Olivia Rougen uusin pukukokonaisuus kuuluu film noir -tunnelmaiseen Femme Fatale -esitykseen.
Olivia Rougen uusin pukukokonaisuus kuuluu film noir -tunnelmaiseen Femme Fatale -esitykseen.

Suomessa minitrendiksi nousseessa burleskissa paino on sanalla tease, ei strip. Burleskitähti voi olla minkä muotoinen tahansa: kunhan kantaa itsensä ylpeydellä ja rohkeasti.

Tamperelainen Mona Laitinen sivelee huuliinsa punaista väriä ja tarkistaa peilistä, että irtoripset ovat tiiviisti paikoillaan. Kun violetinmusta satiinihattu kiinnittyy kutrien kruunuksi, burleskitähti Olivia Rouge on valmis ja päästä varpaisiin juuri niin huoliteltu kuin taiteenlajissa kuuluu olla.

Burleski on Suomessa vasta pari vuotta vanha ilmiö, eikä kaikille ole selvää, miten se eroaa stripteasesta. Burleski on siveämpää kuin strippaus. Burleskitaiteilija ei riisu kaikkia vaatteitaan ja nousee lavalle naiseutensa juhlimisen ilosta.

Suurin osa Monan yleisöstä on naisia, ilmassa on huumoria ja katsojilla lupa huudella kesken show’n.

– Burleski on ihanaa kuningatarleikkiä, ja painotus on sanalla tease, ei strip. Itse jätän esityksissä aina päälle vähintään rintatasselit ja alushousut.

Burleskitapahtumia järjestetään harvakseltaan. Leipää taiteella ei siis tienaa, ja Olivia työskentelee päivisin sisustustavaratalossa.

Oman kotinsa vaatetusartesaani on sisustanut punaisella ja mustalla ja Audrey Hepburnin kuvilla. Pienissä kehyksissä keikistelee myös burleski-ikoni Dita von Teese.

– Ihmisille tulee burleskista yleensä mieleen vain Dita. Stereotypia tavallaan harmittaa, koska meillä on niin paljon muitakin kauneusihanteita.

Kurvit kunniaan

Myös Inka Nevalaa eli Loulou D’vilia pännii nykyajan kapea kauneuskäsitys.

– Yhteen kauneusmuottiin yritetään tunkea koko maailma, vaikka todellisuudessa siihen mahtuu meistä ehkä kaksi prosenttia!

Silti moni burleskitähti, Louloukin, mahtuu tuohon kahteen prosenttiin. Nainen kuitenkin selittää, ettei burleskitähden tarvitse pyydellä anteeksi sitäkään, että on kaunis. Hän voi olla minkä muotoinen tahansa. Tärkeintä on, että kantaa itsensä ylpeydellä ja rohkeasti.

– Kun kaikennäköiset ja -kokoiset naiset nousevat lavalle, tunnelma on mahtava. Muiden esityksiä katsoessa tulee sellainen olo, että ”vau, toi uskaltaa”.

Mikä burleski?

- Taiteenlaji ylistää vanhanajan glamouria ja naisellisuutta yleensä 1920–40-lukujen hengessä. Esitys koostuu tanssista, viettelystä ja riisumisesta. Kaikkea ei näytetä.

- Puvustus on rakennettu juonen tai teeman mukaan. Tunnelma voi olla myös humoristinen tai viileä. Olivia Rouge esiintyy esimerkiksi muffinsin ja Saksikäsi Edwardin rooleissa.

- Nämä ovat in: mekko, hattu, puuhka, korkokengät, sulat, käsineet, sukkanauhat, korsetti, alusvaatteet, rintoihin liimattavat tasselit.

- Myös miehet voivat esiintyä. Silloin puhutaan boylesquesta.

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.