Hyvä vai huono kuva? Sen päättää katsoja. Kuva: Shutterstock
Hyvä vai huono kuva? Sen päättää katsoja. Kuva: Shutterstock

Tutkimuksen mukaan seksikkäitä kuvia itsestään someen postaavat naiset vaikuttavat muiden mielestä vähemmän älykkäiltä ja epäviehättäviltä.

Valitsitko profiilikuvaksesi kahdesta vaihtoehdosta sen vähän vihjailevamman? Varaudu siihen, että älynlahjojasi saatetaan arvostella sen perusteella.

Oregonin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan miespuoliset ystävät saattavat antaa positiivista palautetta vihjailevista kuvista, mutta muiden naisten mielestä seksuaalisesti virittyneitä omakuvia julkaisevat naiset vaikuttavat vähemmän viehättäviltä ja vähemmän kyvykkäiltä, kertoo Daily Mail.

Näetkö tässä hyvän ystävän tai bisnesnaisen?

Koetta varten yliopiston tutkijat loivat samasta naisesta kaksi Facebook-profiilia. Profiilit olivat muuten sisällöltään ja viesteiltään samanlaiset, mutta toisen profiilin kuvassa nainen esiintyi farkuissa ja t-paidassa ja toisen kuvassa tyköistuvassa, lyhyessä punaisessa mekossa.

Vastaajat näkivät jomman kumman profiileista ja heitä pyydettiin arvioimaan henkilön viehättävyyttä, sitä, onko hänessä ainesta ystäväksi ja olisiko hän hyvä työntekijä. Minihameversio hävisi kaikilla osa-aluilla. 

– Nuorilla naisilla on paineita näyttää seksikkäältä, mutta seksikkäiden kuvien jakaminen internetissa saattaa herättää enemmän kielteisiä kuin myönteisiä reaktioita, sanoo tutkimusta johtanut Elizabeth Daniels.

Tutkijan mielestään olisi syytä pohtia, mitä tämäntyyppinen ulkonäkökeskeisyys kertoo koko naissukupuolesta.

– Naisten pitäisi tuoda paremmin esiin omaa persoonaansa ja sitä, mitä he elämässään tekevät.

Toisaalta olisi aivan hyvin voinut kysyä, eikö kuvien arvostelijoidenkin kannattaisi miettiä, miksi he pitävät minihameista naista huonompana ystävänä.

Tuoreen Samsungin tilaamaan kyselyn mukaan suurin osa selfieitä ottaneista suomalaisista piti tärkeimpänä sitä, että kuvissa on hyvä tilanne ja kuvakulma.

Lue myös:

Keksintö: Nyt voit syödä selfiesi

Tutkimus väittää selfieitä varsinaisiksi aikasyöpöiksi – Mitä sanoo Sabina Särkkä?

Näin onnistut valokuvissa – Testasimme viisi vinkkiä

Uutuusdokumentissa Ennen rikosta pohditaan, millainen on maailma, jossa rikostentorjuntaan valjastetaan algoritmit.

IS TV-LEHTI: Tieteiskirjailija Philip K. Dickin novelliin perustuvassa scifitrillerissä Minority Report (2002) on kutkuttava ja vähän pelottavakin tulevaisuusvisio: vuoden 2056 Washington D.C.:ssä viranomaisilla on käytössään teknologiaa, jonka avulla rikoksia voidaan ehkäistä. Selvännäkijöiden avulla poliisit saavat videoetiäisiä tulevista rikoksia.

Steven Spielbergin ohjaaman elokuvan tulevaisuus ei ole pelkkää kaukaista spekulaatiota, vaan tavallaan jo todellisuutta.

Matthias Heederin ja Monika Hielscherin ohjaama dokumentti Ennen rikosta (2017) osoittaa, kuinka ennakoivaa rikoksentorjuntaa on tehty jo vuosia, ja vauhti sen kuin kiihtyy. Selvännäkijöiden sijaan tehtävään on valjastettu algoritmit. Siis samat mekanismit, joiden avulla verkkokaupat tarjoavat ostoskäyttäytymisen perusteella lisää shoppailtavaa ja Spotify ehdottaa kuunteluhistorian pohjalta sopivaa musiikkia.

Niin sanotulle kuumalle listalle päätyivät ihmiset, joilla oli poikkeuksellisen korkea riski joko tehdä rikos tai joutua sen uhriksi.

Dokumentti poimii esimerkkejä niin Yhdysvalloista kuin Euroopasta. Chicagossa poliisi otti muutama vuosi sitten käyttöön järjestelmän, jossa algoritmit raakkasivat kaupunginväestöstä 400 henkilön listan. Niin sanotulle kuumalle listalle päätyivät ihmiset, joilla oli poikkeuksellisen korkea riski joko tehdä rikos tai joutua sen uhriksi.

Riskiprosentti laskettiin muun muassa rikoshistorian, kontaktien ja asuinpaikan perusteella. Heitä poliisi valvoo tiukasti.

Internet, sosiaalinen media ja älylaitteet ovat tuoneet oman lisänsä potentiaalisten rikollisten ja uhrien profilointiin. Ihmiset luovuttavat nettiarjessaan jatkuvasti yksityisiä tietoja itsestään, ja teknologiajätit tekevät kauppaa tietoja kaipaavien kanssa. Dokumentissa esitellyt virkavallan käyttämät järjestelmät käyttävät hyväkseen muun muassa sosiaalisen median tietoja.

Ongelmilta ei voi välttyä, kun yritetään nähdä tulevaisuuteen.

Spielbergin jännärin koukku on siinä, että rikosten ennaltaehkäisyyn käytetyt keinot ja tulokset asetetaan kyseenalaisiksi. Entä jos näyt eivät pidäkään paikkaansa? Elokuvassa Tom Cruisen esittämä poliisi joutuu itse syytetyksi murhasta, jota ei ole tehnyt ja jonka uhria ei ole koskaan tavannut.

Chicagolainen Robert McDaniel löysi itsensä poliisin kuumalta listalta lähinnä sen takia, että hänen ystävänsä joutui henkirikoksen uhriksi.

Saman ongelman ympärillä pyörii myös Ennen rikosta -dokumentti. Esimerkiksi chicagolainen Robert McDaniel löysi itsensä poliisin kuumalta listalta lähinnä sen takia, että hänen ystävänsä joutui henkirikoksen uhriksi.

Algoritmien tarjoamat vastaukset perustuvat kerättyyn dataan ja syötettyihin tietoihin, jotka saattavat jo lähtökohtaisesti vääristää tuloksia. Esimerkiksi vähemmistöjen osuus poliisien listoilla painottuu huomattavasti. Suurin ongelma on kuitenkin se, ettei numeroita ymmärtävä tietokone käsitä rikosten taustalla vaikuttavia sosiaalisia syitä.

Dokumenttiprojekti: Ennen rikosta, TV1 klo 21.30

Voi noita mussukoita! Ruotsalaiset voittivat taas ja antoivat lapsekkaan riemunsa näkyä.

Muistatko, kun Ruotsin voitokas jääkiekkojoukkue tapasi viime vuonna pikkuprinssi Oscarin?

Jotain lapsenriemusta lienee tarttunut Tre Kronorin puseroon, sillä osa eilen illalla maailmanmestaruuden napanneesta joukkueesta juhli voittoaan heittäytymällä selälleen konfettisateen peittämälle jäälle.

Ja jos siihen kerran annetaan mahdollisuus, niin kukapa ei tekisi konfettienkeleitä jäähallissa?

Ainakin hyökkääjä Filip Forsberg antoi riemunsa näkyä.

Expressenin mukaan kultakonfetit villitsivät ainakin hyökkääjä Rickard Rakellin sekä puolustaja Hampus Lindholmin.

– Ei kultaenkeleitä usein pääse tekemään, Lindholm kommentoi ilonpitoaan lehdelle.

Hyökkääjä Jacob de la Rose tuuletti voittoa heittäytymällä polviliukuun.

Toki heti voiton jälkeen nähtiin myös perinteinen kasamuodostelma.

Onnea, Ruotsi!