Kaaoksen kesyttäminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Kuva: Shutterstock
Kaaoksen kesyttäminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Kuva: Shutterstock

Tässä syy sille, miksi kannattaa herätä 15 minuuttia aiemmin kuin olisi pakko.

On tyyppejä, joiden asiat ovat aina järjestyksessä. Ja sitten on niitä, jotka tarpovat kaaoksessa päivästä toiseen.

Jos kuulut jälkimmäiseen joukkoon, ota mallia toimittaja Ilana Saulilta. Uranainen ja tuore äiti jakaa organisointivinkkinsä Refinery29-sivuston artikkelissaan. Hän jos joku on se tyyppi, joka onnistuu pitämään kaikki pallot ilmassa, vaikka tekemättömät hommat ja aikataulut näyttäisivätkin kaatuvan päälle hetkenä minä hyvänsä.

Tällaisia taikoja siihen tarvitaan:

1. Kirjoita kaikki ylös

Pelkkien to do -listojen kirjoittaminen ei riitä, vaan kirjaa muistikirjaan tai puhelimen muistioon myös hyvän putkimiehen yhteystiedot sekä päähäsi ennen nukkumaanmenoa pulpahtavat ideat. Ajatuksia tulee ja menee, ja olennainen saattaa muuten unohtua.

2. Tee omia deadlineja

Sen lisäksi, että kirjaat ylös, mitä kaikkea sinun pitää saada aikaan, anna tehtäville myös omat deadlinet. Ajanhallinta on kaiken a ja o, kun haluaa välttää kaaoksen.

3. Pidä taukoja

Työpöydän järjestely ei ole pelkkää tehtävien pakoilua. Taukojen pitäminen parantaa tuottavuutta, ja erityisesti järjestelytauot ovat myös hyödyllisiä kaaoksen kurissa pitämiseksi.

4. Huolehdi siitä, että kaikelle on paikkansa

Ilana Saul kirjoittaa, että kaikkein järjestelmällisimmät ihmiset eivät edes tuo kotiinsa mitään, mille he eivät tiedä valmiiksi sopivaa paikkaa. Vältä siis hutiostoksia, ja huolehdi siitä, että kaikelle on paikkansa – ja että tavarat myös löytävät paikoilleen käytön jälkeen.

5. Jaa kalenterisi verkossa

Yhteisten palavereiden ja tapaamisten sopiminen on helpointa verkossa. Jaa Google- tai iCal-kalenterisi kollegoiden, perheen ja muiden tärkeiden henkilöiden kanssa, niin aikataulujen sovittelu on vaivattomampaa. Isojen joukkojen tapaamiset on helppo sopia esimerkiksi Doodle-aikataulutustyökalun avulla.

6. Organisoi sähköpostisi

Kun sähköpostit on lajiteltu kansioiden aiheidensa mukaan, tarvittava tieto on helpommin löydettävissä.

7. Tee yksi asia kerrallaan

Kun tekee yhden asian kerrallaan, eikä yritä säätää samaan aikaan miljoonaa muuta, se yksi asia myös tulee yleensä valmiiksi ja hoidetuksi. Sitten voikin siirtyä seuraavaan. Kivana bonuksena kaaoksentunne vähenee kertaheitolla.

8. Omista vähemmän

Niin, kaaos nyt vain on pienempi, kun tavaraa on vähemmän. Järjestelmälliset ihmiset käyvät rojunsa läpi säännöllisesti ja heittävät turhat pois. Tavaramäärän minimointi olennaista: yksi hyvä vaate on parempi kuin neljä keskinkertaista alennusmyyntilöytöä.

9. Jaa vastuuta

Aina saa ja voi pyytää apua. Tiedä, milloin on hyvä tehdä asiat itse ja milloin taas kannattaa turvautua jonkun muun apuun.

10. Herää vartti aikaisemmin kuin tarvitsisi

Nukkuako mahdollisimman pitkään vai vääntäytyäkö väkisin ylös 15 minuuttia aiemmin? Molemmissa on puolensa, mutta aikaisemmin herääjä ehtii hyvässä lykyssä tehdä aamulla muutakin kuin juoda kahvin lennossa. Sitä paitsi on ihanaa, kun töihin voi lähteä ilman järkyttävää kiirettä.

Lue myös:

Menestynyt nainen aloittaa aamunsa kvinoamuroilla, rukouksilla ja joogalla

Eikö kevätsiivous innosta? Lue tämä ja et voi kuin onnistua

Pilaako aikainen herätys koko päivän? Kokeile varttimetodia!

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.