Tässäpä ihana, uusi harrastus: kukkiensidonta! Kuva: Shutterstock
Tässäpä ihana, uusi harrastus: kukkiensidonta! Kuva: Shutterstock

Ihmisellä nyt vain kuuluu olla harrastuksia. Ne pitävät virkeänä ja kiireisenä, eivätkä kaveritkaan enää ihmettele. Jos et vielä harrasta mitään, testaa näitä!

Nuotteja en viitsinyt opetella kunnolla, partioleireillä kaipasin sisävessaa ja langan pujottaminen ompelukoneeseen on hermostuttavinta, mitä tiedän.

Syksyllä kuitenkin pitää aloittaa uusi harrastus, koska niin vain kuuluu tehdä. About.com -sivuston mukaan harrastukset vähentävät stressiä. Joku taas voisi stressata siitä, että pitäisi olla jokin harrastus.

Stressinhallinnan asiantuntija Elizabeth  Scottin mukaan kiireestä ahdistunut ihminen saa harrastuksesta myös irtioton. Kivasta lajista voi jopa haalia itselleen uusia sosiaalisia ympyröitä ja mukavaa fiilistä, joka välittyy muillekin elämän osa-alueille.

Ei ole siis mitään syytä olla etsimättä mielekästä harrastusta myös aikuisiällä. Olisiko jokin näistä sopiva sinulle?

Saamen kieli
Vieraiden kielien opiskeleminen on sivistävää ja hyödyllistä. Ja olisihan se kohteliasta osata pari sanaa saamea, jos kerran ruotsiakin.

Viininmaistelu
Hyödyllistä? Toki. Hauskaa? Ehdottomasti. Sittenpä osaisi valita viinipullon joskus muunkin kuin nätin etiketin perusteella.

Ripsiteknikko
Tyttöjen illoissa osaisi liimailla muiden ripsiin lisähaituvia. Uusi taito olisi siis myös ystävänpalvelus!

Kangaspuukutominen
Perhana, siitä poppanasta tulisi kerrankin täydellinen! Ei kupruinen ja värivirheitä täynnä, kuten kouluaikoina. Olisiko kangaspuiden takominen uutta traumaterapiaa? Pam!

Fengshui
Pakkohan se on toimia, koska kursseja järjestetään vuodesta toiseen. Fengshuit kohdillaan, elämä kohdillaan!

Kukkiensidontaa
Ilmavan, pyöreän kimpun sitominen on varmasti oma taiteenlajinsa. Puhumattakaan ikebanasta, japanilaisesta kukkienasettelutaiteesta. Ikebanan opettaja olisi kerskailun arvoinen titteli.

Eksoottinen ruuanlaittokurssi 
Ei olisi pakko syödä aina samaa makaronilaatikkoa ja munakasta. Miten olisi esimerkiksi kurssi "Kaikenlaiset kääryleet" tai "Maustetaan lakritsilla"? 

Lue lisää:

Tämä harrastus kampittaa stressin

Vedonlyönti on suosittu harrastus

Terhi Kokkonen esitti Mira Luodin päivänä Pinnan alla -kappaleen yhdessä siskonsa kanssa.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstain jaksossa Danny esitti todella vahvan tulkintansa PMMP:n Lautturi-kappaleesta. Mutta vahva oli myös Terhi Kokkosen veto. Hän esitti perjantaina tulkintansa Miran soolouralla tekemästä biisistä Pinnan alla.

Terhi esitti Miran kappaleen yllättäen yhdessä siskonsa Pauliina Kokkosen kanssa.

Katso esitys kokonaisuudessaan tästä:

Ennen Terhin esitystä Mira kertoi, että Pinnan alla -kappaleen tekohetkellä hänen elämänsä oli taitekohdassa. Samaan aikaan, kun Mira teki ensimmäistä sooloalbumiaan, hänen veljensä sairastui vakavasti ja menehtyi.

– En ollut hänen luonaan kun hän kuoli ja se harmittaa ihan kauheesti, Mira kertoi itkien.

Terhin ja Pauliinan esiintymisen jälkeen Mira halasi kumpaakin naista pitkään. 

– Se oli nyt vähän tuollainen iloinen, Terhi totesi Miralle.

Lähtö tuli yllättäen

Terhi Kokkosta ei nähty Miran päivän aikana missään muussa aktiviteetissa kuin lounaalla ja päivällisellä. Terhin tulkinta Miran kappaleesta jäi hänen viimeisekseen Vain elämää -ohjelmassa. Esiintymisensä jälkeen Terhiä ei nähty lainkaan.

Vaikka Terhin kuvauksista poistumisesta on uutisoitu runsaasti ja sitä on puitu jo pitkin kevättä, ohjelmassa se sivuutettiin melkolailla kokonaan. Terhi katoaa illallispöydästä kuin tuhka tuuleen.

Muut artistit kommentoivat jakson lopussa Terhin lähtöään kierrellen, mainitsematta häntä suoraan nimeltä.

– Tämä päivä antoi minulle taas enemmän ymmärrystä siitä, että se ei kulje minkään käsikirjoituksen mukaan. Se on aina käänteitä täynnä ja se pitää ottaa vastaan sellaisena, mitä tapahtuu, Mira totesi.

Katso videolta, kuinka Aki Tykki, Mira Luoti, Sani ja Arttu Wiskari kokivat Terhin lähdön kuvauksista:

Fatbardhe Hetemaj on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton. – Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti.

Fatbardhe Hetemaj, 32, odottaa viikonlopun Maailma kylässä -festivaalia, jolloin hänen perheestään kertova Kotimaa Kosovo-Suomi –dokumentti saa ensi-iltansa.

Dokumenttia tehtiin puolitoista vuotta ja se nosti naiselle pintaan monia muistoja. Hetemaj´n neljän sisaruksen vanhemmat saapuivat Kosovosta Suomeen vuonna 1992, jolloin Fatbardhe oli 7-vuotias.

– Ehkä arkielämässä oli pelon jälkeen vaikeinta tasapainoilla kahden kulttuurin välillä. Meidän kulttuurissa olin tottunut koskettamaan ihmisiä. Täällä on tietty etäisyys.

”Ala-asteella ihmettelin, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin.”

– Ala-asteella ihmettelin myös, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin ja sitten minulle suututtiin, kun olin luvannut niin monelle. En ymmärtänyt yhtään, että pitäisi olla vain yhden kanssa kerralla, vaan otin kaikki siipieni suojaan. Olen aina ollut tällainen paljon puhuva, Fatbardhe kertoi eilen Mummotunnelin kesän VIP-avajaisissa.

Hetemaj'n sisarusnelikko on kuuluisa saavutuksistaan. Molemmat veljet pelaavat ammatikseen jalkapalloa, Perparim Italiassa ja Mehmet Seinäjoella. Fatbardhe on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton.

– Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti. Olemme yhä tosi läheisiä.

Fatbardhe viettää itse sinkkukesää.

– Kaikki väittävät, että minulla on kumppanin suhteen kovat kriteerit. Minun pitää tuntea, että kyseessä on minun ihminen ja toki kumppanin pitää miellyttää myös silmää. 

– Haluan kuitenkin painottaa, että elämäni on hyvää näinkin. Olen huomannut, että lapsettomia suojellaan, eikä heiltä kysellä henkilökohtaisia kysymyksiä, mutta sinkuilta udellaan tosi henkilökohtaisesti, että miksi miestä ei ole löytynyt. Se ärsyttää joskus.

Kotimaa Kosovo-Suomi, TV1 ma 28.5