Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Aina pukinkontista ei löydy mieluisaa lahjaa. Näiden ohjeiden avulla vaihto ja palautus onnistuu helpoiten.

Laki ei automaattisesti  takaa kuluttajalle vaihto- tai palautusoikeutta, jos tuote ei ole viallinen, mutta yleensä pieleen mennyttä lahjaa ei tarvitse jäädä suremaan. 

1. Säilytä tuote hyvässä kunnossa

Tuotteen täytyy olla sellaisessa kunnossa, että sen voi palauttaa myyntiin. Älä siis turmele pakkausta tai käytä kokeeksi uusia aamutossuja muutamaa päivää, jos et ole varma, haluatko pitää ne. Myös pelien ja dvd-elokuvien sinettien täytyy olla paikallaan. Irti leikatusta hintalapusta ei kuitenkaan tarvitse huolehtia.

 2. Pidä kuitti tallessa

Suurin osa kaupoista vaatii kuitin todisteeksi ostoksesta. Jos lahjan hinnan paljastaminen tuntuu epämiellyttävältä, monissa paikoissa on mahdollista pyytää erillistä lahjakuittia, jossa hinta ei näy.

Osa kaupoista on valmis joustamaan kuitin pakollisuudesta. Esimerkiksi Gigantin liikkeissä kuittia ei tarvita, sillä ostosten tiedot on tallennettu sähköiseen järjestelmään tuotteen ostajan tai saajan nimellä. Myös Stockmannin liikkeissä ostos voidaan jäljittää esimerkiksi kanta-asiakastietojen avulla. Vaihtomahdollisuutta voi siis aina tiedustella, vaikka kuitti olisikin kateissa.

 3. Ota selvää, mihin asti tuotteen voi vaihtaa

Monet kaupat ovat pidentäneet joululahjojen vaihto- ja palautusaikoja loppiaiseen tai jopa tammikuun loppuun asti.  Päivämäärät kuitenkin vaihtelevat eri ketjuissa ja yksittäisissä liikkeissä, joten on hyvä tarkistaa suoraan ostopaikasta, kuinka kauan harkinta-aikaa on.

4. Tarkista, minne voit palauttaa tuotteen

Yleensä tuotteiden vaihto ja palautus onnistuu kaikissa saman ketjun myymälöissä, joten on hyvä tarkistaa, missä lähin liike sijaitsee.

5. Muista, että verkkokaupassa pätevät eri säännöt

Valtaosalla verkkokaupan ja puhelin- ja postimyynnin kautta tilatuilla tuotteilla on vähintään 14 vuorokauden vaihto- ja palautusoikeus, koska tuotteisiin ei ole voinut tutustua  etukäteen. Etämyynnistä ostettuja tuotteita voi siis tutkia kotona samalla tavalla kuin kaupassa ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä, ja avatunkin pakkauksen voi palauttaa muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Lue myös:

Milloin joululahjasta kehtaa luopua?

Alennusmyynnit alkavat! Nappaa ajattomat tyylivinkit

Elisa Viihde Aitiossa alkava Kolmistaan-sarja on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille. Sarjasta on tänään nähtävissä kolme ensimmäistä jaksoa, lisää ropisee ruutuun 21.12.

IS TV-LEHTI: Kimppakämpässä Helsingin Alppilassa asuvat Vilma (Pamela Tola), Seve (Eero Ritala) ja Markus (Lauri Tilkanen) taistelevat kolmenkympin kriisiä vastaan bailaamalla ahkerasti illasta toiseen.

Mainosmaailmassa menestyvä Markus, töitä välttelevä Seve ja tämän tyttöystävä, varakkaan perheen Vilma, viihtyvät keskenään niinkin hyvin, että erään viinan- ja huumeidentäyteisen illan jälkeen he kaikki päätyvät yhdessä sänkyyn.

Kohta raskaustesti näyttää positiivista. Isästä ei ole varmuutta.

Elisa Viihteen alkuperäissarjan ohjaaja Samuli Valkama muistetaan muun muassa täyspitkästä elokuvastaan Saattokeikka (2017). Kolmistaan pohjautuu brittiläiseen Threesome-sarjaan (2011–2012).

– Alkuperäissarjasta otimme hyvät tilanteet, joihin lisäsimme paljon omaa. Brittisarja oli enemmänkin sitcomia, jonka olemme häivyttäneet pois ja tehneet kreisin draamakomedian, ohjaaja kertoo.

Kymmenosaisessa komediassa kolmikon kielenkäyttö on rääväsuista, eikä mikään ole kielletty puheenaihe. Päänäyttelijöiden mukaan kuvauksissakin oli ”hyvällä tavalla levoton tunnelma”.

”Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa.”

– Meillä oli ronskia vitsailua kameroiden ulkopuolellakin. En tiedä, provosoiko sarja siihen, Pamela muistelee nauraen kuvauksia.

– Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa, Eero huomauttaa.

Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

Sarjassa Pamela ja Eero esittävät pariskuntaa. Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

– Olihan tämä lähtökohtana eri tavalla kiusallista, kun pitää kolmistaan esimerkiksi pussailla. Meillä oli kuitenkin koko ajan hyvä tunnelma ja hauskaa, eikä yhtään kiusallista, Pamela sanoo.

– Piirit ovat niin pienet, että kaikki ovat keskenään hyviä tuttuja. Omat puolisoni, jotka ovat olleet näyttelijöitä, ovat näytelleet toisten miesten kanssa. Ei siitä tule mitään, jos tulee skismaa, Eero tietää.

Vilma on elämässään hyvin erilaisessa tilanteessa kuin kolmen lapsen äiti Pamela.

– Pystyn kuitenkin samastumaan spontaaniuteen ja tietynlaiseen innostuneisuuteen. Varsinkin nuorempana halusin kokeilla kaikennäköistä, mutta näin edesvastuuton en ole ollut. 

”Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan”

Vaikka sarjassa asiat tapahtuvat liioitellusti, tapahtumat itsessään ovat sellaisia, jotka voivat tapahtua tosielämän kolmekymppiselle.

– Halusimme, että henkilöt ovat uskottavia, koska asiat ovat heille tosia. Tässä ei ole pelkästään hassunhauskaa huumoria, vaan sarjassa käsitellään vakaviakin aiheita. Tämä on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille, Lauri huomauttaa.

Sarjan muissa rooleissa nähdään muun muassa Jonna Järnefelt, Jaana Saarinen ja Pirkko Hämäläinen.

– Toivoisin, että saisimme tehdä toisenkin tuotantokauden. Se voisi käsitellä sitä, miten kolmikolla sujuu lapsen kanssa. Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan, Samuli nauraa.

Kolmistaan, Elisa Viihde Aitio to 14.12. alkaen

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi.