Auta, Google! Viime vuonna hakukoneesta etsittiin ahkerasti neuvoja esimerkiksi pinkan tekemiseen. Kuva: Shutterstock
Auta, Google! Viime vuonna hakukoneesta etsittiin ahkerasti neuvoja esimerkiksi pinkan tekemiseen. Kuva: Shutterstock

Katsopa kuule Googlesta! Näillä vinkeillä myös löydät sen, mitä menit hakemaan.

Hakukoneiden käyttäminen on kansalaistaito, mutta usein Googlesta voisi etsiä tehokkaamminkin kuin vain kirjoittamalla hakuun liittyvät sanat hakukenttään.

Cnet-sivusto esitteli yleisiä mutta samalla erittäin hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla Google-hauistaan saa enemmän irti. Ovatko kaikki jo tuttuja?

1. Etsi vain tietyltä sivustolta

Jos haluat hakutuloksia vain tietyltä sivustolta, kirjoita hakusanan perään site: sivuston osoite. Esimerkiksi Me Naisten verkkosivun Netflix-aiheiset artikkelit löytyvät kätevästi hakemalla Googlesta sanoilla Netflix site:menaiset.fi.

Lue myös: Takuulla kuumia kohtauksia! 10 Netflixin, HBO:n ja Areenan eroottista sarjaa ja elokuvaa

2. Etsi vain tietyllä hakutermillä

Tämä temppu opetetaan nykyään varmasti jo alakoulussa, mutta hakutermin ympäröiminen lainausmerkeillä näyttää vain tuloksia, joissa termi esiintyy kokonaisuudessaan. Esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -haku tuottaa yli miljoona tulosta, mutta kun hakuun lisää lainausmerkit ”Tanssii tähtien kanssa”, hakutuloksia tulee noin puoli miljoonaa ja suurin osa niistä käsittelee nimenomaan television tanssiohjelmaa.

3. Rajaa sivustoja ja sanoja pois hakutuloksista

Väliviivan lisääminen sanan tai sivuston eteen on helppo tapa poistaa osa hakutuloksista. Toiminnosta on hyötyä erityisesti, kun samalla sanalla on useita eri merkityksiä. Esimerkiksi jaguaari-kissaeläimestä saa englanniksi enemmän eläin- kuin autoaiheisia tuloksia, kun kirjoittaa hakuun jaguar -car tai jaguar -car -auto.

Tietyn sivuston hakutulokset saa pois näkyvistä kirjoittamalla hakutermin perään -site:sivuston osoite, esimerkiksi Netflix -site:menaiset.fi.

4. Asteriski korvaa aukon muistissa

Mikäs se oli se kappale, jossa lauletaan jotain tuulessa ja jollassa virumisesta? Jos laulun, runon tai sanonnan kaikki osat eivät ole muistissa, ne voi korvata Google-haussa asteriski- eli tähtimerkillä. Hae: ”virun * tuulessa, virun * jollassa”. Kas, Happoradiota – ei ollutkaan kyse Viru-hotellista.

5. Määrittele tiedostotyyppi

Jos etsit PDF-tiedostoa tai Powerpoint-esitystä, tiedostotyypin voi myös määritellä haussa. Kirjoita hakutermin perään filetype: tiedostotyyppi. Esimerkiksi feminismi Suomessa filetype:pdf.

6. Käänteinen kuvahaku

Epäilyttävät deittiprofiilit tai nettikirppisilmoitukset voi tarkistaa Google.com-sivuston oikeasta yläkulmasta löytyvästä kuvahausta. Raahaa kuva hakukenttään tai paina kamerakuvaketta ja liitä kuvan linkki hakuun. Kamerakuvakkeesta voit myös ladata tiedoston tietokoneeltasi. Alkuperäistä lähdettä kuvalle ei välttämättä löydy, mutta tulokset antavat osviittaa siitä, missä kaikkialla kuvaa on aikaisemmin käytetty.

Lue myös: Netistä 50 treffikumppania löytänyt paljastaa: Näistä merkeistä tunnistat huijarin

7. Etsi kadonneita sivustoja

Joskus nettisivut katoavat, mutta ne saattavat löytyä vielä välimuistista, jos olet vieraillut niillä aiemmin. Kirjoita selaimen osoitekenttään cache:sivuston osoite ja paina enter. Sivusto saattaa olla vielä tarkasteltavissa.

8. Etsi samankaltaisia sivustoja

Jos esimerkiksi aina samat nettikaupat alkavat kyllästyttää, Googlesta voi hakea termillä related:lempinettikaupan osoite. Hakutuloksiin pitäisi listautua samankaltaisia kauppoja, ja kenties joukosta löytyy uusi suosikkikin.

9. Käytä rohkeasti erikoismerkkejä

Google ymmärtää hyvin valuuttamerkit, hashtag-risuaidan (#) hakusanan edessä sekä esimerkiksi sosiaalisen median käyttäjätunnuksiin kuuluvan @-merkin. Niitä kannattaa ehdottomasti myös käyttää, kun tekee esimerkiksi rahaan liittyviä hakuja tai haluaa hakutuloksia erityisesti sosiaalisesta mediasta.

Viisi naista syyttää James Francoa seksuaalisesti sopimattomasta käytöksestä. People-lehden mukaan tämä saattoi olla syynä siihen, ettei näyttelijää nähdä Oscar-mittelöissä.

Vuoden 2018 Oscar-ehdokkaat on julkistettu. Joukosta ei löydy varsinaisia yllättäjiä, mutta sen sijaan jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää yhden nimen jäämistä ilman ehdokkuutta.

Näyttelijä James Franco on jo voittanut Golden Globen ja Critics’ Choice -palkinnon pääosastaan elokuvassa The Disaster Artist, mutta parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaiden joukossa häntä ei siitä huolimatta nähdä.

People-sivusto nostaa esille, että syynä ehdokkuudetta jäämiseen saattaa olla, että useat naiset syyttävät näyttelijää seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alan seksuaalinen häirintä on ollut jatkuvana puheenaiheena viime syksynä alkaneen #metoo-kampanjan ansiosta.

Los Angeles Times kirjoitti vajaat pari viikkoa sitten, että viisi naista syyttää Francoa valta-asemansa väärinkäytöstä. Artikkelin mukaan mies käyttäytyi seksuaalisesti sopimattomasti opettaessaan näyttelemistä opiskelijoille. Kahden opiskelijan mukaan näyttelijä suuttui, kun naiset kieltäytyivät yläosattomuudesta kuvauksissa. Yksi opiskelija kertoi Francon poistaneen suojavälineen elokuvan suuseksikohtauksen kuvauksissa vuonna 2015.

Suosikille 13 ehdokkuutta

Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia, 13 kappaletta, kahmi Guillermo del Toron ohjaama The Shape of Water. Toiseksi eniten eli kahdeksan ehdokkuutta napsahti Christopher Nolanin Dunkirk-leffalle.

Parhaan ohjauksen pystiä tavoittelee pitkästä aikaa nainen, Lady Birdin ohjannut Greta Gerwig. Viimeksi naisohjaaja on ollut ehdolla vuonna 2010, kun Kathryn Bigelow voitti parhaan ohjaajan palkinnon ensimmäisenä naisena maailmassa elokuvallaan The Hurt Locker.

Paras miespääosa

Timothée Chalamet (Call Me by Your Name)

Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)

Daniel Kaluuya (Get Out)

Gary Oldman (Darkest Hour)

Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Paras naispääosa

Sally Hawkins (The Shape of Water)

Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Margot Robbie (I, Tonya)

Saoirse Ronan (Lady Bird)

Meryl Streep (The Post)

Paras ohjaus

Dunkirk (Christopher Nolan)

Get Out (Jordan Peele)

Lady Bird (Greta Gerwig)

Phanton Thread (Paul Thomas Anderson)

The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Paras elokuva

Call Me by Your Name

Darkest Hour

Dunkirk

Get Out

Lady Bird

Phantom Thread

The Post

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Katso kaikki ehdokkaat Oscars-sivustolta.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello, Jenni Kokander kirjoittaa.

Raija on työpaikkansa kyylä. Hän käy kantelemassa pomolle, kun Timo käy tupakalla kello 14.17, vaikka on nimenomaan sovittu, että erillisiä tupakkataukoja ei pidetä, vaan pössyttelyt hoidetaan lounaan tai kahvitauon yhteydessä.

Raija antaa palautetta esimiehelleen firman siivoojasta, huoltoyhtiöstä ja aulavahdista. Palaute on lähinnä ammattitaidottomuuden ihmettelyä.

Raija poistuu pikkujouluista ennen pukin saapumista, koska loukkaantuu pomolleen, joka pyytää Raijaa lopettamaan työkavereittensa moraalittoman juhlakäytöksen listaamisen ja ottamaan sen esille mieluummin maanantain aamupalaverissa. Viimeinen pisara Raijalle on, kun pomo ehdottaa tätä nauttimaan ja keskittymään joulun kunniaksi omaan hyvinvointiin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello.

Tia soittaa ystävälleen Riinalle aina tiistaisin. Hän kertoo, kuinka näki Cittarissa Tolosen Riston, joka oli humalaisen oloinen ja maksoi sossun lapulla. Tia raportoi Riston alennustilasta luonnollisesti myös Riston entiselle vaimolle.

Tia muistaa aina mainita myös siitä, kuinka hän kerran kassajonossa huomasi, miten hänen lapsensa päiväkotitäti otti pesuaineen kylkiäisiksi tarkoitetun Iittalan tuikkulyhdyn, vaikka se olisi kuulunut kahden tuotteen ostajalle ja hänellä oli vain yksi huuhteluaine.

Seuraavaksi muistellaan, kuinka samainen epäpätevä päiväkotitäti kehtasi väittää, että heidän Adele-Mimosansa olisi enemmän sylin kuin koko perheelle kaavaillun paleodieetin tarpeessa.

Puhelun päätteeksi Tia haukkuu aina miehensä.

Niklas ei koskaan tule saamaan hymypoikapatsasta, koska hän on vasikka. Hän käy juoruamassa keittäjälle, jos joku pistää ruokaa ”sika-astiaan”. Välitunnilla Niklas käy ratsaamassa koulun takana, etteivät yläasteen tytöt tee siellä salaa My Day -videoita Youtubeen. Niklas on kärppänä paikalla, kun koulun hallitus kokoontuu, onhan hän puheenjohtaja. Esityslistalla ovat viikosta toiseen erityisluokan poikien liian äänekäs läsnäolo ja tyttöjen vessan hiuslakkapilvi.

Opettajat kutsuvat Niklaksen opettajanhuoneeseen ja ehdottavat, että tarkkanäköinen poika kertoisi, jos havaitsee koulussa kiusaamista. Koulukiusaamiseen Niklaksella ei ole kuitenkaan selkärankaa puuttua, koska kantelupukkien tapaan hän keskittyy epäolennaisuuksiin. Kantelun pointtina on vain halu pönkittää omaa erinomaisuutta vasikoimalla muista.

Raija, Tia, Niklas ja muut kantelupukit keskittyvät kyttäämään muiden virheitä ja raportoimaan niistä kaikille muille, paitsi kohteille itselleen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.