Popparit valmiiksi! Periscope on vähintään yhtä viihdyttävää ja kiinnostavaa katseltavaa kuin televisio. Kuva: Shutterstock
Popparit valmiiksi! Periscope on vähintään yhtä viihdyttävää ja kiinnostavaa katseltavaa kuin televisio. Kuva: Shutterstock

Kaikki puhuvat nyt Periscopesta. Mistä siinä oikein on kyse?

Yhä useampi suomalainen kuvaa elämänsä suorana nettiin, Nyt.fi kirjoittaa. Twitterin omistamasta Periscope-suoratoistopalvelusta on tullut vähän kuin kenen tahansa Iholla (se taviksista kertova reality). Kuka tahansa voi kertoa Persicopessa arjestaan, ja lähetystä voi katsoa ympäri maailmaa, jos se vain on julkinen.

Nopealla vilkaisulla Periscope on tätä: kouluelämää kuvaavia teinejä, sosiaalista mediaa aktiivisesti käyttäviä julkkiksia, ihan normaaleita juttuja puuhastelevia taviksia ja hassuttelijoita eli sosiaalisen median koomikoita, joille mikä tahansa kanava on viihdyttämisen väline. Mutta on Periscopella vähän painavampikin arvo.

Esimerkiksi Pariisin marraskuisten terrori-iskujen aikaan sovellus kaatui, koska sitä käytti niin moni. Parhaimmillaan suoraa lähetystä Bataclan-keikkapaikan lähistöltä kuvaavalla Periscope-käyttäjällä Stephane Hannachella oli yli 10 000 seuraajaa. Lähetyksessään Hannache kuvasi meneillään olevaa piiritystilannetta ja vastasi seuraajiensa kysymyksiin tapahtumista.

Kolme tapaa käyttää Periscopea

1. Seuraa uutisia. Tapahtuuko maailmalla jotain? Lähde paikalle Periscopen avulla. Käyttäjiä alkaa olla melkein kaikkialla, joku on varmasti tajunnut ottaa puhelimen käteensä. Periscopen paikkahaun avulla löydät käyttäjät, jotka ovat livenä.

2. Tee taustatyötä. Talviloma edessä, mutta missä? Ehkä Aasiassa? Vai Espanjassa? Matkusta paikalle jo etukäteen Periscopen avulla. Ennen sen on voinut tehdä vaikkapa Google Mapsin avulla, mutta nyt pääset kurkistelemaan toisen paikkakunnan arkea ihmisten avulla. Periscopen käyttäjät keskustelevat mielellään seuraajiensa kanssa. Käytä tilaisuus hyväksi ja kysy, mitä haluat! Missä on paikkakunnan kivoin ravintola? Entä paikallisen mielestä erikoisin nähtävyys?

3. Kuluta aikaa. Laiska sunnuntai, eikä mitään tekemistä! Kölli vielä hetki sängyssä samalla, kun katsot, mitä Suomessa tai maailmalla tapahtuu. Etsi erilaisia suoria lähetyksiä ja kanavasurffaile. Ehkä löydät jotain mielenkiintoista? Samalla pääset vakoilemaan erilaisten ihmisten elämää.

Pikaohjeet Periscopeen

1. Lataa Periscope sovelluskaupasta. Avaa se. Voit kirjautua sisään joko Twitter-tunnuksella (koska Twitter omistaa palvelun) tai puhelinnumerolla.

2. Avatessasi sovelluksen ensimmäisen kerran sinulle ehdotetaan seurattavia. Jos haluat sen jälkeen etsiä tiettyä seurattavaa vaikkapa hänen nimellään, löydät People-valikosta (alavalikon ihmisiä esittävä ikoni aivan oikealla) hakutyökalun.

3. Ollessasi Periscope-näkymässä (alavalikon televisioikoni vasemmalla) näet, mitä tapahtuu juuri nyt. Onko joku seurattavistasi livenä eli lähettää suoraa lähetystä? Onko joku heistä päättänyt lähetyksensä, mutta tallentanut sen katsottavaksi? Lähettäjä määrittelee, haluaako hän säästää lähetyksensä myös jälkikäteen katsottavaksi. Silloin katsoja ei voi tietenkään enää kommentoida sitä reaaliaikaisesti, mutta näkee lähetyksen aikana tulleet muiden ihmisten kommentit.

4. Jos et tiedä, ketä katsoisit tai seuraisit, voit etsiä käynnissä olevia suoria lähetyksiä myös kartan avulla (alanavigaatiossa maapalloikoni). Miltä Lapissa näyttää sunnuntaiaamuna? Miten Yhdysvalloissa vietetään lauantai-iltaa? Onko maailmalla tapahtunut jotain merkittävää? Ehkä joku kuvaa tapahtumia parhaillaan.

5. Haluatko tehdä oman lähetyksen? Pääset lähettämään videokuvaa valitsemalla alavalikosta Broadcast now -tilan. Voit määritellä, kenelle lähetys näkyy ja haluatko tallentaa sen myöhempiä katsontakertoja varten. Kokeile!

Periscope kilpailee suosiosta toisen sosiaalisen median, Snapchatin, kanssa. Jos suorat lähetykset eivät ole juttusi, ehkä Snapchat on sinua varten. Siellä katsotaan toisten käyttäjien kymmenen sekunnin mittaisia videoita. Lue lisää Snapchatista täällä.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.