Googlen käännösohjelmalla on omat näkemyksensä suomalaisten nimien merkityksestä.
Googlen käännösohjelmalla on omat näkemyksensä suomalaisten nimien merkityksestä.

Nimen syöttämisestä käännösohjelmaan on tulossa somevillitys.

On hauska tietää, mitä merkityksiä oman nimen taustalla on – kenen mukaan nimi on annettu, mitä asioita nimen valinneet vanhemmat ovat sillä halunneet välittää ja millaisia ominaisuuksia tai merkkihenkilöitä nimeen on aikojen saatossa liitetty. 

Yleensä merkityksiä etsitään etunimille, ja sukunimillä on omat historiansa, joista parhaassa tapauksessa on tietoa suvussa. Etunimen ja sukunimen yhdistelmän analysoimiseen taas ei oikein löydy työkaluja – paitsi nyt.

Somessa on alkanut näkyä kuvakaappauksia Google-kääntäjästä (Google Translate), jolla on käännetty oma nimi suomesta englanniksi. Tulokset ovat melkoisen yllättäviä. Osan nimistä käännösohjelma tulkitsee ylistyssanoiksi, osan joksikin ihan muuksi.

Jos haluat leikkimielisesti selvittää, mitä kääntäjä sinusta kertoo, tee näin: 

  1. Kirjoita Google-kääntäjään ”olen etunimi sukunimi” niin, ettet käytä ollenkaan isoja kirjaimia. Näin käännösohjelman pitäisi kohdella nimiäsi yleissanoina, ei niminä.
  2. Käännä suomesta englanniksi. Ta-daa! Ilmainen huumorinaisen nimianalyysi on valmis.

Ihan kaikkien nimien kanssa netin nimianalyysi ei valitettavasti toimi. Marjat, Merit, Helmit ynnä muut sellaiset, joiden nimellä on yleiskielessä vastine, eivät saa käännösohjelmasta irti yllätyksiä.

Ohjelma tunnistaa myös jotkin yleisimmät suomalaiset nimet nimiksi, vaikka ne olisi kirjoitettu pienellä alkukirjaimella. Jos olet Maria Virtanen tai Helena Korhonen, temppu ei toimi.

Ei ole tiedossa, millä perusteella Google-kääntäjä vääntää nimet ties millaisiksi sanoiksi ja sanayhdistelmiksi. Mutta ainakin siitä saa hauskan somepostauksen.

Johanna Koivu ei missään nimessä halua häistään pönötysjuhlia.

Muusikko, näyttelijä ja juontaja Johanna Koivu menee kesällä naimisiin.

– Tuntuu mukavalta, häät ovat iloinen asia. Se on tärkeä hyvän mielen juhla, mikä kokoaa koko suvun ja läheiset. Tykkään muutenkin juhlista, Johanna kertoi  Me Naisille A. Tillanderin Häälauantai -tapahtumassa.

– Haluan kirkkohäät ja kunnon juhlat. Häät ovat ainutkertainen tapahtuma, ja haluan panostaa siihen, että itsellä, sulhasella ja vierailla on hauskaa. En halua pönötysjuhlia. 

Johanna haluaa, että juhlissa on hyvä livebändi, paljon musiikkia ja perinteinen häävalssi. Myös tilaa tanssille pitää olla.

”Hääsuunnittelussa vaikein asia on ollut oikean häämekon löytäminen.”

Yksityiselämästään vaitonainen Johanna ei halunnut paljastaa, miten häntä kosittiin, saati sitä, kuka häntä kosi. Hääpuvustaan hän on kuitenkin valmis paljastamaan yksityiskohtia:

– Hääsuunnittelussa vaikein asia on ollut oikean häämekon löytäminen. Kävin lähes kymmenessä hääliikkeessä, kunnes löysin mieleisen häämekon. Lähdin etsimään mekkoa ummikkona, koska en ole perehtynyt hääteemaan aiemmin. En aluksi tiennyt, minkä tyylisen haluan, Johanna kertoo.

– Hääpukuni on samantyyppinen, mikä on nyt päälläni: yläosa on kapea ja olkaimellinen, ja alaosa on runsaampi.

Tässä on hääpuku Johannan mieleen! Kuva: Jonna Öhrnberg
Tässä on hääpuku Johannan mieleen! Kuva: Jonna Öhrnberg

Oma hyvinvointiohjelma

Moni muistaa Johannan Lauri Tähkän kanssa soittaneesta Elonkerjuu -bändistä. Nyt Johanna on vaihtanut kokonaan alaa.

– Kun soitin Elonkerjuussa viimeisen keikkani vuonna 2016, päätin pitää pitkän etsikkoajan. Olin tehnyt 16 vuotta keikkoja, ja minun oli pakko pysähtyä, ja miettiä, mitä haluan tehdä, Johanna kertoo.

Johanna suoritti tanssi- ja liiketerapiamenetelmien ohjaajan tutkinnon ja suuntasi sitä kautta hyvinvointialalle. Nyt Johanna käsikirjoittaa ja juontaa Alfa TV:llä kymmenosaista hyvinvointi- ja lifestyle -ohjelmaa nimeltä KoivuTV.

”Luovalla alalla täytyy uudistua välillä.”

– Luovalla alalla täytyy uudistua välillä. Ohjelmassa käsitellään sydäntäni lähellä olevia aiheita, kuten terveyttä, kauneutta ja hyvinvointia. Haluan inspiroida, tuoda ajattelemisen aihetta ja viihdyttää ihmisiä.

Johanna on myös suorittanut Lontoossa teatteritaiteen maisterin tutkinnon, mutta hän ei tällä hetkellä tee töitä näyttelijänä.

– Opetin aikoinaan päivätyökseni näyttelijäntyötä, ilmaisutaitoa ja liikeimprovisaatiota. Vedän vieläkin improkursseja ja vapaatanssin kursseja. Musiikkiuran jatkamistakaan en ole suunnitellut, mutta palo esiintymiseen on edelleen.

Brittilehdistön saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat uutisesta innoissaan.

Brittiläismediat kertovat, että Cambridgen herttuataren Catherinen pikkusisko Pippa Middleton, 34, on raskaana. Tuleva pienokainen on Pippan ja hänen aviomiehensä James Matthewsin, 42, esikoinen.

The Sun -lehden mukaan lapsen laskettu aika on lokakuussa. Raskaus on siis jo toisella kolmannekselle. Lehden saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat perheenlisäyksestä innoissaan.

Tulevalla syysvauvalla riittää lähipiirissä leikkikavereita. Herttuatar Catherinella ja prinssi William odottavat kolmatta lastaan. Pian syntyvän pienokaisen lisäksi kuningasparilla on tytär ja poika: 4,5-vuotias prinssi George ja pian 3-vuotias prinsessa Charlotte.

Myös Jamesin velipoika Spencer Matthews odottaa puolisonsa kanssa esikoista.

Pippa ja James avioituivat viime toukokuussa 2017. He menivät kihloihin kesällä 2016 vuosien yhdessäolon jälkeen.