Olikos tämä nyt työpaperi vai? Kuva: Shutterstock
Olikos tämä nyt työpaperi vai? Kuva: Shutterstock

Huvittaisiko jäädä kotiin huomenna? Listasimme etätyön plussat ja miinukset.

Se on kohta taas maanantai ja töihinlähdön aika. Aamulla on vietettävä puolituntinen bussissa. Toivottavasti ajokki ei ole myöhässä, koska kellokortti on leimattava ennen kello kahdeksaa tai esimieheltä tulee satikutia. Aamusta alkaa kahdeksan tunnin työpäivä, joka hurahtaa työpisteellä istuskellen. Töitä tulee tehtyä vaihtelevalla tarmolla, ja kollegat onnistuvat keskeyttämään työnteon aina sen sujuessa parhaiten. Hohhoijaa.

Mieleen uiskentelee tunnin välein ajatus: Minkä takia en voisi tehdä näitä hommia jossain muualla?  Fakta on, että palkansaajista 28 prosenttia tekee töitään vähintään satunnaisesti etänä. Lisäksi 10 prosenttia tekee etätöitä joitakin tunteja viikossa. Ehkä sitä voisi siis itsekin harkita?

Etätyön parhaat puolet

Se säästää aikaa ja rahaa. Suomalaisen työssäkävijän keskimääräinen työmatka on linnuntietä mitattuna 14 kilometriä. Suurin osa työmyyristä liikkuu tämän matkan henkilöautolla tai julkisilla liikennevälineillä. Työmatkoihin kuluu jokaiselta keskimäärin päivässä noin 46 minuuttia.

Jos siis päätät jäädä maanantaiaamuna kotiin painamaan duunia, saat päivääsi yli kolme varttia lisää aikaa! Siihen päälle säästät rahaa polttoainekulujen tai bussilipun verran.

Sinulla on työrauha. Flunssaiset kollegat eivät pääse levittämään tautejaan, rasittavat besserwisserit pysyvät poissa kuuloetäisyydeltä. Kukaan ei tule notkumaan työpisteellesi ja kertomaan vaivoistaan. Kun pomo on sähköpostin tai puhelinsoiton päässä sinusta, hänellä on suurempi kynnys lykätä niskaasi liikaa töitä. Etätöiden parhaita puolia on se, että niitä saa tehdä omassa rauhassaan, ilman keskeytyksiä.

Sinulla on valinnanvapaus. Mökillä, kahvilassa tai puiston penkillä. Etätöitä voi tehdä oikeastaan missään vain, kunhan omistaa kannettavan tietokoneen ja liikkuvan laajakaistan.

Homma ei ole myöskään aikaan sidottua. Rakastatko aikaisia aamuherätyksiä? Etätyöläinen voi aloittaa päivänsä vaikka kello viideltä. Jos haluat pitää iltapäivällä parin tunnin lepohetken, se onnistuu ilman että kukaan on kyräilemässä toimintaasi alvariinsa. Tärkeintä on, että työ tulee tehtyä.

Kotona voit myös valita vapaasti, minkälaisessa asennossa työskentelet. Ketään ei häiritse, jos teet töitä sohvalla röhnöttäen tai maassa makaillen. Myös työasu on vapaavalintainen.

Etätyön huonoimmat puolet

Vaarana on eristäytyä. Vaikka joillekin yksintyöskenteleminen on yhtä suurta unelmaa, toiset saavat parasta jälkeä aikaan nimenomaan muiden seurassa. Moni etätyötä tekevä pitää ongelmana erityisesti sitä, että työstä ei saa kunnollista palautetta.

Myös tehtävänantojen ymmärtäminen saattaa olla vaikeampaa, jos ne annetaan vain pikaisesti puhelimen välityksellä. Lisäksi sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen työkavereiden kanssa on hankalampaa, jos kohtaa vain harvoin kasvokkain.

Työpaikka on muiden koti. Siinä missä työpaikalla häiriköivät työkaverit ja johtoporras, kotona keskeytyksiä aiheuttavat mahdollisesti kiljuvat kakarat ja pölisevä puoliso. Lisäksi siellä on myös runsaasti houkutuksia, jotka saattavat harhauttaa töiden tekemisestä ihan muihin puuhiin.

Missä menee kodin ja työn raja? Jos töitä tekee jatkuvasti kotosalla, alkaa nopeasti unohtaa, että se on paikka, jossa pitäisi pystyä myös rentoutumaan. Kun työsähköposteihin on tottunut vastaamaan aina omalta sohvaltaan, niihin on helppo tarttua myös vapaa-aikana. Vaikka kotisi olisikin toimistosi, älä anna sen muuttua pelkästään siksi!

Lähteet: Mashable, Washington post

Lue myös:

Oletko ujo ja syrjäänvetäytyvä? Näin saat äänesi kuuluviin työpaikalla

Pakko olla upea – työelämä suosii kauniita ja sporttisia

Näistä asioista kannattaa valehdella työhaastattelussa

Näin menestyjä lopettaa työviikkonsa – viisi vinkkiä perjantaihin

Näissä tyypeissä on rutosti asennetta ja voimaa. Kuka heistä muistuttaa eniten sinua?

Tämä testi on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran 2.12.2017. Suuren suosionsa vuoksi julkaisemme sen uudelleen Minna Canthin päivän kunniaksi.

Muun muassa Pihla Viitala, Jessica Grabowsky ja Pamela Tola kertovat Ylelle työskentelystä ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Louhimies vastaa syytöksiin julkaisemassaan vastineessa.

Ylen mukaan useat näyttelijät syyttävät ohjaaja Aku Louhimiestä, 49, alistavista ohjaustavoista ja metodeista. Yle on haastatellut juttuunsa Pihla Viitalaa, Pamela Tolaa, Matleena Kuusniemeä ja Jessica Grabowskyä. Myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco ovat kertoneet Ylelle kokemuksistaan.

Pihla Viitala muistelee artikkelissa Käsky-elokuvan kuvauksia. Viitalan mukaan Louhimies laittoi hänen iholleen torakoita, kuiski korvaan, kuinka huono Viitala oli sekä pakotti hänet syömään ruokaa, johon oli oksennettu. Lisäksi Viitala kertoo Louhimiehen muun muassa sylkeneen hänen tukkaansa.

– Louhimies ei luota siihen, että kärsimystä näytellään. Hän haluaa, että ihmiset oikeasti kärsivät, Pihla Viitala kertoo Ylelle.

Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy
Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy

Viitalan ikävin muisto elokuvan kuvauksista liittyy lapsinäyttelijään. Viitalan mukaan Louhimies kuiskasi lapsen korvaan, että tämän vanhempi oli juuri kuollut. Tarkoituksena oli saada lapsinäyttelijä itkemään. Kaksi muuta Käskyn työryhmän jäsentä vahvistaa, että Louhimies esitti vanhemman kuoleman totena.

Louhimies sanoo, ettei koskaan tekisi näin lapsinäyttelijälle.

– Lapsille ei saa missään oloissa valehdella. Heille kurjienkin kohtausten pitää olla vain leikkiä, hän sanoo Ylelle.

Louhimies kiistää myös, että muut asiat olisivat tapahtuneet Viitalan kuvaamalla tavalla.

Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.
Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.


Jessica Grabowsky kertoo Ylelle 8-pallo-elokuvan kuvauksista. Elokuvassa on kohtaus, jossa Eero Ahon roolihahmo kuristaa Graboswkyn roolihahmoa. Louhimies oli Grabowskyn mukaan raivonnut: ”Sä et kurista oikeasti, sormet ei mene ihoon, mä näen että te näyttelette!”

– Kun hakataan, niin hakataan, Grabowsky kuvaa Louhimiehen metodia.

Myös Kristo Salminen näytteli 8-pallossa. Hän vahvistaa Ylelle toisen tilanteen, jossa Louhimies oli halunnut Grabowskyn potkaisevan häntä oikeasti rintakehään.

Aku Louhimies vastaa Facebookissa julkaisemassaan vastineessa kollegoidensa syytöksiin.

”Toisen tunteita ja muistoja en voi enkä halua kiistää. Ylen jutussa haastateltujen kokemuksista ja niihin liittyvistä tilanteista tunnistan osan, osasta minulla on hyvin toisenlainen näkemys.”

Hän kirjoittaa olevansa pahoillaan.

”-- koen, että olen ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa ja tunnen surua siitä, että kunnioittamani ja työni kannalta ratkaisevan tärkeät näyttelijät ovat kokeneet yhteistyömme niin ahdistavana. Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut.”

Aku Louhimies on palkittu useilla Jussi- ja Venla-palkinoilla sekä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Vuonna 2017 presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -mitalin.

Ylen jutun voit lukea kokonaan täältä. Juttuun on kuultu näyttelijöiden lisäksi myös kuvausryhmien jäseniä. Aku Louhimiehen vastineen voi lukea kokonaisuudessaan hänen Facebook-sivuiltaan.