Jenkkileffoista saa elämästä hieman liian dramaattisen käsityksen. Mutta onko tosielämällä ja draamalla mitään yhteistä?

Kuva Vuokko Salo

Oikeuden istunto: Odottelua, ei palopuheita

Telkkarissa:

Asianajaja huutaa vastalausetta ja yltyy huikeisiin palopuheisiin.

Tosielämässä:

Kahina rikkoo hiljaisuuden. Syytetty istuu yksin pulpetin näköisessä pöydässä ja kääntää iltapäivälehden sivua.
Asianajajaa ei näy. Käräjäsihteeri tarttuu luuriin ja soittelee, mutta ei saa tietoonsa, onko asianajaja tulossa paikalle.

Lopulta tuomari käskee ulos syytetyn sekä meidät kolme takariviläistä: minut, todistajan ja oikeudenkäyntiä seuraamaan tulleen opiskelijan. Istumme aulan penkeille, ja syytetty tarjoaa rullaksi pyörittelemiään lehtiä luettavaksi. En uskalla katsoa lievästä petoksesta syytettyä silmiin.

Vaivaantuneen odottelun jälkeen asianosaiset kutsutaan takaisin saliin. Tuomari kertoo, että päätöksiä ei tehdä, mutta todistajaa sentään kuullaan.

Vuorossa on ensimmäinen telkkarista tuttu kohtaus. Tuomari kyselee todistajan seurakuntaa ja pyytää valitsemaan, vannooko tämä valan vai vakuutuksen. Todistajan lausuma Jumala kuulostaa virastoympäristön loisteputkivalossa jotenkin oudon juhlalliselta.

Hän kertoo luottokorttisotkuista ja väärällä nimellä tehdystä hotellivarauksesta. Lempeä-ääninen syyttäjä, nuori turvallisen tuntuinen mies, kysyy muutaman tarkentavan kysymyksen.

Lakisarjojen vuoksi ihmisten käsitys oikeudenkäynnistä perustuu usein yhdysvaltalaiseen järjestelmään.

– Oikeusjärjestelmä on siellä ihan erilainen. Retoriikalla on suuri merkitys, koska lainsäädäntö pohjautuu ennakkotapauksiin. Meillä pohjana on lakikirja. Siksi meillä on ehkä kuivakampaa, selittää käräjätuomari Tarja Honkanen.

Tuomareillakin on tylsästi ihan tavalliset asut. Pukukoodi on kuulemma "siisti".

Jos rikos on lievä, paikalla ei ole muuta henkilökuntaa kuin käräjätuomari, käräjäsihteeri ja syyttäjä. Vastaajalla voi olla lainoppinut avustaja, jos tämä sellaista mielestään tarvitsee. Yleisöä paikalla on harvemmin.

Syntymä: Maailman tullaan hiljaisuudessa

Telkkarissa:

Synnytys käynnistyy salamana, äiti kirkuu ja isä pyörtyilee.

Tosielämässä:

Mikä ihmeen vauvabuumi? Synnytysosaston tutustumiskierros on Espoossa päättymässä, eikä puolituntisen aikana ole kuulunut yhtään tuskankarjaisua tai vastasyntyneen itkua.
Jorvin sairaalan kätilöllä Sanna Koposella on kuitenkin paljastus: kierroksen aikana osastolla on syntynyt kaikessa hiljaisuudessa kaksi vauvaa. Sanna kuuli sen henkilökuntaa kutsuneen hälytyskellon piippauksesta.

Ensisynnyttäjät kummastelevat juuri rauhallisuutta ja hiljaisuutta.

– Usein isät sanovat, että vitsit, olikin ihan erilaista. Synnytys ei olekaan sellaista kuin jenkkileffoissa: että ponnistetaan koko ajan ja äidit huutavat. Suurin osa ajasta onkin rauhallista oleilua.

Sekin ihmetyttää, miltä synnytysosastolla ylipäätään näyttää. Siksi odottavat äidit ja isät tulevatkin tutustumiskierrokselle.

Tulevat vanhemmat kurkistavat, kuinka yksi äiti katsoo olohuoneessa telkkaria ja syö voileipää. Sitten he vilkaisevat ammehuonetta: häh, sehän on kuin kylpylästä. Orkideakin kukkii. Lopuksi Sanna vie pariskunnat synnytyssaliin, joka onkin pieni, yllättävän kodinomainen huone. On vaaleanpunainen seinä, keinutuoli äidille, sininen divaani isälle.

Myös oululainen kätilö Kaarina Vehkaperän mielestä selvin ero telkkarin ja tosielämän välillä on hiljaisuus.

– Yleensä suomalaisnaiset purevat sisukkaasti hammasta. En tiedä, hävetäänkö Suomessa huutamista, sillä jostain syystä Ruotsissa huudetaan enemmän.

Seksi: Kerran viikossa oman kullan kanssa

Telkkarissa:

Pariskunta tulee treffeiltä, repii toisiltaan vaatteet ja on hetkessä keittiönpöydän päällä.

Tosielämässä:

Finsex-tutkimuksen mukaan suomalaiset harrastavat seksiä kerran tai kahdesti viikossa. Nuorten seksikertojen määrä on viikossa puolitoista, keski-ikäisten reilu yksi.

Yhdessä asiassa seksi taitaa valitettavasti muistuttaa elokuvia. Ehkäisystä ei vaatteiden lennellessä paljon puhuta, eikä ilmeisesti kotisängyissäkään: suuri osa suomalaisista on joskus harrastanut ilman vauva-aikeita suojaamatonta seksiä.

Seksologi Anu Suomela arvioi, että media vaikuttaa seksikäsityksiimme voimakkaasti.

– Kauniit ja rohkeat tulee lasten katseluaikaan. Siellä ollaan jatkuvasti sängyssä, ja ai kuinka ihanaa se on aina. Pornoa katselee nuorista valtaosa, ja he saavat siitä käsityksen, että sellaista seksin pitäisi olla.

Suomela uskoo, että villi tv-seksi luo ihmisille suorituspaineita.

– Media luo käsityksen, että seksi on keskeinen osa elämää, vaikka monille ihmisille sillä voi olla hyvin pieni merkitys. Elävä elämä ei ole sellaista. Ihmiset elävät sikaflunssan, korvatulehdusten  ja lomautusten keskellä, eli todellisuus on ihan muuta.

Rosaa ahdistaa ja itkettää nyt vähän kaikki, mutta mitä siitä seuraa? Ennustamme. 

Oi voi. Ensitreffit alttarilla -sarjan jakso, jossa parit palaavat häämatkalta arkeen, on pääosin ihan mukavaa katsottavaa. Tunteikasta Rosa-parkaa kuitenkin itkettää ja ahdistaa ihan kaikki.

Eetun kanssa avioitunut ja Roomassa häämatkaillut Rosa selvittää silmät kyynelissä tarvitsevansa aikalisän kaikesta, vaikka Eetun kanssa meneekin kuulemma kivasti. Rosaa ahdistaa muun muassa kiire, jonka takia hän ei ehdi tavata läheisiään. 

– Ei ehdi nähdä ystäviä, ei perhettä, ja nyt kun tarvis just semmosta tukea ja lohdutusta, että oikeasti joku sanoo, että kaikki järjestyy, Rosa murehtii.

Kiirettä tosiaan pitää: Rosa työskentelee sairaanhoitajana päivystyksessä ja tekee paljon yövuoroja. Lisäksi hän harjoittelee triathlonia kilpailumielessä. Ja niin, hän meni juuri naimisiin tv-ohjelmassa, ja uusi puoliso muuttaa nyt hänen kotiinsa kameraryhmän seuratessa. Jotta liitto onnistuisi, uunituoreelle parisuhteelle pitäisi löytyä aikaa.

Mitäköhän tästä tulee?

Vaihtoehto 1: Rosa on uusi rahka-Petri

Vuosi sitten näytetyllä Ensitreffit alttarilla -kaudella nähtiin sarjan suomalaisen historian pahin epäonnistuminen. Asiantuntijoiden naittamat Mari ja Petri tulivat niin huonosti toimeen keskenään, että he päättivät erota jo kesken kauden.

Ennen eroa tapahtui muutama ikimuistoinen sattumus, jotka ilmensivät Marin ja Petrin erilaisuutta. Ensinnäkin Petri kieltäytyi ostamasta ruokaa katukojusta, koska hänellä oli rahkaa kotona jääkaapissa. Toisekseen Petri halusi säilyttää polkupyöräänsä sisällä Marin asunnossa, mikä oli Marista käsittämätöntä. 

Sporttinen Petri osasi olla joustamaton fitness-elämäntapaansa liittyvissä asioissa, mutta kovin dramaattiselta ihmiseltä hän ei vaikuttanut. Tunteikas Rosa lienee ihmisenä aivan erilainen kuin Petri. Silti Rosan intohimoinen suhtautuminen triathlon-harrastukseen tuo mieleen Petrin.

Rosaa ahdistaa, ettei treenaamiselle ole aikaa.

– Jos näyttää siltä, ettei vaan pysty treenaa ja muuta, ei ota siitä stressiä, niin sitten skippaa sen, kisaa ensi vuonna uudelleen, hän pohdiskelee.

– Ei siitä tule kuin kahden ja puolen sadan tappio. 

Onneksi Rosan asunnossa on sentään parveke, jolla triathlon-pyörää voi säilyttää. 

Vaihtoehto 2: Vastakohdat täydentävät toisiaan

Ei ole mitenkään tavatonta, että pariskunnan osapuolista toinen on temperamentiltaan rauhallisempi ja toinen taas tuntee ja näyttää tunteitaan voimakkaasti. Yhdistelmä saattaa toimia myös Rosan ja Eetun kohdalla.

Jos Rosa selviää yövuoroputken, triathlon-treenin ja tuoreen avioliiton yhdistelmästä ilman burn outia, saattaa avioelämä kääntyä aivan auvoiseksikin. 

Vaihtoehto 3: Rosa on uusi Aliisa

Petrin lisäksi Rosassa saattaa nähdä yhtäläisyyksiä toisenkin viime kauden osallistujan kanssa. Viime kaudella Esan kanssa avioitunut Aliisa koki epämääräisiä epävarmuuden tunteita vähän Rosan tyyliin. 

Aliisan ongelmaksi tosin koitui tunteiden vähyys, Rosalla taas on muutaman minuutin välein vaihtelevia tunteita vaikka muille jakaa.

Eiköhän univormupukuiselle, huomenlahjaksi personoituja lauluja lurittelevalle Eetullekin löytyisi tarvittaessa ottajia.

Esan ja Aliisan liitto kaatui lopulta siihen, ettei Aliisa halunnut jatkaa yhdessäoloa, sillä hän ei tuntenut tarpeeksi Esaa kohtaan. Suomen sinkuille unelmamies Esan vapautuminen oli ilouutinen, ja nykyään Esalla on kainalossaan unelmiensa nainen

Eiköhän univormupukuiselle, huomenlahjaksi personoituja lauluja lurittelevalle Eetullekin löytyisi tarvittaessa ottajia. Rosan ja Eetun ennuste on kuitenkin toistaiseksi hyvä ahdistuksista huolimatta. 

Vaihtoehto 4: Ensivaikutelma pettää

Tony Dunderfelt lupaili uusimman kauden alkaessa, että tulossa on kaikkien aikojen kausi, jolla jokainen pari tulee menemään melkoista vuoristorataa. Rosa näkyy jo hypänneen vauhdikkaaseen tunteiden vuoristorataan, mutta Tonyn ennustus voi tarkoittaa muutakin.

Ehkä rauhallisesta Eetusta sukeutuukin ensi jaksossa kyyneliä tirsuva draamailija ja Rosa puolestaan löytää täydellisen zen-tilan? Tai ehkä Team Lällyksi Twitterissä ristityt Eetu ja Rosa muuttuvatkin viileän asiallisiksi? Ikinä ei tiedä. 

Heikin tähänastisen muodonmuutoksen perusteella loppukaudelta voi odottaa mitä tahansa. 

Vierailija

Onko Ensitreffit-Rosa uusi rahka-Petri? 4 vaihtoehtoa, joihin Rosan ahdistuneisuus saattaa johtaa

Minusta siinä oli nuori ja hyvin vaativaa työtä tekevä ihminen, jolla on monta rautaa tulessa ja iso muutos elämässä. Ensimmäisestä herkistymisestä kameran edessä huokui uupumus. Elämä on kovaa, positiivinenkin muutos (kun on näin iso elämänmuutos) on kriisi ja etenkin tunnollinen ja itseltään kovasti vaativa persoona on lujilla.
Lue kommentti

Vappu Pimiä muistelee menneitä Instagramissaan. 

Juontaja Vappu Pimiä, 40, julkaisi Instagram-tilillään valokuvan itsestään yli 20 vuoden takaa. Kuvassa juuri 18 vuotta täyttänyt Vappu hymyilee juomalasi kädessään.

– Sanotaan, et nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana.. No, en ehkä ihan allekirjoittais, mut ai niin, tossa mä olinkin just täyttänyt 18, Vappu kirjoittaa kuvan alla.

Kuvatekstin perusteella kuva on otettu 18 vuotta täyttäneen Vapun syntymäpäiväjuhlilla.

Kuvan kommenteissa monet kehuvat Vappua viehättäväksi. Joidenkin mielestä toukokuussa 40 vuotta täyttänyt Vappu näyttää nykyisin nuoremmalta kuin kuvassa. Kommenteissa nuorta Vappua verrataan esimerkiksi Marilyn Monroeen ja Armi Kuuselaan.