Näyttelijä Sofia Vergara on seksikkäästi 42. Kuva: Reuters
Näyttelijä Sofia Vergara on seksikkäästi 42. Kuva: Reuters

Esquire-lehti julisti 42-vuotiaat naiset seksikkäiksi – ikään kuin he eivät olisi ennen sitä olleet.

Miehille suunnatun aikakauslehden Esquiren elokuun numero on omistettu naisille. Huomion keskipisteeksi ovat nousseet 42-vuotiaat naiset, jotka ovat lehden mukaan nyt kuumempia kuin koskaan. Artikkeli on herättänyt lähinnä hämmennystä.

Sanotaan suoraan: jopa kaikkein kauneimmissa 42-vuotiaissa naisissa oli ennen jotain traagista. Puolet elämästä vielä edessään, hänet oli tuomittu olemaan jonkin päätöspisteessä – nimittäin sen, mitä yhteiskunta hänessä arvostaa, siis muuta kuin hänen saavutuksiaan äitinä. Jos hän säilytti seksuaalisuutensa, hän oli joko saalistaja tai epätoivoinen; jos hän pysyi kauniina, sekin johtui siitä, että kauneus oli haalistumassa. Ja jos nainen oli sinkku… luoja häntä auttakoon.

Että mitä? Tom Junodin kirjoittaman artikkelin idea on ehkä viaton: ylistää tänä vuonna 42-vuotiaita julkkisnaisia, joista moni sattuu olemaan melkoinen hottis. Ajattele vaikka Cameron Diazia, Sofia Vergaraa, Jennifer Garneria tai Leslie Mannia. Heidän ansiostaan nelikymppisessä naisessakin on yhä lihallista viehätysvoimaa – pitkälti sen ansiosta, että he käyvät joogassa ja pilateksessa, ja uskaltavat myös esitellä ahkeran treenauksen tuloksia pienissä vaatteissa.

Mutta sittenkin. Nykypäivänä tuntuu hämmentävältä arvioida minkään ikäisiä naisia sen perusteella, kuinka ”pantavilta” he näyttävät.

Kaikenikäiset naiset  toki ansaitsevat huomiota muuallakin kuin naisille suunnatuissa julkaisuissa, mutta kuten Jessica Valenti kirjoittaa The Guardianin kolumnissaan, "asian esittäminen miesten uskomattomana uutena löytönä antaa ymmärtää, että kyse on enemmän miehistä kuin meistä".

Eikä miehiä, jotka ovat viehättyneet yli 30-vuotiaista naisista, ole aiemminkaan erikseen hämmästelty.

Lue myös:

Onko seksikkyys taakka Suomen naisurheilulle?

Cameron Diaz päätti, ettei halua lapsia: "Lapsissa on niin paljon työtä"

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Seuraava reissu mielessä? Etelä-Korean pääkaupunki on vaihtelua Aasiaa nähneelle.

Soul on kutsuva kohde matkailijalle, joka on kolunnut maailman mantuja jo ristiin ja rastiin. Kaupungissa päivät kuluvat palatseissa, temppeleissä ja teehuoneissa. Illan hämärtyessä voi ihastella kaupungin valomerta näköalatornissa.

1. Bukchon Hanok Village

Kävelyretki kapeilla ja mäkisillä Bukchon Hanok Villagen kujilla vie keskelle korealaista perinnekylää, vaikka ollaan aivan suurkaupungin keskustassa, korkeiden pilvenpiirtäjien tuntumassa.

Alueelta löytyy paljon pieniä taidegallerioita, putiikkeja, ravintoloita ja suloisia teehuoneita, joissa teetä nautiskellaan lattialla tyynyn päällä istuen.

2. Gwangjangin markkinat

Soulissa kannattaa pistäytyä katetulla markkina-alueella, Gwangjang Marketissa. Käytävillä istutaan höyryävien katuruokakojujen ympärillä ja kokeillaan paikallisia erikoisuuksia. Vihanneksia, hedelmiä, erilaisia kimchejä, makkaroita, possunkärsiä ja -sorkkia myydään keskellä ostoskäytävää.

3. Namsan Seoul Tower

Auringonlaskua ja kaupungin sykkivää valomerta kannattaa nousta ihailemaan Namsam-kukkulan huipulle, 236 metriä korkean N Seoul Towerin näköalatasanteelle. Tornin juureen on vuosien saatossa muodostunut valtava rakkauslukkojen keskittymä.