Tiukka fyysinen kunto vaatii lopulta eniten henkistä kanttia. Kuva: Shutterstock
Tiukka fyysinen kunto vaatii lopulta eniten henkistä kanttia. Kuva: Shutterstock

Näillä kolmellatoista keinolla motivoit itsesi liikkeelle ja terveellisempiin elämäntapoihin.

World of Technology -blogissa listattiin tavat, jotka tekevät timmeistä tyypeistä timmejä. Muotoilimme niistä iskulauseita. Löytyisikö joukosta uusi treenimotto ja sitä kautta sporttisempi ja terveellisempi elämä?

1. "Vähänkin on parempi kuin ei mitään"

Varttiin mahtuu hyvin pikatreeni! (Miksei kukaan ikinä ota huomioon, että vaatteiden vaihtamiseen, suihkussa käymiseen sekä tukanlaittoon ja meikkaamiseen kuluukin sitten tuplasti aikaa verrattuna treenin kestoon?)

Joka tapauksessa, väsyneenä tai kiireessä kannattaa treenata edes sen aikaa kuin jaksaa tai ehtii. Musa soimaan ja haarahyppyjä kehiin, ekstrapysäkinvälin kävely tai vastaavaa. Pikatreeni myös piristää, joten loppupäivä kuluu energisemmissä tunnelmissa.

2. "Treeni päihittää suunnittelumorkkiksen"

Tiedät varmaan sen fiiliksen, kun olet koko päivän suunnitellut meneväsi töiden jälkeen salille tai lenkille, mutta luistat koko hommasta viime hetkellä? Parempi ratkaisu olisi tietysti kuntoilla ja tulla kotiin voittajana.

3. "Sports Tracker on raamattuni"

...tai jokin muu treenit tai aktiivisuuden tallentava vekotin. Tai vanha kunnon askelmittari. Sellaiset sopivat etenkin, jos tavoitteiden saavuttaminen tai itsensä päihittäminen motivoivat sinua. Päivittäisestä aktiivisuudesta karua kieltään kertova ranneke saa kuin itsestään vetämään lenkkareita jalkaan.

4. "Treenin ei kuulu olla tylsää"

Harva jaksaa toistaa samaa treeniä joka kerta. Kun kunto-ohjelmaansa ei pääse kyllästymään, siitä on helpompi pitää kiinni. Etsi siis muutama sellainen laji, joista pidät, ja vaihtele niiden välillä.

5. "Lopussa kiitos seisoo"

Ei kannata miettiä sitä, ettei nyt huvittaisi lähteä, vaan sitä, kuinka loistava olo on treenin jälkeen. Endorfiinihuppeli ja muut hyödyt, esimerkiksi hyvät yöunet, ovat kelpo syy kuntoilla, vaikka itse treeni tuntuisikin välillä ankealta tai ikävältä.

6. "Hyvien syiden odottaminen on turhaa"

Jos treenaat vain mahtuaksesi niukkaan pikkujoulumekkoon muutaman viikon kuluttua, tavoitteesi ovat liian kovat eikä treenaaminen voi olla enää kivaa. Vaikka onnistuisit tavoitteessasi, armottoman treenin jälkeen salille ja dieetille ei teekään enää mieli palata. Kunnossa pysymiseen kannattaa suhtautua elämäntapana.

7. "Syö vain kunnon ruokaa"

Sen sijaan, että karsisit ruokavaliostasi alkoholin, karkit tai leivän, keskity syömään maukasta ja ravitsevaa ruokaa. Sen jälkeen kaikki on sallittua, kunhan muistaa pysyä kohtuudessa. Ruokarajoitteet tekevät elämästä vain ikävämmän, ja liian suuret houkutukset lisäävät ahmimisriskiä. Ratkeamisen jälkeen morkkis on vain kahta kauheampi.

8. "Arki on tarpeeksi raskasta ilman alkoholiakin"

Viikolla tissuttelu johtaa helposti treenikertojen skippaamiseen ja heikon olo paranteluun roskaruualla. Terveellisissä elintavoissa on vaikeampi pysyä, jos keho ja mieli ovat väsyneitä. Bileiltoina joutuu yleensä myös tinkimään unista, joten alkoholista kieltäytyminen arkena kannattaa.

9. "Kotitreeni pelastaa kiireisen"

Mikäli kotoa löytyy nettiyhteys, löytyvät myös lukuisat treenivideot ja -ohjelmat. Kotijumppa on hyvä vaihtoehto salille, jos aikataulut tai muut syyt eivät salli poistumista neljän seinän sisältä.

Lue myös: Kiinteäksi kolmessa kuukaudessa – treeni- ja ruokavalio-ohjeet

10. "Lihaskipu on hoidettavissa"

Foam roller -putkella rullailu ennen treeniä lisää liikelaajuutta, ja treenin jälkeen sillä voi estää lihasten kipeytymistä. Kipeillä lihaksilla ei kannata reuhtoa täysillä, vaan tehdä kevyttä jumppaa, joka nopeuttaa palautumista paremmin kuin pelkkä lepo.

11. "Tunne on tärkeämpi kuin ulkonäkö"

Ulkonäön muokkautuminen vie aikaa, mutta olo alkaa tuntua paremmalta jo muutaman treenikerran jälkeen. Nopeampien tulosten vuoksi kannattaa siis keskittyä ennemmin hyvään olotilaan kuin litteän vatsan tavoitteluun.

12. "Pidä tavoitteet saavutettavina"

Kukaan ei ole maratoonari parin lenkin jälkeen. Keskity siihen, että teet edes jotain kehollasi. Jos kuntosalille meno tuntuu mahdottomalta, lupaa itsellesi, että viisi minuuttia treeniä riittää, kunhan lähdet treenaamaan. Todennäköisesti jatkat kuitenkin pidempään, kunhan pääset vauhtiin.

13. "Hyvä uni, parempi treeni"

Mitä enemmän liikut, sitä enemmän arvostat hyviä yöunia. Pikkutunneille kukkuminen ja aamujooga eivät ole kovin toimiva yhdistelmä. Säännöllisen treenin avulla tulee kiinnitettyä huomiota myös muihin hyviin elämäntapoihin, kuten uneen ja ruokailuun.

Lue myös:

Kokeile näitä ennen kuin muut ehtivät – tässä ovat syksyn liikuntatrendit

Nopea ja helppo kampaus treenin jälkeen – näin teet sen

Saitko sitkeän flunssan ja liikuntakiellon? Nämä lempeät lajit ovat sallittuja

Parinmuodostuksen suurimmat vaikeudet liittyvät seksuaalisen kipinän löytämiseen. Sen vuoksi lähentymistä harjoitellaan Ensitreffit alttarilla -sarjan kulisseissa tarvittaessa asiantuntijan kanssa.

Ensitreffit alttarilla -sarjassa sinkkujen olkapäänä toimii koko kauden ajan joukko rakkauden asiantuntijoita. Nyt viidennellä kaudella mukana ovat seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen, psykologi ja kirjailija Tony Dunderfelt sekä parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

Sinkut voivat kääntyä tukijoukkojen puoleen milloin tahansa, mutta sarjan kulisseissa tapahtuu myös rakkausvalmennusta, jota ei paljasteta katsojille sarjassa.

”Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää.”

Tony Dunderfelt on sarjassa asiantuntijana nyt kolmatta kautta. Hän paljastaa Me Naisille, että hän on kaikilla kolmella kaudella järjestänyt ohjelmaan osallistuneille miehille erilaisia kosketusharjoituksia. Hän opettaa miehiä kahdenkeskisesti ymmärtämään naisen psykologiaa.

– Harjoituksiin kuuluu yksinkertaisia vinkkejä siitä, miten naista lähestytään ja kosketetaan – myös seksuaalisella tavalla. Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää, Dunderfelt kertoo.

Sarjan tuottaja Onerva Österberg on kertonut aiemmin Me Naisille, että seksi ei juurikaan ole osa näkyvää ohjelmantekoa, sillä ohjelmaa ei ole käsikirjoitettu, eikä ennalta ole sovittu, mitä kaikkea siinä käsitellään.

– Olemme tehneet ohjelmaa hyvin pitkälti parien ehdoilla. Meillä on se linja, että jos parit eivät halua puhua asiasta, emme utele siitä, hän sanoo.

Dunderfeltin kosketusharjoituksien ajatus on opastaa ujompia miehiä, jos he eivät tiedä mikä on sallittua tämän kaltaisessa ohjelmassa.

– He voivat myös kysyä minulta apua, että mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut aiemmissa suhteissa, Dunderfelt sanoo.

”He voivat kysyä apua, mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut.”

Dunderfeltin mukaan aiempien kausien suhteissa suurimmat kompastuskivet ovat juurikin liittyneet läheisyyden ja kipinän puuttumiseen. Pareilla saattaa olla parinmuodostusvaiheessa paljon yhteistä, mutta valitettavasti papereilla yhteensopiminen ei aina riitä.

– Nykysuhteiden vaikeudet liittyvät siihen, että parien välillä ei ole kipinää. Ennen riitti, että puolisolla oli hyvä työ.

Se on suurin vaikeus myös sarjan ammattilaisten työssä: läheisyyttä ja kipinää ei voi testata etukäteen.

 

Laura Nerg ja hänen puolisonsa kyllästyivät Suomen kylmään talveen. Nyt oululaispari on muuttamassa runsaaksi puoleksi vuodeksi Espanjan auringon alle.

25-vuotias Laura Nerg ja hänen aviomiehensä Ville ovat jo pidempään haaveilleet ulkomaille muutosta. Toteutus on kuitenkin jäänyt uupumaan, kunnes pariskunta viime helmikuussa kyllästyi Suomen sääoloihin ja teki päätöksen Espanjaan muuttamisesta. Tarkoituksena on asua seitsemän kuukautta Torreviejassa, Costa Blancan alueella.

– Viime talvi oli niin pitkä, kylmä ja synkkä, että alkoi kyllästyttää. Mietimme, että miksei nyt, Laura kertoo.

Aikaisemmin parin ajatuksena oli lähteä ulkomaille töihin. Heistä kuitenkin tuntui, ettei arki ulkomailla olisi tarpeeksi erilaista.

– Ajattelimme, että miksemme vaan säästäisi rahaa ja lähtisi ulkomaille ihan lomalle. Lisää innostusta antoi, kun serkkuni oli poikaystävänsä kanssa viime talven maailmanympärimatkalla. Siitä tuli olo, että miksemme mekin pystyisi lähtemään, jos hekin pystyivät.

Laura ja Ville ovatkin helmikuusta saakka säästäneet ja tehneet järjestelyjä muuttoa varten. Lähtö koittaa lokakuun alussa.

Loman tarpeessa

Kylmän talven lisäksi lomantarve vaikutti päätökseen. Laura ei ole vielä koskaan päässyt viettämään palkallista kesälomaa. Aika on mennyt tiiviisti yhteisöpedagogin opintojen ja työnteon parissa.

– Viime talvena olin jo hyvin väsynyt. Aina, kun olen ollut lomalla, olen opiskellut. Ja kun en ole opiskellut, olen ollut töissä. Samalla olen yrittänyt ehtiä harrastamaan.

”Aina, kun olen ollut lomalla, olen opiskellut. Ja kun en ole opiskellut, olen ollut töissä.”

Lauran määräaikainen työsopimus ohjaajana kehitysvammapuolella on juuri päättynyt. Ville puolestaan on päättänyt matkan vuoksi irtisanoutua vakituisesta työstään keittiövuoromestarina.

Pitkä tehtävälista

Työkuvioiden lisäksi on pitänyt selvittää kaikkea asuntoasioista autovakuutukseen. Pariskunnan kaksi koiraa, sekarotuinen Pipsa ja lapinporokoira Pihla, ovat lähdössä mukaan Torreviejaan, mikä on osaltaan lisännyt kohtia tehtävälistaan.

– On vaatinut muutamia eläinlääkärikäyntejä ja soittoja Eviraan, jotta olemme saanut koirille kaikki tarvittavat rokotukset, passit ja sirut kuntoon, Laura luettelee.

– Isoin homma on ollut hankkia kaikki tarvittavat dokumentit sekarotuiselle koiralle.

Koirat vaikuttivat myös päätökseen matkustaa Euroopan halki autolla lentämisen sijaan. Samalla Laura ja Ville saavat autonsa käyttöön myös Espanjassa.

”Oulun omakotitaloon on löytynyt matkan ajaksi vuokralainen ja Torreviejasta puolestaan järjestyi asunto suomalaisen vuokranvälitysfirman kautta.”

Asumisjärjestelyt niin Suomen kuin Espanjankin päässä on jo hoidettu. Oulun omakotitaloon on löytynyt matkan ajaksi vuokralainen ja Torreviejasta puolestaan järjestyi asunto suomalaisen vuokranvälitysfirman kautta. Nyt Laura pyrkii saamaan Suomen-kodin tyhjäksi ennen matkaa: osa tavaroista myydään, osa laitetaan varastoon odottamaan kevättä.

Kaiken kaikkiaan valmistelut ovat Lauran mukaan hoituneet melko vaivattomasti siitäkin huolimatta, että järjesteltävänä olivat myös parin vastikään vietetyt häät.

Hänen mukaansa kunkin asian hoitamiseen on yleensä riittänyt yksi puhelinsoitto.

”En edelleenkään tiedä, olenko muistanut hoitaa kaiken.”

– Pitää muistaa irtisanoa sähkösopimus, jätesopimus ja netti. Ja huolehtia, että puhelinliittymät toimivat ulkomailla ja niin edelleen. En kyllä edelleenkään tiedä, olenko muistanut hoitaa kaiken, Laura nauraa.

Kohde Googlesta

Hektisten viime vuosien jälkeen Laura odottaa Espanjassa asumiselta aikaa ajatella ja nauttia elämästä. Myös harrastusmahdollisuudet ovat liikunnalliselle pariskunnalle tärkeitä. Laura harrastaa ilma-akrobatiaa ja Ville kehonrakennusta.

Urheilun lisäksi pari suunnittelee paikallisen kielen ja kulttuurin opiskelua sekä ympäristöön ja ruokakulttuuriin tutustumista. Laura aikoo kirjoittaa Espanjasta myös blogia, jolle on antanut nimeksi Aurinkoa kiitos! Hän kertookin odottavansa eniten juurikin aurinkoa ja lämpöä.

– Siellä on vuodessa keskimäärin 320 aurinkoista päivää. Se ratkaisi kohteen valinnan.

”Internet osasi kertoa, että Torreviejassa on pieni suomalaisyhteisö, muttei mahdotonta määrää turisteja talvisin.”

Aurinkoisten päivien määrä selvisi googlettamalla. Internet osasi kertoa myös, että Torreviejassa on pieni suomalaisyhteisö, muttei mahdotonta määrää turisteja talvisin.

– Kohde piti valita niin, että siellä on sen verran suomalaisia tai turisteja, että siellä puhutaan englantia. Emme puhu kummoisesti espanjaa, joten emme me voisi mennä asumaan ihan natiiviespanjalaiseen paikkaan, Laura selvittää.

Ennen Torreviejaan päätymistä pari oli asettanut kriteeriksi lämpimän sään lisäksi sijainnin EU-alueella. Kiinnostus Espanjaa kohtaan oli herännyt jo aiemmilla reissuilla.

Kannustusta läheisiltä

Epätavalliseen irtiottoon on Lauran ja Villen lähipiirissä suhtauduttu innostuneesti.

– Ajattelin, että meidän vanhemmat olisivat sillä tavalla, että ”eihän tuollaista voi tehdä”, mutta kaikki ovat sanoneet, että ehdottomasti kannattaa lähteä, että ihan huippu juttu, Laura kertoo.

”Kaikki ovat sanoneet, että ehdottomasti kannattaa lähteä, että ihan huippujuttu.”

Reilu puoli vuotta Torreviejassa on tarkoitus elää säästöjen turvin. Oulun kodista saatavat vuokratulot pariskunta aikoo jättää sivuun kotiinpaluuta varten. Sen kummemmin pariskunta ei ole vielä valmistautunut Suomeen paluuseen.

– Mietimme sitä sitten vasta myöhemmin. Meillä on siihen seitsemän kuukautta aikaa.