Naudat, hevoset, siat, lampaat, koirat ja kissat joutuvat tutkitusti useimmin ihmisen hyväksikäyttämiksi. Kuva: Shutterstock
Naudat, hevoset, siat, lampaat, koirat ja kissat joutuvat tutkitusti useimmin ihmisen hyväksikäyttämiksi. Kuva: Shutterstock

Suomessa ihminen saa lain mukaan harrastaa seksiä lemmikkinsä kanssa.

Mitä yhteistä on Suomella, Unkarilla ja Romanialla?

Ne ovat ainoat EU-maat, joissa eläimiin sekaantuminen ei ole laissa kiellettyä.

Aina Suomessa ei ole ollut sama linja. Esimerkiksi 1730-luvulla, Ruotsi-Suomen aikaan, eläimiin sekaantumisesta tuomittiin kuolemaan, kertoo Yle.

Itse asiassa eläinseksi laillistettiin Suomessa vasta vuonna 1971. Tuolloin lakimuutosta perusteltiin sillä, että eläimiin sekaantuvat yleensä erityisryhmät, kuten vajaamieliset tai seksuaalisesti estyneet nuoret tai tylsistyneet vanhukset. Ilmeisesti ajatuksena oli, ettei sairaalloiseksi laskettavaa toimintaa tulisi tuomita rikoslain mukaan.

Siinä missä moraalikäsitykset ovat muuttuneet 1700-luvusta, ovat ne muuttuneet myös 1970-luvusta. Nykyään osataan kysellä ihmisten oikeuksien lisäksi myös eläinten oikeuksien perään.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että eläimeen sekaantuminen aiheuttaa eläimelle usein kuolemaan johtavia vammoja. Fyysisten tuskien lisäksi eläin kärsii suurimmassa osassa tapauksista myös ahdistuksesta ja peloista.

Ylen haastattelema maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Minna Ruotsalo kumoaa ajatuksen, että eläinseksi rajoittuisi vain harvinaisiin marginaalitapauksiin.

– Nykyään tiedetään, että sitä harrastetaan meilläkin paljon enemmän kuin yleisesti ajatellaan. Eläinseksi on tabu, eikä siitä haluta puhua. Keskustelu olisi kuitenkin tärkeää.

Tänään eläinten oikeuksista keskustellaan Ajankohtaisen kakkosen suorassa erikoislähetyksessä. Ohjelmassa pohditaan muun muassa sitä, mikä on ihmisen vastuu eläimistä ja millainen asema eläimillä on yhteiskunnassamme.

Keskusteluilta on varsin ajankohtainen senkin vuoksi, että Suomen eläinsuojelulakia ollaan parhaillaan uudistamassa. Ehkä tauon jälkeen taas todetaan, että seksistä lemmikin kanssa pitäisi joutua paitsi moraaliseen myös lailliseen vastuuseen meillä Suomessakin.

Mielenosoituksissa Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa otettiin kantaa kylteillä.

Vuosi sitten Donald Trump aloitti Yhdysvaltain presidentin virassa. Trumpin virkaanastumista seuraavana päivänä 30 maassa järjestettiin Naisten marssiWomen's March, jolla osoitettiin mieltä Trumpin politiikkaa vastaan ja naisten oikeuksien sekä ylipäätään ihmisoikeuksien puolesta. 

Trumpin ensimmäinen vuosi presidenttinä ei ole ollut naisten eikä monen muunkaan ihmisryhmän kannalta mikään lottovoitto, päinvastoin. Niinpä eilen lauantaina marssittiin taas. 

Katso kuvat Naisten marsseilta eri puolilta Yhdysvaltoja ja maailmaa:

Donald Trump nimitti hiljattain joitakin Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisten lähtömaita persläpimaiksi. Kaliforniassa marssinut nainen vastasi kyltillä, jossa kertoi olevansa persläpimaiden ruokkimiseen osallistuva kasvitutkija. 

Performanssiryhmä oli pukeutunut muuriksi.

”Kaikkein vaikutusvaltaisimmat ihmiset elämässäni ovat aina olleet naisia”, laulaja Adele kertoo Instagramissa.

 

Best Sign 2018 @womensmarch #womensmarch #nohate #nazi #notwelcome

Henkilön Angela (@angela_marshall_831) jakama julkaisu

”Huomaattehan, miten vähän natseja marsseillamme on”, Denverissä nähty kyltti huomautti. 

Oprah Winfreyn Golden Globe -gaalassa pitämä puhe oli tehnyt vaikutuksen marssijoihin.

Norjalainen Kvinnefronten-feministijärjestö jakoi tämän kuvan Instagramissaan. Myös Norjassa marssittiin.

Tulevaisuus on kuulemma naisten. 

Wonder Woman oli suosittu hahmo marssilla.

 

mother earth 💚 . . . #womensmarch #wome

nsmarch2018 #womensmarchsj #womensmarchsanjose

Henkilön Maria Deloso (@mariaofthebear) jakama julkaisu

Ympäristönsuojelu oli yksi marssin teemoista. 

 

#womensmarch @badgalriri

Henkilön rihanna fenty (@beautyrobz) jakama julkaisu

Rihannan hittibiisi sai kyltissä uudet sanat.

Viime vuoden marssilta tutut vaaleanpunaiset hatut olivat suosittu asuste tänäkin vuonna.

”Aseilla on enemmän oikeuksia kuin vaginallani.”

Aasian-reissulla kaupunkikohteeksi valikoituu helposti Bangkok, mutta mitä jos lähtisitkin Vietnamin Ho Chi Minhiin? Vietnamissa ruoka on varmasti vähintään yhtä hyvää kuin Thaimaassa, ja kaupungin historia tuo reissuun koskettavan toisen tason.

Suuressa ja monipuolisessa Bangkokissa saa kulutettua useamman lomapäivän pelkästään kaupungin vilinää ihastelemalla.

Oletko nähnyt jo Chatuchakin viikonloppumarkkinat sekä Bangkokin hulppeimmat temppelit? Yövytkö aina samassa hotellissa ja syötkö tutuissa ravintoloissa? Jos aiot suunnata tuttuun Bangkokiin, tsekkaa nämä vinkit:

  1. Avani Riverside Bangkok Hotelissa voi yöpyä romanttisesti Chao Phraya -joen rannassa. Tämä luksushotelli on alueen edullisimpia, mutta katon maisema-allas on yksi Bangkokin parhaimpia. 2hh alkaen 120 €/yö. 257 Charoennakorn Road, Thonburi, 10600 Bangkok.
  2. Sühring on kahden saksalaiskokin perustama ravintola, joka on juuri valittu kaupungin parhaaksi. Se tarjoilee modernia saksalaista ruokaa kauniissa puitteissa. No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, 10120 Bangkok.

Jos Bangkok kyllästyttää, matkusta Vietnamiin. Kiehtova Ho Chi Minh eli entinen Saigon hurmaa monipuolisuudellaan.

Nauti metropolin vilskeestä, herkullisesta ruuasta sekä kulttuurista ja tutustu maan mielenkiintoiseen historiaan.

Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
  1. Naked by V myy skandinaaviseen tyyliin sopivaa vietnamilaista muotia. 26 Ly Tu Trong, 3. kerros, District 1.
  2. Vietnamin sota on läsnä kaupungin suosituimmassa nähtävyydessä War Remnants Museumissa, jonne pääsylippu maksaa alle euron. 28 Võ Văn Tần Phường 6 Quận 3, Ho Chi Minh City.
  3. Propaganda on hauskasti sisustettu bistro ja kahvila, jonne voi pistäytyä syömään tai vain drinkeille. 21 Han Thuyen Bến Nghé.
  4. L’usine on suosittu eurooppalaistyylinen kahvila ja putiikki. Kaupasta voi ostaa myös vietnamilaista suklaata ja teetä sekä vaatteita ja asusteita. 151/1 Đồng Khởi, Bến Nghé ja 70A-70B-68 Lê Lợi, Bến Thành.