Kyllä, kirpputorilla myydään käytettyä tavaraa, mutta käytetyt alushousut vaihtavat omistajaa huonosti. Olivat sitten omasi tai muiden. Kuva: Shutterstock.
Kyllä, kirpputorilla myydään käytettyä tavaraa, mutta käytetyt alushousut vaihtavat omistajaa huonosti. Olivat sitten omasi tai muiden. Kuva: Shutterstock.

Nettikirppikset syrjään, sillä mikään ei voita vanhaa kunnon kasvokkain-äksöniä sillä aidolla, alkuperäisellä, tavallisella kirpputorilla. Näin onnistut myyntipöydän kummallakin puolella.

Siivouspäivä on täällä taas! Lauantaina 23. 5. koko Suomi muuttuu jättimäiseksi kirpputoriksi, mikä on erinomaisen kiva juttu. Idea on, että kuka tahansa voi raahata pihalle ylimääräiset tavaransa myytäviksi tai annettaviksi.

Näillä hyväksi havaituilla kirppiskikoilla päivästä tulee entistä kivempi.

Myyjä, näin saat tavaran liikkumaan

1. Pidä hinnat maltillisina. Harva suostuu oikeasti maksamaan käytetyistä halpavaateketjun farkuista pari kolmea euroa enempää, vaikka farkut olisivat sinulle kuinka rakkaat. Näin se nyt vain on. Loppujen lopuksi tärkeintä on, että kama liikkuu eteenpäin, ei se, kuinka paljon rahaa tavarasta sait. Mikään ei ole ikävämpää kuin kantaa myytävää tavaraa päivän päätteeksi säkkikaupalla kotiin.

2. Myy siistejä tuotteita. Vaatteet on hyvä pestä ja – jos yhtään mitenkään viitsit ja kykenet – jopa silittää ennen kirppispöydälle asettelua. Vaikka myyt käytettyä, likainen ei kelpaa kellekään. Harkitse myös, kannattaako käytettyä kosmetiikkaa myydä, ainakaan, jos sitä on käytetty paljon. Ei.

3. Pidä pöytä siistinä. Aivan sama, mitä aarteita myyt, jos kukaan ei näe niitä! Järjestele siis tavarat niin, että tärkeimmät myyntiartikkelit näkyvät ostajalle asti. Ei kummallisia röykkiöitä. Viikkaa ja siisti pöytää jatkuvasti. Järjestys vetää ostajia.

4. Olen rento. Kirppismyyminen on asiakaspalvelua! Siis hymyile. Lähde tinkimiseen mukaan ja rennolla asenteella: kuten sanottua kotona sinua ei kaduta se, kuinka halvalla myit, vaan se, että tavara on edelleen sinulla.

5. Korjaa jälkesi. Kun homma on ohi, älä jätä kamojasi heitteille muiden siivottavaksi – vaikket niitä enää kotiisi haluaisikaan. Kerää roskat ja kierrätä tavara, jota et enää tarvitse.

Ostaja, näin teet löytöjä

1. Tule ajoissa. Aikainen lintu madon ja vintageaarteen löytää. Mitä pidemmälle päivä kääntyy, sitä suurempi riski on, että myynnissä on enää kamaa, jota harva tarvitsee, kuten rikkinäisiä baarista varastettuja oluttuoppeja, käytettyjä alusvaatteita ja Levottomat 3 -vhs-kasetti.

2. Bongaa oman kokoisiasi myyjiä. Jos etsit vaatteita itsellesi, näet yhdellä vilkaisulla, kannattaako pöytää lähestyä. Jos myyjässä on samaa kokoa ja tyyliä kuin sinussa, hänen vanhat vaatteensa menevät todennäköisesti myös sinulle.

3. Ole kiva. Tinkimistä ei (yllättäen) edistä huuto ”Mitä? Pyydätkö todella tästä rievusta 5 euroa?” Myyjän tavaroita ei myöskään ole sopivaa arvostella, vaikka tyrkyllä olisikin se nuhjuinen oluttuoppi. Haluat tehdä hyvät kaupat, et vihamiehiä.

Lue myös

Trashionista: Tämän takia kirppisvaatteiden hinnat saattavat nousta lähivuosina

Lola Wallinkoski penkoo ale-laareja: ”Olen edullisten tuotteiden metsästäjä”

Ota haltuun Facebook-kirppisten kirjainkoodit

Päivitä lahjapolitiikkasi, vältä nolot tilanteet ja kierrä krääsä. 

Joululahjoissa pitäisi olla kyse antamisen ilosta, ja vähän saamisenkin. Todellisuus voi kuitenkin olla toinen.

Moni meistä elää yltäkylläisyydessä, jossa jo omien lahjatoiveiden keksiminen tuottaa todellista päänvaivaa, puhumattakaan muille annettavien lahjojen ideoimisesta. Toisaalta lahjojen antaminen ja saaminen ovat mukavia perinteitä – ja jos tietää joka tapauksessa saavansa lahjoja, tuntuu kiusalliselta olla hankkimatta toisille lahjoja. 

Mikä siis neuvoksi? Me Naisten kootut lahjaratkaisut:

1. Tee kahdenvälinen lahjattomuussopimus

Itsestäänselvin ratkaisu lahjaongelmaan on tietysti se, että sovitaan yhdessä lahjattomuudesta aikuisten kesken. Pahan joulustressin tai -hullaantumisen kouriin joutunut ihminen ei kuitenkaan välttämättä ole paras tyyppi pitämään sopimusta. Niinkin on käynyt, että lahjattomuuspolitiikka on päättynyt aatonaattona tulleeseen ”ostetaan sittenkin”-tekstariin ja viime hetken kaupparalliin.

Jos lahjattomuuspolitiikkaa haluaa yrittää, sopimus lahjattomuudesta on parasta tehdä kunkin lahjottavan kanssa erikseen ja niin, ettei kummallekaan jää epäselvyyttä siitä, aikooko toinen kuitenkin ostaa ”ihan vain jotakin pientä”.

2. Hyväksy lahjaralli

Lahjaton joulu on taistelua valtavia markkinavoimia vastaan, ja siksi vaikeaa. Joskus vähiten stressaava ratkaisu voikin olla se, että yksinkertaisesti ostaa ne lahjat, tyynesti ja hyvissä ajoin. Jos et siedä kiusallisia tilanteita, tämä on ratkaisusi. 

3. Määrittele lahjojen arvo

Rahaa ja hermoja säästävä vaihtoehto on sopia, että aikuiset voivat ostaa toisilleen vaikkapa korkeintaan kymmenen euron arvoiset lahjat. Näin ne, jotka nauttivat lahjojen valitsemisesta, pääsevät toteuttamaan itseään, mutta kukaan ei joudu totaaliseen vararikkoon. Samalla kierretään nolot tilanteet, joissa lahjojen arvot ovat aivan eri sfääreistä. 

4. Huolehdi vain omista sukulaisistasi

Heteroparisuhteessa saattaa käydä niin, että naisesta tulee vaivihkaa perheen lahjavastaava, joka askartele kortit, hoitaa viemiset kyläpaikkaan ja ostaa lahjat miehenkin sukulaisille. Jos nautit lahjojen hankkimisesta, tilanne on vain positiivinen.

Jos taas lahjashow stressaa tai kaukaisemmille sukulaisille on vaikea ideoida mieleisiä lahjoja, on viisainta sopia, että kukin perheenjäsen huolehtii oman sukunsa lahjomisesta – silläkin uhalla, että puoli sukua ei tänä jouluna saa lahjoja. Lahjanvaihtotilanteen vaatima pokerinaama kehittyy kyllä pikkuhiljaa. 

5. Lahjo ruualla

Vaikka ruokalahja ei olisi saajan lempimakua, se ei ainakaan jää nurkkiin pyörimää ikuisiksi ajoiksi. Mitä omatekoisiin lahjoihin tulee, syötävällä lahjalla on helpompi miellyttää vastaanottajan makua kuin vaikka itse askarrellulla sisustusesineellä.

6. Luo lahjarutiineja

Yllätykset ovat kivoja, mutta mukavaa on sekin, että saa jotakin käyttökelpoista, vaikkakin vähän varman päälle pelattua. Kirjallisuuden ystävä ilahtuu melko varmasti Finlandia-palkinnon voittaneesta romaanista, puku päällä työskentelevä solmiosta ja vilukissa villasukista. 

7. Kisaile huumorilahjoilla

Joululahjan metsästäminen voi olla hauskaa, jos päämääränä on löytää jotakin hassua: tajuttoman kruusattu joulukuusenkoriste, erikoisen ruma kynttilä tai höpsösti kuvioidut sukat. Huumorilahja toimii parhaiten silloin, kun tiedät saavasi myös vastalahjaksi jotakin hassua. 

8. Valitse yhden lahjan politiikka

Jos vietät joulua porukassa, jossa on useita aikuisia, yhden lahjan politiikka aikuisten kesken voi olla hyvä idea. Lahjojen määrä pysyy helposti hanskassa, kun suoritetaan arvonta, jossa jokainen saa yhden lahjansaajan huolehdittavakseen. Aattona lahjat voi avata yksitellen, jolloin kunkin lahjanantajan mielikuvitusta päästään ihastelemaan.

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!