Uudet mobiilisovellukset lupaavat sisäistä rauhaa paikasta ja tilanteesta riippumatta.

Löydä hyväksyvän tietoisen läsnäolon voima, missä tahansa oletkin, lupaa älypuhelin­sovellus. Miten muka? Ja kaikkiallako? Myös aamukaaoksessa ennen kahvikupillista tai kesätapahtuman vessajonossa?
Älypuhelimiin voi tarjolla mindfulness-appseja, jotka sisältävät meditaatioharjoituksia. Otan niska­lenkin epäilyistäni ja lataan yhden sovelluksen. Kuinkahan parissa viikossa käy?


VIIKKO 1
Tänään aloitan. Istun bussissa ja valitsen kolmen minuutin ohjatun harjoituksen. Kello soi, ja mindfulness-kouluttaja Leena Pennasen pehmeä ääni aloittaa. Nyt pitäisi äkkiä aistia hengitystä ja kehoa, olla läsnä. Mutta enhän minä osaa! Mieleni vaeltaa ja huomioni siirtyy jatkuvasti muualle. Kas, tuolla onkin Hjallis Harkimo kauppakassi kädessä. Mitähän hän on ostanut?

Viikon lopulla turhaudun. Harjoittelu on ollut yhtä tyhjän kanssa, kun en osaa keskittyä. Soitan Leena Pennaselle ja selitän, kuinka minusta ei ole meditoimaan enkä varmasti ikinä löydä sisäistä rauhaani.

– Sinä yrität liikaa, Leena nauraa.

Leena neuvoo, että mieleen täytyy suhtautua kuin koiranpentuun.

– On tärkeää huomata, kuinka ­nopeasti ulkoiset ärsykkeet nappaavat mielen. Sitten se vain täytyy hakea takaisin.

Leenalle meditoiminen on tärkeää, koska sen avulla arkipäiväiset asiat tuntuvat elähdyttäviltä.

– Emme tarvitse kiksejä kaikesta.

Leena on huomannut, että moni turhautuu, kun heti ei tule rauhallinen olo.

– Eiväthän kuntosalillakaan tulokset näy heti. Mieli kehittyy sitä mukaa, kun harjoituksia tekee.


VIIKKO 2
Jatkan harjoittelua joka päivä. Mieli vaeltaa, mutta ymmärrän, että se saa tehdä niin. Tajuan myös, ­miten paljon keskityn muihin asioihin kuin tähän hetkeen.

Viikon lopulla istun taas ruuhkabussissa. Äkkään, että ajatukseni vaeltelevat työasioista viikonloppusuunnitelmiin. Otan muutaman syvän hengityksen, ja hetken olo on rentoutunut. Ehkä voinkin löytää tietoisen läsnäolon. Pikkuhiljaa.

3 x mielenrauhaa luurista

Mindfulness daily Applikaatiossa on vaihtoehtona tehdä ohjattujen ja hiljaisten harjoitusten lisäksi meditaatio. Englanninkielinen. iPhonelle ilmaiseksi.

Mindfulness App – Leena Pennanen Suomenkieliset harjoitukset ovat joko itsenäisiä tai ohjattuja. iPhonelle ja Androidille 1,79 €.

My Headspace Harjoituksia tehdään kymmenen päivää. Tarkoitus olisi omaksua meditoiminen osaksi arkea. Englanninkielinen. iPhonelle ja Androidille ilmaiseksi.

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!