Jenkkileffoista saa elämästä hieman liian dramaattisen käsityksen. Mutta onko tosielämällä ja draamalla mitään yhteistä?

Kuva Vuokko Salo

Oikeuden istunto: Odottelua, ei palopuheita

Telkkarissa:

Asianajaja huutaa vastalausetta ja yltyy huikeisiin palopuheisiin.

Tosielämässä:

Kahina rikkoo hiljaisuuden. Syytetty istuu yksin pulpetin näköisessä pöydässä ja kääntää iltapäivälehden sivua.
Asianajajaa ei näy. Käräjäsihteeri tarttuu luuriin ja soittelee, mutta ei saa tietoonsa, onko asianajaja tulossa paikalle.

Lopulta tuomari käskee ulos syytetyn sekä meidät kolme takariviläistä: minut, todistajan ja oikeudenkäyntiä seuraamaan tulleen opiskelijan. Istumme aulan penkeille, ja syytetty tarjoaa rullaksi pyörittelemiään lehtiä luettavaksi. En uskalla katsoa lievästä petoksesta syytettyä silmiin.

Vaivaantuneen odottelun jälkeen asianosaiset kutsutaan takaisin saliin. Tuomari kertoo, että päätöksiä ei tehdä, mutta todistajaa sentään kuullaan.

Vuorossa on ensimmäinen telkkarista tuttu kohtaus. Tuomari kyselee todistajan seurakuntaa ja pyytää valitsemaan, vannooko tämä valan vai vakuutuksen. Todistajan lausuma Jumala kuulostaa virastoympäristön loisteputkivalossa jotenkin oudon juhlalliselta.

Hän kertoo luottokorttisotkuista ja väärällä nimellä tehdystä hotellivarauksesta. Lempeä-ääninen syyttäjä, nuori turvallisen tuntuinen mies, kysyy muutaman tarkentavan kysymyksen.

Lakisarjojen vuoksi ihmisten käsitys oikeudenkäynnistä perustuu usein yhdysvaltalaiseen järjestelmään.

– Oikeusjärjestelmä on siellä ihan erilainen. Retoriikalla on suuri merkitys, koska lainsäädäntö pohjautuu ennakkotapauksiin. Meillä pohjana on lakikirja. Siksi meillä on ehkä kuivakampaa, selittää käräjätuomari Tarja Honkanen.

Tuomareillakin on tylsästi ihan tavalliset asut. Pukukoodi on kuulemma "siisti".

Jos rikos on lievä, paikalla ei ole muuta henkilökuntaa kuin käräjätuomari, käräjäsihteeri ja syyttäjä. Vastaajalla voi olla lainoppinut avustaja, jos tämä sellaista mielestään tarvitsee. Yleisöä paikalla on harvemmin.

Syntymä: Maailman tullaan hiljaisuudessa

Telkkarissa:

Synnytys käynnistyy salamana, äiti kirkuu ja isä pyörtyilee.

Tosielämässä:

Mikä ihmeen vauvabuumi? Synnytysosaston tutustumiskierros on Espoossa päättymässä, eikä puolituntisen aikana ole kuulunut yhtään tuskankarjaisua tai vastasyntyneen itkua.
Jorvin sairaalan kätilöllä Sanna Koposella on kuitenkin paljastus: kierroksen aikana osastolla on syntynyt kaikessa hiljaisuudessa kaksi vauvaa. Sanna kuuli sen henkilökuntaa kutsuneen hälytyskellon piippauksesta.

Ensisynnyttäjät kummastelevat juuri rauhallisuutta ja hiljaisuutta.

– Usein isät sanovat, että vitsit, olikin ihan erilaista. Synnytys ei olekaan sellaista kuin jenkkileffoissa: että ponnistetaan koko ajan ja äidit huutavat. Suurin osa ajasta onkin rauhallista oleilua.

Sekin ihmetyttää, miltä synnytysosastolla ylipäätään näyttää. Siksi odottavat äidit ja isät tulevatkin tutustumiskierrokselle.

Tulevat vanhemmat kurkistavat, kuinka yksi äiti katsoo olohuoneessa telkkaria ja syö voileipää. Sitten he vilkaisevat ammehuonetta: häh, sehän on kuin kylpylästä. Orkideakin kukkii. Lopuksi Sanna vie pariskunnat synnytyssaliin, joka onkin pieni, yllättävän kodinomainen huone. On vaaleanpunainen seinä, keinutuoli äidille, sininen divaani isälle.

Myös oululainen kätilö Kaarina Vehkaperän mielestä selvin ero telkkarin ja tosielämän välillä on hiljaisuus.

– Yleensä suomalaisnaiset purevat sisukkaasti hammasta. En tiedä, hävetäänkö Suomessa huutamista, sillä jostain syystä Ruotsissa huudetaan enemmän.

Seksi: Kerran viikossa oman kullan kanssa

Telkkarissa:

Pariskunta tulee treffeiltä, repii toisiltaan vaatteet ja on hetkessä keittiönpöydän päällä.

Tosielämässä:

Finsex-tutkimuksen mukaan suomalaiset harrastavat seksiä kerran tai kahdesti viikossa. Nuorten seksikertojen määrä on viikossa puolitoista, keski-ikäisten reilu yksi.

Yhdessä asiassa seksi taitaa valitettavasti muistuttaa elokuvia. Ehkäisystä ei vaatteiden lennellessä paljon puhuta, eikä ilmeisesti kotisängyissäkään: suuri osa suomalaisista on joskus harrastanut ilman vauva-aikeita suojaamatonta seksiä.

Seksologi Anu Suomela arvioi, että media vaikuttaa seksikäsityksiimme voimakkaasti.

– Kauniit ja rohkeat tulee lasten katseluaikaan. Siellä ollaan jatkuvasti sängyssä, ja ai kuinka ihanaa se on aina. Pornoa katselee nuorista valtaosa, ja he saavat siitä käsityksen, että sellaista seksin pitäisi olla.

Suomela uskoo, että villi tv-seksi luo ihmisille suorituspaineita.

– Media luo käsityksen, että seksi on keskeinen osa elämää, vaikka monille ihmisille sillä voi olla hyvin pieni merkitys. Elävä elämä ei ole sellaista. Ihmiset elävät sikaflunssan, korvatulehdusten  ja lomautusten keskellä, eli todellisuus on ihan muuta.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.