"Ehkä en heitäkään näitä vielä menemään!" Kuva: Shutterstock
"Ehkä en heitäkään näitä vielä menemään!" Kuva: Shutterstock

E-pillereiden huonoista puolista on puhuttu viime aikoina paljon, mutta nyt niiden terveysvaikutukset ovat nousseet puheenaiheeksi Yhdysvalloissa. Myös Girls-sarjan tähti Lena Dunham vannoo hormonaalisen ehkäisyn nimiin.

E-pillereiden haitoista on viime aikoina puhuttu paljon. Kohonnut veritulppariski ja hormonitoiminnanhäiriöt huolettavat monia, ja niin sanottu luomumpi ehkäisy on nostanut suosiotaan.

Yhdysvalloissa keskustellaan nyt pillerien hyödyistä – äänekkäästi. Siellä korkein oikeus on nimittäin juuri päättänyt, että työpaikkojen terveydenhuolto voi kieltäytyä tarjoamasta pillereitä työntekijöilleen uskonnollisiin syihin vedoten. Valtion käytäntö on aikaisemmin ollut se, että työpaikkojen tulee tarjota naisille pillerit veloituksetta, osana tavallista terveydenhuoltoa. Nyt ehkäisyn hinta nousee monelle liian korkeaksi.

Aloite on herättänyt myös julkkikset puolustamaan pillereitä. Esimerkiksi Girls-sarjan luoja ja tähti Lena Dunham on twiitannut aiheesta kiivaasti.

– Minä tarvitsen ehkäisypillereitä, koska minulla on endometrioosi, jonka kipuihin ne auttavat. Minkä takia sinä tarvitset niitä? Lena kommentoi eilen Twitter-tilillään.

Lenan kysymys keräsi vastauksia nopeasti. Syyt vaihtelivat naisten seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta sairauksien hoitoon. Yhdet eivät yksinkertaisesti halua lapsia, toiset pyrkivät pitämään akneihonsa hallinnassa ja kolmannet vihaavat kuukautisiaan.

Twiiteissään Lena Dunham halusi vielä muistuttaa ihmisiä yhdestä asiasta: Pillereiden syömiseen ei tarvitse mitään syytä, jos niin haluaa tehdä.

Lena Dunham. Kuva: Reuters

Lue myös:

"Ehkäisy jää, jos haluan miestä kovasti"

Uudenlainen ehkäisy: kännykkä kertoo varmat päivät

Rahanhukkaa, suohirviöitä ja lihomista – tämän takia naiset luopuvat e-pillereistä

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.