Kaaoksen kesyttäminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Kuva: Shutterstock
Kaaoksen kesyttäminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Kuva: Shutterstock

Tässä syy sille, miksi kannattaa herätä 15 minuuttia aiemmin kuin olisi pakko.

On tyyppejä, joiden asiat ovat aina järjestyksessä. Ja sitten on niitä, jotka tarpovat kaaoksessa päivästä toiseen.

Jos kuulut jälkimmäiseen joukkoon, ota mallia toimittaja Ilana Saulilta. Uranainen ja tuore äiti jakaa organisointivinkkinsä Refinery29-sivuston artikkelissaan. Hän jos joku on se tyyppi, joka onnistuu pitämään kaikki pallot ilmassa, vaikka tekemättömät hommat ja aikataulut näyttäisivätkin kaatuvan päälle hetkenä minä hyvänsä.

Tällaisia taikoja siihen tarvitaan:

1. Kirjoita kaikki ylös

Pelkkien to do -listojen kirjoittaminen ei riitä, vaan kirjaa muistikirjaan tai puhelimen muistioon myös hyvän putkimiehen yhteystiedot sekä päähäsi ennen nukkumaanmenoa pulpahtavat ideat. Ajatuksia tulee ja menee, ja olennainen saattaa muuten unohtua.

2. Tee omia deadlineja

Sen lisäksi, että kirjaat ylös, mitä kaikkea sinun pitää saada aikaan, anna tehtäville myös omat deadlinet. Ajanhallinta on kaiken a ja o, kun haluaa välttää kaaoksen.

3. Pidä taukoja

Työpöydän järjestely ei ole pelkkää tehtävien pakoilua. Taukojen pitäminen parantaa tuottavuutta, ja erityisesti järjestelytauot ovat myös hyödyllisiä kaaoksen kurissa pitämiseksi.

4. Huolehdi siitä, että kaikelle on paikkansa

Ilana Saul kirjoittaa, että kaikkein järjestelmällisimmät ihmiset eivät edes tuo kotiinsa mitään, mille he eivät tiedä valmiiksi sopivaa paikkaa. Vältä siis hutiostoksia, ja huolehdi siitä, että kaikelle on paikkansa – ja että tavarat myös löytävät paikoilleen käytön jälkeen.

5. Jaa kalenterisi verkossa

Yhteisten palavereiden ja tapaamisten sopiminen on helpointa verkossa. Jaa Google- tai iCal-kalenterisi kollegoiden, perheen ja muiden tärkeiden henkilöiden kanssa, niin aikataulujen sovittelu on vaivattomampaa. Isojen joukkojen tapaamiset on helppo sopia esimerkiksi Doodle-aikataulutustyökalun avulla.

6. Organisoi sähköpostisi

Kun sähköpostit on lajiteltu kansioiden aiheidensa mukaan, tarvittava tieto on helpommin löydettävissä.

7. Tee yksi asia kerrallaan

Kun tekee yhden asian kerrallaan, eikä yritä säätää samaan aikaan miljoonaa muuta, se yksi asia myös tulee yleensä valmiiksi ja hoidetuksi. Sitten voikin siirtyä seuraavaan. Kivana bonuksena kaaoksentunne vähenee kertaheitolla.

8. Omista vähemmän

Niin, kaaos nyt vain on pienempi, kun tavaraa on vähemmän. Järjestelmälliset ihmiset käyvät rojunsa läpi säännöllisesti ja heittävät turhat pois. Tavaramäärän minimointi olennaista: yksi hyvä vaate on parempi kuin neljä keskinkertaista alennusmyyntilöytöä.

9. Jaa vastuuta

Aina saa ja voi pyytää apua. Tiedä, milloin on hyvä tehdä asiat itse ja milloin taas kannattaa turvautua jonkun muun apuun.

10. Herää vartti aikaisemmin kuin tarvitsisi

Nukkuako mahdollisimman pitkään vai vääntäytyäkö väkisin ylös 15 minuuttia aiemmin? Molemmissa on puolensa, mutta aikaisemmin herääjä ehtii hyvässä lykyssä tehdä aamulla muutakin kuin juoda kahvin lennossa. Sitä paitsi on ihanaa, kun töihin voi lähteä ilman järkyttävää kiirettä.

Lue myös:

Menestynyt nainen aloittaa aamunsa kvinoamuroilla, rukouksilla ja joogalla

Eikö kevätsiivous innosta? Lue tämä ja et voi kuin onnistua

Pilaako aikainen herätys koko päivän? Kokeile varttimetodia!

Chamath Palihapitiyan mukaan Facebookin luojat eivät ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi – ja nyt kaduttaa. 

Facebookin varhaisiin johtajiin kuuluva Chamath Palihapitiya varoittaa ihmisiä sosiaalisesta mediasta. Aiheesta uutisoi Suomessa Kauppalehti.

Palihapitiya puhui marraskuussa maineikkaassa Stanfordin yliopistossa siitä, miten rahalla voi muuttaa maailmaa, ja kertoi samalla katuvansa sitä, millaisen monsterin Facebookin tekijät loivat. 

– Luulen, että jossakin syvällä, syvällä mielemme sopukoissa tavallaan tiesimme, jotakin pahaa voisi sattua, Pahilipityia sanoo videoidussa Stanfordin-puheessaan.

Palihapitiya kuitenkin sanoo, etteivät Facebookin luojat ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi. Nykyinen somejättiläinen repii Palihapitiyan mielestä sosiaalisia kudelmiamme kappaleiksi. 

– Ollaan siinä pisteessä, että tarvitaan kunnon tauko joistakin näistä työkaluista ja asioista, joihin tukeudutte. Lyhytaikaiset, dopamiinivetoiset palautekoukut, jotka olemme luoneet, tuhoavat yhteiskunnan toimintaa.

Somettomuus luo jännitteitä

Palihipitiya luettelee sosiaalisen median vaikutuksia yhteiskuntaan: Kunnioittavaa ja ymmärryksen lisääntymiseen tähtäävä keskustelu on vähissä, samoin yhteistyötaidot. Harhaanjohtavat tiedot ja valetotuudet sen sijaan kukoistavat. 

Hän suositteleekin, että sosiaaliseen mediaan pidettäisiin etäisyyttä. Itse hän ei somea käytä, eivätkä käytä hänen lapsensakaan. Hän kertoo selanneensa Facebook-feediään alle kymmenen kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. 

Palihapitiya ei kuitenkaan elele hiljaiseloa eristäytyneenä vaan on nykyään pääomasijoittaja Piilaaksossa. Miten hän siis pärjää ilman somea?

– Se on luonut valtavasti jännitteitä sosiaalisissa ympyröissäni, hän myöntää.

Palihapitiya kertoo luopuneensa somen käytöstä, koska ei halunnut tulla ”ohjelmoiduksi”. Valitettavat esimerkit eri puolilta maailmaa osoittavat, että ihmisiä voidaan manipuloida sosiaalisessa mediassa. 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****