Ruutujen tuijottamiseen käytetään nykyään enemmän aikaa kuin nukkumiseen. Näppärimmät tekevät molempia yhtä aikaa. Kuva: Shutterstock
Ruutujen tuijottamiseen käytetään nykyään enemmän aikaa kuin nukkumiseen. Näppärimmät tekevät molempia yhtä aikaa. Kuva: Shutterstock

Brittiläisen valvontavirasto Ofcomin tutkimuksen mukaan tekniikanymmärrys on parhaimmillaan teini-ikäisenä.

Uuden tutkimuksen mukaan britit viettävät nykyään enemmän aikaa ruutujen – tietokoneen, puhelimen, tabletin ja television – äärellä kuin nukkuen, Independent-lehti kertoo. Valvontavirasto Ofcomin tutkimus paljastaa, että brittiaikuinen viettää päivästään keskimäärin 8 tuntia ja 41 minuutia näyttöjen äärellä. Tämä on 20 minuuttia enemmän kuin unten mailla.

Saman selvityksen mukaan 6-vuotiaat ymmärtävät yhtä hyvin nykytekniikkaa kuin 45-vuotiaat ja parhaimmillaan ymmärrys on 14–15-vuotiailla. 15 ikävuoden jälkeen alkaa hidas alamäki.

Guardian-lehden haastattelussa Ofcomin edustaja selittää, että 2000-luvulla syntyneet lapset käyttävät nykytekniikkaa täysin eri tavalla kuin vanhempansa ja jopa teini-ikäiset ja nuoret aikuiset. He eivät muista hitaita modeemiyhteyksiä ja tai c-kasettien kuuntelua, vaan ovat kasvaneet kosketusnäyttöjen parissa Spotifyä kuunnellen.

– 2000-luvulla syntyneet määrittelevät tulevaisuuden viestinnän. Vaikka lapset ja teini-ikäiset ymmärtävät eniten tekniikasta, kaikki ikäryhmät hyötyvät uudesta, Ofcom-pomo Ed Richards kommentoi Independentille.

Ofcomin selvitys paljasti, että yhdeksällä kymmenestä 16–24-vuotiaasta brittinuoresta on älypuhelin, jota käytetään 3 tuntia ja 36 minuuttia päivässä, ja kännykänkäytöstä vain 3 prosenttia on puheluiden soittamista.

Tutkimukseen osallistui 800 lasta ja 2000 aikuista. Ofcom tutkii brittien viestintätottumuksia vuosittain.

Lue myös:

Tiesitkö? Hikoilu rikkoo puhelimesi

Käyvätkö tekoälyleffat toteen? Koneen sanotaan läpäisseen ihmistestin

Hei sinä, vietät liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa!

Toni Wirtanen esittää Kaija Koon Vain elämää -päivänä Vapaa-biisin, jonka hän aikoinaan kirjoitti Kaijalle.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Kaija Koon päivää. Jaksosta on julkaistu nyt yksi tulkinta, joka on Toni Wirtasen Vapaa. Tonilla on biisiin erikoinen suhde, koska hän on itse kirjoittanut sen Kaijalle.

– Toni tiesi silloin mun elämäntilanteeseen, ja tämä biisi on tehty siihen. Olin juuri eronnut ja taistellut monien asioiden kanssa. 21 vuoden suhteesta lähteminen vaati valtavasti voimaa, Kaija kertoo jaksossa yhden suurimman hittinsä taustoista.

Toni on tehnyt biisistä alkuperäistä rajumman version. Hän kertoo myös, että Apulannan rumpali Sipe Santapukki olisi halunnut biisin aikoinaan Apulannalle.

– Rumpalimme aikanaan valitti, että tän olisi voinut tehdä itsekin, Toni kertoo.

Kaija on otettu Tonin esityksestä.

– Tämä oli tärkeä hetki Tonille ja mulle. Vilisi koko elämä silmien edessä, Kaija mietti esityksen jälkeen.

Vain elämää perjantaisin kello 20 Nelosella.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aliisa ja Esa ovat ajautuneet kriisiin, jota he setvivät yhdessä Tony Dunderfeltin kanssa. Varo juonipaljastuksia!

Edellisessä Ensitreffit alttarilla -jaksossa Aliisa ja Esa mökkeilivät melko leppoisissa tunnelmissa, ja Esa vaikutti oikealta unelmamieheltä.

Tämän viikon jaksossa on tunnelma on taas päälaellaan: Aliisa on tuonut esille epävarmuutensa, jota hän kokee edelleen, kuukausi häiden jälkeen. Aliisaa vaivaa, ettei hän meinaa millään ihastua Esaan, vaan löytää miehestä vain ärsyttäviä piirteitä.

Lue myös: 7 syytä, joiden takia Ensitreffit-Esa on unelmamies

Esalle Aliisan tunnustus on ollut vaikea paikka.

– Näen tämän parisuhdetilanteen ongelmallisena. En tiiä, en tosiaan tiiä. Rupeaa itekin kääntymään pikkuhiljaa epätoivon puoleen, mies sanoo jaksossa.

Aliisan epävarmuus on aiheuttanut sen, että kumpikin on tullut sanoneeksi asioita, jotka loukkaavat. Pari pui riitaansa tapaamisessa psykologi Tony Dunderfeltin kanssa.

– Mä oon tuonut esiin, että mä oon epävarma tästä meidän asiasta. Esa on harmistunut siitä ja kerännyt aika semmosen ison potin semmosta pahaa mieltä, Aliisa selittää jaksossa Tonylle.

”Esa on kerännyt aika ison potin pahaa mieltä.”

Tony kysyy Esalta, onko tällä tapana, että paha mieli räiskähtää esiin.

– No todellakin räiskähtää, Esa myöntää.

Räiskähdyksen tarkemmat yksityiskohdat jäävät jakson perusteella hieman arvoitukseksi, mutta se on selvää, että Esa on onnistunut loukkaamaan Aliisaa pahasti.

– Lähtökohtaisesti luotan ihmiseen sataprosenttisesti. Sitten kun se luottamus tulee rikottua, mä en pysty antamaan sitä takaisin. Että jos mulle sanoo jotain niin pahoja asioita, niin vaikka multa pyytää sitä anteeksi ja kertoo, että ei se ollut tarkoitus, niin mä en pääse irti siitä, Aliisa selittää itkua nieleskellen.

Esa myöntää, että hänen on syytä pyytää anteeksi reaktiotaan ja aiheuttamaansa mielipahaa. Myös Aliisa pyytää Esalta anteeksi sanojaan.

Kaikesta huolimatta parin välillä näyttää koko ajan säilyneen hyvä keskusteluyhteys. Tonyn tapaamisen jälkeen pariskunta antaa kotimatkalla hyvästelypusut, kun Aliisa hyppää junaan.

Ensitreffit alttarilla Avalla tiistaisin klo 21.00.

Melanie

”Kun se luottamus tulee rikottua...” Ensitreffit alttarilla -parilla mielipaha räiskähtää esiin

Harmi, että tämä pari valittiin yhdeksi pariksi mukaan ohjelmaan. Samalla hukattiin mahdollisuus kahden muun ihmisen löytää toisensa ja saada kenties toimiva, loppuelämän suhde. Edellisen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, luultavasti molemmat ovat kehuneet itsensä liian joustaviksi ja helpoksi ihmiseksi, jotta pari löytyisi. Itse en kuitenkaan haluaisi jakaa elämääni noin tiukan oloisen miehen kanssa kuin Petri. Liian kaavoihin kangistunut ja ei yhtään pelivaraa.
Lue kommentti