Uudet mobiilisovellukset lupaavat sisäistä rauhaa paikasta ja tilanteesta riippumatta.

Löydä hyväksyvän tietoisen läsnäolon voima, missä tahansa oletkin, lupaa älypuhelin­sovellus. Miten muka? Ja kaikkiallako? Myös aamukaaoksessa ennen kahvikupillista tai kesätapahtuman vessajonossa?
Älypuhelimiin voi tarjolla mindfulness-appseja, jotka sisältävät meditaatioharjoituksia. Otan niska­lenkin epäilyistäni ja lataan yhden sovelluksen. Kuinkahan parissa viikossa käy?


VIIKKO 1
Tänään aloitan. Istun bussissa ja valitsen kolmen minuutin ohjatun harjoituksen. Kello soi, ja mindfulness-kouluttaja Leena Pennasen pehmeä ääni aloittaa. Nyt pitäisi äkkiä aistia hengitystä ja kehoa, olla läsnä. Mutta enhän minä osaa! Mieleni vaeltaa ja huomioni siirtyy jatkuvasti muualle. Kas, tuolla onkin Hjallis Harkimo kauppakassi kädessä. Mitähän hän on ostanut?

Viikon lopulla turhaudun. Harjoittelu on ollut yhtä tyhjän kanssa, kun en osaa keskittyä. Soitan Leena Pennaselle ja selitän, kuinka minusta ei ole meditoimaan enkä varmasti ikinä löydä sisäistä rauhaani.

– Sinä yrität liikaa, Leena nauraa.

Leena neuvoo, että mieleen täytyy suhtautua kuin koiranpentuun.

– On tärkeää huomata, kuinka ­nopeasti ulkoiset ärsykkeet nappaavat mielen. Sitten se vain täytyy hakea takaisin.

Leenalle meditoiminen on tärkeää, koska sen avulla arkipäiväiset asiat tuntuvat elähdyttäviltä.

– Emme tarvitse kiksejä kaikesta.

Leena on huomannut, että moni turhautuu, kun heti ei tule rauhallinen olo.

– Eiväthän kuntosalillakaan tulokset näy heti. Mieli kehittyy sitä mukaa, kun harjoituksia tekee.


VIIKKO 2
Jatkan harjoittelua joka päivä. Mieli vaeltaa, mutta ymmärrän, että se saa tehdä niin. Tajuan myös, ­miten paljon keskityn muihin asioihin kuin tähän hetkeen.

Viikon lopulla istun taas ruuhkabussissa. Äkkään, että ajatukseni vaeltelevat työasioista viikonloppusuunnitelmiin. Otan muutaman syvän hengityksen, ja hetken olo on rentoutunut. Ehkä voinkin löytää tietoisen läsnäolon. Pikkuhiljaa.

3 x mielenrauhaa luurista

Mindfulness daily Applikaatiossa on vaihtoehtona tehdä ohjattujen ja hiljaisten harjoitusten lisäksi meditaatio. Englanninkielinen. iPhonelle ilmaiseksi.

Mindfulness App – Leena Pennanen Suomenkieliset harjoitukset ovat joko itsenäisiä tai ohjattuja. iPhonelle ja Androidille 1,79 €.

My Headspace Harjoituksia tehdään kymmenen päivää. Tarkoitus olisi omaksua meditoiminen osaksi arkea. Englanninkielinen. iPhonelle ja Androidille ilmaiseksi.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.