Olivia Rougen uusin pukukokonaisuus kuuluu film noir -tunnelmaiseen Femme Fatale -esitykseen.
Olivia Rougen uusin pukukokonaisuus kuuluu film noir -tunnelmaiseen Femme Fatale -esitykseen.

Suomessa minitrendiksi nousseessa burleskissa paino on sanalla tease, ei strip. Burleskitähti voi olla minkä muotoinen tahansa: kunhan kantaa itsensä ylpeydellä ja rohkeasti.

Tamperelainen Mona Laitinen sivelee huuliinsa punaista väriä ja tarkistaa peilistä, että irtoripset ovat tiiviisti paikoillaan. Kun violetinmusta satiinihattu kiinnittyy kutrien kruunuksi, burleskitähti Olivia Rouge on valmis ja päästä varpaisiin juuri niin huoliteltu kuin taiteenlajissa kuuluu olla.

Burleski on Suomessa vasta pari vuotta vanha ilmiö, eikä kaikille ole selvää, miten se eroaa stripteasesta. Burleski on siveämpää kuin strippaus. Burleskitaiteilija ei riisu kaikkia vaatteitaan ja nousee lavalle naiseutensa juhlimisen ilosta.

Suurin osa Monan yleisöstä on naisia, ilmassa on huumoria ja katsojilla lupa huudella kesken show’n.

– Burleski on ihanaa kuningatarleikkiä, ja painotus on sanalla tease, ei strip. Itse jätän esityksissä aina päälle vähintään rintatasselit ja alushousut.

Burleskitapahtumia järjestetään harvakseltaan. Leipää taiteella ei siis tienaa, ja Olivia työskentelee päivisin sisustustavaratalossa.

Oman kotinsa vaatetusartesaani on sisustanut punaisella ja mustalla ja Audrey Hepburnin kuvilla. Pienissä kehyksissä keikistelee myös burleski-ikoni Dita von Teese.

– Ihmisille tulee burleskista yleensä mieleen vain Dita. Stereotypia tavallaan harmittaa, koska meillä on niin paljon muitakin kauneusihanteita.

Kurvit kunniaan

Myös Inka Nevalaa eli Loulou D’vilia pännii nykyajan kapea kauneuskäsitys.

– Yhteen kauneusmuottiin yritetään tunkea koko maailma, vaikka todellisuudessa siihen mahtuu meistä ehkä kaksi prosenttia!

Silti moni burleskitähti, Louloukin, mahtuu tuohon kahteen prosenttiin. Nainen kuitenkin selittää, ettei burleskitähden tarvitse pyydellä anteeksi sitäkään, että on kaunis. Hän voi olla minkä muotoinen tahansa. Tärkeintä on, että kantaa itsensä ylpeydellä ja rohkeasti.

– Kun kaikennäköiset ja -kokoiset naiset nousevat lavalle, tunnelma on mahtava. Muiden esityksiä katsoessa tulee sellainen olo, että ”vau, toi uskaltaa”.

Mikä burleski?

- Taiteenlaji ylistää vanhanajan glamouria ja naisellisuutta yleensä 1920–40-lukujen hengessä. Esitys koostuu tanssista, viettelystä ja riisumisesta. Kaikkea ei näytetä.

- Puvustus on rakennettu juonen tai teeman mukaan. Tunnelma voi olla myös humoristinen tai viileä. Olivia Rouge esiintyy esimerkiksi muffinsin ja Saksikäsi Edwardin rooleissa.

- Nämä ovat in: mekko, hattu, puuhka, korkokengät, sulat, käsineet, sukkanauhat, korsetti, alusvaatteet, rintoihin liimattavat tasselit.

- Myös miehet voivat esiintyä. Silloin puhutaan boylesquesta.

Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppinen ja vaimo Kirsi Ylijoki viihtyvät hyvin yhdessä. Toisaalta myös itsenäinen aika tekee kummallekin hyvää.

Muusikko Eicca Toppinen suuntaa ensi viikolla yhtyeensä Apocalyptican kanssa Amerikan-kiertueelle. Yli 20 vuotta keikoilla kiertänyt Eicca on tottunut olemaan tien päällä. Nykyisellä, vuoden kestäneellä kiertueella keikkoja on ollut 130 eri puolilla maailmaa.

– Kyllä ikä välillä alkaa tuntua. Kiertueella jaksan painaa, mutta kotona palautuminen kestää pitempään. Juuri tulin Venäjältä, ja palautumiseen meni neljä viikkoa.

Eicca on ollut vaimonsa, näyttelijä Kirsi Ylijoen kanssa yhdessä 21 vuotta. Eican kiertue-elämä on ollut aina parin arkea.

– On toista aina ollut kauhea ikävä. Olemme ja viihdymme tosi paljon yhdessä. Vapaallakin lähdemme mielellämme ulos juuri yhdessä. Meillä on niin vahva symbioosi, joten on ihan hyvä, että meillä on myös nämä itsenäiset ajat. Homma on toiminut hyvin ja toimii edelleen.

”On toista aina ollut kauhea ikävä.”

Parilla on 16- ja 19-vuotiaat pojat. Joitakin vuosia sitten kiertue-elämä oli haastavampaa.

– Kun pojat olivat pienempiä, piti tehdä töitä, että sain oman paikkani takaisin. Pienille kuukausi on elämän pituinen aika.

– Tunnen yhä palatessani olevani vähän velvollinen korvaamaan menetettyä aikaa. Jos jet lag on tulossa, pusken vastaan. Kun tulen himaan, en oleta, että minua kohdellaan mitenkään eri lailla. Päinvastoin. Kun tulen kotiin, yritän olla häiritsemättä heidän arkeaan. Alan tehdä ruokaa ja kuskata lapsia ihan normaalisti.

Laatuaikaa kotona

Muusikko on pitänyt myös reissuvapaan vuoden. Sen aikana hän huomasi, että viihtyy hyvin kotona.

– Ei minulle tullut silloin oloa, että on pakko päästä kiertämään. Onneksi Kirsikään ei sanonut, että lähde siitä jo hemmettiin.

Eicalla on läheiset välit poikiensa kanssa.

– En ajattele niinkään, että miten usein näemme, vaan sitä, miten ja millä tasolla kohtaamme, Eicca kertoi tiistaina Red Carpet -elokuvafestivaalin tiedotustilaisuudessa. Apocalyptica yksi elo-syyskuun vaihteessa Hyvinkäällä pidettävän tapahtuman esiintyjistä.

Mitä horoskooppi lupaa sinulle tällä viikolla?

Oinas 21.3.–19.4.

Nyt on päätöksenteon aika. Älä kuitenkaan tee mitään hätiköityä, vaan selvitä tarkkaan kaikki taustat ja juttele asiasta luotettavan ystävän kanssa. Jos pääset työmatkalle tai muuhun ammatilliseen tapahtumaan, uusia ovia voi avautua.

Härkä 20.4.–20.5.

Saat tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä! Vihdoinkin voi olla otollinen aika erään pitkäaikaisen unelman toteuttamiseen. Panosta parisuhteeseesi ja muista hemmotella myös itseäsi. Kukaan ei jaksa paahtaa satasta ilman väliaikahuoltoa.

Kaksonen 21.5.–21.6.

Hengitä syvään ja päästä irti. Turha stressaaminen ei vie sinua nyt mihinkään, joten muuta strategiaasi. Asiat tapahtuvat kyllä sitten, kun on niiden aika. Sinun kannattaa kuitenkin hoidella akuutit talousasiat kuntoon, silloin energiaa ei enää mene niiden vatvomiseen.

Rapu 22.6.–22.7.

Nakkaa korot kohti kattoa ja lähde ihmisen pariin! Myös lomasuunnitelmien tekemiselle kannattaa raivata aikaa. Kun on jotain hauskaa odotettavaa, työmotivaatiokin kohenee. Vältät turhat virheet, kun et ryntää töissä ensimmäisenä uuden projektin pariin, vaan opi rauhassa kollegoiltasi.

Leijona 23.7.–22.8.

Joku tarvitsee apuasi, vaikka hän ei ehkä osaa pyytää sitä sinulta kovin suorasanaisesti. Pidä korvat höröllä ja seuraa sydämesi ääntä. Joku lähelläsi yrittää keikuttaa venettä. Älä lähde mukaan juoruiluun, vaan keskity omaan suoritukseesi. Diplomatialla pääset kaikkein pisimmälle.

Neitsyt 23.8.–22.9.

Puhu rohkeasti ääneen haaveistasi ja aikomuksistasi, saattaa olla että juuri oikea taho sattuu kuuluville. Saatat saada läheisesi varpaisilleen liian nopealla päätöksenteolla. Yritä siis huomioida myös muiden tunteet. Jos keskustelet asioista avoimesti, muut kyllä ymmärtävät sinun kantasi.

Vaaka  23.9.–22.10.

Jätä menneet taakse ja käännä katseesi tiivisti tulevaan. Perhepiirissä tapahtuu nyt jotain kuohuttavaa, mutta älä lähde mukaan draamaan. Yritä löytää kompromissi, joka tyydyttää kaikkia. Kun laitat kotia uuteen uskoon, kuuntele myös läheistesi mielipiteitä.

Skorpioni 23.10.–22.11.

Nyt on lupa ajatella isosti! Kun teet tarkat suunnitelmat, pääset lähemmäksi unelmaasi. Ole tarkkana raha-asioissa ja pidä kielesi keskellä suuta, nyt joku saattaa yrittää pumpata sinulta tietoa asioista, joita ei kannata ulkopuolisille hölistä.

Jousimies 23.11.–21.12.

Olet täynnä uusia ideoita, mutta yritä silti pysyä housuissasi. Älä vielä esittele niitä muille, vaan hio ideat ensin aidoiksi timanteiksi. Jos joku yrittää suostutella sinua riskialttiiseen hankkeeseen, mieti tarkoin askelmerkkisi. Tällä ihmiselle ei ehkä ole puhtaat jauhot pussissa.

Kauris 22.12.–20.1.

Päästä innostuneisuutesi ja luovuutesi laukkamaan, niin säkenöintisi huomataan kyllä. Asiat rullaavat siis hyvään suuntaan! Älä vaivaa päätäsi sillä, mitä muut tekevät, vaan kuuntele omaa sisäistä ääntäsi. Huomioi perheesi ja satsaa omaan hyvinvointiisi.

Vesimies 21.1.–19.2.

Joku yrittää heittää kapuloita rattaisiisi, ole varovainen. Keskity omaan suoritukseesi ja pidä fokus kirkkaana. Romantiikkaa on ihanasti ilmassa, joten heittäydy tunteen vietäväksi. Jokaisella on välillä lupa vähän leijua! Vaikka tyrkyllä olisi houkuttelevia tarjouksia, älä elä yli varojesi.

Kalat 20.2.-20.3.

Työrintamalla puhaltavat rohkaisevat tuulet, jotka saattavat töniä sinua kohti vauraampaa tulevaisuutta. Joku läheinen ihminen, johon olet luottanut kuin vuoreen, joutuu epäilyttävään valoon. Yritä olla armelias. Panosta omaan terveyteesi – liikunta tekee hyvää myös mielelle.