Olivia Rougen uusin pukukokonaisuus kuuluu film noir -tunnelmaiseen Femme Fatale -esitykseen.
Olivia Rougen uusin pukukokonaisuus kuuluu film noir -tunnelmaiseen Femme Fatale -esitykseen.

Suomessa minitrendiksi nousseessa burleskissa paino on sanalla tease, ei strip. Burleskitähti voi olla minkä muotoinen tahansa: kunhan kantaa itsensä ylpeydellä ja rohkeasti.

Tamperelainen Mona Laitinen sivelee huuliinsa punaista väriä ja tarkistaa peilistä, että irtoripset ovat tiiviisti paikoillaan. Kun violetinmusta satiinihattu kiinnittyy kutrien kruunuksi, burleskitähti Olivia Rouge on valmis ja päästä varpaisiin juuri niin huoliteltu kuin taiteenlajissa kuuluu olla.

Burleski on Suomessa vasta pari vuotta vanha ilmiö, eikä kaikille ole selvää, miten se eroaa stripteasesta. Burleski on siveämpää kuin strippaus. Burleskitaiteilija ei riisu kaikkia vaatteitaan ja nousee lavalle naiseutensa juhlimisen ilosta.

Suurin osa Monan yleisöstä on naisia, ilmassa on huumoria ja katsojilla lupa huudella kesken show’n.

– Burleski on ihanaa kuningatarleikkiä, ja painotus on sanalla tease, ei strip. Itse jätän esityksissä aina päälle vähintään rintatasselit ja alushousut.

Burleskitapahtumia järjestetään harvakseltaan. Leipää taiteella ei siis tienaa, ja Olivia työskentelee päivisin sisustustavaratalossa.

Oman kotinsa vaatetusartesaani on sisustanut punaisella ja mustalla ja Audrey Hepburnin kuvilla. Pienissä kehyksissä keikistelee myös burleski-ikoni Dita von Teese.

– Ihmisille tulee burleskista yleensä mieleen vain Dita. Stereotypia tavallaan harmittaa, koska meillä on niin paljon muitakin kauneusihanteita.

Kurvit kunniaan

Myös Inka Nevalaa eli Loulou D’vilia pännii nykyajan kapea kauneuskäsitys.

– Yhteen kauneusmuottiin yritetään tunkea koko maailma, vaikka todellisuudessa siihen mahtuu meistä ehkä kaksi prosenttia!

Silti moni burleskitähti, Louloukin, mahtuu tuohon kahteen prosenttiin. Nainen kuitenkin selittää, ettei burleskitähden tarvitse pyydellä anteeksi sitäkään, että on kaunis. Hän voi olla minkä muotoinen tahansa. Tärkeintä on, että kantaa itsensä ylpeydellä ja rohkeasti.

– Kun kaikennäköiset ja -kokoiset naiset nousevat lavalle, tunnelma on mahtava. Muiden esityksiä katsoessa tulee sellainen olo, että ”vau, toi uskaltaa”.

Mikä burleski?

- Taiteenlaji ylistää vanhanajan glamouria ja naisellisuutta yleensä 1920–40-lukujen hengessä. Esitys koostuu tanssista, viettelystä ja riisumisesta. Kaikkea ei näytetä.

- Puvustus on rakennettu juonen tai teeman mukaan. Tunnelma voi olla myös humoristinen tai viileä. Olivia Rouge esiintyy esimerkiksi muffinsin ja Saksikäsi Edwardin rooleissa.

- Nämä ovat in: mekko, hattu, puuhka, korkokengät, sulat, käsineet, sukkanauhat, korsetti, alusvaatteet, rintoihin liimattavat tasselit.

- Myös miehet voivat esiintyä. Silloin puhutaan boylesquesta.

Iso-Britannian kuningasperheen elämää kuvaava The Crown palaa ruutuun ensi vuonna uusin kasvoin.

Netflixin huippusuositun The Crown -sarjan kolmas kausi starttaa ensi vuonna. Luvassa on runsaasti uutta jännitettävää, sillä kolmannella tuotantokaudella siirrytään kuvaamaan aikaa vuosien 1964 ja 1970 välillä. Samalla myös kaikki sarjan avainnäyttelijät vaihtuvat.

Kuningatar Elisabet II:n roolin ottaa haltuunsa Olivia Colman, 44. Kahdella ensimmäisellä kaudella nuorta kuningatarta näytteli Claire Foy. Lue lisää: 

Kuningattaren siskoa, prinsessa Margaretia uudella kaudella esittää puolestaan legendaarinen brittinäyttelijä Helena Bonham Carter, 52.

Helena on pitkällä urallaan esittänyt lukuisia kertoja menestyksekkäästi voimakastahtoisia naishahmoja. Myös prinsessa Margaretia pidetään juurikin sellaisena: temperamenttisena, terävä-älyisenä ja karismaattisena tyyppinä.

Epäilemättä Helena sopii siis täydellisesti rooliin. Saman vahvistaa myös Netflixin eilen illalla julkaisema kuva, jossa nähdään Helena ensimmäistä kertaa Margaretina.

Ensimmäisen otoksen perusteella Helena on nappivalinta nuorta Margaretia näytelleen Vanessa Kirbyn, 30, seuraajaksi. Helenan olemuksesta huokuu Margaretille tyypillinen, kylmäkiskoinen eleganssi. Ja kieltämättä voimme kuvitella, että Vanessa Kirby saattaa parinkymmenen vuoden kuluttua näyttää jokseenkin Helena Bonham Carterilta.

Aiemmissa haastatteluissa Helena on kertonut jännittävänsä uutta roolia prinsessana. Näin hän kertoi The Guardianille:

– En tiedä kummasta olen enemmän kauhuissani – siitä, että teen oikeutta oikealle prinsessa Margaretille vai siitä, että seuraan Vanessa Kirbyn prinsessa Margaretin jalanjäljissä. Ainoa asia, jonka voin luvata, on se, että olen lyhyempi kuin Vanessa. 

Vanessa Kirby näytteli prinsessa Margaretia The Crownin kahdella ensimmäisellä kaudella. Kuva: Netflix
Vanessa Kirby näytteli prinsessa Margaretia The Crownin kahdella ensimmäisellä kaudella. Kuva: Netflix

Helena on näytellyt uransa aikana monia ikonisia hahmoja, kuten Harry Potter -sarjan Bellatrix Lestrangea. Hänet on palkittu Bafta-palkinnolla roolistaan elokuvassa Kuninkaan puhe. Elokuvassa hän näytteli ketäpä muutakaan kuin prinsessa Margaretin äitiä, Yorkin herttuatar Elisabetia

Luvassa riipaisevaa rakkautta

Helena Bonham Carterin kuvan lisäksi Netflix julkaisi eilen otoksen Ben Danielsista, 54,, joka näyttelee sarjan tulevalla kaudella Margaretin aviomiestä Antony Armstrong-Jonesia eli Snowdonin 1. jaarlia. Ben Daniels korvaa sarjassa Matthew Gooden, 40.

Avioparista julkaistujen kuvien oheen on kirjoitettu sanat ”toivo” ja ”kipu”. Sanat viittaavat Margaretin ja Antonyn myrskyisään suhteeseen.

Pariskunta avioitui vuonna 1960. Kaksikon häitä pidetään ensimmäisinä moderneina kuningashäinä Iso-Britanniassa. Vuonna 1978 pari päätyi eroon lukuisien skandaalien jälkeen. Ennen eroa oli paljastunut esimerkiksi Margaretin suhde huomattavasti häntä itseään nuorempaan puutarhuri Roddy Llewellyniin. Antonyn ja Margaretin ero oli ensimmäinen kuninkaallinen avioero sitten vuoden 1901.

Tosielämän Margaret siskonsa kuningatar Elisabet II:n kanssa vuonna 1993. Kuva: Reuters
Tosielämän Margaret siskonsa kuningatar Elisabet II:n kanssa vuonna 1993. Kuva: Reuters

Pitkä eduskuntakausi väsytti kansanedustaja Ozan Yanarin. – Nyt otan muutaman viikon iisisti ja nollaan.

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar, 31, nautti helteestä ja alkavasta lomastaan Porissa Suomi Areena -tapahtumassa.

– Vuosi on ollut täynnä töitä, ja nyt alkaa vähän väsyttää. Suomi Areenan jälkeen otan muutaman viikon todella iisisti. Nollaan ja valmistaudun eduskunnan syyskauteen, Ozan kertoo.

Lomallaan Ozan suuntaa Turkkiin, synnyinkaupunkiinsa Istanbuliin sekä länsirannikolle.

– Aion tavata sukulaisia, ystäviä ja irtaantua tästä todellisuudesta. Poliittista keskustelua seuraan kyllä lomallakin.
Ozan suosittelee Istanbuliin matkaavia tutustumaan esimerkiksi Besiktasin baarikatuun.

– Se on todella kiva, elävä ja mielenkiintoinen katu. Siellä on kiva istuskella ja ottaa pari bisseä. Istanbul toimii lännen ja idän kohtaamispaikkana. Alueella on paljon historiaa, hyviä ravintoloita ja tekemistä, Ozan vinkkaa.

– Kannattaa käydä myös Aasian puolella olevalla kiinnostavalla ostoskadulla, Bagdadinkadulla.

Isyys odottaa

Ozan Yanar saa esikoislapsensa loppusyksystä Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtajana työskentelevän puolisonsa Aishi Zidanin kanssa.

– Olen todella innoissani ja täynnä iloa ja lämpöä. Olen yhtä hymyä, kun ajattelen sitä, Ozan iloitsee.

Pariskunta tietää tulevan lapsen sukupuolen, mutta haluaa pitää sen vielä omana tietonaan. Ozan kertoo valmistautuneensa isyyteen muun muassa lukemalla kansanedustaja Jani Toivolan kirjoittaman teoksen Kirja tytölleni.
– Jani kertoo siinä isyystarinansa rehellisesti. On mahtavaa, että myös miehet puhuvat isyydestään.