Vasemmalta oikealle: Laura Dernin Valaistunut, Lena Dunhamin luoma Girls-nelikko, Asunto 23:n moraaliton pahis Krysten Ritter ja Julia Dreyfus-Louis Rouva Varapresidentissä.
Vasemmalta oikealle: Laura Dernin Valaistunut, Lena Dunhamin luoma Girls-nelikko, Asunto 23:n moraaliton pahis Krysten Ritter ja Julia Dreyfus-Louis Rouva Varapresidentissä.

Kevään tv-sarjojen mielenkiintoisimmat naiset eivät aiheuta kateutta upealla elämäntyylillään tai säihkysäärillään. He tekevät virheitä, näyttävät arkisilta – ja ovat järjettömän hauskoja.

"Mutta minä saatan olla sukupolveni ääni!"

TV2:lla alkaneen Girls-komedia­sarjan avausjakso teki heti selväksi, mikä päähenkilö Hannah Horvath on naisiaan. Kun vanhemmat ilmoittavat lopettavansa parikymppisen tyttärensä rahallisen tukemisen, Hannah järkyttyy. Miten hän voi elää New Yorkissa ja saada muistelmansa valmiiksi, kun työ kustantamossakin on vain palkaton harjoittelu? Miksi maailma ei usko hänen kykyihinsä yhtä paljon kuin hän itse?

Tosielämässä Hannahia näyttelevä Lena Dunham, 26, voi hyvinkin olla  sukupolvensa ääni, ainakin yksi sen nokkelimmista. Hän on Amerikan parhaaksi komediasarjaksi valitun Girlsin käsikirjoittaja, ohjaaja ja päätähti. Girls kuvaa suorasukaisesti kakskyt ja risat -elämää 2010-luvun New Yorkissa. Hannah ja hänen neljä ystäväänsä – vastuullinen Marnie, teinimäinen Shoshanna ja hipahtava Jessa – etsivät itseään ja yrittävät kasvaa vakavasti otettaviksi aikuisiksi naisiksi. Siinä sivussa he ehtivät bailata, harrastaa irtoseksiä ja seilata mies- ja työsuhteesta toiseen.

Yhdysvalloissa toiselle kaudelle ehtinyt hittisarja on malliesimerkki siitä, millaisia naisia uusissa sarjoissa nähdään. Sinkku­elämän jättämän aukon ja Morsiusneidot-elokuvan jättimenestyksen jälkeen Yhdysvalloissa satsataan naisvetoisiin komedoihin – kuten nimistäkin voi päätellä. Komedisarjat Girls, Kolme miestä ja tyttö (New Girl) ja Tyhjätaskut (2 Broke Girls) ja Valaistunut ovat ehtineet meillekin, ja keväällä nähdään vielä uutuus Rouva varapresidentti.

Esimerkiksi 30 Rockin käsikirjoittaja ja tähti Tina Fey sekä Morsiusneitoja kässäröinyt Kristen Wiig ovat raivanneet tietä räväköille naisille. Heidän luomansa hahmot ovat huonotapaisia, heikkohermoisia, sisukkaita, välillä vähän luusereita – mutta ennen kaikkea aika tavallisia. Heihin on helpompaa samastua kuin Täydellisten naisten tai Greyn anatomian barbihahmoihin. Lisäksi nykykomedioiden naisia kiinnostaa muukin kuin menestys miesmetsällä.

Kimppakämppiä ja paskaduuneja

Sinkkuelämän Carrie saattoi asua Manhattanilla ja shopata yksiön vuokran hintaisia kenkiä kolumninsa palkkioilla, mutta enää komedioissakaan ei eletä irti todellisuudesta.

Girlsiä on kutsuttu uuden sukupolven Sinkkuelämäksi, mutta Manolot ovat nyt vaihtuneet tennareihin ja luksusduunit pätkätöihin. Hannah ja ystävät ovat koulutettuja ja keskiluokkaisten perheiden kasvatteja, mutta he työskentelevät kahviloissa, lastenvahteina tai klubiemäntinä. Kaikki asuvat New Yorkin ahtaissa kommuneissa tai muutaman neliön murjuissa. "Meidät on orjuuttanut kaupunki, joka ei edes halua meitä", Hannah valittaa.

Lama-aikoina naiset ajautuvat kimppakämppiin ja lykkäävät perheen perustamista. Asunto 23 -komediassa June (Dreama Walker) aloittaa kirkkain silmin uransa Wall Streetillä, mutta heti ensimmäisenä päivänä yrityksen johto jää kiinni sijoittajiensa huijauksesta. Oma asunto jää haaveksi, ja June saa kämppäkaverikseen moraalittoman pahismimmin Chloen (Krysten Ritter), jonka keinot sumplia eteenpäin suurkaupungissa ovat likimain laittomat.

Tyhjätaskuissa kaksi nuorta, taustaltaan erilaista naista yrittää saada talouskriisin jälkeen elämänsä raiteilleen, ja Isän tyttö (Raising Hope) on komedia paskaduunien Amerikasta, lähestulkoon simpsonmaisesta duunari­perheestä. Nykykomedioista ainoastaan Moderni perhe kertoo varakkaasta ydinperheestä.

Hyviä aikomuksia

"Kaikki voi muuttua. Aivan kaikki. Hyvyyttä on olemassa. Sitä on kaikkialla. Se nukkuu, mutta se voidaan herättää."

Kevään omalaatuisin draamakomedia on Laura Dernin tuottama Valaistunut. Sekin suomii amerikkalaisen yritysmaailman kovia arvoja mutta repii huumorinsa myös henkistymis-, meditointi- ja self help -trendistä. Avausjaksossa Lauran näyttelemä itsekäs urakiipijä Amy Jellicoe saa hermoromahduksen työpaikallaan, matkustaa Havaijille luksus­retriittiin terapoimaan itseään ja palaa Los Angelesiin muuttuneena naisena.

Laura Dernin sydäntäsärkevän hienosti näyttelemä Amy pyrkii hyvään, mutta maailmanparannuksessa on kyse enemmän hänestä itsestään kuin muiden auttamisesta. Amy yrittää korjata tulehtuneet välit äitiinsä (Dernin tosielämän äiti Diane Ladd) ja työkavereihinsa sekä ohjata ex-mies Levin (Luke Wilson) päihteidensekaisen elämän raiteilleen. Yhtä aikaa liikuttavalle ja raivostuttavalle Amylle toivoo hyvää, mutta hänen ystävänsä ei haluaisi olla.

Girlsin Lena Dunhamkaan ei ole kirjoittanut hahmostaan erityisen rakastettavaa. Ystävät valittavat Hannahille koko ajan tämän itsekeskeisyydestä, mutta hän ei ota kritiikistä onkeensa. Hannahille kaikki ystävien eroista omiin vastoinkäymisiin on vain hyvää materiaalia tulevaa kirjaa varten.

Valta on seksikästä

"Jumala siunatkoon presidenttiä, mutta hän musertaa naispallini!"

Julia Louis-Dreyfus tekee Rouva varapresidentissä uransa hienomman roolin Seinfeldin Elainen jälkeen. Hän on Yhdysvaltain varapresidentti Salina Meyers: vallanhimoinen, vastuuta välttelevä ja imartelulle perso poliitikko. Salina on melkein vallan kahvassa, "vain yhden aivoverenvuodon päässä presidenttiydestä". Lempialoitteet kaatuvat kuitenkin poliittiseen suhmurointiin, eikä presidenttikään koskaan soita.

Draamasarjoissa nainen maksaa urastaan usein kovan hinnan. Komediallisessa Rouva varapresidentissä valta sen sijaan pukee naista, ja se on miestenkin mielestä seksikästä. Salinan mies­ystävä haluaa tämän toistelevan titteliään sängyssäkin.

Valaistuneessa henkistyminen maksaa Amylle tämän uran. Hänet uudelleensijoitetaan työpaikkansa kellari­kerrokseen naputtamaan taulukoita muiden ongelmatapausten kanssa. Kun yrityksen likaiset toimintatavat alkavat valjeta Amylle, hän uskoo olevansa valittu, jonka on tuotava työpaikalleen muutos. Mutta työkaverit eivät jaksa kuunnella Amyn palopuheita, ja naisen valaistuminen joutuu koetukselle. "On hetkiä, jolloin palan vihasta. En halua vihata, haluan olla ystävällinen ja herättää ystävällisyyttä muissakin."

Amylla on enää kauniin naisen valtaa. Hän väittää työkaverilleen Tylerille oppineensa, ettei voi enää manipuloida miehiä seksuaalisuudellaan päästäkseen urallaan eteenpäin. Silti hän käyttää surutta hyväkseen yksinäistä Tyleria, joka tekee mitä tahansa Amyn eteen.

Sivuosasta pääosaan

"Ei, en ole yrittänyt laihduttaa, olen päättänyt keskittyä muihin asioihin elämässäni", Hannah vastaa seksikumppanilleen, kun tämä puristelee hänen mahamakkaroitaan.

Hannahin roolissa Lena Dunham harrastaa estottomasti seksiä ja heiluu puolialasti pulleaa takamustaan, selluliittiaan tai kaksoisleukaansa peittelemättä. Vaikka suhde Adamiin saa Hannahin välillä epävarmaksi, muutama liikakilo ei hänen itsetuntoaan murenna.

Hannahin ystävän, virheettömän kauniin Marnien (Allison Williams) äiti sen sijaan kehottaa tytärtään syömään enemmän. "Te tytöt luulette näyttävänne tosi hyviltä, mutta olette vain isoja päitä pienissä kropissa", äiti moittii mutta itsekin vain näykkii salaattiaan.

Komediasarjoissa lihavia naisia on vihdoin alkanut näkyä päärooleissakin. Sen osoittaa myös Yhdysvalloissa suosittu The Mindy Project, Lena Dunhamin ikätoverin Mindy Kalingin luoma komediasarja. Intialais-amerikkalainen Mindy esittää kolmekymppistä lääkäriä, joka kiitää huolettomasti treffeiltä toisille. Kun kollega vihjailee, että Mindyn olisi syytä pudottaa muutama kilo, hän ei ota miestä edes tosissaan.

Kenties tulevaisuudessa romanttisissa leffoissakin nähdään pääosissa ihan tavallisia, epätäydellisiä naisia, jotka eivät tunnu leffatähdiltä vaan omilta ystäviltä.

Katso

30 Rock

6. kauden jaksot

ti 19.3. alkaen,

MTV3

Asunto 23

ma klo 19.30,

Sub

Girls

su klo 22.10,

TV2

Isän tyttö

to 19.30, Sub

Kolme miestä

ja tyttö

1. kausi uusitaan

kesällä, Sub

Moderni perhe

su klo 18.30, MTV3

Rouva varapresidentti

alkaa la 16.3.

klo 22, TV1

Tyhjätaskut

ke 19.30, Sub

Valaistunut

la klo 22, TV1

Ex-missi Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen saivat kolmannen lapsensa lauantaina.

Lauantaina synnyttänyt Essi Pöysti, 30, on julkaissut ensimmäisestä kuvan hänen ja puolisonsa Ville Mäkäläisen, 32, kolmannesta lapsesta.

– Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään, Essi on kirjoittanut kuvan yhteyteen. Hän on käyttänyt muun muassa hashtägiä suurirakkaus.

Ville Mäkäläinen kertoi lauantaina Facebook-sivuillaan, että synnytys meni hyvin.

 

Raskaus ei ollut Essille helppo, sillä hän kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko varjosti odotusta aikaisempien keskenmenojen takia.

”Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi enkelivauvaa.”

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Hänellä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle vuonna 2015.

Ei oikein kukaan, näinä päivinä.

Tiedän! Komerot kuuluu siivota jouluksi vain siinä tapauksessa, että aikoo viettää joulunsa komerossa. Niinhän se marttojen perinteinen adventtiohjeistus kuuluu. Sitä varmasti toistellaan tänäkin vuonna.

Ymmärrän, että joulunaluskiireitä on hyvä kohtuullistaa. Ymmärrän, että armoa tarvitaan tässä sekopäisen suorittamisen ajassa. Mutta komeroni, ne eivät ymmärrä! Jos niitä ei edes joulun alla kuulu siivota, milloin sitten? Jos edes marttoja ei kiinnosta kaappieni tilanne, ne jäävät aivan yksin, sotkuisiksi.

”Seiska miikka riittää” on toinen suosittu sanonta. Niin riittää, ja ei nykyään paljon muuta näykään kuin hutiloituja remontteja, irvistäviä saumoja ja puolivillaisia perusteluja.

En ole ajatellut muuttaa jouluksi komerooni, mutta olen alkanut miettiä, asuuko juuri siellä arjen ja pyhän raja. Jos vain imuroin jouluksi, ansaitsenko karjalanpiirakoita ja after eight -kakkua? Jos en juhlavoita joulunalusaikaa erityissiivouksella, pääsenkö oikeaan tunnelmaan?

”Seiska miikka riittää” on toinen suosittu sanonta. Niin riittää, ja ei nykyään paljon muuta näykään kuin hutiloituja remontteja, irvistäviä saumoja ja puolivillaisia perusteluja. Komeroni, olen sinulle velkaa ainakin ysin.

Vierailija

Joulusiivoaminen uhkaa jättää komeron väliin – kuka ajattelisi komeroa?

Njaah, Haidihou voisi viettää joulunsa rusettipäässä joulupaperissa komerossa syöden vaikka niitä kaupasta ostamiaan retkipiirakoita ihan virkistyksen vuoksi tulisella munatahnalla rämpytellen etusormellaan huuliaan lauleskellen joululauluja niin olisi ehkä jotain jutuntynkääkin kun loppiaisena kannettaisiin kuusen kanssa ulos hankeen jäähtymään.
Lue kommentti