Riikan vahvojen naisten perhe 2014. Takarivissä Riikka, isosisko ja äiti. Keskellä mummun, mummon ja tädin paikat tuoleilla merkattuina. Edessä tytär Iiris.
 Kuva: Susanna Kekkosen Perhealbumi-kirjasta.
Riikan vahvojen naisten perhe 2014. Takarivissä Riikka, isosisko ja äiti. Keskellä mummun, mummon ja tädin paikat tuoleilla merkattuina. Edessä tytär Iiris. Kuva: Susanna Kekkosen Perhealbumi-kirjasta.

Susanna Kekkonen ja Anna-Sofia Berner halusivat kirjassaan antaa vallan lapselle, jolla sitä ei vanhempien erossa ollut.

Vuonna 2011, alkukesän aurinkoisena lauantaina, valokuvaaja Susanna Kekkonen meni naimisiin.

Kun hääjuhlassa morsiusparia aseteltiin potrettiin perheidensä kanssa, Susannan äitiä ei heti löytynyt. Niinpä sukulaiskuva otettiin kahdella kokoonpanolla: ensimmäisessä mukana olivat sulhasen vanhemmat sekä morsiamen isä vaimonsa kanssa. Toiseen kuvaan mukaan ehti myös Susannan äiti, joka oli eronnut Susannan isästä tytön ollessa kolmevuotias.

– Tajusin, että jälkimmäinen kuva oli minulle todella tärkeä, sillä koskaan aikaisemmin eronneet vanhempani eivät olleet esiintyneet samassa kuvassa, Susanna kertoo.

Valta lapselle

Omia hääpäivän kuviaan katsellessa Susanna mietti, miltähän muista vanhempiensa avioeron kokeneista tuntuu samassa tilanteessa. Käynnistyi pari vuotta kestänyt projekti, joka huipentui tällä viikolla julkaistuun Perhealbumi-kirjaan.

Yhdessä toimittaja Anna-Sofia Bernerin kanssa tehtyyn kirjaan kuvattiin ja haastateltiin melkein 20 eroperheen lasta, joista moni oli kuvanottohetkellä jo aikuinen. Ideana oli, että lapsi oli päähenkilö ja sai kutsua kuvaan ne ihmiset, jotka hänen mielestään kuuluivat hänen lapsuudenperheeseensä. Hän sai myös asetella perheenjäsenet kuvaan haluamallaan tavalla.

– Halusimme antaa vallan lapselle, jolla ei sitä erotilanteessa ollut. Monelle kirjaa varten otettu kuva oli ainutlaatuinen: kuva, jota ei ollut koskaan ollut itsellä. Useinhan käy niin, että perheen valokuvat yhteiseltä ajalta katoavat, kun perheet hajoavat, Susanna kertoo.

Vahva ydinperhe

Susanna ei halunnut vaikuttaa kuvanottotilanteeseen ja yllättyi siitä, miten monet lapset keräsivät ympärilleen ydinperheen: biologisen isän, äidin ja sisaruksen.

– Odotin, että kameran eteen marssitettaisiin isoja uusperheitä koukeroisine suhteineen, mutta perhekuva tiivistyi ydinperheeseen. Sitä voi selittää se, että lapsi haluaa yleensä olla vanhempiensa puolella tai diplomaattina vanhempiensa välillä, hän pohtii.

Isänsä uuden perheen kanssa kasvanut Susanna tietää millaista on, kun omalle perhekuviolle ei löydy sanoja.

Onneksi asiaa on voinut käsitellä myöhemmin aikuisena. Omaan perhepotrettiinsa Susanna kutsuikin isänsä, äitinsä, siskonsa ja äitipuolensa. Heillä kaikilla on ollut tärkeä rooli Susannan elämässä.

– Lapsuuden perhe on ikään kuin harjoitteluperhe. Se antaa valmiudet oman perheen perustamiseen aikuisena, Susanna sanoo.

Susanna Kekkonen, Anna-Sofia Berner: Perhealbumi (Musta taide), 35 euroa

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla