Energiapolitiikka, Postin toiminta, sosiaalituet. Vaalien alla tuntuu, että kaikesta pitäisi tietää jotain. Kuva: Shutterstock
Energiapolitiikka, Postin toiminta, sosiaalituet. Vaalien alla tuntuu, että kaikesta pitäisi tietää jotain. Kuva: Shutterstock

Äänestäminen ei ole vaikeaa, älä tee siitä sellaista.

1. Valitse puolue.

Suomessa on suhteellinen vaalitapa, joka tarkoittaa sitä, että ääni menee ensisijaisesti puolueen hyväksi. Jos sinulla ei ole hajua, minkä puolueen valitset, ota sellainen, joka on lähimpänä omia arvojasi. Jos taas sinulla ei ole hajua puolueen arvoista, ne on suurimpien puolueiden osalta selitetty kiireiselle äänestäjälle sopivan lyhyesti täällä Euroopan parlamentin selkokielisivulla. (Sdp:n ja kokoomuksen puheenjohtajat ovat sivujen tekemisen jälkeen vaihtuneet, mutta muuten kuvailut pitävät paikkansa.)

2. Tee vasta sitten vaalikone.

Vaalikoneista voi tulla millaisia ehdokkaita sattuu, koska puolueiden sisälläkin on hyvin erilaisia ehdokkaita. Kannattaa muistaa kuitenkin, että puolueiden kansanedustajat noudattavat eduskunnassa ja hallituksessa puolueessa sovittua linjaa. Päätöksissä ei muutamia harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta voi sooloilla, vaikka kampanjavaiheessa sylki roiskuisi miten radikaalia maailmanmuutosta hyvänsä. Poimi siis vaalikoneiden ehdokkaista se, joka on valitsemassasi puolueessa kanssasi eniten samaa mieltä.

3. Älä vastaa vaalikoneessa kaikkeen.

Skippaa vaalikoneen kysymykset, joista et tiedä mitään tai jotka tuntuvat liian vaikeilta. Valitse rohkeasti vaihtoehdoksi ”en osaa sanoa”. Jokaisella tallaajalla ei tarvitse olla mielipidettä Puolustusvoimien budjetista, Suomen energiaratkaisuista tai siitä, mitä Suomen valtionvelalle pitäisi tehdä.

4. Poimi itseäsi lähellä oleva ehdokas.

Juuri lopettaneessa eduskunnassa miehiä oli 58 % ja alle 45-vuotiaita 25 %. Kansanedustajien keski-ikä oli 52. Mikäli et halua asioitasi ajamaan yli 50-vuotiasta miestä, ellet sitten ole itse sellainen, valitse ehdokas, jonka ikä ja elämäntilanne ovat lähellä omaasi.

5. Äänestämistä se vain on.

Näiden vaalien alla on maristu vaikka minkälaisesta ”kuluttajansuojan” puuttumisesta äänestämisessä. Että mitäs sitten, jos edustaja osoittautuu joksikin ihan muuksi kuin vaalikiimassaan lupaili. No, sitten sitä ei äänestetä neljän vuoden päästä uudestaan, eli kuluttajansuoja kyllä on. Sinun äänesi ei voi kaataa Suomea.

Lue myös:

Nainen, tsekkaa vaaliohjelmista ainakin nämä

Ei koskaan vaaliuurnille: ”Kun äänestyslippu tulee, revin sen”

Pääskysestä päivää! On oikea hetki tarkistaa, tunnistatko aivan tavalliset pikkulinnut.


 

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.