Ei, silleen nätisti. Kuva: Shutterstock
Ei, silleen nätisti. Kuva: Shutterstock

Terapeutti opastaa diplomaattisen kieltäytymisen saloihin.

Kuulutko niihin, jotka ostavat aina sen leivän, josta saa ilmaisen maistiaisen? Ja vielä sen toisenkin leivän, jota tuote-esittelijä tarjoaa? On niin vaikea kieltäytyä, vaikka olisi aika mitätöntä känttyä.

Entäs oletko se, joka päätyy baarissa aina keskustelemaan kärsivällisesti känniääliön kanssa, koska et kehtaa sanoa, että ”menes nyt hitoille siitä, hop hop”?

Jos näin on päässyt käymään, tarvitset EI-treeniä. Esimerkkitapaukset olivat vielä helppoja, koska ensimmäiseen voi sanoa nätisti hymyillen ”ei kiitos” ja toisessa pitää vain osata olla jyrkkä. Mutta entä, jos tarvitaan diplomaattista kieltäytymistä – sellaista, jossa ei loukata ketään eikä vaikuteta tylsimyksiltä, mutta ollaan silti jämäköitä, jotta toinen ei alkaisi anella? Näin se käy, opastaa terapeutti Isadora Alman:

1. Sano suoraan, mitä pitää sanoa, mutta pidä ilmeesi ystävällisenä. Jos pystyt näyttämään pahoittelevalta, aina parempi. Kannattaa kuitenkin tarkistaa peilistä, miltä pahoitteleva ilmeesi näyttää. Epäonnistunut pahoitteluilme on pelottavan näköinen. Jos pakit pitää antaa puhelimessa, koeta siirtää pahoittelua ääneesi.

2. Jos sinulle on luontevaa koskettaa ihmisiä, ystävällinen, kevyt kosketus käsivarrelle pehmentää hylkäystä. Lääppimisen kanssa saa olla Suomessa varovainen, koska se tuntuu monista eksoottiselta. Jos vastapuoli on tuttu, kannattaa kokeilla – kosketuksen voima saa oikeasti ikävyydet kuulostamaan kivemmilta.

3. Älä selittele! ”Olen pahoillani, mutta en pysty” riittää. Jos toinen henkilö on niin epäkohtelias, että alkaa tivata syytä, sanot vain uudestaan, että nyt ei harmi kyllä pysty.

4. Varo, ettet jätä ikkunoita auki. Vastusta houkutusta lisätä sovitteleva ”mutta ehkäpä ensi viikolla”: sen ansiosta joudut vain samoihin ei-puuhiin ensi viikolla.

5. Onnentoivotus on hyvä lopetus kieltäytymisen perään. ”Pitäkää oikein hauskaa” tai ”toivottavasti löydät hommaan hyvän tyypin” ei vie terää ei-sanalta, mutta on ystävällistä käytöstä.

Onnea matkaan! Ehkä jo seuraava ihmiskontakti tarjoaa hyvän tilaisuuden treenata?

Lue myös:

Saanko loukkaantua, jos mies kieltäytyy seksistä?

Hemmottelu ei teekään onnelliseksi – kuri kannattaa

Etiketti – miten se meni ja onko sillä enää edes väliä?

Amos Rex -taidemuseo ei ole vielä auennut, mutta museon kattopiha on jo Instagram-tähti.

Helsinkiläiset kaverukset Erika Haavisto ja Heli Koistinen potkaisevat sandaalit jalastaan ja kipuavat ylös jyrkkää kivetystä paljon ketterästi. Erikan puhelimen muistiin tallentuu yhteiskuva – kuulemma kaverusten ensimmäinen tästä paikasta.

Vilkaisen Instagramista mallia ja könyän koristekivetystä pitkin erikoisen lasirakennelman viereen. Kurkkaan valtavan periskoopin näköisestä ulokkeesta. Sisällä ei näy oikein mitään.

Nilkkaani sattuu, sillä se on luonnottomassa asennossa. En tiedä, mitä yleensä teen käsilläni. Laitan ne taskuun, kuten eräs toinen herra teki tässä samassa paikassa omassa Insta-kuvassaan.

Räps, räps. Kuvaaja napsii otoksia, kun poseeraan kuperalla katoksella. Vähän hävettää, mutta ei paljon. Onhan täällä muitakin samoissa puuhissa.

Tätä Amos Rexin kattopihaa näkee Instagramissa nykyään usein. Helsingin Lasipalatsinaukiolla sijaitsevasta paikasta on tullut turistien ja paikallisten suosima kuvauskohde. 

Heli tutkii paikalta aiemmin näpättyjä otoksia Instagramista.

– Onpas hienoja kuvia, hän ylistää.

Ei tosin minun kuvani kohdalla. Vaatteeni ovat muotitiedottoman valinta ja taskusta törröttää kynä.  Tuskin sitä kehtaa edes ladata.

 

 

A post shared by Timo Riitamaa (@timoriitamaa) on  

 

A post shared by Elsa Hessle (@elsahess) on

Täydellinen Insta-kuva toimittajalle! Kuva: Amanda Aho
Täydellinen Insta-kuva toimittajalle! Kuva: Amanda Aho

 

Mielenkiintoinen masto

Uuden taidemuseon kattoa käytetään tapahtuma-alueena. Ulkonäöltään se on aika erikoinen. Muutaman metrin korkuiset nupulakivimäiset kummut täydentyvät ruotsinlaivan hytti-ikkunoita muistuttavista, mutta kymmenkertaisen kokoisista laseista.

Kumpujen taustalta kohoaa kymmenien metrien korkuinen valkoinen pylväs, joka muistuttaa ulkomuodoltaan laivan mastoa. Sinne sitten tähystelemään, on moni rohkea varmaan tuumannutkin. Tuskin kukaan on mennyt.

Italialainen Nini Ciccarese ihasteli korkeaa mastoa. Kuva: Amanda Aho
Italialainen Nini Ciccarese ihasteli korkeaa mastoa. Kuva: Amanda Aho

Tiistaisena iltapäivänä paikalla on lähinnä turisteja, kun oppivelvolliset pakertavat pulpeteissaan. Täällä nukutaan ilman pelkoa opettajan valvovasta silmästä.

Italialaisen Nini Ciccaresen mielestä pytinki sopii hienosti Helsinkiin. Hänen mukaansa se näkyy hyvin korkeilta kattoterasseilta.

Erikoinen tolppa kiinnostaa monia. Kuva: Amanda Aho
Erikoinen tolppa kiinnostaa monia. Kuva: Amanda Aho

– Masto on hieno. Se ei ollut tässä vielä viime Suomen-vierailullani, Helsingissä usein käyvä Nino kertoo.

Kuvaajia tulee ja menee. Kohde selvästi kiinnostaa kuin joulukuinen Teneriffa suomalaisia.

Tunnin aikana selfien ottajia ilmestyy useampia. Jos paikalta mielii täydennystä omaan Instagram-profiiliin, kannattaa piipahtaa nopeasti. Muuten saattaa hukkua massaan.

itserakkauden amtööri

Helsingin keskustaan nousi vaivihkaa Instagram-edelläkävijöiden uusi pyhiinvaelluspiste – testasimme, miltä se näyttää kuvassa

Vieläkään en ymmärrä, miksi ihminen kuvaa itseään.Ketä kiinnostaa, itse itsestään otetut kuvat,siis oikeasti? Aivan sama miltä ja mitä somessa näytät, selfieinstituutio kertoo justiinsa sen, kuinka paljon toiset kiinnostaa, ja kiinnostus siihen, mitä maailmassa oikeasti tapahtuu, on aikalailla nolla.
Lue kommentti

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.