Mentoria voi etsiä mentoriohjelman kautta tai itsenäisesti. Kuva: Shutterstock
Mentoria voi etsiä mentoriohjelman kautta tai itsenäisesti. Kuva: Shutterstock

Mentorointia olisi kiva saada – mutta mistä ihmeestä?

Ei tekisi pahaa kenellekään saada ideoita, inspiraatiota ja neuvoja työelämään sekä uralla etenemiseen. Tähän tarpeeseen on kehitetty mentorointi: kokenut ammattilainen auttaa kokemattomampaa etsimään suuntaa uralla.

Mentorointisuhteesta hyötyvät parhaimmillaan molemmat osapuolet. Mentoroitava saa neuvoja ja näkemystä, mentori uudenlaisia ajatuksia. Kuulostaa täydelliseltä! Enää täytyy etsiä mentori jostakin. 

1. Googlaa ja googlaa vähän lisää

Suomessa on lukuisia mentoriohjelma, joihin voi hakea. Jos olet valmistunut korkeakoulusta, tarkista ensin oman opinahjosi mentorointiohjelmat. Myös Suomen mentorien kautta voi löytää mentorin, jos on valmistunut yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta. Muillekin kuin yliopistosta valmistuneille on mentorointiohjelmia. Esimerkiksi pienyrittäjille ja armeijasta palaaville on omat ohjelmansa.

2. Etsi hyvää tyyppiä

Jos sopivaa mentoriohjelmaa ei löydy, mentoria voi etsiä itsenäisestikin. Hyvään mentorointisuhteeseen ei riitä se, että mentori tekee unelmatyötäsi. Etsi tietyssä tehtävässä työskentelevän ihmisen sijaan tyyppiä, jolla on taitoja ja vahvuuksia, joista haaveilet, työelämäaiheisiin erikoistunut kirjoittaja Jeff Goins kehottaa blogissaan.

3. Kysy kaverilta

Mentori saattaa olla lähempänä kuin arvaatkaan. Vaikka ette työskentelisi samalla alalla, työelämästä kannattaa vaihtaa ajatuksia ystävien kesken – laajemminkin kuin juttelemalla siitä, kenellä on ollut kiire, ärsyttävä asiakas tai näkemysero pomon kanssa. Ura-asiantuntija Jill Jacinto sanoo Glamourissa, että moni nainen välttää urasta puhumista, jottei vaikuttaisi leuhkalta tai valittajalta.

– Todennäköisesti ystäväsi haluaa auttaa sinua ja antaa neuvoja, mutta ei tee sitä, jos et kysy hänen näkemystään.

4. Ehdota tapaamista tai kahta

Jos mentoriohjelmien kautta ei tärppää, Suomen mentorien toiminnanjohtaja Laura Ihamuotila neuvoo ottamaan suoraan yhteyttä ihmiseen, jonka haluaisit mentoriksesi. Kerro, että olet seurannut hänen puheitaan, ideoitaan ja tapaansa vaikuttaa, ja olet kiinnostunut samoista asioista.

– Olisiko mahdollista tavata vaikka parikin kertaa sparrauksen merkeissä, Ihamuotila kehottaa kysymään.

On huomattavasti helpompaa sitoutua tapaamaan kerran lounaalla kuin luvata ryhtyä mentoriksi. 

5. Ota oppia etänä

Mentorointisuhteen on tarkoitus olla keskusteleva ja molempia hyödyttävä, mutta joskus mentoroinnin tapaista ajatusten herättelyä voi saada perehtymällä mentoriksi sopivan ihmisen elämään etäältä. Verkkosivut, videoidut puheet, lehtijutut ja elämäkerrat voivat tarjota uusia näkökulmia, vaikkei koskaan tapaisi ihmistä niiden takana. 

6. Soita rohkeasti

Jos tiedät jo, kenen kanssa haluaisit tehdä yhteistyötä, ota puhelin käteen. Laura Ihamuotila vinkkaa, että Suomessa ihmiset vastaavat puhelimeen paljon herkemmin kuin monessa muussa maassa.

– Ihmiset ovat hirveän email-orientoituneita. Puhelimet soivat aika harvoin, ja siksi puhelinsoiton teho on kymmenkertainen. 

7. Etsi neuvoja, älä mentoria

Mentori on hieno sana, mutta mentoroinnissa on oikeastaan kyse vain ihmissuhteesta, josta saa uusia näkökulmia työhönsä. Näkökulmia ja neuvoja voi saada myös ilman mentoria, eikä kaikkien vinkkien tarvitse tulla samalta ihmiseltä, muistutetaan Forbesissa. Pidä siis silmät ja korvat auki.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse leikkaamalla vanhasta villapaidasta.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että selkäosa ja koiran rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

 

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiväiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen. 

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.