Pystyisitkö sinä hankkiutumaan tavarasta eroon rojun haalimisen sijaan?

Me Naisten numerossa 35/2010 Sampsa Kiianmaa kertoo elämänsä yksinkertaistamisesta. Hän on esimerkki downshiftaajasta.

Sampsa, 32, tutustui verkossa yhdysvaltalaiseen kansanliikkeeseen 100 Things Challenge ja tajusi kuluttavansa ihan liikaa. Liikkeen ideana on vähentää henkilökohtainen omaisuus sataan tavaraan.

Sampsa alkoi listata omaisuuttaan Excel-taulukkoon. Viikonlopussa hän ehti kirjata yhden huoneen esineet. Hän naputti sarakkeisiin talvihanskoja, kalastusvälineitä, ala-asteen koulukirjoja.

– Kerrostalokolmiossa voi muuten olla aivan käsittämätön määrä käyttämätöntä tavaraa! Sampsa sanoo.

Sampsa merkitsi vihreällä esineet, joista hän voisi helposti luopua: akvaario, tuoleja, vaatteita. Keltaisella ne, jotka hän pitäisi: tietokone, polkupyörä, teltta. Epävarmat esineet, kuten pilkkihaalari, saivat oranssin merkinnän.

Sampsan vaimo Melissa Kimiai-Fard-Kiianmaa, 33, seurasi touhua ihmeissään. Sampsa ei ollut mikään kirpputorihai, mutta nyt tämä mätti eteiseen kirppissäkkiä toisensa perään. Arvokkaimmat tavarat Sampsa klikkasi huuto.netiin.

Sohva ja sänky lähtivät myyntiin. Olohuoneeseen jäivät joustinpatjat, joilla vanhemmat nyt nukkuvat. Simsalabim, asuntoon ilmestyi tyhjä huone!

Kirjahyllyt alkoivat väljentyä, kun Sampsa löysi bookcrossing.comin ja alkoi jättää vanhoja kirjoja työmatkansa varrelle. Sivusto perustuu siihen, että lahjoittaja merkitsee nettiin kirjan nimen ja jättöpaikan.

– Oli jännä katsoa raitiovaunussa ilmeitä, kun asetin kirjan tyhjälle penkille. Sellainen on ihmisille niin outoa!

Omaisuudesta eroon hankkiutumisella oli myös ihan oikea tavoite: onnellisempi elämä.

Sampsan blogi osoitteessa vehmasassembly.com.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.