Me Naiset
|
Saara Pakarinen
Olivia Rougen uusin pukukokonaisuus kuuluu film noir -tunnelmaiseen Femme Fatale -esitykseen.
Olivia Rougen uusin pukukokonaisuus kuuluu film noir -tunnelmaiseen Femme Fatale -esitykseen.

Suomessa minitrendiksi nousseessa burleskissa paino on sanalla tease, ei strip. Burleskitähti voi olla minkä muotoinen tahansa: kunhan kantaa itsensä ylpeydellä ja rohkeasti.

Tamperelainen Mona Laitinen sivelee huuliinsa punaista väriä ja tarkistaa peilistä, että irtoripset ovat tiiviisti paikoillaan. Kun violetinmusta satiinihattu kiinnittyy kutrien kruunuksi, burleskitähti Olivia Rouge on valmis ja päästä varpaisiin juuri niin huoliteltu kuin taiteenlajissa kuuluu olla.

Burleski on Suomessa vasta pari vuotta vanha ilmiö, eikä kaikille ole selvää, miten se eroaa stripteasesta. Burleski on siveämpää kuin strippaus. Burleskitaiteilija ei riisu kaikkia vaatteitaan ja nousee lavalle naiseutensa juhlimisen ilosta.

Suurin osa Monan yleisöstä on naisia, ilmassa on huumoria ja katsojilla lupa huudella kesken show’n.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Burleski on ihanaa kuningatarleikkiä, ja painotus on sanalla tease, ei strip. Itse jätän esityksissä aina päälle vähintään rintatasselit ja alushousut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Burleskitapahtumia järjestetään harvakseltaan. Leipää taiteella ei siis tienaa, ja Olivia työskentelee päivisin sisustustavaratalossa.

Oman kotinsa vaatetusartesaani on sisustanut punaisella ja mustalla ja Audrey Hepburnin kuvilla. Pienissä kehyksissä keikistelee myös burleski-ikoni Dita von Teese.

– Ihmisille tulee burleskista yleensä mieleen vain Dita. Stereotypia tavallaan harmittaa, koska meillä on niin paljon muitakin kauneusihanteita.

Kurvit kunniaan

Myös Inka Nevalaa eli Loulou D’vilia pännii nykyajan kapea kauneuskäsitys.

– Yhteen kauneusmuottiin yritetään tunkea koko maailma, vaikka todellisuudessa siihen mahtuu meistä ehkä kaksi prosenttia!

Silti moni burleskitähti, Louloukin, mahtuu tuohon kahteen prosenttiin. Nainen kuitenkin selittää, ettei burleskitähden tarvitse pyydellä anteeksi sitäkään, että on kaunis. Hän voi olla minkä muotoinen tahansa. Tärkeintä on, että kantaa itsensä ylpeydellä ja rohkeasti.

– Kun kaikennäköiset ja -kokoiset naiset nousevat lavalle, tunnelma on mahtava. Muiden esityksiä katsoessa tulee sellainen olo, että ”vau, toi uskaltaa”.

Mikä burleski?

- Taiteenlaji ylistää vanhanajan glamouria ja naisellisuutta yleensä 1920–40-lukujen hengessä. Esitys koostuu tanssista, viettelystä ja riisumisesta. Kaikkea ei näytetä.

- Puvustus on rakennettu juonen tai teeman mukaan. Tunnelma voi olla myös humoristinen tai viileä. Olivia Rouge esiintyy esimerkiksi muffinsin ja Saksikäsi Edwardin rooleissa.

- Nämä ovat in: mekko, hattu, puuhka, korkokengät, sulat, käsineet, sukkanauhat, korsetti, alusvaatteet, rintoihin liimattavat tasselit.

- Myös miehet voivat esiintyä. Silloin puhutaan boylesquesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla