Tavaralahjoja, ei taas! Niiden sijaan pakettiin kääritään ihania ideoita.
Tavaralahjoja, ei taas! Niiden sijaan pakettiin kääritään ihania ideoita.

Mitä antaisit lahjaksi hänelle, jolla on jo kaikkea? Nämä lahjavinkit eivät vaadi kaupoissa juoksemista.

1. Koe yhdessä

Elämyslahja voi viedä mummin leffaan ja vaarin keilaamaan.

2. Tee ruokaa

Kokkaa! Jos kaikki palaa pohjaan, niin kaveri tai lapsi ilahtuu varmasti kahdenkeskisestä ravintolakäynnistä.

3. Valmista käsin

Osaatko maalata? Maalaa taulu tai valmista lahja taitojesi mukaan. Itsevalmistetut asiat leivonnaisista villasukkiin miellyttävät kaikkia.

4. Haaveista totta

Ota lomaa ja vietä lahjansaajan kanssa vapaapäivä ilman velvotteita.

5. Hommaa lahjakortti

Lahjakorttien kärkitoivelistoilla keikkuvat vuodesta toiseen lastenhoito-, siivous- ja muut auttamiseen liittyvät lahjakortit. Ensi kesänä voisi vaikka auttaa serkkua laiturinrakennuksessa!

6. Ryhdy opeksi

Tänä talvena opetan sinut lumilautailemaan, laskettelemaan tai vaikka uimaan.

7. Talleta muistot

Kokoa yhteiset valokuvamuistot kovakantiseksi kirjaksi tai toteuta valokuva-albumi koristeineen. Käsistään kätevä voi askarrella vaikka muistipelin.

8. Ääni käyttöön

Laulaisitko äänitteen? Vai sopisiko tarinan kerronta paremmin? Lapsi ilahtuisi itse luetusta satu-cd:stä.

9. Hanki eettinen lahja

Anna lahjaksi ammatti naiselle tai auta perhe pois köyhyyden kierteestä. Toisenlaisia lahjoja tarjoaa Kirkon ulkomaanapu. toisenlainenlahja.fi

10. Anna tarvitseville

Vie tarpeettomat ja pieneksi jääneet tavarat vähäosaisille. Tavaroita voi lahjoittaa esimerkiksi Pelastusarmeijan joulupatoihin.

Vuosi sitten ihmiset alkoivat käyttää sosiaalisessa mediassa tunnusta #MeToo. Maailma järisi lupaavasti, mutta valmis se ei vielä ole. 

Mitä yhteistä on Ilkka Kanervalla, Tomi Metsäkedolla ja Tuntemattomalla sotilaalla? Oikein! Kaikkien kolmen asiat voisivat olla eri tolalla ilman näyttelijä Alyssa Milanoa. Jos hän ei olisi laittanut viime syksynä vetoomustaan...

Aikaisemmin Ruudussa nähty Keisari Aarnio alkaa Nelosella. Jokaisen jakson jälkeen nähdään myös sarjan teemoja luotaava Keisari Aarnio Talk Show.

IS TV-LEHTI: Rikossarja Keisari Aarnio perustuu Helsingin Sanomien toimittajien Susanna Reinbothin ja Minna Passin samannimiseen menestyskirjaan. Toimittajat ovat tarinan päähenkilöt, ja heitä näyttelevät Kirsi Ylijoki sekä Pilvi Hämäläinen.

Jo näyttelijöiden ulkonäkö on lähes identtinen toimittajien kanssa. Kummatkin ovat omaksuneet myös toimittajien puhetyylin. Tosin Passin hahmosta on tehty vähän kimittävä ja lapsenomainen, ja näitä ominaisuuksia en Passista tunnista.

Toimittajat itse ovat muistuttaneet, että tarina ei mukaile täysin todellisuutta. Esimerkiksi heidän tutustumisensa ei mennyt kuten sarjassa, eikä heidän välillään ollut kilpailuasetelmaa, kuten aloitusjaksossa annetaan ymmärtää.

Kolmannen päähenkilön eli Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rooliin valittiin Kari ”Hissu” Hietalahti, joka vakuuttaa vakavassa roolissaan. Hän opetteli ulkoa oikeudenpöytäkirjoja ja omaksui Aarnion puhetyylin.

Sarjan ohjaajat J-P Siili ja Taavi Vartia kävivät käsikirjoittajatiimin kanssa läpi kymmeniä tuhansia sivuja oikeudenpöytäkirjoja, jotta tarinasta tulisi mahdollisimman todenmukainen. Samalla se on tarinan ongelma: kaikki yritetään selittää ja selventää katsojille vähän turhankin tarkkaan.

Tarina on toki monisyinen, mutta olisin toivonut, että tarina olisi käynnistynyt heti alkuunsa dramaattisilla tapahtumilla – vaikka Aarnion ja alamaailman kohtaamisella. Dramaattisia kohtauksia saadaan odottaa aivan liian pitkään. Aloitusjakso on suorastaan puuduttava liian informaationsa vuoksi. Sarja onneksi paranee seuraavissa jaksoissa.

Jokaisen jakson jälkeen nähdään puolen tunnin mittainen Keisari Aarnio Talk Show, jota juontaa Riku Rantala. 10-osaisessa sarjassa poraudutaan Keisari Aarnio -draamasarjan teemoihin, esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, huumeisiin, poliisin salaisiin pakkokeinoihin ja rikosjournalismiin.

Keisari Aarnio, Nelonen klo 21.00 

Keisari Aarnio Talk Show, Nelonen klo 22.00