Unelmahommassa pysyy draivi hyvin yllä ja on motivaatio kohdallaan. Kuva: Shutterstock
Unelmahommassa pysyy draivi hyvin yllä ja on motivaatio kohdallaan. Kuva: Shutterstock

Millaista unelmien työ voisi olla? Tämä selvisi Me Naisten suuressa työelämäkyselyssä. – En haluaisi istua toimistossa tuijottamassa tietokoneen ruutua koko päivää, tekisin mieluummin konkreettisempia asioita, kertoo yksi vastaajista.

Kello on kolme iltapäivällä konttorissa. Katsot uudelleen kellotaulua, kas, se on kahta yli kolme. Mitäköhän se on nyt? Viisi yli.

Ei taida oikein hommat kiinnostaa, vai? Voisiko se johtua siitä, ettet ole unelmiesi työssä? 

Kaikki eivät sellaiseen jaksa edes yrittää, selvisi Me Naisten suuressa työelämäkyselyssä (48/2015). Tutkimustenkin mukaan nykyään halutaan panostaa kehittymiseen omissa nykyisissä hommissa. Edes eteneminen ei ole tärkeintä.

Kyselyyn syksyllä osallistuneista 179 vastaajasta vain 30 prosenttia sanoo olevansa tällä hetkellä unelmiensa töissä. Loput, no, eivät olleet. Sen sijaan kuitenkin jopa 63 prosenttia olisi valmis tinkimään palkastaan, jotta saisi unelmien työn.

Unelmien tavoittelu voi lisätä painetta.

– Kaikilla pitäisi nykyään muka olla unelmaduuni. Voi tuntea turhaan epäonnistunutta oloa, jos itselle ei sellaista mielestään ole, sanoo työterveyslaitoksen tutkija Jari Hakanen.

– Pitäisikin miettiä, miten nykyistä työtä voisi tuunata. Tulisiko hommasta unelmapesti, jos esimies muistaisi tervehtiä aamulla tai työajatuksiaan ehtisi kunnolla jakaa porukassa?

Mutta millainen olisi unelmien työ? Tällaista kerrottiin:

"Vastuullinen, monipuolinen työnkuva ja saa itse vaikuttaa työhön. Minusta on tärkeää nauttia työstä ja nähdä sen vaikutus muihin ihmisiin." Nainen, 43.

"Itsenäinen ja vastuullinen työ alalla, jolle olen kouluttautunut." Nainen, 58,

"Projektityö, jota tehdään intensiivisesti mahtavalla porukalla ja flow'ssa. Projektin päätyttyä olisi aikaa aina palautumiselle, jotta sekä kroppa että pää saisivat tarvitsemansa levon." Nainen, 43.

"Työ, joka haastaa ja jossa voi ajatella omilla aivoilla ja tehdä omiakin päätöksiä." Nainen, 34.

"Mielenkiintoinen työ oikeudenmukaisella palkalla." Nainen, 34.

"Saisin tehdä töitä 5–6 tuntia päivässä neljänä päivänä viikossa, mutta palkkaa saisi kuitenkin saman verran kuin normaalisti (tai tuntipalkka olisi vastaavasti korkea). Saisin käyttää luovuuttani, mutta ei olisi suurta vastuuta mistään – en esimerkiksi haluaisi olla esimies. Olisi mahdollisuus harrastaa liikuntaa, ja ruokalassa olisi aina hyvää ruokaa, jota voisi myös ostaa halvalla kotiin työpäivän päätteeksi. Saisi ilmaiseksi mehua, vissyä, hedelmiä ja pähkinöitä. Työkaverit olisivat aivan mahtavia, eikä kukaan olisi idiootti." Nainen, 27.

"Hyväpalkkainen, itsenäinen, työstä pitää saada kunnon korvaus. Olen tottunut työskentelemään itsenäisesti." Nainen, 42.

"Koulutustani vastaavaa, ja palkkaus riittävää suhteessa työn kuormittavuuteen." Nainen, 28.

"Olen unelmieni työssä. Olen kotiäiti ja kasvatan lapsistani täyspäisiä ihmisiä." Nainen, 22.

"Itsenäinen ja vapaat työajat. Ehtisi rauhassa suunnitella asioita eikä tarvitsisi hosua." Nainen, 55.

"Työ, jota on mielekästä tehdä ja jonka tunnen merkitykselliseksi. En haluaisi istua toimistossa tuijottamassa tietokoneen ruutua koko päivää, tekisin mieluummin konkreettisempia asioita, vaikka sitten ruumiillista työtä." Nainen, 33.

"Sellainen, jossa olen hyvä ja voin jatkuvasti kehittyä paremmaksi ja oppia uutta." Nainen, 31.

"Sellainen, jossa tuntisin olevani hyvä ja vahva. Voisin sanoa, että hei, tämän minä osaan!" Nainen, 30.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse leikkaamalla vanhasta villapaidasta.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että selkäosa ja koiran rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

 

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiväiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen. 

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.