Disneyn Frozen – huurteinen seikkailu -elokuvan Elsa-prinsessalla on mieli matalalla, kun muut eivät ymmärrä häntä. Se ei tosin johdu nimestä.
Disneyn Frozen – huurteinen seikkailu -elokuvan Elsa-prinsessalla on mieli matalalla, kun muut eivät ymmärrä häntä. Se ei tosin johdu nimestä.

Elsa-nimestä on tullut maailmalla suosittu Disney-elokuvan myötä. Suomalainen Elsa ei ole harvinaisen nimensä yleistymisestä harmissaan.

Elsa-nimestä on yllättäen tulossa kansainvälinen hitti. Brittiläisen BabyCentre-nettisivuston mukaan Elsa-nimi on nyt noussut suosituimpien nimien listalla sijalle 88, kun se on aiemmin ollut sijalla 528, kertoo People.

Selitys nimen yhtäkkiselle suosiolle löytynee Disneyn Frozen – huurteinen seikkailu -elokuvasta, jonka pääosassa nähdään vahva ja kaunis Elsa-niminen prinsessa, jolla on taianomaisia voimia.

Suomessa Elsojen kulta-aikaa elettiin vuosina 1900-1919. Tuolloin Elsoja syntyi 10 967.

Hipit sen sijaan eivät nimestä innostuneet, nimittäin vuosina 1960-1979 vain 317 tyttölasta nimettiin Elsaksi. Yksi heistä on vuonna 1974 syntynyt Elsa Tolonen.

– En muista koskaan kohdanneeni ikätoveria, jolla olisi sama nimi. Nyt, kun itselläni on lapsia, hätkähdyttää, kun leikkipuistoissa huudetaankin Elsaa. Minun lapsuudessani Elsa oli lähinnä lehmien ja mummojen nimi.

Elsa sanoo, ettei häntä koskaan kiusattu erikoisesta nimestä – paitsi laulaen.

– Etenkin kaikki vanhemmat ihmiset lauloivat aina tavatessaan minut pätkän pöyristyttävän kamalasta kappaleesta Elsa, kohtalon lapsi. Kauhea sävelmä. Lapsena menin sitä komeroon piiloon.

Nimen suosio on Suomessa hiljalleen kasvanut, sillä viimeisen neljän vuoden aikana kohtalon lapsia on syntynyt 1539 kappaletta.

Helsingin maistraatin väestötietojen ylläpidosta kerrotaan, että Frozen-elokuvan ilmestymisvuonna 2013 Elsa-nimen sai Suomessa lähes 400 lasta.

– Tänä vuonna heitä on vasta 118. Siinä on aika paljon laskua viime vuoteen.

Näyttäisi siis siltä, että Frozen-elokuvan vaikutukset eivät juuri näy Suomessa.

Elsa Tolonen, millaiselle tyttölapselle Elsa sopii nimeksi?

– Tarmokkaalle. Elsa on hyvä nimi.

Näin aiheutat kaverillesi nimitrauman

Se on yllättävän helppoa.

Jyrkille kannattaa tietysti ensitapaamisella sangen omaperäisesti luikauttaa: Jyrki Jyrki, älä tyrki, Jyrki tee joskus miehen työ. Ei ole taatusti vielä koskaan aiemmin kuullut.

Tiinalle voi aina laulaa: Tiina on niin onnellinen, hän menee naimisiin. Myös Antin nimittäminen perspirantti-Antiksi ja Pentin nimittäminen pepsodentti-Pentiksi on todettu toimiviksi keinoiksi.

Jokainen Linda innostuu mehevästä Linda, Linda, oi Linda -tulkinnasta. Marille kerrotaan Kasevan sävelin Hei hei hei, Mari, lähden nyt Mari.

Ja muista kysyä jokaiselta Päiviltä, onko hän poika nimeltä Päivi.