Burleskista kohkaavat nyt kaikki.

Veikeä burleski on villinnyt nyt myös Suomen. Kiusoittelevasta tanssista ja riisumisesta voi nauttia niin burleskiklubeilla kuin -kursseillakin. Varieteeteatterin ja savuisten saluunoiden taiteenlajissa on kyse ennen kaikkea naisellisuudesta.

Amerikkalainen burleskitaiteilija Kalani Kokonuts, 38, on pukeutunut höyheniin ja rintatasseleihin jo 21-vuotiaasta, jolloin hän muutti Alaskasta Las Vegasiin. Välillä Kalani piti nykyisen ex-miehensä kanssa yökerhoa, mutta yrityksen mentyä nurin hän palasi jälleen burleskin pariin.

– Burleski on minulle keino ilmaista itseäni ja tehdä taidetta. Lisäksi saan käyttää ihan luvallisesti höyheniä ja helyjä – muutoin näyttäisin niissä naurettavalta!

Kalanin mukaan noin 70 prosenttia yleisöstä on naisia. Burleskissa ylistetään feminiinisyyttä, muotoja ja kurveja. Burleskitaiteilija ei välttämättä tarvitse silikonirintoja tai tiimalasivartaloa, vaikka alan huipuilla nuokin asiat on hoidettu viimeisen päälle.

– Olen plastiikkakirurgian suuri fani. Jos on olemassa oikotie, valitsen sen. Hänelle on laitettu rintaimplantit, ja synnytyksen jälkeen selästä viipaloitiin pois turhat ihomakkarat.

– Se oli hyvin tuskallista, mutta olen todella iloinen, että tein sen, 14-vuotiaan pojan äiti huokaa.

Salaa hippi

Vaikka burleskiin liittyy leikittelyä ja kiusoittelua, se on erilaista kuin strippaus; burleskitaiteilija ei koskaan riisu itseään täysin alastomaksi.

– Haluan naisten tietävän, että itseään voi ilmaista tyylikkäällä ja kauniilla tavalla ollen samalla kosketuksissa seksuaalisuuteensa. Eivät kaikki naiset halua, että heitä ihaillaan vain älykkyyden vuoksi, vaan myös ulkomuodon takia, Kalani sanoo.

Kalani Kokonuts on niittänyt mainetta jo ympäri maailmaa, mutta hän ei pidä burleskia elämäntyylinään eikä kaipaa glamouria arkeensa. Hänen elämänfilosofiansa lähenee hippien ajatusmaailmaa.

– Haaveilen siitä, että voisin irrottautua yhteiskunnasta, asua maaseudulla ja lumilautailla. Vaikka Kalani esiintyy jatkuvasti laajoillekin ihmisjoukoille, hän ei pidä itseään kovinkaan sosiaalisena. Pikemminkin hän tuntee olonsa ujoksi muiden seurassa.

– Mutta jos minut heitetään lavalle esiintymään, tiedän tasan tarkkaan, mitä teen.

MIKÄ BURLESKI?

* Burleski on esittävää taidetta ja naiseuden ilottelua, jossa komedia, parodia, teatteri ja tanssi yhdistyvät hienovaraiseen riisumiseen ja kiusoitteluun. Pääpaino ei kuitenkaan ole riisumisessa.
* Esiintyjä voi olla kuka tahansa ikään, kokoon tai ulkomuotoon katsomatta.
* Sai alkunsa 1800-luvulla Yhdysvalloissa varietee- ja vaudevilleteattereista.
* Alkoi kukoistaa uudestaan 1990-luvulla.
* Suomessa burleski on melko uusi laji, joskin se on jo rantautunut suurimpiin kaupunkeihin. Helsingissä on vietetty burleskifestivaaleja ja kaupunkiin on avattu myös Burleski Club.

Helsinki vs. Las Vegas

Kalani Kokonuts kävi esiintymässä Helsingin Burleski Clubilla ja arvioi, että burleski on nyt Helsingissä jopa suositumpaa kuin hänen kotikaupungissaan Las Vegasissa.

– Minulla on usein esityksiä Euroopassa. Amerikkalaisten kärsivällisyys ei riitä burleskin katsomiseen, koska siinä tyttö riisuu vaatteensa lavalla hyvin hitaasti. Burleskiesitykset kestivät ennen vanhaan puolisen tuntia, nykyään maksimissaan kymmenen minuuttia.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen