Ensimmäinen kunnon terassikeli on täällä
Tämä terassikäynti sujuu esimerkillisesti! Paita on päällä. Näkyvät palovammat? Ei vielä havaittavissa. Kuva: Shutterstock.
Tämä terassikäynti sujuu esimerkillisesti! Paita on päällä. Näkyvät palovammat? Ei vielä havaittavissa. Kuva: Shutterstock.

Katso ulos. Sää on aivan mieletön! Ennen kuin syöksyt after workiin tai muuten vain hyvin ansaittuun terassihetkeen, muista nämät hyväksihavaitut vinkit.

Tervetuloa kesä! Tänään perjantaina suunta on ehdottomasti ylös, ulos ja terassille, sillä aurinko paistaa urakalla: Suomen eteläosissa sää voi nousta jopa 20 asteeseen. Myös muualla Suomessa lämpötilan on ennustettu pyörivän 15 asteen kieppeillä.

Aijai, kyllä nyt hellitään.

Mutta on syytä muistaa, että terassilla pätee tietty etiketti. Jos haluat olla miellyttävä ja varteenotettava kanssaihminen, muista nämä:

1) Pidä paita päällä.

Terassi on julkinen tila. Lähtisitkö käymään ostamaan lähimarketista maitoa ilman paitaa? Entä katsastuttamaan autosi? Aivan.

Erityisen jännäksi vedoksi paidattomuus muuttuu, jos olet nainen.

2) Muista se aurinkorasva.

Läppä lentää jo kolmatta tuntia, ja naama loistaa kirkkaanpunaisena, muttei ei suinkaan kuplajuomasta vaan jonkin asteen palovammasta. On olemassa tietty ihmisryhmä, joka uskoo, että palaminen on mahdollista vain uimarannalla. Ihmisryhmä: näin ei ole.

3) Käytä aurinkolaseja päivällä.

Välillä paistaa, välillä ei. Kun ei, anna aurinkolaseillesi lepoa pöydällä ja tai kotelossa. Jos lasit roikkuvat otsallasi vielä yökerhojatkoillakin, tiedät epäonnistuneesi.

4) Hemmottele itseäsi freesillä juomalla.

Olet juonut tuoppia tunnin. Siitä jäljellä vielä lirut. Haet toisen ennen kuin edellinen loppuu. Kaadat muhineen, väljähtyneen lirun uuteen tuoppiisi. Miksi? Miksi tekisit niin? Lopeta.

5) Ole yhteistyöhaluinen.

Kun terassi menee kiinni, terassi menee kiinni. Jos portsari kehottaa sinua toisen kerran siirtymään sisään, se on jo liikaa. Esimerkiksi Helsingissä asuinkiinteistöjen lähellä olevien terassien on suljettava kello 22. Ei siis 22.01. Tai suinkaan 22.30. Tai sitten kun tuoppisi on tyhjä.

6) Ja pidä mielessä: ravintoloitsijalla on aina rankempaa

Etkö jaksaisi noudattaa edellisiä vinkkejä? Äläs nyt. Muista, että sääntönsä on myös terassinpitäjillä. Jotta he saisivat juottaa ihmisiä kadulla, heidän on muistettava huomioida vuoden alussa voimaan tullut alkoholilaki, joka muun muassa rajoittaa alkoholimainontaa.

Helsingissä puolestaan astuivat voimaan uudet terassiohjeet vuoden 2014 alussa: Terassilupien hinta on suurin piirtein kaksinkertaistunut. Jalankulullekin täytyy nykyään jättää 20 senttiä enemmän tilaa kuin vanhoissa ohjeissa. Terassikalusteista ohjepumaska sanoo (julmasti) esimerkiksi näin:

”Käytä kalusteissa ympäristöön sopivia värejä. Valkoisia kalusteita ei suositella ja erityisesti ns. halvat muovikalusteet on kielletty.”

Oi voi. Sinun tärkein terassivelvollisuutesi on kuitenkin selvä: nauttia. Ihanaa terassireissua!

Lue myös

Oletko paahtaja vai supersuojaaja? Nämä uudet aurinkotuotteet ovat sinua varten

Jo kaksi alkoholiannosta huonontaa unen laatua – ehkä lomankin

Trendikkäin juoma juuri nyt: miniolut

Tiesit. Mutta jos kuitenkin vielä muistutettaisiin. Kävisikö semmoinen?

Väestöliiton perhebarometri julkaistiin juuri. Sen huolenaihe on sama kuin jo monena vuonna: suomalaisia syntyy koko ajan vähemmän. On Väestöliiton ydintehtäviä olla asiasta huolissaan, ja se on aivan ok.

Väestöliiton ydintehtävänä on kai myös olla hiukan ärsyttävä taho, joka harmittelee vuosittain, että lasten tekemistä lykätään liian myöhäiseen ikään. Jo sana ”lykkääminen” saakin perheen perustamisen kuulostamaan yhtä kiinnostavalta velvollisuudelta kuin kellarivaraston siivoaminen tai hammaslääkärin määräaikaistarkastus.

Varsinainen hämmästyttävä pommi on kuitenkin se, että perhebarometrin mukaan Lykkääminen johtuu usein tiedon puutteesta. Naiset eivät hahmota, että hedelmällisyys alkaa laskea 35 ikävuoden jälkeen. Mitä ihmettä? Eivätkö? Tämähän loukkaa paitsi älykkyyttäni, myös niitä monia hienoja ammattilaisia peruskoulussa ja terveydenhuoltoalalla, jotka ovat muistutelleet asiasta koko elämäni ajan. Olen varma siitä, että moni nainen tekee viiden vuoden lykkäämispäätöksen kiusallaan joka kerta, kun joku vihjaa kellon tikittävän.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla.

Painostuksen tunne saattaa toki tulla aivan omien korvien välistä. Väestöliittokin on huolissaan ennen kaikkea siitä, että ihmiset eivät saa niin montaa lasta kuin haluaisivat, ja perhebarometrin kanssa on tehty itse asiassa tänä vuonna tosi kiinnostavaa työtä. Nuorilta aikuisilta on kysytty, miksi lisääntyminen ei kiinnosta. Kävi ilmi, että lapsiperheiden elämä näyttää heidän silmissään pelkältä ankealta arjenhallinnalta, ruuanlaitolta ja Prismassa käymiseltä.

Lisäksi vaikuttaa siltä, että tasa-arvotyötä olisi vielä: naiset ovat huolissaan omasta urastaan ja oman elämänsä menettämisestä vauvan myötä. Miehet taas ovat pikkuisen huolissaan siitä, voiko lapsen jälkeen tehdä yhtä paljon ylitöitä kuin ennen. Tässä valossa syntyvyyden pieneneminen alkaakin jo saada selityksensä.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla. Väestöliiton Anna Rotkirchkin toteaa, että tällainen perhenormi ei ainoastaan näytä raskaalta setiltä vaan oikeasti on raskas. Olisiko pieni perhekäsityksen laajentaminen paikallaan? Että jospa vaikka yksi lapsi riittäisi? Eipä tällä planeetalla ihmisistä tule pulaa, vaikka muutama suomalainen jäisi syntymättäkin.

Tauno Todellisuus

Nainen! Tiesitkö, että hedelmällisyytesi laskee nelikymppisenä!

Eikö lapsiluvun pienentäminen ja rajojen vartioiminen ole ainut järkevä toiminta tällä hetkellä? Sitten kun ja jos päättäjät heräävät todellisuuteen ymmärtäen että tämä globalismi olikin bankstereiden tilaama ja mainosmiesten luoma kusetus (taas kerran) ja jonkinlaista järkeä ja ennustettavuutta alkaa päätöksissä olemaan niin ehkä sitten voitaisiin harkita lastenkin hankkimista tähän maahan. Ihmisten ruokaketjun tietoinen tuhoaminen, mikrosäröytys ja kuplatalous malli puhumattakaan AI:n...
Lue kommentti

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: