Eläin on monelle paljon enemmän kuin pelkkä lemmikki. Viisi naista kertoo, mitä eläinystävä tuo heidän elämäänsä.

Kuvat Outi Törmälä

Pirre ei lähde mihinkään

Eläkeläinen Selma Toikka, 87, ja maatiaiskissa Pirre, 13, Karkkila.

"Muutimme Pirren kanssa palvelutaloon viime joulukuussa. Minulle tarjottiin jo aiemmin paikkaa senioritalosta, mutta sinne ei olisi saanut ottaa kissaa mukaan. Minä en anna Pirreä mihinkään. Niin kauan on yhdessä leipää syöty, että ikävähän sitä tulisi.

Pirre on elänyt koko ikänsä maatilalla, ja minäkin 63 vuotta elämästäni. Pirre kaipaa ulkona juoksemista. Se naukuu joskus ikäväänsä niin kovaa, että joudun sanomaan sille turpa kiinni. Kyllä se sitten tottelee.

Minulla on ollut niin monta kissaa, ettei niitä kaikkia kerkeä edes ajatella. Kun menimme miesvainajani kanssa naimisiin 1946, hankimme ensimmäiset kissamme, Katin ja Pirren. Siitä pitäen Pirre-nimi on kulkenut kissalta toiselle. Katsoin nuorena tyttönä ranskalaisia elokuvia ja olisin oikeastaan tahtonut nimeksi Pierren, mutta muut olisivat vain vääntäneet sen pieruksi.

Sain Pirren tyttärentyttäreltäni, kun se vielä mahtui kämmenelleni. Yksi poika oli leikannut siltä viikset, ja minua säälitti, kun Pirre törmäili joka paikkaan. Nykyään sillä on komeat viikset.

Pirre on jo vanhus, ja se kuorsaa kaiket päivät, useimmiten minun sängyssäni. Kun se nukkuu, se ei kuule mitään. Minullakin on huono kuulo: pommi kuuroutti sodassa toisen korvani.
Seurankipeähän tuo kissa on. Se on aina punkeamassa syliin. Kun lapset, lapsenlapset ja lapsenlapsenlapset käyvät kylässä, Pirre on heti heidän jaloissaan. Kyllä minä sitä paljon silittelen, vaikken sen kummemmin hemmottelekaan. Välillä yksin ollessa tulee pölistyä Pirrelle, että mitäs poika tietää.”

Yhdessä auringossa

Elektroniikkatyöntekijä Tiina Salonen, 22, ja parta-agama Mosse, 2, Salo.

Mosse on lempeä. Se ei vierasta ihmisiä vaan viihtyy sylissä.
Me molemmat nautimme kesäisin auringosta. Mossen juuret ovat Australiassa, joten se pitää valosta ja lämmöstä. Kun lisko ottaa kivellä aurinkoa, sitä ei saa häiritä. Jos se suuttuu, se pullistelee ja pörhistää piikkejään. Pari kertaa Mosse on vihastunut, kun pilvet ovat tulleet auringon eteen.

Muut saattavat kuvitella, ettei Mossesta ole seuraa, mutta minulle se on ystävä. Se katsoo usein polvellani televisiota. Minä myös juttelen Mosselle. Se kuuntelee selvästi: tapittaa minua ja kääntää päätään sivulle. Kutsun sitä mussukaksi ja komistukseksi, ja lässytän kuin vauvalle. Kerron sille tulevaisuudensuunnitelmistani. Töihin lähtiessäni sanon aina Mosselle, että lähden tienaamaan rahaa sen heinäsirkkoihin.

Kun poikaystäväni Timo muutti luokseni puoli vuotta sitten, lupasin Mosselle, ettei se jää kakkoseksi. Timo on lämmennyt Mosselle pikku hiljaa. Nykyään Mosse viihtyy melkein paremmin Timon sylissä kuin minun polvellani, koska Timo ei ole koko ajan silittämässä sitä. Olen siitä vähän mustasukkainen.

Mossen kanssa saa usein hyvät naurut. Kylvetän sen kerran viikossa, ja välillä se innostuu räpiköimään, vaikkei oikein osaakaan. Sitä on hauska katsella. Mosse on käynyt joulusaunassakin. Laitoin sille lauteelle oman vesivadin, ja se taisi tykätä olostaan.

Mosse on aika hidas tajuamaan asioita, mutta kun heiluttelen matoa sen edessä, se alkaa lipoa kieltään. Se osaa myös erotella suosikkiruokansa porkkanat muiden vihannesten joukosta.

Juhlapäivinä ostan Mosselle lahjan. Joululahjaksi se sai riippumaton terraarion nurkkaan. En tiedä tarkalleen, milloin Mosse on syntynyt, koska ostin sen eläinkaupasta. Olen päättänyt, että sen virallinen syntymäpäivä on ensimmäinen kesäkuuta. Olen miettinyt, pitäisikö minun hankkia sille synttärilahjaksi kaveri, vaikka tyttölisko, niin sen ei tarvitsi olla yksin, kun olen töissä.”

Koira tuo turvaa ja rakkautta

Kirjanpitäjä Heidi Kulmala, 27, ja berninpaimenkoira Jeri, 1,5, Nurmijärvi.

Jeri on vauvani. Minä olen sille äiti, eivätkä vanhempanikaan ole pahastuneet, vaikka kutsun heitä Jerin mummuksi ja papaksi.
Vaikka Jeri on iso, se on ihan sylikoira – kiltti, ujo ja vähän jääräpäinen. Erityisesti se arastelee miehiä, mutta kun se tottuu vieraisiin, se on mielellään rapsutettavana. Jeri on myös laiska ja mukavuudenhaluinen. Jos tapaan lenkillä tutun ja pysähdyn hetkeksi, se käy heti maahan makaamaan niin kuin tahtoisi ottaa tirsat.

Jeri on ensimmäinen koirani. Halusin koiran, koska ne tahtovat miellyttää ihmistä. Jeri tuo elämääni rakkautta ja lenkkiseuraa. On ihanaa, kun se nuolaisee kättäni kiitokseksi ruuasta. Asun yksin, joten tuntuu hyvältä, kun se on vastassa töistä tullessa. Jeri luo myös turvallisuuden tunnetta. Kun se on muualla hoidossa, herään öisin jokaiseen rasahdukseen.

Koska Jeri on iso ja pitkäkarvainen, se vaatii paljon aikaa: joka päivä pitää käydä aamu-, päivä- ja iltalenkillä, ja turkki, korvat, silmät ja kynnet täytyy hoitaa viikoittain. Mutta minä nautin siitä, että saan pitää huolta Jeristä.

En ole koskaan ollut yöhiippari, mutta sen jälkeen kun hankin Jerin, baarien kiertely on houkuttanut entistä vähemmän, koska en halua jättää sitä yksin. Välillä työpäivänkin aikana tulee mieleen, miten Jeri mahtaa pärjätä kotona. Kerran työpaikan pikkujoulujen jälkeen se mökötti eikä ollut huomaavinaan minua, kun olin jättänyt sen vanhemmilleni yöksi hoitoon.

Olen käyttänyt Jeriä koirakoulussa 10-viikkoisesta asti, koska isolle koiralle on tärkeää opettaa tottelevaisuutta. Ilman koulutusta ja kuonopantaa se lenkittäisi minua enkä minä sitä. Koulussa Jeri on oppinut peruskäskyjä, kuten istumisen ja seisomisen. Nyt odotamme temppukurssia ja koirahierontakurssia. On ihanaa, että koiran kanssa saa harrastaa.”

Molemmat koulivat toisiaan

Yrittäjä Paula Noopila, 44, ja islanninhevonen Litli-Prins frá Graenidal eli Prinssi, 23, Tuusula.

Minulla ja Prinssillä on pitkä, vakiintunut suhde. Kun muistelen yhteistä, välillä kivistäkin taivaltamme, tulee helposti kyynel silmään. En osaisi kuvitella, ettei Prinssi enää jököttäisi maatalomme pihassa. Kissoja ja koiria on tullut ja mennyt, mutta hevonen on onneksi pitkäikäinen, se voi elää yli 30-vuotiaaksi.

Prinssi muutti meille nelivuotiaana. Ostin sen puoliksi ystäväni kanssa, mutta hän muutti pian pois ja Prinssi jäi kokonaan minulle. Jos se asuisi jonkun toisen tilan tallissa, suhteemme olisi väistämättä etäisempi. Nyt näen Prinssiä ja toista issikkaani, 13-vuotiasta ruunaa Unia, ainakin kolmesti päivässä, kun käyn ruokkimassa ne. Prinssi on lauman pomo, eikä kukaan hypi sen nenille.

Nuorena Prinssi oli ihan hullu, täysin kuriton. Se ei pysynyt paikoillaan eikä käynyt sitä askellajia, jota pyydettiin. Prinssi alkoi tasaantua vasta parikymppisenä. Ehkä olemme koulineet toinen toistamme. Minä olen rauhallinen luonne, siinä Prinssi on muuttunut minun suuntaani. Minuun taas on tarttunut hevosesta määrätietoisuutta.

Nykyään Prinssi on loistohevonen: se on luotettava, tottelee yleensä käskyjä ja pitää mielellään ihmisiä, varsinkin lapsia, selässään. Välillä se kyllä näyttää vanhan luontonsa.

Ratsastimme viime talvena pellon reunaa porukan kanssa ja pidimme Prinssin kanssa perää. Prinssi sisuuntui, että hän ei suostu viimeisenä kulkemaan, ja alkoi pukittaa ja kiriä.

Ruoka on Prinssille pyhä asia. Se alkaa höristä tyytyväisenä, kun lähestyn sitä heinien kanssa. Prinssi on muutenkin kova juttelemaan. Olen oppinut tulkitsemaan sen ääniä. Pitkä hirnuminen tarkoittaa kutsua, ja lyhyt hörähdys merkitsee tyytyväisyyttä.

Prinssin hoitamisesta saa hyvän olon. Se on iso, pehmeä ja lämmin. Välillä harjaan sitä paljon pidempään kuin oikeastaan olisi tarvis. Kun touhuaa hevosen kanssa, siltä saa täydellisen huomion.

Toivon, että Prinssi saa elää terveen vanhuuden. Samaahan sitä toivoo jokaiselle vanhukselle.”

Chinchilla näyttää tunteensa

Kelan asiakasneuvoja Virpi Kinnunen, 27, chinchilla Rain, 1,5, ja 14 muuta chinchillaa, Vantaa.

Nelisen vuotta sitten näin ystäväni luona vanhan chinchillauroksen, joka tuijotti minua tuimasti. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Chinchillojen ulkomuoto on vastustamaton. Hankin pian ensimmäisen oman. Puolen vuoden päästä olin ostanut jo kolme; nyt niitä on 15. Chinchilloista on tullut minulle elämäntapa. Jalostan ja kasvatan niitä myyntiin. Koen chinchillani silti perheenjäseniksi, en kauppatavaraksi.

Chinchilloistani minulle läheisin on Rain-poika. Ostin sen viime syyskuussa virolaiselta tarhaajalta ja kesytin sen itse. Istuin monta iltaa Rainin häkin vieressä vain lueskelemassa, sitten aloin tarjota sille näkkärin muruja. Reilun kuukauden jälkeen se luotti minuun niin paljon, että antoi koskea itseään. Rain on vähän epäileväinen herra, mutta arastelustaan huolimatta se on hirveän utelias. Virtaa riittää. Rain on myös aikamoinen houdini. Kerran se murtautui ulos häkistään. En ole vieläkään keksinyt, miten.

Rain on käynyt näyttelyissä ja pärjännyt hyvin. Olin tippua penkiltä, kun Rain palkittiin laatusertifikaatilla. Olen pojasta tosi ylpeä.

Olen räväkkä ja humoristinen tyyppi, ja chinchillat sopivat täydellisesti luonteelleni. Ne ovat äärettömän uteliaita ja itsepäisiä. Chinchilloista on seuraa. Ne pulputtavat hauskasti, ja kun tulen reissusta kotiin, ne tulevat roikkumaan kaltereihin ja rämistelevät ihan kuin tahtoisivat sanoa: Me ollaan odotettu sua. Kiva kun tulit takaisin.

Aamuisin ennen töihin lähtöä rapsutan kaikkia chinchilloitani. Ne ovat yöeläimiä ja kaipaavat seuraa etenkin hämärän aikaan. Iltaisin päästän ne juoksemaan asunnossani häkki kerrallaan. Kaikkia ei voi päästää ulos yhtä aikaa, sillä silloin veri lentäisi: chinchillanaaraat ovat tarkkoja reviiristään. Välillä ne ruikkivat pissaa minua päin, jos tuntevat olonsa uhatuksi. Silloin saatan suuttua niille, mutta vain hetkeksi.

Parhaita hetkiä ovat ne, kun joku chinchilloista kapuaa syliin, näykkäisee ohimennen korvaa tai hiuksia ja jatkaa matkaa. Niin ne kertovat, että huomaavat minut ja tykkäävät minusta.”

Virpi Suutarin dokumentti Yrittäjä kurkistaa perheyrityksen arkeen ja juhlii nyhtökauran menestystarina

Ohjaaja Virpi Suutarin uutuusdokumentti Yrittäjä kertoo kahdesta suomalaisesta yrityksestä. Toinen on Maija Itkosen ja Reetta Kivelän Gold & Green Foods, joka valmistaa nyhtökauraa. Toinen on honkajokelaisten Laineiden perheyritys, johon kuuluu sekä liha-auto että perheen nimeä kantava tivoli. Niitä pyörittävät Jani ja Satu Laine neljä kouluikäistä lastaan apunaan.

Suutari rakentaa dokumenttinsa taitavasti vastakohtien varaan. Nelikymppisten helsinkiläisten Itkosen ja Kivelän firma edustaa uutta yrittämisen tapaa Suomessa. Nyhtökaura on innovaatio, joka on syntynyt tieteellisen tutkimuksen tuloksena laboratoriossa. Se on eettinen vastaisku lihansyöntiä ja sen aiheuttamia ympäristöongelmia vastaan.

Tuote vetoaa huonoon omaantuntoomme, jota tunnemme syödessämme lihaa. Itkonen ja Kivelä haluavat muuttaa maailman ateria aterialta. Menestystarinassa seurataan yrityksen Kiinan valloitusta.

Laineiden yritys edustaa mennyttä maailmaa, maatalousyhteiskuntaa. Maaseutu tyhjenee ja sitä mukaa myös liha-auton asiakkaat hupenevat.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla.

Kiinnostavinta dokumentissa ovat sen esittelemät ihmiset. Nyhtökauran tarina on monille tuttu, sillä sitä on käsitelty mediassa paljon. Niin on tavallaan Laineen perheenkin, sillä heidän kaltaisiaan pienyrittäjiä on maamme täynnä.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla. Jani Laine uhmaa uskomusta, jonka mukaan suomalainen mies ei puhu eikä pussaa. Hän kertoo rohkeasti traumaattisesta menneisyydestään.

Sekä Laineet että Maija Itkonen ovat päästäneet kameran mukaan myös intiimeihin tilanteisiin. Saamme seurata Laineiden häitä ja osallistua Itkosen neuvolakäyntiin. Monitorin ruudulta näkyy hänen ja hänen aviomiehensä, kirjailija Juha Itkosen, kaksosten ultraäänikuva. 

Yrittäjä *** 1/2

 

Näyttelijä Jarkko Lahti ei aio istua Jussi-gaalassa samassa pöydässä Tuntematon sotilas -elokuvan tekijöiden kanssa. – Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, hän kertoo.

Näyttelijä Jarkko Lahti, on ilmoittanut protestoivansa Jussi-gaalassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lahti on yksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä. Lahti kertoi Facebookissa protestoivansa, koska haluaa osoittaa tukensa näyttelijöille, jotka ovat kertoneet Aku Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen näitä.

”Olen järkyttynyt.”

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt. Lämpimät terveiseni kaikille näille rohkeille naisille, jotka astuvat esiin. Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, Lahti kirjoitti Facebookissa.

”En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste.”

Jarkko Lahti voitti  vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jarkko Lahti voitti vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg

HS:lle Lahti tarkensi, että aikoo kyllä osallistua gaalaan, mutta ei istu Tuntemattoman sotilaan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalla, jos elokuva voittaa palkintoa. Elokuva on ehdolla kymmenessä kategoriassa. 

– Eli boikotista ei sinänsä ole kyse, mutta protesti se on. Sillä haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille naisille, jotka ovat astuneet julkisuuteen. En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste, Lahti kertoo HS:lle.

Myös toinen Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen protestoi

Pihla Viitalan, Pamela Tolan ja muiden naisnäyttelijöiden Luohimiestä kohtaan esitettämät syytökset eivät liity Tuntemattoman kuvauksiin, mutta myös kyseisen elokuvan työolot on nostettu esille. Alkuviikosta yksi Tuntematon sotilas -elokuvan työryhmän jäsen, Carolina Simberg, ilmoitti että aikoo boikotoida gaalaa. Simberg työskenteli Tuntemattomassa apulaisrekvisitöörinä kuusi kuukautta.

”En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista.”

– En pysty mitenkään juhlimaan miljoonaa katsojaa (ja Jussi-patsaita) tämänhetkisessä ilmapiirissä. Se tuntuu väärältä. Jään pois juhlista protestina. 
En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista. Etenkin, kun syyttäjiä on noin monta, ja he kaikki syyttävät samankaltaisista teoista. En pysty näkemään näiden syytösten ohi, Simberg kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään.

Samassa päivityksessään Simberg kertoi myös Tuntemattoman huonoista työoloista. Hänen mukaansa työryhmää ei arvostettu, vaan käytettiin hyväksi teettämällä muun muassa ilmaisia ylitöitä. Simberg kertoo myös kokeneensa kuvauksissa seksuaalista häirintää. Tästä hän ei syytä Aku Louhimiestä.

”Työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää.”

– Haluan myös saattaa työryhmän tietoon sen, että työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää työryhmän muiden tekijöiden taholta. Tästä en puhunut tuotannon aikana. On hankalaa tehdä 6 kk töitä ihmisen kanssa, joka kourii sinut, mutta hankalampaa on tehdä siitä numeroa, kun on väsynyt, kun pelkää että loppuproduktio hankaloituu osaltasi entisestään, kun ei itse tiedä olinko ehkä siihen syypää. Entä jos duunit loppuvat, kun olit se hankala, joka ei kestänytkään vitsiä? Simberg kirjoittaa.

Jussi-gaala esitetään MTV3:lla pe 23.3. kello 20.00. 

Taiteen probleema

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Aku Louhimiehen elokuvat ovat hyviä. Nyt on sanottu että näyttelijä tarvitsee turvallista ohjaajaa - miksi sitten Akun elokuvissa valtaosa näyttelijöistä on loistavia? Varmaan hän pystyy muuttumaan. Ikävä vain jos kivat ohjaajat tekevät ei-vaikuttavia elokuvia. Jotenkin yhden "äijän" lynkkaaminen tuntuu yhtä vastenmieliseltä kuin väitetyt inho-metodit.
Lue kommentti
IMDB

HS: Aku Louhimiehen Tuntemattomassa näyttelevä Jarkko Lahti protestoi Jussi-gaalassa: ”Haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille nais...

Pelkkää julkisuustyrkkyilyä Lahdelta. Tuskin on ollut niin typerä tai sokea, ettei ole tiennyt miten asiat piireissä on mennyt. Tai no typerähän se näköjään on, mutta tuskin sokea. Käsittämätöntä itsensä jalustalle nostamista "minä olen hyvä ja jalo ihminen"-tyyliin. Toivottavasti näitä jarkko lahtia ei nähdä enää yhdessäkään elokuvassa. Itse en aio enää koskaan olla samaan aikaan samalla kuvauspaikalla kuin Jarkko Lahti.
Lue kommentti