Pikkujoulujen kunniaksi voi heittää pari pyörähdystä parketilla. Kuva: Shutterstock
Pikkujoulujen kunniaksi voi heittää pari pyörähdystä parketilla. Kuva: Shutterstock

Firman pikkujoulut ovat paitsi työnantajan palkkio työntekijöilleen myös tilaisuus, jossa ihmisten todellinen luonto paljastuu. 

Pikkujoulukausi on aluillaan, ja pian maamme ravintoloita kansoittaa tonttulakkipäinen juhlakansa. Vaikka vuodet vierivät ja työpaikat vaihtuvat, firman pikkujouluissa tuntuvat pyörivän samanlaiset tyypit. Tunnistatko nämä pikkujouluklassikot?

Känninen setämies

Pikkujoulustereotyyppi ylitse muiden. Känninen setämies ei ole vain urbaanilegenda vaan varsin yleinen näky näin joulun alla. Ei-niin-hassunhauskat kaksimieliset kaskut ovat Setämiehen ominta erikoisalaa. Niitä hän tiputtelee työpaikkansa ”tytöille” samalla, kun uteliaan ystävällisesti silittelee, toisin sanoen kourii, näiden takapuolia ja rintoja.

Salaihastuja

Silmäilee kiinnostavaa työkaveria ja varsinkin tämän someprofiileja koko vuoden, mutta patoaa tunteensa pikkujouluihin asti. Paljastaa varsin voimakkaaksi päässeen ihastuksensa kunnon rohkaisun voimin juhlissa. Elättelee toiveita suuremmastakin säpinästä, mutta pitäytyy kemujen jälkeen taas vaivihkaisissa katseissa ja some-stalkkaamisessa. Salaihastujan alalaji ovat salapariskunnat, jotka löytävät toisensa kerran vuodessa pikkujouluissa.

Avautuja

Avautuja ei ole kehdannut kertoa itsestään ja näkemyksistään mitään työpaikalla, mutta päästää pikkujouluissa sanaisen arkkunsa auki oikein kunnolla. Samassa koko illan monologissa Avautuja käy läpi niin työ- kuin yksityiselämänkin kiemurat – molemmat moneen kertaan. Avautujan alalajeja ovat Tilittäjä, joka jakaa tylyn näkemyksensä pomostaan ja työpaikan meiningistä, sekä Rakastaja, joka sönköttää aamuyöstä rakastavansa kaikkia työkavereitaan. Itkeminen kuuluu asiaan. 

Pikkujouluihminen

Pikkujouluihmisen tunnistaa juhlissa tarkasti teeman mukaisesta pukeutumisesta ja ennen juhlia sähköposteista, joissa hän kertaa kemujen teemaa, tarjoiluja, koristeluja ja yleistä mahtavuutta. Juhlissa Pikkujouluihminen pitää puheen, kannustaa tanssilattialle, houkuttelee jatkoille ja tarkistaa, että kaikilla on lautaset ja lasit täynnä. Nauttii organisoivan emännän tai isännän roolistaan täysillä. 

Pöydillä tanssija

Pöydillä tanssija ei tarvitse välttämättä alkoholia sinkoutuakseen tanssilattian keskiöön, sillä hänellä on rytmi veressä. Pöydillä tanssija saattaa olla päiväsaikaan hillitty, mutta pikkujouluillan tullen kaikki epäröinti on poissa. Hymyillen hän rokkaa, twerkkaa, hinkkaa ja hyppii niin, että hiki roiskuu. Pöydällä tanssijan laajat muuvit osuvat suoraan työkavereiden myötähäpeähermoihin.

Seinäruusu

Kursailun kuningatar tai kuningas, joka tulee kyllä pikkujouluihin, mutta varoo viimeiseen asti tekemästä itse mitään hauskanpitoon johtavaa aloitetta. Ei ota ensimmäisenä ruokaa, ei osallistu leikkeihin, ei pukeudu teeman mukaisesti eikä varsinkaan tanssi, ellei joku pyydä todella kauniisti ja monta kertaa. Seinäruusun alalaji on Kummelin Satua ja Tuijaa muistuttava Mököttäjä, joka viettää illan pöytään ja juomaan liimautuneena, kemujen meininkiä kaverilleen ivaten. 

Käyn yhdellä -tyyppi

Inhoaa pikkujoulujen kaltaisia sosiaalisia tilanteita, mutta menee paikalle velvollisuudentunnosta, uteliaisuudesta tai uraansa edistääkseen. Koska on vain poikkeamassa, ei viitsi laittautua eikä tuhlata juhlamieltä. Kerää pisteet lahjoittamalla drinkkilippunsa muille ja katoaa kotiinsa heti, kun silmä välttää. 

Yhdestä tulikin useampi -tyyppi

Suunnittelee pistäytyvänsä kemuihin puoleksi tunniksi tai ihan maksimissaan tunniksi, mutta löytääkin itsensä aamulla katuojasta tai väärän työkaverin kainalosta ilman muistikuvia tai mukana ollutta omaisuutta. Kotona odottava perhe, rahapula ja seuraavan aamun työvuoro lakkaavat huolettamasta tätä juhlijaa heti ensimmäisen ”jäisit nyt" -kehotuksen kohdalla. 

Villiintyjä

Villiintyjä pääsee ulos juhlimaan vain kerran vuodessa, ja juhlii sen mukaisesti. Shotteja, räsypokkaa, takaperinvoltti asvaltilla kylmiltään, kierros kalliita drinkkejä kaikille, seksiä työkaverin kanssa – tänään Villiintyjälle käy kaikki. Sekopäisen käyttäytymisensä ansiosta Villiintyjä pääsee kemujen keskipisteeksi ja nauttii roolistaan täysin siemauksin. 

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.