Jenkkileffoista saa elämästä hieman liian dramaattisen käsityksen. Mutta onko tosielämällä ja draamalla mitään yhteistä?

Kuva Vuokko Salo

Oikeuden istunto: Odottelua, ei palopuheita

Telkkarissa:

Asianajaja huutaa vastalausetta ja yltyy huikeisiin palopuheisiin.

Tosielämässä:

Kahina rikkoo hiljaisuuden. Syytetty istuu yksin pulpetin näköisessä pöydässä ja kääntää iltapäivälehden sivua.
Asianajajaa ei näy. Käräjäsihteeri tarttuu luuriin ja soittelee, mutta ei saa tietoonsa, onko asianajaja tulossa paikalle.

Lopulta tuomari käskee ulos syytetyn sekä meidät kolme takariviläistä: minut, todistajan ja oikeudenkäyntiä seuraamaan tulleen opiskelijan. Istumme aulan penkeille, ja syytetty tarjoaa rullaksi pyörittelemiään lehtiä luettavaksi. En uskalla katsoa lievästä petoksesta syytettyä silmiin.

Vaivaantuneen odottelun jälkeen asianosaiset kutsutaan takaisin saliin. Tuomari kertoo, että päätöksiä ei tehdä, mutta todistajaa sentään kuullaan.

Vuorossa on ensimmäinen telkkarista tuttu kohtaus. Tuomari kyselee todistajan seurakuntaa ja pyytää valitsemaan, vannooko tämä valan vai vakuutuksen. Todistajan lausuma Jumala kuulostaa virastoympäristön loisteputkivalossa jotenkin oudon juhlalliselta.

Hän kertoo luottokorttisotkuista ja väärällä nimellä tehdystä hotellivarauksesta. Lempeä-ääninen syyttäjä, nuori turvallisen tuntuinen mies, kysyy muutaman tarkentavan kysymyksen.

Lakisarjojen vuoksi ihmisten käsitys oikeudenkäynnistä perustuu usein yhdysvaltalaiseen järjestelmään.

– Oikeusjärjestelmä on siellä ihan erilainen. Retoriikalla on suuri merkitys, koska lainsäädäntö pohjautuu ennakkotapauksiin. Meillä pohjana on lakikirja. Siksi meillä on ehkä kuivakampaa, selittää käräjätuomari Tarja Honkanen.

Tuomareillakin on tylsästi ihan tavalliset asut. Pukukoodi on kuulemma "siisti".

Jos rikos on lievä, paikalla ei ole muuta henkilökuntaa kuin käräjätuomari, käräjäsihteeri ja syyttäjä. Vastaajalla voi olla lainoppinut avustaja, jos tämä sellaista mielestään tarvitsee. Yleisöä paikalla on harvemmin.

Syntymä: Maailman tullaan hiljaisuudessa

Telkkarissa:

Synnytys käynnistyy salamana, äiti kirkuu ja isä pyörtyilee.

Tosielämässä:

Mikä ihmeen vauvabuumi? Synnytysosaston tutustumiskierros on Espoossa päättymässä, eikä puolituntisen aikana ole kuulunut yhtään tuskankarjaisua tai vastasyntyneen itkua.
Jorvin sairaalan kätilöllä Sanna Koposella on kuitenkin paljastus: kierroksen aikana osastolla on syntynyt kaikessa hiljaisuudessa kaksi vauvaa. Sanna kuuli sen henkilökuntaa kutsuneen hälytyskellon piippauksesta.

Ensisynnyttäjät kummastelevat juuri rauhallisuutta ja hiljaisuutta.

– Usein isät sanovat, että vitsit, olikin ihan erilaista. Synnytys ei olekaan sellaista kuin jenkkileffoissa: että ponnistetaan koko ajan ja äidit huutavat. Suurin osa ajasta onkin rauhallista oleilua.

Sekin ihmetyttää, miltä synnytysosastolla ylipäätään näyttää. Siksi odottavat äidit ja isät tulevatkin tutustumiskierrokselle.

Tulevat vanhemmat kurkistavat, kuinka yksi äiti katsoo olohuoneessa telkkaria ja syö voileipää. Sitten he vilkaisevat ammehuonetta: häh, sehän on kuin kylpylästä. Orkideakin kukkii. Lopuksi Sanna vie pariskunnat synnytyssaliin, joka onkin pieni, yllättävän kodinomainen huone. On vaaleanpunainen seinä, keinutuoli äidille, sininen divaani isälle.

Myös oululainen kätilö Kaarina Vehkaperän mielestä selvin ero telkkarin ja tosielämän välillä on hiljaisuus.

– Yleensä suomalaisnaiset purevat sisukkaasti hammasta. En tiedä, hävetäänkö Suomessa huutamista, sillä jostain syystä Ruotsissa huudetaan enemmän.

Seksi: Kerran viikossa oman kullan kanssa

Telkkarissa:

Pariskunta tulee treffeiltä, repii toisiltaan vaatteet ja on hetkessä keittiönpöydän päällä.

Tosielämässä:

Finsex-tutkimuksen mukaan suomalaiset harrastavat seksiä kerran tai kahdesti viikossa. Nuorten seksikertojen määrä on viikossa puolitoista, keski-ikäisten reilu yksi.

Yhdessä asiassa seksi taitaa valitettavasti muistuttaa elokuvia. Ehkäisystä ei vaatteiden lennellessä paljon puhuta, eikä ilmeisesti kotisängyissäkään: suuri osa suomalaisista on joskus harrastanut ilman vauva-aikeita suojaamatonta seksiä.

Seksologi Anu Suomela arvioi, että media vaikuttaa seksikäsityksiimme voimakkaasti.

– Kauniit ja rohkeat tulee lasten katseluaikaan. Siellä ollaan jatkuvasti sängyssä, ja ai kuinka ihanaa se on aina. Pornoa katselee nuorista valtaosa, ja he saavat siitä käsityksen, että sellaista seksin pitäisi olla.

Suomela uskoo, että villi tv-seksi luo ihmisille suorituspaineita.

– Media luo käsityksen, että seksi on keskeinen osa elämää, vaikka monille ihmisille sillä voi olla hyvin pieni merkitys. Elävä elämä ei ole sellaista. Ihmiset elävät sikaflunssan, korvatulehdusten  ja lomautusten keskellä, eli todellisuus on ihan muuta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Sinun on aika tehdä päätös. Älä pitkitä asiaa, joka sinun on pitänyt hoitaa jo pitkään. Pidä huolta itsestäsi liikkumalla ja syömällä hyvin.


SKORPIONI
Pidä varasi impulsiivisten tai turhan vaativien ihmisten lähellä. Tärkeintä on, että pidät huolta itsestäsi. Tee päätöksiä omat tarpeesi mielessäsi.


JOUSIMIES
Ole tarkkana leikinlaskun kanssa, sillä saatat tulla loukanneeksi jonkun tunteita. Muista kuunnella ja käyttää tunneälyäsi.


KAURIS
Ota opiksi päivän tapahtumista. Kokemukset rikastuttavat sinua, mutta niitä on osattava käyttää oikein. Älä anna periksi painostukselle.


VESIMIES
Teot puhuvat tänään paremmin kuin sanat. Omistaudu asiallesi täysillä. Luota siihen, että työsi kantaa hedelmää ennemmin tai myöhemmin.


KALAT
Päivä kysyy tilannetajua. Tunteet ovat pinnassa, mikä vaatii varovaisuutta ja huomaavaisuutta. Yritä ymmärtää jokaisen näkökulmaa.

 

OINAS
On hyvä hetki itsesi kehittämiseen. Lähde tekemään uusia aluevaltauksia. Tee jotain, mistä olet haaveillut jo pitkään.


HÄRKÄ
Hoida raha-asiasi itse ilman välikäsiä. Joku saattaa pettää luottamuksesi tänään. Sokea luottamus voi kostautua.


KAKSONEN
Mieti, mikä sinua ajaa nyt eteenpäin. On tärkeää, että motiivisi ovat kohdillaan. Pysyttele hiljaa haaveistasi, jos sinusta tuntuu siltä.


RAPU
Pidä lippu korkealla. On aika suunnata vieraille vesille ja kokeilla pelottomasti jotain uutta. Yllätyt iloisesti, jos uskaltaudut kauas mukavuusalueeltasi.


LEIJONA
Älä anna viime hetken muutosten pilata päivääsi. Sopeudu ja ota uusista tilanteista ilo irti. Moni seikka on kiinni ainoastaan asenteestasi.


NEITSYT
Onnistumisen avaimet ovat kommunikointi ja ymmärtäväisyys. Luvassa on muutoksia positiiviseen suuntaan. Älä kaunistele totuutta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

The Telegraph -lehti pyysi asiantuntijoiden arviot siitä, millaisia ihmisiä käytävä- ja ikkunapaikoilla mieluiten istuvat ovat.

Aina istumapaikkaansa lentokoneessa ei pääse valitsemaan, mutta kun pääsee, minkä paikan otat? Brittiläinen The Telegraph pureutuu pitkässä artikkelissaan tähän dilemmaan. 

Lehden mukaan tilastot osoittavat siihen suuntaan, että aavistuksen yli puolet ihmisistä valitsee ikkunapaikan ilot, jos pääsee valitsemaan ikkuna- ja käytäväpaikan välillä. Loput ovat vannoutuneita käytäväpaikkaihmisiä. 

Jos penkkirivillä on kolme rinnakkaista paikkaa, aniharva valitsee keskimmäisen, sillä siinä saa huonot puolet niin ikkuna- kuin käytäväpaikastakin. Keskellä istuvalla ei ole omaa rauhaa eikä ylimääräistä tilaa, ei maisemia eikä mahdollisuutta jaloitella kanssamatkustajia häiritsemättä. 

Lue myös: Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Persoonallisuustesti

The Telegraphin mukaan istumapaikan valinta lentokoneessa on pienimuotoinen persoonallosuustesti. Lehti haastatteli peräti kahta psykologia, Becky Spelmania ja Jo Hemmingsiä, siitä, mitä istumapaikan valinta kertoo ihmisestä. Selvisi, että vaikka mitä:

Valitsitko ikkunapaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita itsekkäämpi – sinua ei haittaa olla muille häiriöksi. 
  • Olet ehkä kokenut matkustaja, jolla on itsevarmuutta pyytää muita väistämään, jotta pääset esimerkiksi vessaan.
  • Pidät siitä, että tilanne on hallinnassasi. 
  • Ärsyynnyt helposti, ja viihdyt siksi parhaiten omassa kuplassasi.

Valitsitko käytäväpaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita seurallisempi ja sovinnollisempi tyyppi. 
  • Toisaalta saatat olla varautunut luonne. Ainakin olet huomaavainen muita kohtaan etkä ärsyynny helposti.
  • Olet levoton matkustaja, etkä todellakaan mikään lentokoneessa nukkumisen mestari.
  • Voi myös olla, että kärsit pienestä rakosta tai ahtaanpaikankammosta, ja siksi käytäväpaikka miellyttää sinua eniten. 

Kysely

Millä paikalla istut mieluiten lentokoneessa?

Haksi

Valitsetko lentokoneessa ikkuna- vai käytäväpaikan? Psykologit paljastavat, mitä se kertoo sinusta

No pyh! Valitsen plus ikkunapaikan siksi kun on jalkatilaa, sieltä näkee hienot maisemat, ja on seinä johon nojata, kun nukkuminen on muuten istualtaan lähes mahdotonta. Bussissa otan yleensä käytäväpaikan, ettei jalat räjähdä. Nämä ovat täysin fyysisiä syitä, eikä niillä ole mitään tekemistä luonteeni kanssa. Tai on sen verran, etten nauti itseni kiduttamisesta.
Lue kommentti