Laura Pimiä Nordic Cosplay Championship -karsinnoissa, joista hänet valittiin Suomen edustajaksi finaaliin. Kuva: Tytti Levänen
Laura Pimiä Nordic Cosplay Championship -karsinnoissa, joista hänet valittiin Suomen edustajaksi finaaliin. Kuva: Tytti Levänen

Pian Suomesta lähtee cosplayn Pohjoismaiden mestaruuskisoihin kolmen naisen edustus. Laura Pimiää viehättävät lajissa käsityöt, esiintyminen ja yhteisöllisyys.

Cosplay-sanasta tulee monelle mieleen lähinnä kermakakkumekkoiset teini-ikäiset Japani-fanitytöt, jotka pyörivät päivänvarjojensa kansa kaupungin kaduilla. Mielikuva on melkeinpä täysin väärä.

– Suurin osa cosplay-kisaajista on itse asiassa parikymppisiä aikuisia, Laura Pimiä, 24, kertoo.

Laura on ammatiltaan webkoodaaja. Hän on harrastanut cosplayta eli costume play -pukuleikkiä noin kuusi vuotta. Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna hän lähtee kahden muun suomalaisnaisen kanssa Ruotsin Linköpingiin kisaamaan Cosplayn Pohjoismaiden mestaruuskisoissa. Viime vuonna kisojen voitto tuli Suomeen.

Monipuolinen harrastus

Japanista rantautunut cosplay on yhdistelmä käsitöitä, näyttelemistä ja yhteisöllisyyttä. Lajin harrastajat, cossaajat, pukeutuvat piirroshahmoiksi, joiden esikuvat ovat useimmiten japanilaisesta sarjakuvasta tai piirroselokuvista eli mangasta tai animesta.

– Pukuja voi ostaa valmiinakin, mutta erityisesti Suomessa harrastuksessa on vahva käsityöpainotus, Laura kertoo.

Pukuja tehdään usein cosplay-tapahtumia eli coneja varten. Niissä tavataan muita cossaajia ja esimerkiksi esitetään muutaman minuutin esityksiä roolihahmoon eläytyen. Laura kertoo, että laji ei ole sama asia kuin larppaus eli liveroolipelaaminen, jossa eläydytään koko tapahtuman ajaksi roolihahmon nahkoihin.

– Jotkut toki eläytyvät hahmoihinsa ilmeitä ja eleitä myöten koko tapahtuman ajaksi. Suomalaiset ovat kuitenkin niin ujoja, että täällä sitä näkee aika vähän. Puvussa liikuskellaan omana itsenä, mutta esityksen ajan näytellään täysillä.

Vaativaa käsityötä

Laura kertoo, että häntä viehättää lajissa luova touhuaminen.

– Pukujen toteuttaminen on hauskaa puuhastelua, ja olen aina tykännyt esiintymisestä.

Häneltä menee yhden puvun toteuttamiseen yleensä kahdesta kolmeen kuukautta. Ensimmäinen askel on valita sopiva hahmo. Sitten puku suunnitellaan ja kaavoitetaan huolella, valitaan materiaalit ja tehdään testiversioita. Mitä enemmän puku muistuttaa piirrettyä esikuvaansa, sen parempi. Vaikutelman viimeistelevät peruukit ja piilolinssit, jotka useimmat tilaavat ulkomailta.

– Minulle on tärkeää löytää hahmo, josta oikeasti pidän ja johon voin samaistua. Lisäksi hahmon pitää sopia olemukseeni ja ruumiinrakenteeseeni, Laura kertoo.

Kaikki Lauran hahmot ovat olleet miehiä. Se helpottaa hänen mielestään irtiottoa arkielämästä hahmon nahoissa. Tässä poseeraa Kuningas Sinbad. Kuva: Hanna Hyttinen

Yhteisöllisyys viehättää

Monille tärkeintä lajissa on yhteisöllisyys. Laura kertoo, että coneissa aikuinenkin löytää helposti uusia kavereita, joiden kanssa tulee pian hengailtua myös harrastuksen ulkopuolella.

– Melkein kaikki kaverini taitavat olla cossauspiireistä, Laura kertoo.

Edessä olevat Pohjoismaiden mestaruuskisat ovat Lauralle ensimmäiset edustuskisat. Näissä kisoissa finalisti käy tuomariston haastattelussa lähinnä esittelemässä pukuaan ja esittää lisäksi muutaman minuutin esityksen roolihahmonaan. Show voi olla esimerkiksi pienoisnäytelmä, tanssia, sketsi tai multimediapläjäys, jossa käytetään lavasteita, anime-sarjan ääninauhaa ja lavalle heijastettua grafiikkaa.

Kisoissa arvostellaan ennen kaikkea pukua. Sen pitää olla huolellisesti ja taidokkaasti toteutettu. Lisäksi keskeistä on hahmon uskottavuus, joka syntyy esimerkiksi puvun oikeista materiaalivalinnoista ja esiintyjän eleistä.

Pukuun voi humahtaa 500 euroa

Laura kertoo, että kilpailun osanottajista valtaosa on parikymppisiä. Vaikka harrastajissa on paljon teinejäkin, vanhemmat eivät välttämättä halua sijoittaa cosplay-pukuihin suuria summia. Lisäksi kisojen taso on niin korkea, että tarvittavien kädentaitojen karttuminen vie usein vuosia.

– Materiaaleista riippuen puvun voi saada joskus kasaan satasella, mutta välillä minulta on mennyt 500 euroa, Laura sanoo.

Cosplay rantautui Suomeen 2000-luvun alussa, joten vanhimmat harrastajat alkavat nyt olla kolmekymppisiä. Siinä iässä moni cossaaja jo eläköityy, koska lapset ja muu elämä eivät jätä aikaa vaativalle harrastukselle.

– Mutta kyllä tapahtumissa näkee kolme- ja joskus nelikymppisiäkin, Laura kertoo.

Cosplay Nordic Championship -kilpailuja voi seurata suorana Yle Areenasta lauantaina 25.7. klo 00.00–01:30. Lähetykset myös Yle Teemalla 26.7. klo 16.30, 28.7. klo 23 ja 3.8. klo 17.15 alkaen.

 

 

 

 

 

 

 

anonyymi

Cosplay-harrastaja kertoo: Tämän vuoksi aikuinen nainen pukeutuu japanilaiseksi piirroshahmoksi

tekstin alussa mainitut röyhelömekot eivät todellakaan ole mitään pienien "japanifanien" juttuja vaan kyseessä on lolita -muoti-ilmiö, ja siitä ei todellakaan tulisi puhua pahaa näin stereotypisesti. kyseinen yhteisö taistelee aktiivisesti tämän kamalan stigman poistamiseksi, sillä se loukkaa ja jopa vahingoittaa osaa ihmisistä, jotka näin tahtovat pukeutua. lähinnä loukkaava on yhteys cosplayhin, sillä "pukuleikeistä" ei todellakaan ole kyse. muotisuuntaus ei myöskään ole mikään pikkytyttöjen...
Lue kommentti

Turhasta tavarasta luopuminen on vapauttavaa, mutta kulutuskäyttäytymistä pitäisi järkeistää jollakin ihan muulla tavalla.

Yhden roska on toisen aarre! Tällainen kaunis ajatus on monella kierrättäjällä mielessä. Valitettavasti se ei enää pidä paikkaansa.

Tavarat ovat yhä kertakäyttöisempiä, lähes roskaa jo syntymähetkellään. Sukkahousut kestävät yhden illan, koska sellainen on markkinoiden logiikka, ja Kiinasta saa tilattua melkein mitä vain eurolla tai parilla, kunhan ummistaa silmänsä hetkeksi laadulta, tekijänoikeuksilta, työoloilta, haitallisilta kemikaaleilta ja ympäristöltä.

Toki on myös aarteita, joista saa käytettynäkin hyvän hinnan – hittimerkkien lastenvaatteita, aikaa ja muotivirtauksia kestäviä huonekaluja, design-astioita, merkkikenkiä – mutta eivät ne ole roskaa myyjällekään. 

Konmari ei riitä

Japanilaisen järjestelyguru Marie Kondon Konmari-siivouskirjasta tuli jättihitti muutama vuosi sitten. Kirjassa kehotettiin heittämään pois kaikki, mikä ei tuota iloa – ja ihmisethän heittivät.

Siivosin itsekin konmaripäissäni silloisen huushollini. Tuloksena oli kassikaupalla roskaa, mutta myös paljon hyvää tavaraa, jonka suunnittelin myyväni pois halvalla opiskelijajärjestön kirpputorilla. 

Kauppa vain ei käynyt. Potentiaaliset ostajat olivat parikymppisiä, hyvin pienituloisia ja vasta muutama vuosi sitten omilleen muuttaneita, mutta heilläkin oli kaikilla niin paljon tavaraa, etteivät he halunneet mitään lisää edes ilmaiseksi. Sain myytyä ja annettua pois muutaman tavaran, ja loput kiikutin yliopistolla sijainneeseen kierrätyshuoneeseen, josta sai ottaa ilmaiseksi tavaraa. 

Poistuin keirrätyshuoneesta helpottuneena, mutta samalla itseäni inhoten. Olin päässyt eroon tavarasta, mutta tavara oli edelleen olemassa, ja luultavasti vain pieni osa siitä ilahdutti enää koskaan ketään.


Tavaroita lopuksi elämää

Konmari-ajattelu hillitsi ostohalujani jonkin aikaa, mutta nyt useampaa vuotta myöhemmin minulla on taas paljon enemmän tavaraa kuin oikeasti tarvitsen. Ja taas vain murto-osa tavaroista, jotka ovat minulle roskaa, on jollekulle aarteita.  

Tosiasioiden sisäistäminen vie valitettavan paljon aikaa, mutta alan pikkuhiljaa tajuta: jokaiseen tavaraan pitäisi sitoutua loppuiäksi. Tavaroiden heittäminen pois ei ratkaise niiden ylituotantoa ja laatuongelmia. Pitää ostaa vain parasta, tarpeellisinta ja ihaninta, ja sitäkin harvoin.

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.

Haastattelin hiljattain Kati Välimäkeä, joka kirjaa ylös ja kuvaa jokaisen tavaran, joka tulee hänen kotinsa kynnyksen yli. Hän on todennut, että paras tapa hillitä turhan tavaran kertymistä on se, ettei päästä kotiinsa turhaa tavaraa. Kati on oikeilla jäljillä.

Ostohalujen hillintään tarjotaan usein lääkkeeksi sitä, että ostoksia tehdessä pitäisi pohtia, tarvitseeko ostamiaan tavaroita todella. Se voi auttaa jonkin verran, mutta tarpeita on ihan liian helppo keksiä. Parempi kysymyslitania ennen kaupan kassan tai Facebook-kirppiksen kommenttikentän lähestymistä  olisi seuraava:

Haluanko sitoutua tähän tavaraan loppuiäkseni tai kunnes tavara on kulunut puhki?

Rakastanko ja tarvitsenko tätä niin paljon, että haluan muuttaa tämän myös seuraavaan ja sitä seuraavaan ja sitä seuraavaankin asuntooni?

Lupaanko olla antamatta tavaraa ilmaiseksi kiertoon ja myydä sen vain, jos joku todella haluaa sen ja maksaa siitä hyvän hinnan?

Tällaisen seulan läpäisisi aika harva tavara. 

Harmi vain, että hienolla kysymyspatteristolla ei saa kotia minimalisoitua yhtä kätevästi kuin vaikka Konmari-metodilla, eli heittämällä puolet omaisuudestaan kaatopaikalle. 

Tavarasta luopuminen on parhaimmillaan kivaa ja vapauttavaa. Se, että joutuu säilömään asunnossaan kaikkia niitä tavaroita, jotka on joskus heikomman harkinnan hetkenä ostanut, ei ole kivaa, mutta se on opettavaista. 

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

VESIMIES

Luota siihen, miltä sinusta tuntuu. Ammenna viisautta menneisyyden kokemuksistasi. Ne osoittavat sinulle oikean suunnan.

 

KALAT

Älä laita liikkeelle muutoksia, jos et ole varma asiastasi. Sinun on selvitettävä taustat ja tiedettävä, mitä haluat. Luota vaistoosi ja kykyihisi.

 

OINAS

Jännitys vetää sinua puoleensa. Yritä hillitä itseäsi, sillä nyt ei ole aika hypätä sokkona uusiin kuvioihin. Löydät kipinää elämääsi myös riskittömästi.

 

HÄRKÄ

Tarkastele työmarkkinoita sopivien tilaisuuksien varalta. Älä silti ryntää tekemään päätöksiä. Mielesi saattaa muuttua nyt tiehään tahtiin.

 

KAKSONEN

Pidä pää kylmänä, niin vältyt mokilta. Tunteenpurkaus voisi saada sinut tekemään järjettömiä päätöksiä. Etene asioissa yksi etappi kerrallaan.

 

RAPU

Pyri tulemaan kaikkien kanssa toimeen. Positiivinen asenne on paras valttisi. Välttele konflikteja ja ole valmis ahkeroimaan tavoitteidesi eteen.

 

LEIJONA

Piristä arkeasi pienillä asioilla. Rahaa ei tarvitse kulua suuria summia, jotta voisit pitää hauskaa. Älä ota muiden miellyttämisestä paineita.

 

NEITSYT

Saat tarjouksen, joka on liian hyvä ollakseen totta. Kysele lisää, kunnes kaikki on sinulle selvää. Vielä ei ole aika lyödä asioita lukkoon.

 

VAAKA

Odottamaton käänne saa sinut epävarmaksi. Tuleva näyttää olevan vaakalaudalla. Älä hermostu pienistä takaiskuista, sillä peli ei ole vielä pelattu.

 

SKORPIONI

Pidä tunteesi piilossa. Kuuntele ja ota opiksi kaikesta, mitä näet ympärilläsi. Paina tärkeiltä tuntuvat yksityiskohdat mieleen tulevaa varten.

 

JOUSIMIES

Luvassa on onnellisia käänteitä. Ota muutokset vastaan ja katso, mihin tie vie sinut. Ole ennen kaikkea rehellinen itsellesi.

 

KAURIS

Saatat joutua kiivaaseen väittelyyn tänään. Käyttäydy fiksusti ja peräänny, jos tilanne kuumenee turhan paljon. Älä hakeudu konflikteihin.