Riikan vahvojen naisten perhe 2014. Takarivissä Riikka, isosisko ja äiti. Keskellä mummun, mummon ja tädin paikat tuoleilla merkattuina. Edessä tytär Iiris.
 Kuva: Susanna Kekkosen Perhealbumi-kirjasta.
Riikan vahvojen naisten perhe 2014. Takarivissä Riikka, isosisko ja äiti. Keskellä mummun, mummon ja tädin paikat tuoleilla merkattuina. Edessä tytär Iiris. Kuva: Susanna Kekkosen Perhealbumi-kirjasta.

Susanna Kekkonen ja Anna-Sofia Berner halusivat kirjassaan antaa vallan lapselle, jolla sitä ei vanhempien erossa ollut.

Vuonna 2011, alkukesän aurinkoisena lauantaina, valokuvaaja Susanna Kekkonen meni naimisiin.

Kun hääjuhlassa morsiusparia aseteltiin potrettiin perheidensä kanssa, Susannan äitiä ei heti löytynyt. Niinpä sukulaiskuva otettiin kahdella kokoonpanolla: ensimmäisessä mukana olivat sulhasen vanhemmat sekä morsiamen isä vaimonsa kanssa. Toiseen kuvaan mukaan ehti myös Susannan äiti, joka oli eronnut Susannan isästä tytön ollessa kolmevuotias.

– Tajusin, että jälkimmäinen kuva oli minulle todella tärkeä, sillä koskaan aikaisemmin eronneet vanhempani eivät olleet esiintyneet samassa kuvassa, Susanna kertoo.

Valta lapselle

Omia hääpäivän kuviaan katsellessa Susanna mietti, miltähän muista vanhempiensa avioeron kokeneista tuntuu samassa tilanteessa. Käynnistyi pari vuotta kestänyt projekti, joka huipentui tällä viikolla julkaistuun Perhealbumi-kirjaan.

Yhdessä toimittaja Anna-Sofia Bernerin kanssa tehtyyn kirjaan kuvattiin ja haastateltiin melkein 20 eroperheen lasta, joista moni oli kuvanottohetkellä jo aikuinen. Ideana oli, että lapsi oli päähenkilö ja sai kutsua kuvaan ne ihmiset, jotka hänen mielestään kuuluivat hänen lapsuudenperheeseensä. Hän sai myös asetella perheenjäsenet kuvaan haluamallaan tavalla.

– Halusimme antaa vallan lapselle, jolla ei sitä erotilanteessa ollut. Monelle kirjaa varten otettu kuva oli ainutlaatuinen: kuva, jota ei ollut koskaan ollut itsellä. Useinhan käy niin, että perheen valokuvat yhteiseltä ajalta katoavat, kun perheet hajoavat, Susanna kertoo.

Vahva ydinperhe

Susanna ei halunnut vaikuttaa kuvanottotilanteeseen ja yllättyi siitä, miten monet lapset keräsivät ympärilleen ydinperheen: biologisen isän, äidin ja sisaruksen.

– Odotin, että kameran eteen marssitettaisiin isoja uusperheitä koukeroisine suhteineen, mutta perhekuva tiivistyi ydinperheeseen. Sitä voi selittää se, että lapsi haluaa yleensä olla vanhempiensa puolella tai diplomaattina vanhempiensa välillä, hän pohtii.

Isänsä uuden perheen kanssa kasvanut Susanna tietää millaista on, kun omalle perhekuviolle ei löydy sanoja.

Onneksi asiaa on voinut käsitellä myöhemmin aikuisena. Omaan perhepotrettiinsa Susanna kutsuikin isänsä, äitinsä, siskonsa ja äitipuolensa. Heillä kaikilla on ollut tärkeä rooli Susannan elämässä.

– Lapsuuden perhe on ikään kuin harjoitteluperhe. Se antaa valmiudet oman perheen perustamiseen aikuisena, Susanna sanoo.

Susanna Kekkonen, Anna-Sofia Berner: Perhealbumi (Musta taide), 35 euroa