Robotti suunnitteli Stefan-tuolin kokoamista noin 11 minuuttia. Itse kasaaminen vei robotilta alle yhdeksän minuuttia. Kuva: Reuters
Robotti suunnitteli Stefan-tuolin kokoamista noin 11 minuuttia. Itse kasaaminen vei robotilta alle yhdeksän minuuttia. Kuva: Reuters

Ikea-huonekalujen kokoaminen raastaa monen hermoja. Singaporessa on nyt kehitetty robotti, joka hoitaa homman puolestasi. Ainakin melkein.

The New York Times kertoo, että singaporelainen tutkimusryhmä on luonut robotin, joka osaa koota Ikean Stefan-tuolin. Tekniikan apulaisprofessori Quang-Cuong Pham Nanyangin teknilliseltä yliopistolta kertoo, että Ikea-huonekalun kasaaminen valikoitui tutkimusaiheeksi, koska se on robotille haastava tehtävä.

Nanyangin tutkimusryhmä ei ole ensimmäinen, joka on opettanut robotteja kasaamaan Ikea-kalusteita, mutta tuoli selkänojineen ja monine muina osineen on aiempaa suurempi haaste robotille.

Saavutus oli yhteensä kolmen vuoden työn tulos.

Robotti ei selviytynytkään tehtävästään heti ensiyrityksellä, vaan ennen onnistumista nähtiin useita pieleen menneitä yrityksiä. Tutkijat joutuivat myös säätämään robottia ennen kuin se lopulta onnistui tehtävässään. Saavutus oli yhteensä kolmen vuoden työn tulos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikea-tuolin kasaavaan robottiin tarvittiin ohjelmisto, 3D-kamera, kaksi robottikättä, pihdit ja voiman määrän tunnistavat anturit. Kuten ihmisilläkin, robotilla oli apunaan tutkijoiden siihen syöttämä ohje. Kasaamisesta se suoriutui itsenäisesti kolmessa vaiheessa:

  1. Alkuun robotti katseli hetken edessään levällä lojuvia osia. Se kuvasi osat ja yhdisti jokaisen niistä sitä vastaavaan kuvaan ohjeessa. Tähän vaiheeseen kului muutamia sekunteja.
  2. Kaikkein eniten aikaa, yli yksitoista minuuttia, robotilta kului, kun se pohti, miten kokoaisi tuolin. Kuulostaa tutulta.
  3. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Lopulta robotti toteutti suunnitelmansa hieman alle yhdeksässä minuutissa. Se käytti pihtejään puutappien poimimiseen ja etsi niille oikeat paikat antureidensa avulla. Rungon sivujen yhdistämiseen sen käytti molempia käsiään. Ja voilà!

Kaiken kaikkiaan robotilta kului tehtävään kaksikymmentä minuuttia ja yhdeksäntoista sekuntia. New Scientistin mukaan robotilta jäi jokunen ruuvi asentamatta, joten ei sekään ihan liehuvin lipuin selvinnyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko sinulla hermoja raastaneita tai ratkiriemukkaita kokemuksia Ikea-kalusteiden kasaamisesta? Kerro tarinasi alla.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla