Disneyn Frozen – huurteinen seikkailu -elokuvan Elsa-prinsessalla on mieli matalalla, kun muut eivät ymmärrä häntä. Se ei tosin johdu nimestä.
Disneyn Frozen – huurteinen seikkailu -elokuvan Elsa-prinsessalla on mieli matalalla, kun muut eivät ymmärrä häntä. Se ei tosin johdu nimestä.

Elsa-nimestä on tullut maailmalla suosittu Disney-elokuvan myötä. Suomalainen Elsa ei ole harvinaisen nimensä yleistymisestä harmissaan.

Elsa-nimestä on yllättäen tulossa kansainvälinen hitti. Brittiläisen BabyCentre-nettisivuston mukaan Elsa-nimi on nyt noussut suosituimpien nimien listalla sijalle 88, kun se on aiemmin ollut sijalla 528, kertoo People.

Selitys nimen yhtäkkiselle suosiolle löytynee Disneyn Frozen – huurteinen seikkailu -elokuvasta, jonka pääosassa nähdään vahva ja kaunis Elsa-niminen prinsessa, jolla on taianomaisia voimia.

Suomessa Elsojen kulta-aikaa elettiin vuosina 1900-1919. Tuolloin Elsoja syntyi 10 967.

Hipit sen sijaan eivät nimestä innostuneet, nimittäin vuosina 1960-1979 vain 317 tyttölasta nimettiin Elsaksi. Yksi heistä on vuonna 1974 syntynyt Elsa Tolonen.

– En muista koskaan kohdanneeni ikätoveria, jolla olisi sama nimi. Nyt, kun itselläni on lapsia, hätkähdyttää, kun leikkipuistoissa huudetaankin Elsaa. Minun lapsuudessani Elsa oli lähinnä lehmien ja mummojen nimi.

Elsa sanoo, ettei häntä koskaan kiusattu erikoisesta nimestä – paitsi laulaen.

– Etenkin kaikki vanhemmat ihmiset lauloivat aina tavatessaan minut pätkän pöyristyttävän kamalasta kappaleesta Elsa, kohtalon lapsi. Kauhea sävelmä. Lapsena menin sitä komeroon piiloon.

Nimen suosio on Suomessa hiljalleen kasvanut, sillä viimeisen neljän vuoden aikana kohtalon lapsia on syntynyt 1539 kappaletta.

Helsingin maistraatin väestötietojen ylläpidosta kerrotaan, että Frozen-elokuvan ilmestymisvuonna 2013 Elsa-nimen sai Suomessa lähes 400 lasta.

– Tänä vuonna heitä on vasta 118. Siinä on aika paljon laskua viime vuoteen.

Näyttäisi siis siltä, että Frozen-elokuvan vaikutukset eivät juuri näy Suomessa.

Elsa Tolonen, millaiselle tyttölapselle Elsa sopii nimeksi?

– Tarmokkaalle. Elsa on hyvä nimi.

Näin aiheutat kaverillesi nimitrauman

Se on yllättävän helppoa.

Jyrkille kannattaa tietysti ensitapaamisella sangen omaperäisesti luikauttaa: Jyrki Jyrki, älä tyrki, Jyrki tee joskus miehen työ. Ei ole taatusti vielä koskaan aiemmin kuullut.

Tiinalle voi aina laulaa: Tiina on niin onnellinen, hän menee naimisiin. Myös Antin nimittäminen perspirantti-Antiksi ja Pentin nimittäminen pepsodentti-Pentiksi on todettu toimiviksi keinoiksi.

Jokainen Linda innostuu mehevästä Linda, Linda, oi Linda -tulkinnasta. Marille kerrotaan Kasevan sävelin Hei hei hei, Mari, lähden nyt Mari.

Ja muista kysyä jokaiselta Päiviltä, onko hän poika nimeltä Päivi.

Vaikka elokuvan kohtaukset eivät ole kovin suunniteltuja, leffa toimii erinomaisesti.

IS TV-LEHTI: Svengijengi ’62 (American Graffiti) valmistui 1970-luvun alussa, jolloin näin sen ensi kertaa. Samaisen vuosikymmenen lopun Suomessa nuorisokulttuuri jakaantui kahtia: oli vain punkkareita ja rokkareita, tai ainakin siltä se teininuoren yksioikoisessa elämässä tuntui.

Jälkimmäinen, torttutukkainen ryhmä, omi ymmärrettävästi American Graffitin, sillä eihän 1960-luvun amerikkalaisuuden ihannointi olisi mitenkään istunut punk-aatteisiin eikä etenkään vaatteisiin.

Joskin elokuvan musiikista tehtyä tuplalevyä Original Hits from the Soundtrack of American Graffiti kuunneltiin kavereilta salaa, ja taitaa se edelleen levyhyllystä löytyä.

Nyt elokuvaa voi katsoa ilman minkäänlaisia suotimia ja nauttia sen käheä-äänisen dj:n Wolfman Jackin juontojen matkassa etenevästä musiikista ja nostalgisesta maailmasta, jollaista ei ehkä koskaan ollut olemassa. Siinä mielessä se muistuttaakin Aki Kaurismäen menneisyyden kaihon suotimen läpi katsottuja elokuvia.

George Lucasin toinen ohjaus kuvaa viimeistä villiä kesäänsä viettäviä nuoria, jotka tietävät kaiken kohta muuttuvan, kun valmistautuminen aikuisuuteen alkaa.

Viattomuutta uhkuva Amerikka on vielä toivoa täynnä. Pikkukaupungin katuja toinen toistaan upeimmilla autoilla kruisailevien nuorten maailmassa ei Vietnamin sodasta ollut vielä tietoakaan, ja presidenttien salamurhat siinsivät jossain ankeassa tulevaisuudessa.

Varsinaista juonivetoista tarinaa ei oikeastaan ole, sillä elokuva etenee nuorten parinmuodostusyritysten ja kaikenlaisten pikku kepposten tekemisen virtana.

”Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.”

Kohtaukset eivät aina ole kovin suunnitellun oloisia. Näyttelijätkin (mm. Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Harrison Ford) tuntuvat välillä heittävän juttua aivan lonkalta.

Kokonaisuus kuitenkin toimii erinomaisesti. Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.

Kengännauhabudjetilla, vain vajaalla 800 000 dollarilla pyöräytetty filmi on ollut kuluihinsa suhteutettuna yksi kaikkien aikojen parhaiten tuottaneita elokuvia.

Svengijengi '62, Kutonen to klo 21.00

Maria Veitola muistelee kirjassaan, miten vaikeaa oli saada omat vanhemmat ymmärtämään, että kaikki hänen kaverinsa laihduttivat amfetamiinilla ja Nutriletilla.

Toimittaja Maria Veitola, 45, muistelee uutuuskirjassaan Veitola päihteidenhuuruista nuoruuttaan. Hän kirjoittaa, miten ihanaa 21-vuotiaana oli, kun elämä oli ”pelkkää nousua” ja ”hetkessä elämistä”.

– Joka ilta oli täynnä absurdeja tapahtumia ja hassuja ihmiskontakteja. Minä lörpöttelin ja tanssin niin, että mekot repesivät päältäni ja kengät hävisivät. Mennään yhdelle saattoi venyä kolmipäiväiseksi seikkailuksi, Veitola kirjoittaa.

”Olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen.”

Hän huomasi kuitenkin jossain vaiheessa, että kaikkeen kyllästyy. Klubeilla naamat kävivät tutuiksi, ja bileiden jälkeen yhä useammin tuntui ontolta. 

– Aina välillä minulla on ikävä sitä huumaavaa ja hasardia tunnetta, jonka muistan vanhoilta ajoilta. Sitä tunnetta ostaisin itselleni, jos voisin. Mutta sitä tunnetta en kyllä ostais, kun olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen eikä ole ketään kenelle voisin sanoa: ”Auta. Musta tuntuu, että mä joko sekoan tai kuolen”, Veitola kirjoittaa.

”Söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki.”

Amfetamiinilla ja Nutriletilla laihduttaminen ei ollut epätavallista

Hän muistelee myös erästä reissua Saimaan-mökille vanhempiensa kanssa. Ennen sitä Veitola oli ollut juhlimassa pari päivää putkeen.

– Siellä tutussa mökkisaaren metsässä mustikanvarvut muuttuivat väriseväksi ja hehkuvaksi sotkuksi ja tuntui siltä kuin metsä olisi halunnut imaista mut sisäänsä. Rämmin sieltä metsästä ulos ja itkin holtittomasti.

– Kerroin vanhemmille, että tämä johtuu siitä, kun söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki enkä oo paljon sen jälkeen nukkunut. Äiti ja isä oli kamalan järkyttyneitä, huolissaan ja vihaisia. – – On vaikea saada heitä ymmärtämään, että hei, ei tässä oo mitään ihmeellistä, kaikki mun kaverit laihduttavat amfetamiinilla ja Nutriletilla, se on ihan tavallista.

”Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn.”

Veitola kirjoittaa, että sekä hän itse että hänen ystävänsä elivät parikymppisinä vaihetta, jolloin arki ei välillä riittänyt ja välillä se oli liikaa.

– Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn. Tai eihän niitä tunteita käsitelty. Ne herätettiin, voimistettiin tai turrutettiin. – – Mutta onko mitään surullisempaa fiilistä kuin etsiä jonkun klubin vessan kiiltäviltä pinnoilta, että olisiko jollain jäänyt sinne joku murunen jotain valkoista.

Veitolan mukaan hänen oma päihdetoleranssinsa oli hänen onnekseen niin onneton, että hän itse oli usein se, joka huolehti muista. 

Maria Veitola: Veitola (Johnny Kniga, kirja on juuri ilmestynyt)