Energiapolitiikka, Postin toiminta, sosiaalituet. Vaalien alla tuntuu, että kaikesta pitäisi tietää jotain. Kuva: Shutterstock
Energiapolitiikka, Postin toiminta, sosiaalituet. Vaalien alla tuntuu, että kaikesta pitäisi tietää jotain. Kuva: Shutterstock

Äänestäminen ei ole vaikeaa, älä tee siitä sellaista.

1. Valitse puolue.

Suomessa on suhteellinen vaalitapa, joka tarkoittaa sitä, että ääni menee ensisijaisesti puolueen hyväksi. Jos sinulla ei ole hajua, minkä puolueen valitset, ota sellainen, joka on lähimpänä omia arvojasi. Jos taas sinulla ei ole hajua puolueen arvoista, ne on suurimpien puolueiden osalta selitetty kiireiselle äänestäjälle sopivan lyhyesti täällä Euroopan parlamentin selkokielisivulla. (Sdp:n ja kokoomuksen puheenjohtajat ovat sivujen tekemisen jälkeen vaihtuneet, mutta muuten kuvailut pitävät paikkansa.)

2. Tee vasta sitten vaalikone.

Vaalikoneista voi tulla millaisia ehdokkaita sattuu, koska puolueiden sisälläkin on hyvin erilaisia ehdokkaita. Kannattaa muistaa kuitenkin, että puolueiden kansanedustajat noudattavat eduskunnassa ja hallituksessa puolueessa sovittua linjaa. Päätöksissä ei muutamia harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta voi sooloilla, vaikka kampanjavaiheessa sylki roiskuisi miten radikaalia maailmanmuutosta hyvänsä. Poimi siis vaalikoneiden ehdokkaista se, joka on valitsemassasi puolueessa kanssasi eniten samaa mieltä.

3. Älä vastaa vaalikoneessa kaikkeen.

Skippaa vaalikoneen kysymykset, joista et tiedä mitään tai jotka tuntuvat liian vaikeilta. Valitse rohkeasti vaihtoehdoksi ”en osaa sanoa”. Jokaisella tallaajalla ei tarvitse olla mielipidettä Puolustusvoimien budjetista, Suomen energiaratkaisuista tai siitä, mitä Suomen valtionvelalle pitäisi tehdä.

4. Poimi itseäsi lähellä oleva ehdokas.

Juuri lopettaneessa eduskunnassa miehiä oli 58 % ja alle 45-vuotiaita 25 %. Kansanedustajien keski-ikä oli 52. Mikäli et halua asioitasi ajamaan yli 50-vuotiasta miestä, ellet sitten ole itse sellainen, valitse ehdokas, jonka ikä ja elämäntilanne ovat lähellä omaasi.

5. Äänestämistä se vain on.

Näiden vaalien alla on maristu vaikka minkälaisesta ”kuluttajansuojan” puuttumisesta äänestämisessä. Että mitäs sitten, jos edustaja osoittautuu joksikin ihan muuksi kuin vaalikiimassaan lupaili. No, sitten sitä ei äänestetä neljän vuoden päästä uudestaan, eli kuluttajansuoja kyllä on. Sinun äänesi ei voi kaataa Suomea.

Lue myös:

Nainen, tsekkaa vaaliohjelmista ainakin nämä

Ei koskaan vaaliuurnille: ”Kun äänestyslippu tulee, revin sen”