Riikan vahvojen naisten perhe 2014. Takarivissä Riikka, isosisko ja äiti. Keskellä mummun, mummon ja tädin paikat tuoleilla merkattuina. Edessä tytär Iiris.
 Kuva: Susanna Kekkosen Perhealbumi-kirjasta.
Riikan vahvojen naisten perhe 2014. Takarivissä Riikka, isosisko ja äiti. Keskellä mummun, mummon ja tädin paikat tuoleilla merkattuina. Edessä tytär Iiris. Kuva: Susanna Kekkosen Perhealbumi-kirjasta.

Susanna Kekkonen ja Anna-Sofia Berner halusivat kirjassaan antaa vallan lapselle, jolla sitä ei vanhempien erossa ollut.

Vuonna 2011, alkukesän aurinkoisena lauantaina, valokuvaaja Susanna Kekkonen meni naimisiin.

Kun hääjuhlassa morsiusparia aseteltiin potrettiin perheidensä kanssa, Susannan äitiä ei heti löytynyt. Niinpä sukulaiskuva otettiin kahdella kokoonpanolla: ensimmäisessä mukana olivat sulhasen vanhemmat sekä morsiamen isä vaimonsa kanssa. Toiseen kuvaan mukaan ehti myös Susannan äiti, joka oli eronnut Susannan isästä tytön ollessa kolmevuotias.

– Tajusin, että jälkimmäinen kuva oli minulle todella tärkeä, sillä koskaan aikaisemmin eronneet vanhempani eivät olleet esiintyneet samassa kuvassa, Susanna kertoo.

Valta lapselle

Omia hääpäivän kuviaan katsellessa Susanna mietti, miltähän muista vanhempiensa avioeron kokeneista tuntuu samassa tilanteessa. Käynnistyi pari vuotta kestänyt projekti, joka huipentui tällä viikolla julkaistuun Perhealbumi-kirjaan.

Yhdessä toimittaja Anna-Sofia Bernerin kanssa tehtyyn kirjaan kuvattiin ja haastateltiin melkein 20 eroperheen lasta, joista moni oli kuvanottohetkellä jo aikuinen. Ideana oli, että lapsi oli päähenkilö ja sai kutsua kuvaan ne ihmiset, jotka hänen mielestään kuuluivat hänen lapsuudenperheeseensä. Hän sai myös asetella perheenjäsenet kuvaan haluamallaan tavalla.

– Halusimme antaa vallan lapselle, jolla ei sitä erotilanteessa ollut. Monelle kirjaa varten otettu kuva oli ainutlaatuinen: kuva, jota ei ollut koskaan ollut itsellä. Useinhan käy niin, että perheen valokuvat yhteiseltä ajalta katoavat, kun perheet hajoavat, Susanna kertoo.

Vahva ydinperhe

Susanna ei halunnut vaikuttaa kuvanottotilanteeseen ja yllättyi siitä, miten monet lapset keräsivät ympärilleen ydinperheen: biologisen isän, äidin ja sisaruksen.

– Odotin, että kameran eteen marssitettaisiin isoja uusperheitä koukeroisine suhteineen, mutta perhekuva tiivistyi ydinperheeseen. Sitä voi selittää se, että lapsi haluaa yleensä olla vanhempiensa puolella tai diplomaattina vanhempiensa välillä, hän pohtii.

Isänsä uuden perheen kanssa kasvanut Susanna tietää millaista on, kun omalle perhekuviolle ei löydy sanoja.

Onneksi asiaa on voinut käsitellä myöhemmin aikuisena. Omaan perhepotrettiinsa Susanna kutsuikin isänsä, äitinsä, siskonsa ja äitipuolensa. Heillä kaikilla on ollut tärkeä rooli Susannan elämässä.

– Lapsuuden perhe on ikään kuin harjoitteluperhe. Se antaa valmiudet oman perheen perustamiseen aikuisena, Susanna sanoo.

Susanna Kekkonen, Anna-Sofia Berner: Perhealbumi (Musta taide), 35 euroa

Mira Luodin Urho-lapsella on synnynnäinen sydänvika, jonka vuoksi pojan sydän pysähtyi vauvana kolmesti.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Mira Luodin päivää. Mira kertoo jaksossa uusperheestään, johon kuuluu viisi lasta. Nelonen on julkaissut klipin jaksosta jo ennakkoon.

Miran aviomiehen Mika Haapasalon tyttäret Jenni ja Susanna ovat jo teini-ikäisiä, ja lisäksi Miralla on kaksi lasta, Eirik ja Trine, edellisestä suhteestaan.

Urho on minun ja Mikan yhteinen 3-vuotias lapsi, jolla on synnynnäinen sydänvika, Mira kertoo perheensä kuopuksesta.

Mira on kertonut aikaisemmin, että Urho oli vain muutama kuukauden ikäinen, kun rakennevika sydämessä todettiin. Sairaalassa pojan sydän pysähtyi kolmesti, Mira kertoo myös Vain elämää -ohjelmassa.

– Pisin niistä on ollut sellainen, etten enää muutamaan tuntiin tiennyt, onko minulla lasta vai ei, Mira kertoo jakson insertissä.

”Kävin jo ne tunteet läpi, että olen menettänyt lapseni.”

Pöydän ääressä Mira kertoo muille artisteille, että kokemus muutti hänen ajattelutapaansa.

– Urholla oli sydän pysähtyneenä ja mä kävin jo ne tunteet läpi, että olen menettänyt lapseni.

– Hurjia aikoja, mutta onneksi se päättyi hyvin, Aki Tykki toteaa.

Vain elämää Nelosella torstaisin ja perjantaisin klo 20.00. Me Naiset kuuluu Nelosen kanssa samaan Sanoma-konserniin.

Kuva David Beckhamista riisumassa aurinkolasejaan kuninkaallisiin häihin mennessä levisi viikonloppuna sosiaalisessa mediassa. Kuvat: Reuters
Kuva David Beckhamista riisumassa aurinkolasejaan kuninkaallisiin häihin mennessä levisi viikonloppuna sosiaalisessa mediassa. Kuvat: Reuters

Twitter-yleisön mielestä David Beckham oli kuninkaallisten häiden paras osa. 

Koko viikonlopun ajan kansainvälistä mediatilaa on hallinnut yksi ihminen, näyttelijä Meghan Markle, eli nykyinen Sussexin herttuatar Meghan.

Toki Meghanin aviomies prinssi Harry on myös näkynyt kuvissa morsiamensa rinnalla, ja hippusen palstatilaa ovat saaneet esimerkiksi innostuneet sulhaspojat, kirkkaankeltaisissa juhlinut Amal Clooney ja lenkkareita mekon kanssa käyttänyt Serena Williams.

Yksi tyyli-ikoni on kuitenkin jäänyt liian vähälle huomiolle: jalkapallolegenda, tyyli-ikoni ja lukemattomien ihmisten julkkisihastus numero yksi, David Beckham

Jos Twitteriä on uskominen, tummanharmaassa puvussa ja kaksirivisessä vaaleanharmaassa liivissä esiintynyt Beckham oli yksi häiden tärkeimmistä vieraista. 

Eivätkä nämä ole edes hänen häänsä!

Beckham, aina niin ärsyttävän hyvännäköisenä. 

Poskisuukko Beckhamille sai Sir Elton Johnin lipomaan huuliaan.

Mitä Beckhamin tyyliin tulee, siitä tiedetään Voguen mukaan seuraavaa:

Kapealinjainen puku oli Dior Hommelta, ja sen on suunnitellut Kim Jones, joka juuri nimitettiin merkin johtoon alkuvuodesta. Mukava avaus herra Jonesin pääsuunnittelijauralle siis. Pukuun Beckham yhdisti kultaisen taskukellon ja aurinkolasit.

Lisäksi Beckhamilla on tietysti eräänlaisia pysyviä asusteita. Esquire arvelee artikkelissaan, että David Beckham saattaa olla ainoa kuninkaallisten häiden vieras, jolla on tatuointeja kaulassa. 

Beckham paranee vanhetessaan

Kuluneen sanonnan mukaan nainen on kuin viini, eli paranee vanhetessaan (joskaan Alkon asiantuntijan mukaan sanonta ei koske kaikkia viinejä). 43-vuotias Beckham on elävä todiste siitä, että vähintäänkin osa miehistäkin paranee iän myötä. 

Pyörivätkö kellon viisarit David Beckhamin kohdalla eri suuntaan?
Toivoa on!

Siltä varalta, että joku ei vieläkään ole vakuuttunut Beckhamin nousujohteisesta tyylikkyydestä:

David Beckham kymmenen vuotta sitten – sama hymy, vähemmän tukkaa ja tatuointeja.
David Beckham kymmenen vuotta sitten – sama hymy, vähemmän tukkaa ja tatuointeja.

David Beckham 15 vuotta sitten korvakoruineen ja vaalennettuine hiuksineen.
David Beckham 15 vuotta sitten korvakoruineen ja vaalennettuine hiuksineen.

David Beckham 20 vuotta sitten. 1990-luvun lopussa hän suosi keskijakausta.
David Beckham 20 vuotta sitten. 1990-luvun lopussa hän suosi keskijakausta.