Kerro, kerro, kristallipallo... Kuva: Shutterstock
Kerro, kerro, kristallipallo... Kuva: Shutterstock

Oi aikoja, oi tapoja! Sadan vuoden päässä voi olla paljon hyvää – mutta voi siellä siintää runsaasti pahaakin.

Tänään Helsingin Sanomien toimittaja Ville Eloranta kertoi pääkirjoituksessaan, etteivät monet suomalaiset nuoret ymmärrä enää sanoja ynseä, jouheva ja empatia. Varttuneempaa kansaa tämä voi järkyttää, mutta toisaalta: niinhän se vain menee.

Aikojen saatossa monet sanat, tavat ja ilmiöt painuvat unholaan. Samalla se, mikä tuntuu nykyään normaalilta, voi muuttua oudoksi.

Lue myös: 10 ysäriasiaa, joita nykynuoriso ei tajua

Bustle-sivusto listasi asioita, jotka ovat vuonna 2117 ihan kummia. Heidän listaltaan löytyy esimerkiksi solarium, ihmisen ohjaamat autot, istumatyö ja verkkokiusaaminen. Näitä muutoksia sopii odotella!

Listasta inspiroituneina mekin kokosimme omat ennustuksemme siitä, mitkä asiat tulevat muuttumaan oudoiksi. (Hyvän mielen pitimiksi aloitamme positiivisimmista.)

1. Tupakointi

Ei tässä mene välttämättä sataakaan vuotta! Sauhuttelun haittapuolet ovat monella hyvin tiedossa jo nyt, ja nuorten tupakointi vähenee jatkuvasti. Lisäksi röökin polttoa rajoitetaan koko ajan enemmän lainsäädännöllä ja veroilla.

2. Alhaisen akun ahdistus

Eiköhän pian tästä nykyihmisen suuresta kriisistä päästä pian eroon. Lataustekniikan kehittyessä akunkesto nimittäin vanuu. Kohta jo kysytäänkin: ”Häh, miten niin akku voi loppua?”

Lue myös: Vai oli ennen vaikeaa? Nykyihmisen kriisit ne vasta järkyttävätkin tulevia sukupolvia

3. Kaikki mahdolliset vimpaimet

Hyvästit tv, tabletti, kännykkä, jääkaappi, some, sähköuuni ja ruotsinlaiva! Kaikki vanhentuneita käyttöliittymiä vuonna 2117.

4. Detox

Sadan vuoden kuluttua kukaan ei jaksa nähdä vaivaa, koska on muitakin tapoja terveyshifistellä. Todennäköisesti hifistelyyn liittyy yhä enemmän tekniikkaa.

5. Kivijalkakaupat

Niiden kuolemaa on povattu jo pitkään. Ehkä sadan vuoden päästä ollaan maalissa?

6. Kesäloma, vakituinen työ ja eläkkeelle jääminen

Pätkätyöt lisääntyvät koko ajan. Ja kellä on lomaan tai eläkepäiviin enää kohta varaa? Perinteiset halpatyömaat vievät työpaikat ja niissä elintaso nousee. Suomi selviää ainoastaan muuttumalla halpatyömaaksi.

7. Talvivaatteet

Krhm, ilmastonmuutos. Jos sen hillitsemiseksi ei tehdä mitään, myös ajatus talvesta muuttuu luonnollisesta aivan joksikin muuksi.

8. Seksi

Ihan kivikautista touhua. Tutkimusten mukaan nuoret polvet harrastavat yhä vähemmän seksiä. Sadan vuoden kuluttua jälkikasvukin voi saada alkunsa vaivattomasti koeputkesta, joten mihin seksiä edes tarvitaan?

9. Suomen kieli

Kielitutkijoiden mukaan on mahdollista, että puolet maailman kielistä katoaa seuraavien 100 vuoden aikana. Suomi luokitellaan pieneksi kieleksi, joten sekin voi olla yksi katoajista. Silloin nuoret siis ihan toden teolla pähkäävät, mitä ihmettä se ynseä tarkoittaa.

10. Iso ihmispopulaatio, elinkelpoinen planeetta, puhdas juomavesi ja länsimainen elämäntyyli

Sata vuotta on pitkä aika. Tutkijoiden mukaan jo vuonna 2050 maailman merissä voi olla enemmän muovia kuin kalaa, jos saastumista ei saada loppumaan. Myös iso populaatio saattaa harventua esimerkiksi siksi, että superbakteeri iskee ihmiskuntaan. Näiden valossa tämäkään Me Naisten toimittajan uumoilu ei kuulosta niin mahdottomalta:

”Ehkä jonkun ajan päästä rikkaat asuvat vartioiduissa linnakkeissaan puhtaan juomaveden äärellä. Me muut sitten tapamme toisiamme taistellessamme ruuasta.”

Kuka sanoi, että perusruuan pitäisi olla mautonta? Pipsa ja Meri-Tuuli haluavat alentaa kansalaisten kokkailukynnystä.

IS TV-LEHTI: Samassa liemessä -uutuusohjelmassa kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi tekevät ruokaa rennolla otteella ja vastaavat katsojakysymyksiin.

– Ollaan huomattu, että meillä on paljon annettavaa ja helppoja reseptejä. Viime aikojen tv-ruokaohjelmissa on tehty paljon ravintolatyylistä ruokaa tai lautasannoksia. Haluttiin palata perinteeseen, jossa tehdään arkiruokaa. Haluamme alentaa kynnystä kokkailuun, tarjota vaikka maustamisidean. Tärkeää oli myös, että ohjelma on visuaalisesti kaunis, Meri-Tuuli Väntsi kuvailee.

Pipsa Hurmerinta on luonnehtinut Samassa liemessä olevan erityinen myös kaksikon läpänheiton takia.

– Kommunikointimme on rentoa ja luontevaa. Pipsa ei hienostele enkä minäkään, Väntsi komppaa.

He tapasivat catering-firmojensa kautta, kun katuruokabuumi rantautui Suomeen.

– Ymmärsin vihdoin löytäneeni kollegan, joka ymmärtää, mitä mun duuni on; osa sitä on siivota ja tiskata.

Alkujakso on nimeltäåän Ruuanlaiton ABC, ja toinen Juhlat. Siinä annetaan näyttelijä Sinikka Sokalle vinkkejä helposti tehtäviin tarjoiluihin ja synttäreillä Anna Puu laulaa.

– Vieraiksi otimme mukaan julkkiksia, joihin meillä on suhde – Sinikka on seinänaapurini, Anna Pipsan hyvä ystävä – sekä tavallisia ihmisiä.

Vastaatte katsojakysymyksiin. Mihin et itse osaisi vastata?

– Ananaksen leikkaamiseen ja kuorimiseen ei ole oikotietä. Pipsalla oli vastaus, johon totesin, että ”Ai, tuota en ole tajunnut”, paljastaa Väntsi.

 Samassa liemessä, AVA ke klo 20.00      

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Kumoat esteet tieltäsi sisukkuudella. Ota kaikki irti ladatuista akuistasi. Pääset monta harppausta lähemmäksi tavoitteitasi tänään.

 

KALAT

Ota kaikki irti viehätysvoimastasi. Sinulle ei tuota vaikeuksia suostutella ihmisiä puolellesi. Menneiden muistelemisesta on hyötyä.

 

OINAS

Itsekurista on hyötyä. Muistuta itseäsi tavoitteistasi ja pyri niitä kohti koko voimallasi. On aika vähentää puhetta ja lisätä toimintaa.

 

HÄRKÄ

Älä anna takaiskujen lannistaa. Puske itsesi läpi esteistä tarmolla ja intohimolla. Olet pysäyttämätön, jos määränpääsi on sinulle selvä.

 

KAKSONEN

Älä lipsu liiallisuuksiin. Hillitse impulssejasi niin ihmissuhteissa kuin työasioissakin. Valitse tarkkaan, mihin käytät tänään rahasi.

 

RAPU

Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Pidä sinua tukevat ja luotettavat ihmiset lähelläsi. Tarvitset onnistuaksesi tukiverkkoa ja itseluottamusta.

 

LEIJONA

Yritä olla joustava ja sopeutua nopeasti uusiin tilanteisiin. Joku saattaa sanella sinulle tänään kovia ehtoja. Etsi ratkaisua, joka palvelee kaikkia osapuolia.

 

NEITSYT

Tee jotain repäisevää. Lähde liikkeelle ja ota selvää sinua kiinnostavasta asiasta. Älä tee isoja ratkaisuja tunnekuohun vallassa.

 

VAAKA

Panosta kauniiseen ja toimivaan kotiin. Muutokset heijastuvat nopeasti myös ihmissuhteisiisi. Mieti, mitä itse haluat tulevalta.

 

SKORPIONI

Haluat elämääsi muutoksia. Anna mielikuvituksesi johdattaa sinua eteenpäin. Pidä rahanmenosi minimissä, niin vältyt stressiltä.

 

JOUSIMIES

Sinun ei tarvitse seurata massaa, jos vaistosi vetää sinua toisaalle. Älä anna kenenkään syyllistää sinua turhaan. Pidä puoliasi joka tilanteessa.

 

KAURIS

Erimielisyyksiä syntyy tänään helposti. Älä anna tunteidesi ottaa sinusta valtaa. On aika lisätä jäitä hattuun ja jättää suuret päätökset myöhemmäksi.