Eva Wahlström on ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestaruuden voittanut suomalainen. Hän siirtyi ammattilaisuralle vuonna 2010. Kuva vuodelta 2013: Sanoma-arkisto/Antti Hämäläinen
Eva Wahlström on ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestaruuden voittanut suomalainen. Hän siirtyi ammattilaisuralle vuonna 2010. Kuva vuodelta 2013: Sanoma-arkisto/Antti Hämäläinen

Urheiluhistorioitsija Hannu Eklundin mielipidekirjoitus kuohuttaa sosiaalisessa mediassa. Ammattilaisnyrkkeilijä Eva Wahlström on Eklundin kanssa sekä eri että samaa mieltä.

Ammattilaisnyrkkeilijä Eva Wahlström, 35, tyrmää Hannu Eklundin väitteen, etteikö naisurheilija voisi olla yhtä kilpailuhenkinen kuin miesurheilija.

– Itse olen törkeän kilpailuhenkinen, mutta myös todella perhekeskeinen. En ymmärrä, miten kilpailuhenkisyys ja perhekeskeisyys muka sulkevat toisensa pois. Mulla on ollut lapsi koko ammattilaisurani ajan.

Wahlströmin mukaan perhekeskeisyys on myös auttanut häntä uralla.

– Kun perheasiat ovat kunnossa, sieltä on myös hyvä ponnistaa. Sieltä saa tukea.

Urheiluhistorioitsija Eklundin Helsingin Sanomissa julkaistu mielipidekirjoitus on herättänyt sosiaalisessa mediassa keskustelun naisista ja miehistä sekä tasa-arvosta urheilussa.

Urheilu on tasa-arvon maailmassa ylivoimainen poikkeus. Lähes kaikessa, myös politiikassa, nainen voi yltää miehen tasolle, mutta ei urheilussa, kirjoittaa Hannu Eklund HS:n mielipidepalstalla.

Julkaissut HS.fi - Helsingin Sanomat 15. helmikuuta 2016

Eklundin mielestä miehet ovat urheilussa naisia parempia, eivätkä naiset voi koskaan yltää samalle tasolle.

”Lähes kaikessa, myös politiikassa, nainen voi yltää miehen tasolle, mutta ei urheilussa. Mies on atleettisempi, lähes aina taitavampikin. Monet naishelpotukset – esimerkiksi kevyempi kuula ja matalampi lentopalloverkko – liittyvät tähän”, Eklund kirjoittaa.

Eniten ihmetystä on aiheuttanut Eklundin kivikautinen kommentti kilpailuhenkisyydestä. Hänen mielestään kyse on evoluutiosta.

”Miehet ovat kilpailuhenkisiä, naiset perhekeskeisiä. Urheilu, jopa sotaan viittaava urheus, sopii miehille. Jos naiset urheilevat, he nauttivat enemmän pehmeistä arvoista kuin ennätyksistä ja vastustajan nujertamisesta”, Eklund perustelee.

Eklund ei selitä tarkemmin, mitä tarkoittaa sillä, että naisurheilija nauttii miehiä enemmän pehmeistä arvoista kuin ennätyksistä ja vastustajan nujertamisesta. Wahlström kertoo nauttivansa molemmista.

– Voittamisen ja urheilun lisäksi on mahtavaa treenata salilla porukalla ja jäädä treenien jälkeen juttelemaan.

Eva Wahlströmin mielestä parhaiden miesurheilijoiden tulee kilpailla parhaita miesurheilijoita ja parhaiden naisurheilijoiden parhaita naisurheilijoita vastaan.  Siksi vertailu on hänestä hieman turhaa. ”Mutta nainen tekee taatusti vähintään yhtä paljon töitä huipputasolla kuin mies”, hän sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto/Ville Männikkö
Eva Wahlströmin mielestä parhaiden miesurheilijoiden tulee kilpailla parhaita miesurheilijoita ja parhaiden naisurheilijoiden parhaita naisurheilijoita vastaan. Siksi vertailu on hänestä hieman turhaa. ”Mutta nainen tekee taatusti vähintään yhtä paljon töitä huipputasolla kuin mies”, hän sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto/Ville Männikkö

”Fysiikkani ei kestä yhtä paljon miesnyrkkeilijän"

Eklund väittää, ettei naisurheilija ei voi olla yhtä taitava kuin miesurheilija. Sitäkään Wahlström ei allekirjoita.

– Kyllä voi olla. Kun Merosen Ripa alkoi valmentaa mua, hän sanoi, että jos mä haluan olla ammattilainen, mun täytyy olla yhtä taitava kuin miehet.

Siinä Wahlström on Eklundin kanssa samaa mieltä, että naisen fysiikka ei ole samanlainen kuin miehen.

– Eikä koskaan voi ollakaan – sen näkee nyrkkeilyssä. Jos voisin, haluaisin olla miesnyrkkeilijä. Haluisin kokea sen räjähtävän ja nopean lyönnin ja haluaisin olla kovempi. Mutta teen nyt parhaani, että lyöntini on niin räjähtävä ja nopea kuin fysiikka sallii. Lisäksi fysiikkani ei kestä yhtä paljon miesnyrkkeilijän. Sen huomaa treeneissä miesten kanssa, kun minä rikon itseni helpommin.

"Raskaan sarjan nyrkkeilijöitä arvostetaan enemmän kuin kärpässarjan, koska heidän otteluissaan tapahtuu enemmän."

Eklund antoi kirjoituksessaan ymmärtää, että naisurheilijoiden on turha vaatia enemmän arvostusta, koska he eivät voi ikinä olla yhtä hyviä miesurheilijat. Wahlström ei valita. Hän on omasta mielestään saanut riittävästi arvostusta.

– Mä ottelen isoissa pääotteluissa. Vaikka olen pienikokoinen, eikä mulla ole samanlaisia fyysisiä ominaisuuksia kuin miesnyrkkeilijöillä, ihmiset tulevat katsomaan mua, koska olen törkeän hyvä. Mutta totta kai se on ollut pitkä ja mutkikas tie.

Wahlström huomauttaa myös, että monien lajien suosio ei välttämättä liity sukupuoleen.

– Urheiluyleisö haluaa nähdä tyrmäyksiä ja taklauksia. Raskaan sarjan nyrkkeilijöitä arvostetaan enemmän kuin kärpässarjan, koska heidän otteluissaan tapahtuu enemmän.

Miten entinen huippusuunnistaja Minna Kauppi vastaa väitteeseen siitä, ettei nainen voi olla yhtä kilpailuhenkinen kuin mies? Lue juttu täältä.

Vierailija

Eva Wahlström evoluutiokohusta: ”Jos voisin, haluaisin olla miesnyrkkeilijä”

Se, että miehet keskimäärin ovat naisia vahvempia, ei tarkoita sitä, että nainen olisi heikko. Naiset ovat vahvoja, miehet vähän vahvempia. 6 metrinen miekkavalas-naaras on helvetin iso. 8 metrinen miekkavalas-uros on vielä isompi. Se ei tee naaraasta pientä. Tällaiset hannueklundit ovat epäonnistuneita miehiä, jotka eivät uskalla uhota toisille miehille, niin uhoavat sitten naisille, ja usein myös lapsille. Ylistämällä, eli nuolemmalla itseään vahvempien miesten persettä, luulevat nostavansa...
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Sinulla on hyvä idea, joka voi avata sinulle ovia. Ole valmis ahkeroimaan asiasi eteen. Yhdistä voimasi hyvän tyypin kanssa.

 

VESIMIES

Katso tarkkaan, keneen luotat. Erityisesti raha-asioissa tulee olla skarppina. Kaiva taustoja, kunnes mikään ei ole enää epäselvää.

 

KALAT

Hoida rahakysymykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Paperiasioita ei kannata jättää roikkumaan. Valmistaudu yllätyksiin.

 

OINAS

Joku saattaa tarjota apua odottaen vaativia vastapalveluksia. Mielet muuttuvat tänään nopeasti, joten varustaudu yllätyksiin matkan varrella.

 

HÄRKÄ

Voimien yhdistämien on hyvä idea. Joku auttaa sinua ideasi kehittelemisessä, jos vain pyydät hänen apuaan. Pidä tunteesi hallinnassasi.

 

KAKSONEN

Itseluottamuksesi saa tänään nostetta. Saat päivän tapahtumista paremman käsityksen siitä, mihin olet menossa. Romantiikka värittää päivääsi.

 

RAPU

Kekseliäisyydestä saa pisteitä raha-asioissa. Ole tarkkana terveydentilasi kanssa ja selvitä mitä pikimmiten mieltäsi painava yksityiskohta.

 

LEIJONA

Luvassa on tunnemyrskyjä, jos et ole kyllin joustava. Joku loukkaantuu, ellet kuuntele hänen toiveitaan. Tee omaa juttuasi toisia kunnioittaen.

 

NEITSYT

Kiire tekee sinulle hyvää. Haasteet ja tiheä aikataulu ovat juuri sitä, mitä kaipaat pysyäksesi energisenä. Anna romantiikalle tilaisuus.

 

VAAKA

Ota haaste vastaan. Käy läpi viimeaikaisia tapahtumia ja kuulostele tunteitasi. Laadi itsellesi strategia ennen kuin hyppäät seikkailuun.

 

SKORPIONI

Saat vastaasi kovia sanoja, joiden ei pidä antaa lannistaa sinua. Kuuntele sydäntäsi. Löydät etsimäsi vain olemalla rehellinen itsellesi.

 

JOUSIMIES

Pidä ajatuksesi omana tietonasi. Liian aikainen valttiesi paljastaminen ei tiedä hyvää. Kerro joko koko totuus tai vaikene täysin.

 

 

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo.