"Ehkä en heitäkään näitä vielä menemään!" Kuva: Shutterstock
"Ehkä en heitäkään näitä vielä menemään!" Kuva: Shutterstock

E-pillereiden huonoista puolista on puhuttu viime aikoina paljon, mutta nyt niiden terveysvaikutukset ovat nousseet puheenaiheeksi Yhdysvalloissa. Myös Girls-sarjan tähti Lena Dunham vannoo hormonaalisen ehkäisyn nimiin.

E-pillereiden haitoista on viime aikoina puhuttu paljon. Kohonnut veritulppariski ja hormonitoiminnanhäiriöt huolettavat monia, ja niin sanottu luomumpi ehkäisy on nostanut suosiotaan.

Yhdysvalloissa keskustellaan nyt pillerien hyödyistä – äänekkäästi. Siellä korkein oikeus on nimittäin juuri päättänyt, että työpaikkojen terveydenhuolto voi kieltäytyä tarjoamasta pillereitä työntekijöilleen uskonnollisiin syihin vedoten. Valtion käytäntö on aikaisemmin ollut se, että työpaikkojen tulee tarjota naisille pillerit veloituksetta, osana tavallista terveydenhuoltoa. Nyt ehkäisyn hinta nousee monelle liian korkeaksi.

Aloite on herättänyt myös julkkikset puolustamaan pillereitä. Esimerkiksi Girls-sarjan luoja ja tähti Lena Dunham on twiitannut aiheesta kiivaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Minä tarvitsen ehkäisypillereitä, koska minulla on endometrioosi, jonka kipuihin ne auttavat. Minkä takia sinä tarvitset niitä? Lena kommentoi eilen Twitter-tilillään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lenan kysymys keräsi vastauksia nopeasti. Syyt vaihtelivat naisten seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta sairauksien hoitoon. Yhdet eivät yksinkertaisesti halua lapsia, toiset pyrkivät pitämään akneihonsa hallinnassa ja kolmannet vihaavat kuukautisiaan.

Twiiteissään Lena Dunham halusi vielä muistuttaa ihmisiä yhdestä asiasta: Pillereiden syömiseen ei tarvitse mitään syytä, jos niin haluaa tehdä.

Lena Dunham. Kuva: Reuters

Lue myös:

"Ehkäisy jää, jos haluan miestä kovasti"

Uudenlainen ehkäisy: kännykkä kertoo varmat päivät

Rahanhukkaa, suohirviöitä ja lihomista – tämän takia naiset luopuvat e-pillereistä

Sisältö jatkuu mainoksen alla