Ei, silleen nätisti. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Ei, silleen nätisti. Kuva: Shutterstock

Terapeutti opastaa diplomaattisen kieltäytymisen saloihin.

Kuulutko niihin, jotka ostavat aina sen leivän, josta saa ilmaisen maistiaisen? Ja vielä sen toisenkin leivän, jota tuote-esittelijä tarjoaa? On niin vaikea kieltäytyä, vaikka olisi aika mitätöntä känttyä.

Entäs oletko se, joka päätyy baarissa aina keskustelemaan kärsivällisesti känniääliön kanssa, koska et kehtaa sanoa, että ”menes nyt hitoille siitä, hop hop”?

Jos näin on päässyt käymään, tarvitset EI-treeniä. Esimerkkitapaukset olivat vielä helppoja, koska ensimmäiseen voi sanoa nätisti hymyillen ”ei kiitos” ja toisessa pitää vain osata olla jyrkkä. Mutta entä, jos tarvitaan diplomaattista kieltäytymistä – sellaista, jossa ei loukata ketään eikä vaikuteta tylsimyksiltä, mutta ollaan silti jämäköitä, jotta toinen ei alkaisi anella? Näin se käy, opastaa terapeutti Isadora Alman:

1. Sano suoraan, mitä pitää sanoa, mutta pidä ilmeesi ystävällisenä. Jos pystyt näyttämään pahoittelevalta, aina parempi. Kannattaa kuitenkin tarkistaa peilistä, miltä pahoitteleva ilmeesi näyttää. Epäonnistunut pahoitteluilme on pelottavan näköinen. Jos pakit pitää antaa puhelimessa, koeta siirtää pahoittelua ääneesi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Jos sinulle on luontevaa koskettaa ihmisiä, ystävällinen, kevyt kosketus käsivarrelle pehmentää hylkäystä. Lääppimisen kanssa saa olla Suomessa varovainen, koska se tuntuu monista eksoottiselta. Jos vastapuoli on tuttu, kannattaa kokeilla – kosketuksen voima saa oikeasti ikävyydet kuulostamaan kivemmilta.

3. Älä selittele! ”Olen pahoillani, mutta en pysty” riittää. Jos toinen henkilö on niin epäkohtelias, että alkaa tivata syytä, sanot vain uudestaan, että nyt ei harmi kyllä pysty.

4. Varo, ettet jätä ikkunoita auki. Vastusta houkutusta lisätä sovitteleva ”mutta ehkäpä ensi viikolla”: sen ansiosta joudut vain samoihin ei-puuhiin ensi viikolla.

5. Onnentoivotus on hyvä lopetus kieltäytymisen perään. ”Pitäkää oikein hauskaa” tai ”toivottavasti löydät hommaan hyvän tyypin” ei vie terää ei-sanalta, mutta on ystävällistä käytöstä.

Onnea matkaan! Ehkä jo seuraava ihmiskontakti tarjoaa hyvän tilaisuuden treenata?

Lue myös:

Saanko loukkaantua, jos mies kieltäytyy seksistä?

Hemmottelu ei teekään onnelliseksi – kuri kannattaa

Etiketti – miten se meni ja onko sillä enää edes väliä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla