Kyllä täällä kelpaisi majailla! Kuva: Shutterstock
Kyllä täällä kelpaisi majailla! Kuva: Shutterstock

Uutta siivoojaa haetaan perheen verkkosivuilla. Uudelle työntekijälle tarjotaan asumis- ja ruokaedut Buckinghamin palatsissa, mutta palkassa ei ole kehumista.

Ison-Britannian kuningasperhe etsii virallisilla verkkosivuillaan uutta siivooja-assistenttia hulppeaan Buckinghamin palatsiin. Uuden työntekijän toimenkuvaan kuuluu ”sisätilojen mattojen, huonekalujen, historiallisten vaasien ja korvaamattomien maalausten siistiminen ja niistä huolehtiminen".

Pelkkää pölyjen pyyhkimistä työ ei todellakaan ole.

Buckinghamin palatsin siistijän kämppis. Tunnetaan myös nimellä kuningatar Elisabet II. Kuva: Shutterstock
Buckinghamin palatsin siistijän kämppis. Tunnetaan myös nimellä kuningatar Elisabet II. Kuva: Shutterstock

Ilmoituksen mukaan kuningasperheen virallisen kodin siistijäksi halutaan tyyppi, joka tekee työtään suurella ylpeydellä. Häneltä vaaditaan erinomaisia kommunikaatiotaitoja ja hyvää ajanhallintakykyä. Aiempaa kokemusta siivoamisesta ei vaadita. Eniten kaivataan tiimityöskentelytaitoja.

”Tämä ei ole tavallinen taloudenhoitotyö. Sinä työskentelet ja elät henkeäsalpaavassa, historiallisessa ympäristössä samalla pitäen huolta siitä, että ympäristö on parhaimmillaan, kun sitä esitellään kollegoille, vieraille ja tietenkin kuninkaalliselle perheelle”, työpaikkailmoituksessa kerrotaan.

Tarkkaa palkkaa ilmoituksessa ei mainita. Daily Mail kuitenkin kertoo, että aiemmin vastaavasta työstä palatsissa on maksettu vuodessa 14 000 puntaa (noin 16 400 euroa). Lehti kuitenkin huomauttaa, että ruoka- ja asumisetuineen palkka on kohtuullinen. Lisäksi työhön kuuluu 33 päivän vuosiloma.

Ja mikä parasta: pestin napannut saa asua vuoden ympäri ainutlaatuisessa ympäristössä yhdessä kuningatar Elisabet II:n kanssa.

Tässä työssä saattaa ihan helposti törmätä myös herttuatar Catherineen tai prinssi Williamiin. Kuva: Reuters
Tässä työssä saattaa ihan helposti törmätä myös herttuatar Catherineen tai prinssi Williamiin. Kuva: Reuters

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 
 

 

Buckinghamin palatsi

1700-luvulla rakennetussa palatsissa on 19 tapaamishuonetta, 52 makuuhuonetta, 188 makuuhuonetta henkilökunnalle, 92 toimistoa ja 78 kylpyhuonetta.

Palatsin ja sen taidekokoelman omistaa virallisesti Britannian hallitus.

Palatsi on nykyisin kuningatar Elisabet II:n arkiasunto. Siellä työskentelee yli 450 ihmistä.

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos