Tavaralahjoja, ei taas! Niiden sijaan pakettiin kääritään ihania ideoita.
Tavaralahjoja, ei taas! Niiden sijaan pakettiin kääritään ihania ideoita.

Mitä antaisit lahjaksi hänelle, jolla on jo kaikkea? Nämä lahjavinkit eivät vaadi kaupoissa juoksemista.

1. Koe yhdessä

Elämyslahja voi viedä mummin leffaan ja vaarin keilaamaan.

2. Tee ruokaa

Kokkaa! Jos kaikki palaa pohjaan, niin kaveri tai lapsi ilahtuu varmasti kahdenkeskisestä ravintolakäynnistä.

3. Valmista käsin

Osaatko maalata? Maalaa taulu tai valmista lahja taitojesi mukaan. Itsevalmistetut asiat leivonnaisista villasukkiin miellyttävät kaikkia.

4. Haaveista totta

Ota lomaa ja vietä lahjansaajan kanssa vapaapäivä ilman velvotteita.

5. Hommaa lahjakortti

Lahjakorttien kärkitoivelistoilla keikkuvat vuodesta toiseen lastenhoito-, siivous- ja muut auttamiseen liittyvät lahjakortit. Ensi kesänä voisi vaikka auttaa serkkua laiturinrakennuksessa!

6. Ryhdy opeksi

Tänä talvena opetan sinut lumilautailemaan, laskettelemaan tai vaikka uimaan.

7. Talleta muistot

Kokoa yhteiset valokuvamuistot kovakantiseksi kirjaksi tai toteuta valokuva-albumi koristeineen. Käsistään kätevä voi askarrella vaikka muistipelin.

8. Ääni käyttöön

Laulaisitko äänitteen? Vai sopisiko tarinan kerronta paremmin? Lapsi ilahtuisi itse luetusta satu-cd:stä.

9. Hanki eettinen lahja

Anna lahjaksi ammatti naiselle tai auta perhe pois köyhyyden kierteestä. Toisenlaisia lahjoja tarjoaa Kirkon ulkomaanapu. toisenlainenlahja.fi

10. Anna tarvitseville

Vie tarpeettomat ja pieneksi jääneet tavarat vähäosaisille. Tavaroita voi lahjoittaa esimerkiksi Pelastusarmeijan joulupatoihin.

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti