Mä sanon viimeisen sanan, ja se on EI! Kuva: Shutterstock
Mä sanon viimeisen sanan, ja se on EI! Kuva: Shutterstock

Tutkimusten mukaan itsehillintää kannattaa opetella, koska se parantaa sekä itsetuntoa että elämänlaatua.

Toisille karkkikulhon houkutusta tai viikonlopun viini-iltamaa voi olla vaikeaa vastustaa. Sen sijaan toisilla ei ole mitään ongelmaa kieltäytyä edes tuoreesta pullasta ja kermapastasta.

Itsekuria voi ja kannattaa kuitenkin opetella. Daily Mailissä kerrotaan, että hyvä itsekuri edistää paitsi hyvää itsetuntoa myös kohentaa ylipäätään tyytyväisyyttä elämään.

Professori Walter Mischel on tutkinut itsehillintää vuosikymmenten ajan. Mischel kertoi Daily Mailille, miten itsehillinnän mestariksi tullaan.

Opettele mestariksi näin:

Keksi muuta tekemistä.
Itsekuria kannattaa opetella kehittämällä itselleen muuta tekemistä aina, kun heikko hetki yllättää. Kirjoita itsellesi tehtävälista, jota voit käydä läpi, kun mielesi tekisi rynnätä kauppaan ostamaan suklaalevy. Tyhjennä pesukoneen nukkasihti, pyyhi pölyt maustehyllystä, lähde kävelylle tai pirauta ystävälle – kunhan pidät ajatuksesi poissa houkutuksesta.

Poissa silmistä, poissa mielestä.
Se mitä et näe, ei ole olemassa. Älä siis osta kotiin herkkuja, joita voit rapistella sokerinhimon sattuessa. Jos yrität vähentää hiilareiden määrää, siirrä ravintolapöydässä leipäkori pois näkyvistä. 

Käytä mielikuvitusta.
Jos kuvittelet haaveilemasi suklaakakun suussasulavaksi ja meheväksi, hurmaava haavekuva heikentää itsehillintääsi. Jos sen sijaan kuvittelet torakoita tepastelemaan suklaakakun päälle, kakun syömättä jättäminen on paljon helpompaa. 

Valmistaudu kieltäytymään.
Kun tiedät joutuvasi houkutuksen äärelle, harjoittele jo mielessäsi kieltäytymistä. Kieltäytymisharjoituksia voi tehdä esimerkiksi näin: Jos ystäväsi pyytää sinua drinkille, mieti jo valmiiksi tilaavasi baarissa vain yhden soodaveden. Tai jos puolisosi tekee jotain sinua ärsyttävää, valmistaudu laskemaan hitaasti kymmeneen.

Tarkastele itseäsi ulkopuolisen silmin.
Itsehillintää voi treenata käymällä ulkopuolisen silmin mielessään läpi epäonnisia ja ikäviä tunteita herättäneitä hetkiä. Kun kelaa tapahtumia kärpäsenä katossa, pystyy rationaalisemmin ymmärtämään tekonsa ja suhtautumaan niihin vähemmän tunteellisesti. Jos esimerkiksi käyt läpi alakuloista ajanjaksoa elämässäsi, jolloin söit ja joit suruun, älä liimaudu tunteisiin, joita tuolloin elit. Tarkastelemalla tilannetta ulkopuolisen silmin pystyt jättämään tunteet taka-alalle ja hiljalleen kohentamaan itsekuriasi.

Lue lisää:

Näin pilaat takuulla nautintosi

Hemmottelu ei teekään onnelliseksi – kuri kannattaa

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Älä sulje silmiäsi siltä, mitä edessäsi tapahtuu. Satsaa kaikkesi projektiin, joka on lähellä sydäntäsi. Menneistä tai tulevaisuudesta stressaaminen on turhaa.


SKORPIONI
Tunteesi saattavat kuohahtaa tänään pikkujutuista. Ole valmis juttelemaan asioista. Pieni muutos arjessasi voi saada ihmeitä aikaan.


JOUSIMIES
Ole valmis panostamaan tärkeän asian eteen. Sinun on aika ottaa uusi suunta. Joku lähipiirissäsi ei tue päätöstäsi ja protestoi äänekkäästi.


KAURIS
Älä anna periksi painostuksen alla. Ota etäisyyttä ihmiseen, joka vaatii sinulta liikaa. Päätät itse omasta elämästäsi.


VESIMIES
Tunteet ottavat helposti vallan tänään. Pidä pää kylmänä etenkin raha-asioissa. Älä luota sokeasti äskettäin tapaamaasi ihmiseen.


KALAT
Panostuksesi ei valu hukkaan. Pysyttele tontillasi ja anna muillekin oma tilansa. Älä anna periksi takaiskun koetellessa hermojasi.


OINAS
Ole joustava ja suvaitsevainen. Punnitse tilanteen kaikkia puolia tarkkaan ennen kuin annat mielipiteesi. Turhan pikainen tuomitseminen olisi virhe.


HÄRKÄ
Ihmissuhteet ovat nyt etusijalla. Yhteiseen hiileen puhaltaminen on kaiken hyvän alku. Kerro lähipiirillesi haaveistasi ja suunnitelmistasi.


KAKSONEN
Kaikki riippuu tänään sinusta. Muutokset eivät lähde liikkeelle ilman alkupotkua. Valitse tarkkaan ihmiset, joille uskoudut.


RAPU
Haali ympärillesi luovia ihmisiä. Tarvitset uusia lähestymistapoja vanhan ongelman ratkaistaksesi. Ystävyys näyttää tänään voimansa.


LEIJONA
Uudet tuulet puhaltavat. Harkitset ehkä radikaalia suunnanmuutosta. Muista, että päätöksesi koskettaa mahdollisesti myös lähipiiriäsi.


NEITSYT
On aika ottaa yhteyttä ihmisiin, joita kaipaat elämääsi takaisin. Älä anna välimatkan muodostua ongelmaksi. Menneisiin palaaminen on hyvä ajatus.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?