Näyttelijä Sofia Vergara on seksikkäästi 42. Kuva: Reuters
Näyttelijä Sofia Vergara on seksikkäästi 42. Kuva: Reuters

Esquire-lehti julisti 42-vuotiaat naiset seksikkäiksi – ikään kuin he eivät olisi ennen sitä olleet.

Miehille suunnatun aikakauslehden Esquiren elokuun numero on omistettu naisille. Huomion keskipisteeksi ovat nousseet 42-vuotiaat naiset, jotka ovat lehden mukaan nyt kuumempia kuin koskaan. Artikkeli on herättänyt lähinnä hämmennystä.

Sanotaan suoraan: jopa kaikkein kauneimmissa 42-vuotiaissa naisissa oli ennen jotain traagista. Puolet elämästä vielä edessään, hänet oli tuomittu olemaan jonkin päätöspisteessä – nimittäin sen, mitä yhteiskunta hänessä arvostaa, siis muuta kuin hänen saavutuksiaan äitinä. Jos hän säilytti seksuaalisuutensa, hän oli joko saalistaja tai epätoivoinen; jos hän pysyi kauniina, sekin johtui siitä, että kauneus oli haalistumassa. Ja jos nainen oli sinkku… luoja häntä auttakoon.

Että mitä? Tom Junodin kirjoittaman artikkelin idea on ehkä viaton: ylistää tänä vuonna 42-vuotiaita julkkisnaisia, joista moni sattuu olemaan melkoinen hottis. Ajattele vaikka Cameron Diazia, Sofia Vergaraa, Jennifer Garneria tai Leslie Mannia. Heidän ansiostaan nelikymppisessä naisessakin on yhä lihallista viehätysvoimaa – pitkälti sen ansiosta, että he käyvät joogassa ja pilateksessa, ja uskaltavat myös esitellä ahkeran treenauksen tuloksia pienissä vaatteissa.

Mutta sittenkin. Nykypäivänä tuntuu hämmentävältä arvioida minkään ikäisiä naisia sen perusteella, kuinka ”pantavilta” he näyttävät.

Kaikenikäiset naiset  toki ansaitsevat huomiota muuallakin kuin naisille suunnatuissa julkaisuissa, mutta kuten Jessica Valenti kirjoittaa The Guardianin kolumnissaan, "asian esittäminen miesten uskomattomana uutena löytönä antaa ymmärtää, että kyse on enemmän miehistä kuin meistä".

Eikä miehiä, jotka ovat viehättyneet yli 30-vuotiaista naisista, ole aiemminkaan erikseen hämmästelty.

Lue myös:

Onko seksikkyys taakka Suomen naisurheilulle?

Cameron Diaz päätti, ettei halua lapsia: "Lapsissa on niin paljon työtä"

Kuva ja video: Nelonen
Kuva ja video: Nelonen

Mira Luodin Vain elämää -päivänä kuultiin Dannyn vahva tulkinta yhdestä PMMP:n suosituimmista kappaleista.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstaina oman tulkintansa Miran tuotannosta esittivät Arttu Wiskari, Danny ja Kasmir.

Danny tulkitsi jaksossa PMMP:n koskettavan Lautturi-kappaleen. Biisi on Miralle hyvin henkilökohtainen.

– Lautturi on Paulan isälleen kirjoittama laulu, mutta myös itsellekin isäni menettäneenä hyvin koskettava ja kaunis laulu, Mira kertoi.

Saman kappaleen on tulkinnut aiemmin Vain elämää -ohjelmassa Jenni Vartiainen. Sarjan kolmannella kaudella Jenni esitti kappaleen Paula Vesalan päivänä.

Danny kertoi valinneensa kappaleen sen syvällisyyden takia.

– Valitsin laulun, jossa teidän sielujen syvyys todella tuli esille suorastaan pelottavalla tavalla. Hyvin tyylikkäästi ja kauniisti tehty se maailma, Danny kertoi ennen esitystä.

Katso Dannyn veto kokonaisuudessaan tästä: 

Dannyn tulkinta kappaleesta iski ja kovaa. Mira herkistyi Dannyn tulkinnasta jo ennen ensimmäistä kertosäettä. Myös muut artistit seurasivat esitystä kyyneleet silmissään.

– En voinut olla miettimättä sitä, kuinka monta ystävää ja elämän rakkautta sinä olet joutunut saattamaan haudan lepoon. En tiedä, miten pystyit laulamaan sen, Kasmir sanoi esityksen jälkeen Dannylle.

Kappaleen kuultuaan Vain elämää -artistit istuvat hiljaisina ja liikuttuneina pöydän ääressä. Mira totesi, että esitys veti hänet sanattomaksi. Kameroille hän kertoi Dannyn tulkinnan herättäneen paljon muistoja:

– Tuli itsellekin kova ikävä. Mietin omaa isää, veljeä ja isovanhempia. Uskon, että rakkaat ihmiset toivat voimaa tähän hetkeen. Tästä jää hieno muisto, Mira sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Semijees! Jätän tämän vain tähän.

Olemme todenneet moneen otteeseen, että kyllä on suomen kieli ihmeellinen.

Kielemme pysyy rakastettavan samanlaisena vuodesta toiseen, ja toisaalta se kehittyy huimaa vauhtia. Kieltämme on vuosien varrella piristetty lukemattomilla erihienoilla sutkautuksilla ja perin ajatuksia herättävillä sanonnoilla.

Mutta jos hyvää niin huonoakin! Jokaisella vuosikymmenellä suomen kieleen pesiytyy hämmentävän paljon muotisanontoja. Eli siis ylikäytettyjä kaskuja, jotka kiertävät kulovalkean tavoin suusta suuhun ja aiheuttavat samalla tuskastunutta kyllästymistä.

Listasimme 9 tämän hetken piinallisinta muotisanontaa, joiden soisimme jo kernaasti siirtyvän historian havinaan:

1. Tehdä matka itseensä. ”Jos joku vielä sanoo tekevänsä ’matkaa itseensä’, puolestani saa ihan jäädäkin sinne.”

2. Jätän tämän vain tähän. ”Minkä ja mihin? Sano suoraan hyvä ihminen!”

3. Ihan sama. ”En todellakaan usko, että on.”

4. Taklata. ”Kaikkea nykyään taklataan, kun ihan vain yritetään estää jotain. Miksi ihmeessä?”

5. Kuka ottaa kopin tästä? ”Työelämän rasittavin kiertoilmaus.”

6. Speksit. ”Tarkoittaa siis yksityiskohtia. Voitaisiinko puhua ihan niistä itsestään?”

7. Semi. ”Semijees, semisiisti, semisti. Kaikki yhtä hämmentäviä sananparsia minulle.”

8. Tätä pitää vielä jumpata. ”Käytetään silloin, kun mitä tahansa asiaa pitää kehittää. Tulee ihan liikaa mieleen jotkut ylipirteät jumppapirkot.”

9. Menikö tunteisiin? ”Aivan varmasti meni.”

Mitkä muotisanat tai -sanonnat ärsyttävät sinua? Kerro kommenteissa!