminnolle sanottuja asioita.

Facebook ei itse myönnä kuuntelevansa käyttäjiään. Vuonna 2015 Image-lehti kuitenkin kokeili, miten kännykän vieressä käydyt keskustelut vaikuttavat Facebookin mainosvirtaan. Heidän mukaansa vaikutus oli iso. ”Kun puhelimen vieressä sanoi lehti, Facebook tarjosi Seiskan tilausta. Kun puhelimen lähellä lausui sanan sosiaalidemokraatit, Facebook tarjosi Stadin demareiden Facebook-ryhmää”, Image kirjoitti tuolloin. Muut lähteet ovat kuitenkin epäileväisiä Imagen väitteestä, eikä Facebookilta saatu asiaan kommenttia.

3. Verkossa tekemäsi asiat

Google kerää runsaasti tietoja tekemistäsi hauista. Jos käytät Chrome-selailta, Google myös näkee, millä sivustoilla vierailet. Oletko huomannut, että katsottuasi yhden kissavideon Youtubesta, se alkaa tarjota niitä sinulle jatkuvasti? Tämä johtuu siitä, että Googlen omistama Youtube kerää dataa siitä, mitä asioita haet ja katselet Youtubessa. Voit käydä poistamassa kerättyjä tietoja Omat tapahtumat -sivulta. Kätevin tapa estää selainta keräämästä sinusta tietoja on käyttää sitä Incognito-tilassa.

Facebook saa aina tiedon, kun vierailet sivustolla, jossa on Tykkää-painike.

Facebook saa aina tiedon, kun vierailet sivustolla, jossa on Tykkää-painike. Jos olet kirjautuneena vierailun aikana Facebookiin, yritys saa henkilöllisyytesi ja tarkan ajan, jolloin vierailit sivustolla. Voit estää tietojen keräämisen kirjautumalla ulos Facebookista aina silloin, kun käytät jotain muuta sivustoa. Itse sivustolla ollessasi Facebook kerää sinusta valtavasti dataa. Lisäksi se kerää tietoja sinusta kavereidesi ja ryhmiesi kautta.

4. Missä olet käynyt

Googlen karttasovellus kerää liikkeistäsi runsaasti paikkatietoja aina, kun käytät sitä. Google myös tallentaa käyttäjät paikkatiedot Aikajana-sivustolle, jossa omia liikkeitään voi käydä tarkastelemassa. Paikkatietojen seuraaminen on Googlen mukaan oletuksena pois päältä.

Facebook seuraa älypuhelimen käyttäjän sijaintia varsin aktiivisesti. Tämän voi estä poistamalla paikannuspalvelun käytöstä puhelimen asetuksista. Esimerkiksi iPhonessa sijaintitiedot saa pois päältä polkua Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Facebook. Sovellukseen on mahdollista aktivoida myös ”Lähellä”-toiminto, joka näyttää käyttäjän sijainnin myös hänen kavereilleen ja päinvastoin.

5. Mitä laitetta käytät

Sekä Google että Facebook tietävät, mitä laitetta käytät.

6. IP-osoitteesi, yhteystietosi, operaattorisi…

Yritys kerää tietoja omistamiltaan ja johtamiltaan yrityksiltä, joita ovat esimerkiksi Instagram ja Whatsapp.

Facebook tietää edellä mainittujen lisäksi käyttäjän selaimen tyypin, kielen, aikavyöhykkeen, matkapuhelinnumeron, laiteasetukset, laitteen käyttöjärjestelmän ja signaalin voimakkuuden. Yritys kerää tietoja omistamiltaan ja johtamiltaan yrityksiltä, joita ovat esimerkiksi Instagram ja Whatsapp. Nämä tiedot luovuttavat Facebookille samoja tietoja, joita se itsekin kerää.

Mitkä kaikki tiedoista näkyvät muille?

Google näyttää käyttäjälle kaikki ne tiedot, joita se kerää. Niitä voi tarkastella Omat tapahtumat -sivustolta. Lisäksi se jakaa tietoja mainostajille, liikekumppaneille, sponsoreille ja muille kolmansille osapuolille, yritys kertoo käyttöehdoissaan. Tiedot ovat yrityksen mukaan yleisluontoisia. Googlella on velvollisuus jakaa yksityiskohtaisia ja henkilökohtaisia tietoja, jos laki määrää. Esimerkiksi etsintälupa velvoittaa Googlea jakamaan keräämiään tietoja.

Facebook jakaa sinne itse tuottamiasi tietoja niiden ihmisten kanssa, joille olet asioiden määritellyt näkyvän. Omia julkisuusasetuksiaan voi muokata Facebookin asetuksista. Yritys myös ilmoittaa jakavansa tietoja mainostajille ja yrityksen sisäisesti. Lisäksi se voi luovuttaa tietoja niille sovelluksille, joihin kirjaudut Facebook-tunnuksillasi.

Miten omia tietoja voisi suojella?

Varmin tapa – lannistavaa kyllä – on olla käyttämättä Facebookia ja Googlea. Jos kaipaat tiedoillesi täyttä suojausta, älä käytä niiden käsittelyssä Googlea ja Facebookia.

Jos kaipaat tiedoillesi täyttä suojausta, älä käytä niiden käsittelyssä Googlea ja Facebookia.

Googlen asetuksissa voit estää yritystä muodostamasta sinusta käyttäjäprofiili, keräämästä sijaintitietojasi ja listaamasta sivuvierailujasi. Käytännössä on kuitenkin mahdotonta tietää, vaikka yritys pitäisikin näistä asioista kirjaa taustalla.

Facebookin asetuksissa voit myös käydä muokkaamassa niitä asioita, jotka näkyvät julkisesti muille. Palvelun yksityisyys herättää kuitenkin siitä huolimatta huolta. Erityisesti uusi Stalk Scan -palvelu on nostanut epäluuloa siitä, kuinka hyvä Facebook on suojelemaan käyttäjiensä yksityisyyttä, vaikka omia asetuksiaan muuttaisikin.

Stalk Scanin avulla voit tarkistaa, mitä Facebook näyttää sinusta julkisesti. Esimerkiksi tapahtumaosallistumisesi ovat lähtökohtaisesti julkista tietoa, koska ne näkyvät julkisissa tapahtumissa kaikille muille. Sen avulla voi myös huomata, että kaikki kommenttisi ja tykkäyksesi muiden ihmisten profiileihin ovat julkisia, vaikka oma profiilisi olisikin salattu. Myös tykätyt sivut ovat julkista tietoa.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.