Kuva Tuomas Selänne.
Kuva Tuomas Selänne.

Sairauden jälkeen huippukuntoon palannut uimari Emilia Pikkarainen tähtää arvokisa-altaisiin sellaisella kunnianhimolla, että hääsuunnitelmatkin saavat odottaa.

Siinä missä muu Suomi heittää juhannuksena vapaalle, kilpauimari Emilia Pikkaraiselle, 22, keskikesän viikonloppu on työaikaa. Emilia viettää juhannuksen kotosalla ja treenaa pääkaupunkiseudulla. Samaan aikaan kihlattu, F1-kuski Valtteri Bottas, 25, kisaa formuloiden Itävallan GP:ssa.

– Meillä uimareilla kesän kilpailukausi jatkuu elokuulle, ja siihen asti keskityn vain uintiin. Ehdin paikan päälle seuraamaan Valtterin ajoja enintään neljä kertaa vuodessa, seuraavan kerran joskus loppuvuodesta, Emilia laskeskelee.

– Formulakohteetkin valitsen sen mukaan, mitkä ovat parhaita harjoittelupaikkoja uimarille. Australia kuuluu suosikkeihini, se on ihannepaikka treenaamiseen.

Häät kisakalenterin mukaan

Nelisen vuotta seurustelleet Emilia ja Valtteri menivät kihloihin alkuvuodesta. Sen merkkinä Emilia kantaa nyt nimettömässään kaunista timanttisormusta.

– Kosinta tuli minulle yllätyksenä. Emme olleet suunnitelleet kihloihin menoa etukäteen, Emilia kertoo.

– Kihlat merkitsevät minulle hienoa sitoumusta tulevaisuutta varten.

Urheilijapari ei ole ehtinyt suunnitella häitään. Niidenkin aikataulu sovitellaan kilpailukalenterien mukaan. Emilian seuraavat suuret tavoitteet ovat elokuussa Venäjällä uitavissa MM-kisoissa sekä Rio de Janeiron olympialaisissa ensi vuoden elokuussa.

– Emme ole ehtineet miettiä häitä, mutta ainakaan niitä ei vietetä ennen Rion olympialaisia. Siihen asti keskityn vain olennaiseen enkä kerää mitään muuta ajateltavaa tai stressin aihetta, Emilia sanoo.

Sairastaessa ei tullut mieleenkään luovuttaa

Uimarin edellinen kausi oli hankala: Emilia kärsi ensin flunssasta ja sairasti jälkitautina vaikean mykoplasman. Sairastelua seurasi puolen vuoden kilpailutauko ja harjoittelu ajettiin pakosti minimiin.

– Oli kova paikka, kun uinti ei kulkenut. Yhtäkkiä en pystynytkään toteuttamaan intohimoani, Emilia muistelee.

– Missään vaiheessa motivaationi ei kuitenkaan kärsinyt eikä käynyt mielessäkään luovuttaa. Kyllä se kasvatti malttia, kun kropalle piti antaa aikaa toipua.

Tällä kaudella kunnon rakentaminen ja paluu huipputuloksiin on sujunut hyvin.

Cocomax-tiimi: Elina Nummenpää, Emilia Pikkarainen ja Oona Kivelä.

 


 

– Ennen sairastumista olin ehkä tottunut siihen, että hyviä aikoja tuli kuin liukuhihnalta. Kun uinti ei sitten kulkenutkaan, se kasvatti sisua ja opetti arvostamaan työtäni uudella tavalla. Nyt nautin joka hetkestä ja olen entistä iloisempi jokaisesta hyvästä tuloksesta.

Emilia on saanut uralleen uuden sponsorin kookosvesibrändi Cocomaxista. Uimarin mukaan kyse on merkittävästä yhteistyöstä.

– Vantaan kaupungin rinnalla Cocomax on nyt toinen suurin sponsorini. Tällaiset tukijat mahdollistavat sen, että voin täysillä keskittyä uraani ammattiurheilijana. Tuntuu hienolta, että iso yritys uskoo minun unelmaani.

Emilia iloitsee myös juomamerkin mukana tulleesta tiimiyhteistyöstä: uimarin lisäksi Cocomax-tiimiin kuuluvat golfaaja Elina Nummenpää sekä tankotanssin kolminkertainen maailmanmestari Oona Kivelä.

Emilian Instagram-julkaisu treeneistä Oona Kivelän kanssa:

 

 

Tankotanssia @oonakofficial opetuksella @cocomaxfin

A photo posted by Emilia Pikkarainen (@emiliapikkarainen) on

 

– Pystymme jakamaan tietomme ja taitomme ja tukemaan toisiamme treenaamisessa. Esimerkiksi Oonan kanssa lajejamme yhdistää kehonhallinta ja lihastasapainon kunnossa pitämnen. Hänen kanssaan on ollut superhauskaa treenata yhdessä, menemme hänen salilleen ja pistämme musat täysille. On mielettömän motivoivaa, kun on hauska kaveri messissä.

Lue myös:

Monacon muotipiirit innostuivat Emilia Pikkaraisesta – Valtteri Bottaksen rakas mallina!

F1-kuski Valtteri Bottaksen rakas Emilia Pikkarainen: Ei vielä kihloja

Kevään uutuustuoksut Jenni Banerjeen, Emilia Pikkaraisen ja Virve Rostin testissä

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.