60- ja 70-luvun Turussa tervattiin munat ja kaadettiin talot.

Jouko Aaltosen dokkari Taistelu Turusta itkettää, naurattaa, ällistyttää ja herättää voimatonta raivoa, vaikkei olisi koskaan asunut Turussa. En usko, että yksikään turkulainen pystyy katsomaan sitä ilman, että korvista nousee savua ja silmistä valuu vettä.

Dokumentti käsittelee Turun tautina tunnettua ilmiötä. Sodan jälkeisinä vuosikymmeninä, varsinkin 1960- ja 70-luvuilla, Turussa tuhottiin monia vanhoja taloja tai kokonaisia kortteleita ja tilalle rakennettiin moderneja hirviöitä. Kaikki tietävät, miltä tuon ajan arkkitehtoniset kukkaset näyttävät. Kamalilta.

Pohjimmiltaan kyse oli tietysti ahneudesta. Voittoa käärineet rakennusyhtiöt sekä niiden talutusnuorassa olleet poliitikot ja kaupungin virkamiehet lähettivät puskutraktoriarmeijan milloin minkäkin turkulaisten rakastaman vanhan talon kimppuun. Purkupäätökset tuotiin valtuutettujen käsiteltäviksi viime tipassa ja museoviraston lausunnot ja muut suojeluyritykset ohitettiin kerran toisensa jälkeen. Museoviraston listoja luettiin kyllä: niiden perusteella päätettiin, mitkä talot piti purkaa ensimmäisenä. 

Asioista päättänyt äijäkööri oli varsinainen salaseura, jonka saunailloissa tervattiin sisäpiiriin hyväksyttyjen miesten munat. Siis oikeasti. Jätkien sukupuolielimet pestiin mustalla tervalla. Jep, jep.

Historiallisen materiaalin rinnalla dokkarissa seurataan turkulaisia nuoria nykyanarkisteja, jotka valtaavat taloja ja haluavat perustaa avoimen kulttuurikeskuksen. Nuorten touhussa on asennetta ja toivoa, mutta kaikesta voi päätellä, että vanha meno jatkuu Turussa vieläkin. Aktivistien mukaan vallatut talot usein "palavat mystisesti yöllä".

Dokumenttiprojekti: Taistelu Turusta, TV1 klo ma klo 21.30

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Kuuntele itseäsi. On tärkeää, että olet rehellinen peilikuvallesi tunne-elämääsi koskevissa kysymyksissä. Älä sulkeudu kuoreesi.

                

KAURIS

Anna muiden puuhata omiaan. Pidä huolta läheisistäsi ja kotiin liittyvistä asioista. Sinun on keskityttävä yhteen asiaan kerrallaan.

 

VESIMIES

Pysyttele totuudessa. Onnistut välttämään tunnerikkaan konfliktin, jos et vääristele tapahtumia. Älä sekaannu asioihin, jotka eivät kuulu sinulle.

 

KALAT

Tunteesi karkaavat herkästi käsistä, jos et ole tarkkana. Valitse sanasi tarkkaan. Oikea ajoitus voi säästää sinut monilta harmeilta.

 

OINAS

Pidä henkilökohtaiset asiat yleisöltä piilossa. Huhut lähtevät tänään leviämään pienestä sytykkeestä. Älä anna kenenkään jyrätä ylitsesi.

 

HÄRKÄ

Älä usko kaikkea, mitä sinulle kerrotaan. Terve ennakkoluuloisuus pelastaa sinut hankaluuksilta. Luota vaistoosi tiukan paikan tullen.

 

KAKSONEN

Vietä laatuaikaa rakkaan ihmisen seurassa. On hyvä hetki miettiä sitoutumista. Ihmissuhteissa puhaltavat uudet tuulet.

 

RAPU

Tarjoa apuasi sitä tarvitseville. Voit oppia päivän tapahtumista paljon. Panoksesi saa aikaan merkittäviä muutoksia.

 

LEIJONA

Suunnittele tulevia reissuja. On aika ottaa yhteyttä vanhoihin ystäviin ja muistella menneitä. Taaksepäin palaaminen tekee hyvää.

 

NEITSYT

Satsaa kaikkesi ihmissuhteisiin. Voit saada aikaan positiivisia muutoksia ympäristössäsi. Pelastat perheenjäsenen tai sukulaisen päivän.

 

VAAKA

On aika puhua suoraan. Jaa tuntemuksesi läheisesi kanssa. Perhe ja ystävät menevät tänään kaiken muun edelle.

 

SKORPIONI

Pieni muutos saa aikaan jotain merkittävää. Päivän tapahtumat auttavat sinua hahmottamaan asioiden tärkeysjärjestyksen. Raha-asioissa on luvassa yllätyksiä.

 

 

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?