Ryhmä naisia rukoili paastokuukausi ramadanin toisena päivänä Intian Srinagarissa. Kuva: Reuters
Ryhmä naisia rukoili paastokuukausi ramadanin toisena päivänä Intian Srinagarissa. Kuva: Reuters

Muslimien pyhä kuukausi ramadan on muutakin kuin paastoamista varhaisesta aamusta myöhään iltaan.

Miksi ramadania vietetään?

Ramadan tarkoittaa muslimien paastokuukautta. Muslimit uskovat, että profeetta Muhammed sai silloin Koraanin ensimmäiset ilmoitukset. Ramadanin aikana muslimit ovat syömättä silloin, kun on valoisaa.

– Paasto tekee hyvää ihmisille, ja sen aikana me kehitämme itseämme. Jos tulee nälkä tai jano, opimme hallitsemaan mielitekomme. Taitoa voi hyödyntää myös elämän muilla osa-alueilla, kun tarvitsee itsehillintää, sanoo Suomen Islamilaisen Neuvoston varapuheenjohtaja Isra Lehtinen.

”Samalla koemme, miltä köyhistä ja nälkäisistä tuntuu.”

– Samalla koemme, miltä köyhistä ja nälkäisistä tuntuu.

Lehtisen mukaan ramadanissa ei ole kyse vain paastoamisesta, vaan kuukauden aikana muslimit harjoittavat itsetutkiskelua, rukoilevat tavallista enemmän ja lukevat Koraania läpi esimerkiksi yhden tai useammankin kerran. Pakollisia rukouksia on viisi, ja moni rukoilee vielä enemmän.

Saako Suomessakin syödä vain pimeään aikaan?

Syömätön aika kestää aamunsarastuksesta auringonlaskuun, ja se aika on Suomessa kesäisin pitkä. Jotkut muslimit paastoavat Mekan, eli Saudi-Arabiassa sijaitsevan muslimien pyhän kaupungin, tai kotimaansa kellonaikojen mukaan. Jos noudattaa Mekan aikoja, päivän pituudeksi tulee noin 12–14 tuntia ja illalla saa alkaa syödä noin kuuden ja kahdeksan välillä.

Mitä paasto tarkoittaa käytännössä?

Valoisana aikana ei saa syödä eikä juoda mitään, ei edes vettä. Voisi ajatella, että kuumissa muslimimaissa olisi vaikeaa kestää päivä ilman vettä, mutta siellä ympäristö elää ramadanin mukana.

– Siellä koko yhteisö paastoaa, ja päivärytmi muuttuu ramadanin vuoksi. Moni nukkuu tai pysyttelee sisällä valoisaan aikaan, Isra Lehtinen kertoo.

Valoisaan aikaan kuuluu myös pidättäytyä seksin harrastamisesta ja itsetyydytyksestä.

Ramadanin aikana muslimin olisi suotavaa olla kokonaan polttamatta tupakkaa, mutta ainakaan niin ei saa tehdä päiväsaikaan. Alkoholin nauttiminen on kokonaan kielletty Koraanissa. Jotkut muslimit kuitenkin käyttävät alkoholia, joten he saattavat lopettaa sen ramadanin ajaksi.

Valoisaan aikaan kuuluu myös pidättäytyä seksin harrastamisesta ja itsetyydytyksestä.

Mitä öisin syödään?

Paastopäivän päätteeksi monet muslimit kutsuvat vieraita ja syövät hyvin yhdessä. Pimeän aikaan muslimit syövät samaa ruokaa kuin muulloinkin, mutta joissain kulttuureissa on erityisiä ramadan-ruokia.

– Useimmat juovat ensin ja syövät sitten taateleita, jotka nostavat verensokeria. Perimätieto kertoo, että profeetta Muhammed teki niin, Lehtinen sanoo.

Ketkä kaikki paastoavat?

Paastoon osallistuvat terveet aikuiset. Tiettyä ikää ei ole, mutta murrosiän on oltava takana. Lapset haluavat usein tehdä samoin kuin vanhempansa, joten he saattavat paastota esimerkiksi lyhyemmän ajan päivästä tai yksittäisiä päiviä.

Raskaana olevat ja imettävät eivät paastoa. Vanhat ja sairaat ihmiset, jotka eivät pysty paastoamaan, voivat lahjoittaa päivän ruokaan menevän rahasumman köyhille. Jos on itse köyhä, lahjoitus ei ole tarpeen. Esimerkiksi diabeetikoiden ei tarvitse paastota. Sairas saattaa myös paastota lyhyemmän aikaa kuin muut tai johonkin toiseen aikaan vuodesta.

Jos työ vaatii erityistä tarkkaavaisuutta eikä sitä pysty siirtämään, jotkut korvaavat kyseiset päivät paastoamalla ne myöhemmin. Esimerkiksi lääkäri saattaa tehdä näin.

”Ramadan on tapojen parantamisen aikaa.”

Lehtisen mukaan periaatteessa kaikki muslimit paastoavat, mutta toki on myös tapauskovaisia, jotka eivät ramadaniin osallistu.

– Toisaalta sellaiset muslimit, jotka eivät esimerkiksi yleensä rukoile, saattavat tehdä niin ramadanin aikana. Onhan ramadan tapojen parantamisen aikaa.

Milloin ramadania vietetään?

Tänä vuonna ramadan alkoi 6. kesäkuuta ja päättyy 5. heinäkuuta.

Ramadanin ajankohta vaihtelee, koska islamilainen kalenteri perustuu kuun vaiheisiin. Seuraavana vuonna paastokuukausi on aina kymmenen tai yksitoista päivää aiemmin kuin edellisenä vuonna.

Mitä tapahtuu, kun ramadan päättyy?

Kun paastokuukausi loppuu, koittaa kolmipäiväinen Id al-Fitr -juhla. Tuolloin muslimit kerääntyvät aamulla moskeijaan rukoilemaan ja viettävät sen jälkeen päivää esimerkiksi sukulaisten, naapurien tai ystävien kanssa. Juhlaan kuuluu syödä hyvin, ja varsinkin lapset saavat lahjoja.

So what

Ei seksiä, vettä eikä tupakkaa – tiesitkö tämän ramadanista?

Kaksi ekaa kommenttia aika tyhmiä. Jos ei kiinnosta, niin miksi olette kuitenkin jutun lukeneet ja tännekin pitänyt kommentoida. Ihan vaan tiedoksi, että kristiyillä on myös oma paastoaika ja sen on ennen pääsiäistä ja monet tosiuskovaiset tekevät niin joka vuosi nykyaikana. Olen varma, että kummankin kirjoittajan mielestä jokaisella on oikeus tehdä elämällään mitä haluaa ja sitä pitäisi arvostaa. Korostaa vain sitä kapeakatseisuutta mitä kyseisellä tavalla ajattelevat ihmiset todella ovat. Ja...
Lue kommentti

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos