Ja tämänkin vieroitusjutut luit luultavasti älypuhelimestä, eikö vain? Kuva: Shutterstock
Ja tämänkin vieroitusjutut luit luultavasti älypuhelimestä, eikö vain? Kuva: Shutterstock

Nyt ihan oikeasti katse irti siitä ruudusta! Välipäivät ovat tehokasta aikaa pienelle vieroituskuurille.

1. Siirrä kello taskusta ranteeseen

Jos ajantajusi on kännykän näytön varassa, joudut väkisinkin kaivamaan puhelimen esiin jatkuvasti. Opettele siis katsomaan kelloa ranteesta tai seinäkelloista. Houkutus jumiutua selaamaan puhelinta pienenee, kun sitä ei tarvitse jatkuvasti kaivaa esille.

2. Mieti, mitä muistutuksia todella tarvitset

Maailma pyörii radallaan, vaikka et olisi ajan tasalla tuoreimmista Facebook-päivityksistä, Instagram-kuvista tai edes uutisista. Kokeile laittaa äänet ja muistutukset pois kaikesta muusta paitsi tekstiviesteistä ja puheluista. Varmista, että kaikkein olennaisimpien asioiden äänet ja värinät ovat tarpeeksi kovalla. Lopputulos: voit jättää puhelimen toiseen huoneeseen tai laukun pohjalle koko päiväksi. Ota kännykkä esiin vain, jos kuulet, että sinulle soitetaan tai tekstataan.

3. Pidennä tarkistusväliä

Jos edellinen neuvo on liikaa vaadittu, sovi itsesi kanssa ajat, jolloin puhelinta saa katsoa. Tarkista pikaisesti saapuneet sähköpostit ja some-päivitykset esimerkiksi kaksi kertaa tai kerran päivässä tiettyinä kellonaikoina.

4. Hanki herätyskello

Vanhanaikainen herätyskello antaa mahdollisuuden jättää kännykkä yöksi kauas sängystä. Päivän aloittaminen meilien lukemisella sängyssä tai sen lopettaminen näyttöruudun valoon ei ole hyväksi kenellekään. Unirauhan saat, kun säädät puhelimen yöksi äänettömälle.

+ Tarkkana tabletin ja tietokoneen kanssa

Oletko onnistunut vähentämään älypuhelimen näpelöintiä? Hienoa. Tarkista seuraavaksi, ettei älypuhelimen käytöltä vapautunut aika ole siirtynyt suoraan tabletin tapittamiseen tai tietokoneella naputteluun.

Jos ongelmasi on enemmänkin netti- kuin puhelinriippuvuus, sen kimppuun voi käydä esimerkiksi pitämällä päivän tai parin mittaisia nettipaastoja tai rajoittamalla itse päivittäisen vapaa-ajan netinkäytön tuntiin tai kahteen.

Lue myös:

Pelaa kännykkäpeliä – parannat seksielämääsi!

Vuoden kuumottavin sovellus on täällä

Tiesitkö? Hikoilu rikkoo puhelimesi

Kuva ja video: Nelonen
Kuva ja video: Nelonen

Mira Luodin Vain elämää -päivänä kuultiin Dannyn vahva tulkinta yhdestä PMMP:n suosituimmista kappaleista.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstaina oman tulkintansa Miran tuotannosta esittivät Arttu Wiskari, Danny ja Kasmir.

Danny tulkitsi jaksossa PMMP:n koskettavan Lautturi-kappaleen. Biisi on Miralle hyvin henkilökohtainen.

– Lautturi on Paulan isälleen kirjoittama laulu, mutta myös itsellekin isäni menettäneenä hyvin koskettava ja kaunis laulu, Mira kertoi.

Saman kappaleen on tulkinnut aiemmin Vain elämää -ohjelmassa Jenni Vartiainen. Sarjan kolmannella kaudella Jenni esitti kappaleen Paula Vesalan päivänä.

Danny kertoi valinneensa kappaleen sen syvällisyyden takia.

– Valitsin laulun, jossa teidän sielujen syvyys todella tuli esille suorastaan pelottavalla tavalla. Hyvin tyylikkäästi ja kauniisti tehty se maailma, Danny kertoi ennen esitystä.

Katso Dannyn veto kokonaisuudessaan tästä: 

Dannyn tulkinta kappaleesta iski ja kovaa. Mira herkistyi Dannyn tulkinnasta jo ennen ensimmäistä kertosäettä. Myös muut artistit seurasivat esitystä kyyneleet silmissään.

– En voinut olla miettimättä sitä, kuinka monta ystävää ja elämän rakkautta sinä olet joutunut saattamaan haudan lepoon. En tiedä, miten pystyit laulamaan sen, Kasmir sanoi esityksen jälkeen Dannylle.

Kappaleen kuultuaan Vain elämää -artistit istuvat hiljaisina ja liikuttuneina pöydän ääressä. Mira totesi, että esitys veti hänet sanattomaksi. Kameroille hän kertoi Dannyn tulkinnan herättäneen paljon muistoja:

– Tuli itsellekin kova ikävä. Mietin omaa isää, veljeä ja isovanhempia. Uskon, että rakkaat ihmiset toivat voimaa tähän hetkeen. Tästä jää hieno muisto, Mira sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Semijees! Jätän tämän vain tähän.

Olemme todenneet moneen otteeseen, että kyllä on suomen kieli ihmeellinen.

Kielemme pysyy rakastettavan samanlaisena vuodesta toiseen, ja toisaalta se kehittyy huimaa vauhtia. Kieltämme on vuosien varrella piristetty lukemattomilla erihienoilla sutkautuksilla ja perin ajatuksia herättävillä sanonnoilla.

Mutta jos hyvää niin huonoakin! Jokaisella vuosikymmenellä suomen kieleen pesiytyy hämmentävän paljon muotisanontoja. Eli siis ylikäytettyjä kaskuja, jotka kiertävät kulovalkean tavoin suusta suuhun ja aiheuttavat samalla tuskastunutta kyllästymistä.

Listasimme 9 tämän hetken piinallisinta muotisanontaa, joiden soisimme jo kernaasti siirtyvän historian havinaan:

1. Tehdä matka itseensä. ”Jos joku vielä sanoo tekevänsä ’matkaa itseensä’, puolestani saa ihan jäädäkin sinne.”

2. Jätän tämän vain tähän. ”Minkä ja mihin? Sano suoraan hyvä ihminen!”

3. Ihan sama. ”En todellakaan usko, että on.”

4. Taklata. ”Kaikkea nykyään taklataan, kun ihan vain yritetään estää jotain. Miksi ihmeessä?”

5. Kuka ottaa kopin tästä? ”Työelämän rasittavin kiertoilmaus.”

6. Speksit. ”Tarkoittaa siis yksityiskohtia. Voitaisiinko puhua ihan niistä itsestään?”

7. Semi. ”Semijees, semisiisti, semisti. Kaikki yhtä hämmentäviä sananparsia minulle.”

8. Tätä pitää vielä jumpata. ”Käytetään silloin, kun mitä tahansa asiaa pitää kehittää. Tulee ihan liikaa mieleen jotkut ylipirteät jumppapirkot.”

9. Menikö tunteisiin? ”Aivan varmasti meni.”

Mitkä muotisanat tai -sanonnat ärsyttävät sinua? Kerro kommenteissa!