Jos toisella on varaa syödä ulkona ja toisella ei, ystävyys saattaa rakoilla. Kuva: Shutterstock
Jos toisella on varaa syödä ulkona ja toisella ei, ystävyys saattaa rakoilla. Kuva: Shutterstock

Onko raha sittenkin ystävyyden mittari?

Ystävyydessä ei ole kyse rahasta. Ihan sama, vaikka toinen tienaisi tukuittain ja toinen kituuttaisi minimituloilla, vai mitä?

Niinhän sitä voisi kuvitella, mutta monelle yhtenevät tulot tuntuvat olevan ystävyyden kynnyskysymys. Asiasta kerrotaan tänään ilmestyneessä Cosmopolitan-lehdessä. Jos ystävistä toisen tulot romahtavat äkillisesti, saattaa se erottaa parivaljakon.

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi kertoo Cosmossa, että monet ottavat jopa luottoa ennemmin kuin myöntävät kavereilleen olevansa pennittömiä. Tutusta elämäntavasta – illallisista, bileilloista, leffoista, luksustuotteista – halutaan pitää kiinni, vaikkei siihen olisi varaa.

– Monet ottavat mieluummin kulutusluottoa kuin myöntävät rahattomuutensa avoimesti, Majasalmi kertoo haastattelussa.

Lainaa ottavat haluavat pitää kiinni samasta tulotasosta kuin ystävänsä, vaikka oma talous ei olisikaan kunnossa. Raha-asioista ei puhuta vieläkään avoimesti, vaan omaa huonoa taloustilannetta hävetään. Pahimmillaan ystävyys saattaa päättyä, kun toisella ei olekaan enää varaa samoihin asioihin – tai sellaista tilannetta ainakin pelätään.

– Suomalaisille tuntuu olevan vaikeaa, jos toinen on yhtäkkiä taloudellisesti eriarvoisessa asemassa. Emme osaa suhtautua asiaan tai tiedä, miten käyttäytyä.

Jokaisella pitäisikin Majasalmen mukaan olla ainakin yksi ystävä, jonka kanssa omasta taloudesta voi keskustella täysin rehellisesti. Lue lisää Cosmon sivuilta.

Lue myös:

Pikavippikierteeseen ajautunut Iina, 22: ”Kymppitonni kertyi äkkiä”

Näin selviät luottokorttien kierteestä