Kuten kaikki Erikan kuvaamat naiset, myös Alice Jäske jännitti aluksi kameraa. ”Koko kroppani oli jännittynyt kuin viulunkieli, kun kävelin kohti sovittua tapaamispaikkaa. Mitä jos minusta ei vain saisi hyviä kuvia? Itse kuvauksissa jännitys oli pian tiessään, ja unohdin hetkeksi koko ympäröivän maailman.” Kuva: Erika Lind / Studio Metsä
Kuten kaikki Erikan kuvaamat naiset, myös Alice Jäske jännitti aluksi kameraa. ”Koko kroppani oli jännittynyt kuin viulunkieli, kun kävelin kohti sovittua tapaamispaikkaa. Mitä jos minusta ei vain saisi hyviä kuvia? Itse kuvauksissa jännitys oli pian tiessään, ja unohdin hetkeksi koko ympäröivän maailman.” Kuva: Erika Lind / Studio Metsä

Valokuvaaja Erika Lind kuvaa naisia, jotka eivät halua tulla kuvatuiksi. Tarkoituksena on päästä yli kamerakammosta.

Miksi haluat kuvata juuri ihmisiä, jotka eivät halua tulla kuvatuiksi?

”Idea lähti halusta auttaa ihmisiä valokuvauksen kautta. Jokainen tuntee pelkoa tavalla tai toisella, ja se rajoittaa monen elämää. Kun yhden pelon kohtaa, saa itsevarmuutta ja uskaltaa ehkä kohdata isompiakin pelkoja.

On tosi yleistä, että varsinkaan naiset eivät tykkää olla valokuvissa. He ajattelevat, että eivät onnistu kuvissa tai ole valokuvauksellisia. En usko siihen yhtään. Haluan tuoda esiin, että jokainen on kaunis.”

Mistä kuvauskammo yleensä johtuu?

”Ylenpalttisesta kriittisyydestä itseä kohtaan. Jollekin saattaa vain tulla epämukava tunne, kun on huomion keskipisteenä ja joku katsoo tarkasti. Joku taas voi tuntea, etteivät kuvat edusta itseä.

Pelko voi tulla myös kasvatuksesta. Jos oma äiti on aina ollut kriittinen itseään kohtaan, tavan oppii kasvatuksessa eikä sitä kyseenalaista. Muistan myös, miten nuorena omassakin ystäväpiirissäni hoettiin, että onpa minulla läskit reidet. Se loi yhteenkuuluvuuden tunnetta.

On hyvä, että julkisesti puhutaan hyviin asioihin keskittymisestä ja myötätunnosta itseä kohtaan. Silloin osaa olla myötätuntoinen muitakin kohtaan.”

Onko kuvattavana oleminen auttanut pelon selättämisessä?

”On. Kun aloitin, en tiennyt, pystynkö antamaan kuvattaville sitä, mitä haluan. Tähän asti olen kuitenkin saanut pelkästään positiivista palautetta kuvauskokemuksesta ja kuvista.

”Pelko lamaannuttaa kropan, ja siksi liike auttaa useimpia.”

Pelko ilmenee ihmisissä eri tavoin, ja on aina työskenneltävä, että toisen saa rentoutumaan. Ihmiset ovat erilaisia, ja eri asiat auttavat. Pelko lamaannuttaa kropan, ja siksi liike auttaa useimpia. Pistän ihmiset tanssimaan ja hyppimään, koska liike rentouttaa. Kun tekee jotain, ei pysty samalla ajattelemaan pelkojaan.”

Mitä se kertoo ajastamme, että kuvattavana olemista arastellaan?

”On kauneusihanteita ja kuvien tulva. Kaikilla on kamera ja filtteri, joka laittaa ihon kerralla kuntoon.

Minua häiritsee se, miten paljon ihoa, hiuksia ja ruumiinosia photoshopataan. Haluaisin enemmän kuvia ihmisistä, ei vain valokuvaajien ja stailistien luomista hahmoista, joita ei ole oikeasti olemassa. Täydellisyyttä on kiva katsoa, mutta se ei ole todellisuutta.”

Kammoatko sinäkin kuvatuksi tulemista?

Haluaisitko silti astua epämukavuusalueellesi? Etsimme nyt Me Naisten juttua varten naisia, joille kuvattavana oleminen on vaikeaa. Jos haluat haastaa itsesi ja lähteä Erikan kuvattavaksi, laita viesti, jossa kerrot hieman itsestäsi ja siitä, miksi haluaisit osallistua haasteeseen: emmi.laukkanen{ät}sanoma.com ja info{ät}studiometsa.com

Kuvista ja tarinoista koostetaan myöhemmin juttu Me Naisiin.

Lisää Erikan kuvia Studio Metsän sivuilla.

Mielenosoituksissa Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa otettiin kantaa kylteillä.

Vuosi sitten Donald Trump aloitti Yhdysvaltain presidentin virassa. Trumpin virkaanastumista seuraavana päivänä 30 maassa järjestettiin Naisten marssiWomen's March, jolla osoitettiin mieltä Trumpin politiikkaa vastaan ja naisten oikeuksien sekä ylipäätään ihmisoikeuksien puolesta. 

Trumpin ensimmäinen vuosi presidenttinä ei ole ollut naisten eikä monen muunkaan ihmisryhmän kannalta mikään lottovoitto, päinvastoin. Niinpä eilen lauantaina marssittiin taas. 

Katso kuvat Naisten marsseilta eri puolilta Yhdysvaltoja ja maailmaa:

Donald Trump nimitti hiljattain joitakin Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisten lähtömaita persläpimaiksi. Kaliforniassa marssinut nainen vastasi kyltillä, jossa kertoi olevansa persläpimaiden ruokkimiseen osallistuva kasvitutkija. 

Performanssiryhmä oli pukeutunut muuriksi.

”Kaikkein vaikutusvaltaisimmat ihmiset elämässäni ovat aina olleet naisia”, laulaja Adele kertoo Instagramissa.

 

Best Sign 2018 @womensmarch #womensmarch #nohate #nazi #notwelcome

Henkilön Angela (@angela_marshall_831) jakama julkaisu

”Huomaattehan, miten vähän natseja marsseillamme on”, Denverissä nähty kyltti huomautti. 

Oprah Winfreyn Golden Globe -gaalassa pitämä puhe oli tehnyt vaikutuksen marssijoihin.

Norjalainen Kvinnefronten-feministijärjestö jakoi tämän kuvan Instagramissaan. Myös Norjassa marssittiin.

Tulevaisuus on kuulemma naisten. 

Wonder Woman oli suosittu hahmo marssilla.

 

mother earth 💚 . . . #womensmarch #wome

nsmarch2018 #womensmarchsj #womensmarchsanjose

Henkilön Maria Deloso (@mariaofthebear) jakama julkaisu

Ympäristönsuojelu oli yksi marssin teemoista. 

 

#womensmarch @badgalriri

Henkilön rihanna fenty (@beautyrobz) jakama julkaisu

Rihannan hittibiisi sai kyltissä uudet sanat.

Viime vuoden marssilta tutut vaaleanpunaiset hatut olivat suosittu asuste tänäkin vuonna.

”Aseilla on enemmän oikeuksia kuin vaginallani.”

Aasian-reissulla kaupunkikohteeksi valikoituu helposti Bangkok, mutta mitä jos lähtisitkin Vietnamin Ho Chi Minhiin? Vietnamissa ruoka on varmasti vähintään yhtä hyvää kuin Thaimaassa, ja kaupungin historia tuo reissuun koskettavan toisen tason.

Suuressa ja monipuolisessa Bangkokissa saa kulutettua useamman lomapäivän pelkästään kaupungin vilinää ihastelemalla.

Oletko nähnyt jo Chatuchakin viikonloppumarkkinat sekä Bangkokin hulppeimmat temppelit? Yövytkö aina samassa hotellissa ja syötkö tutuissa ravintoloissa? Jos aiot suunnata tuttuun Bangkokiin, tsekkaa nämä vinkit:

  1. Avani Riverside Bangkok Hotelissa voi yöpyä romanttisesti Chao Phraya -joen rannassa. Tämä luksushotelli on alueen edullisimpia, mutta katon maisema-allas on yksi Bangkokin parhaimpia. 2hh alkaen 120 €/yö. 257 Charoennakorn Road, Thonburi, 10600 Bangkok.
  2. Sühring on kahden saksalaiskokin perustama ravintola, joka on juuri valittu kaupungin parhaaksi. Se tarjoilee modernia saksalaista ruokaa kauniissa puitteissa. No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, 10120 Bangkok.

Jos Bangkok kyllästyttää, matkusta Vietnamiin. Kiehtova Ho Chi Minh eli entinen Saigon hurmaa monipuolisuudellaan.

Nauti metropolin vilskeestä, herkullisesta ruuasta sekä kulttuurista ja tutustu maan mielenkiintoiseen historiaan.

Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
  1. Naked by V myy skandinaaviseen tyyliin sopivaa vietnamilaista muotia. 26 Ly Tu Trong, 3. kerros, District 1.
  2. Vietnamin sota on läsnä kaupungin suosituimmassa nähtävyydessä War Remnants Museumissa, jonne pääsylippu maksaa alle euron. 28 Võ Văn Tần Phường 6 Quận 3, Ho Chi Minh City.
  3. Propaganda on hauskasti sisustettu bistro ja kahvila, jonne voi pistäytyä syömään tai vain drinkeille. 21 Han Thuyen Bến Nghé.
  4. L’usine on suosittu eurooppalaistyylinen kahvila ja putiikki. Kaupasta voi ostaa myös vietnamilaista suklaata ja teetä sekä vaatteita ja asusteita. 151/1 Đồng Khởi, Bến Nghé ja 70A-70B-68 Lê Lợi, Bến Thành.